A világbajnokság 22. napja

Index
2018.07.05. 10:35
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amikor vb-meccs van, akkor szinte mindenhol megáll az élet. Nem kivétel ez alól a moszkvai balett színház sem, ahol a táncosok egyetlen pillanatot sem akartak elmulasztani az orosz válogatott meccséből

  • Az angolok kapusa nem véletlenül védett tizenegyest, a büntetőpárbajra ugyanis olyan kulacsot kapott a kapusedzőtől, ami tele volt írva a kolumbiai rúgók lövési szokásaival.

    Pickford ráadásul trükkösen egy törülközőbe csavarva fogta a kulacsot, amíg Ospinával beszélgetett, így a kolumbiai kapus nem is tudta figyelmeztetni a csapattársait, hogy ne a megszokott helyre lőjék a tizenegyest. Aminek végül meg is lett az eredménye: az angol kapus kifogta Carlos Bacca büntetőjét, Eric Dier pedig betalált, így az angolok megtörték az átkot, és tizenegyespárbajt nyerve jutottak be a negyeddöntőbe.

    Ezt a trükköt egyébként nem most találták ki az angolok, a női hokicsapatuk már egyszer bepróbálkozott ugyanezzel, valószínűleg onnan vették az ötletet.

  • Sajnos nagy divatja lett az életveszélyes fenyegetéseknek az utóbbi napokban. Ahogy esnek ki a válogatottak úgy próbálnak inzultálni emberek futballistákat. Legutóbb a dán 11-est rontó Nicolai Jörgensen járt így, most pedig két kolumbiai, Mateos Uribe és Carlos Bacca kapott névtelen, fenyegető üzenetet. Természetesen a rendőrség mindent elkövet a játékosok biztonságáért. 1994-ben a szintén kolumbiai Andres Escobart néhány nappal az amerikai vb-n történt kiesés után hazájában lelőtték.

  • Az angolok legjobb teniszezője, Kyle Edmund és svéd edzője, Fredrik Rosengren egy fotó erejéig emlékeztetett arra mindenkit, hogy szombaton vérre menő csata lesz Anglia és Svédország között. Persze a két teniszező ennél sokkal békésebben készül Edmund következő, csütörtök délutáni meccsére, ahol az amerikai Bradley Klahn lesz az ellenfél.

  • Ha valaki követte az oroszok meccseit a vb-n, nem volt nehéz észrevenni, hogy egészen más felfogásban játszottak a csoportkörben, mint a spanyolok ellen a nyolcaddöntőben - míg előbbi esetben támadó szellemű focit láthattunk tőlük, a kieséses szakaszban egyértelműen a védekezésre rendezkedtek be.

    A horvátok figyelmét sem kerülte el a dolog, Ivan Perisic, a válogatott csatára szerdán arról beszélt, hogy természetes, hogy egy csapat megpróbál alkalmazkodni az ellenfeléhez, a spanyolok ellen pedig be is jött az oroszok taktikája, de ők mindkét verzióból fel fognak készülni.

    Perisic emellett beszélt Zlatko Dalic szövetségi kapitányról, akit nem sokkal a vb előtt neveztek ki, vele kapcsolatban annyit mondott, hogy örülhetnek a kinevezésének, mert azóta minden jobban működik a csapatnál.

    Ante Rebic ugyanakkor azt emelte ki, hogy elsősorban magukra kell koncentrálniuk, mert jobb játékosokból áll a csapatuk, ha ezt sikerül is megmutatniuk, akkor ők fogják diktálni az iramot a meccsen.

  • Furcsán hangzik, pedig egyébként logikus a dolog, mert az angolok két jóval gyengébb csapatot vertek meg, a hasonló szinten lévő Belgium ellen kikaptak, Kolumbiával pedig döntetlent játszottak. Egészen pontosan így zajlott a dolog:

    • 1948 ponttal mentek neki a vb-nek, a jóval lejjebb rangsorolt Tunézia megveréséért rögtön kaptak is 9 pontot, így 1957-re ugrott a pontszámuk
    • a szintén jóval gyengébb Panamát kiütötték, amiért még kevesebb pontot kaptak volna, de a gólkülönbség miatt duplázódtak a pontok, így 8,5 helyett 17 pontot kaptak, 1974-re ugrott a pontszám
    • Belgium ellen hiába volt taktikainak mondható a vereség, nagyjából azonos szinten lévő csapatokról van szó, így 30 pontot vesztettek az angolok az 1-0-val
    • Kolumbiának majdnem pontosan ugyanannyi pontja van, így a döntetlennel egyik csapat pontszáma sem változott, azaz az angoloknak továbbra is 1944 pontja van

    Egyelőre tehát hiába a jó szereplés, 4 pontot vesztettek a vb alatt, a svédek ellen ugyanakkor lesz lehetőségük kozmetikázni, mert nekik is nagyjából ugyanannyi pontjuk van, mint az angoloknak.

  • Két héttel ezelőtt mi is írtunk arról a kolumbiai riporternőről, aki éppen élőben jelentkezett be Moszkvából, mikor egy szurkoló "Oroszország bajnok" - felkiáltással csókot nyomott rá, némi markolással kísérve. Az oroszországi vb-n elég gyakoriak az ilyen esetek, múlt hét csütörtökön is történt hasonló, ami elég nagy vitát is generált, ugyanis

    ott a bejelentkező dél-koreai riporter férfi volt, míg a szurkolók nők.

    Sokak szerint az ilyen esetekben teljesen máshogy kezeli mindenki a dolgot, holott végső soron ez is ugyanolyan zaklatás, mint amikor férfiak csókolgatják a riporternőket. Emellett ráadásul a média is teljesen máshogy tudósít az ilyen esetekben, szinte pozitívumként állítják be a dolgot, pedig a riporter láthatóan kínosan érzi magát.

    Ön szerint ez zaklatás?

  • Két európai és két dél-amerikai játékvezetőt választott ki a FIFA, meccsekre lebontva így néz ki a dolog:

    • az Uruguay-Franciaország meccsen az az argentin Néstor Pitana fúj majd, aki a nyitómeccset is vezette, ez lesz a negyedik meccse egyébként a tornán,
    • a Brazília-Belgium meccset Milorad Mazic fogja vezetni, aki a BL-döntőn is fújt,
    • az Oroszország-Horvátország mérkőzést a brazil Sandro Ricci vezeti majd,
    • a Svédország-Angliát pedig a holland Bjorn Kuipers kapta, akinek szintén ez lesz a negyedik meccse