Jeromos
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A Fradi is beférne a karanténhajrá királyai közé

koronavirus-foci
2020.08.08. 16:16

A Gracenote nevű adatszolgáltató cég azt elemezte, hogyan befolyásolta az európai top legjobb bajnokságok (angol, olasz, spanyol, német, portugál) csapatainak teljesítményét a közel három hónapos leállás, kik voltak a karanténidőszak abszolút nyertesei, illetve vesztesei. A francia bajnokság azért nem szerepel az elemzésben, mert április közepén lezárták a bajnokságot, nem játszották le a hátralévő meccseket, a bajnokság aktuális állása szerint hirdettek végeredményt. (Ami túl sok izgalmat nem hozott, megint a PSG lett a bajnok.)

A világon végigsöprő koronavírus-járvány a futballcsapatokat is nem mindennapi helyzet elé állította; a korlátozások miatt hónapokig nem edzhettek, sokáig bizonytalan volt, hogy egyáltalán befejezhető-e az idei szezon.

AZ ÚJRAINDULÁS UTÁN FESZÍTETT MENETREND VÁRT A FOCISTÁKRA, A HOSSZÚRA NYÚLT SZÜNET MIATT A SZOKÁSOSNÁL SŰRŰBBEN, 3-4 NAPONTA KELLETT MECCSET JÁTSZANIUK, HOGY IDŐBEN BEFEJEZHETŐEK LEGYENEK A BAJNOKSÁGOK, KUPASOROZATOK.

Úgy, hogy a folytatás előtt alig néhány hetük volt az erőnléti felkészülésre. Ahhoz is hozzá kellett szokniuk, hogy hétről-hétre üres lelátók előtt játsszanak.

Egyes csapatok jobban tudtak alkalmazkodni a szokatlan körülményekhez, míg mások kevésbé, ezt számszerűsítette a Gracenote. Egy korábbi elemzésben például kimutatták, hogy a zárt kapus lebonyolítás nemcsak a meccsek hangulatára volt befolyással, hanem a hazai pályán játszó csapat teljesítményére is: a szurkolók hiánya a vendég csapatoknak kedvezett.

A német rekordbajnokot a járvány sem tudta kizökkenteni

Az elemzésben nemcsak az élvonalbeli bajnokságok szerepelnek, hanem másodosztályúak is, így kerülhetett egy tabellára például a Bundesliga-győztes Bayern München és az angol második ligában, a Championshipben bronzérmes Brentford. Mivel bajnokságokként eltért, hogy hány meccset játszottak az újraindulás után (a Premier League-ből 8-9 meccs volt hátra, míg a Serie A-ból 12), ezért az elemzés során a megszerzett pontok/lejátszott meccsek arányát vették figyelembe a sorrend kialakításához. Máshol is alkalmazták ezt a metódust, az angol harmadik ligában, a League One-ban ez alapján határozták meg a bajnokság végeredményét, miután az angol szövetség lefújta a bajnokságot. A Championshipbe feljutó Wycombe Wanderers ennek a szisztémának volt a nagy nyertese. 

A bajnokságok erősségét viszont nem vette figyelembe az elemzés, márpedig a Bundesligában vagy a portugál élvonalban mégiscsak nehezebb jól teljesíteni, mint mondjuk az angol második ligában. Ahogyan az is torzítja némileg az eredményt, hogy 12-13 meccs alatt nagyobb eséllyel csúszik be 1-1 rossz eredmény, mint kilencen.

Az elemzést bemutató BBC a 10-10 legjobb és legrosszabb csapat rangsorát közölte, főleg előbbi listában találni meglepetéseket, illetve meglepő hiányzókat. 

Az öt ország 10 bajnoka (1-2. osztály) közül mindössze négy fért be a top 10-be: 

  • Bundesliga, Németország: Bayern München 
  • La Liga, Spanyolország: Real Madrid
  • Championship, Anglia: Leeds
  • Primeira Liga, Portugália: FC Porto

A listára kerülők közül is magasan a Bayern München teljesített legjobban Európában a járvány után.

Az újrainduláskor 4 ponttal vezették a Bundesligát a Borussia Dortmund előtt, végül 13 pontos előnnyel nyerték meg a bajnoki címet. Mind a kilenc maradék meccsüket megnyerték (vagyis 3 volt a pontátlaguk), ezeken 27 gólt rúgtak és csupán hatot kaptak. Tehát a járvány nemhogy kizökkentette a Bayernt, hanem még jobban is játszottak a folytatásban. 

A Bayern mögött a 34. bajnoki címét megnyerő Real Madrid lett a második legjobb csapat 2,82-es pontátlagával. Zinedine Zidane csapata hátrányból nyerte meg a La Ligát, a végelszámoláskor öt pontot vertek a 2 pontos előnyét elherdáló Barcelonára. Tizenegy meccséből tízet nyert meg a Real, egyet adott döntetlenre, 21-6-os gólarányt produkálva. 

Nagyot hajrázott az AC Milan 

Ami meglepő, hogy a harmadik helyre legjobb olasz csapatként az AC Milan futott be 2,50-es átlaggal. A járvány előtt nyolcadikok voltak a Serie A-ban, mínusz hatos gólkülönbséggel, 3 ponttal lemaradva az Európa Liga-indulást érő 6. helyen álló Napolitól. Az utolsó 12 meccsen feltámadtak Ibrahimovicék, kilencszer győztek, háromszor döntetleneztek, összesen 30 pontot gyűjtve.

A nagy hajrával sikerült megelőzniük a Napolit, jövőre indulhatnak az EL selejtezőjében.

 Az olasz klubok közül még az Atalanta fért be a legjobb tízbe; a bergamói csapat ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a Milan, viszont eggyel több meccsen érte el ezt, ezért rosszabb lett az átlaga (2,31).

A top 10-be ugyan nem fért be, de ettől függetlenül szenzációs karantén utáni formát mutatott a Serie B-s Cosenza. 28 forduló után 25 pontjuk volt a bajnokságban, amikor beütött a járvány, hat pontra voltak a biztos bennmaradást, nyolcra pedig a rájátszást jelentő helyektől. Utolsó tíz meccsükön majdnem annyi pontot szereztek (22-öt), mint addig összesen, és végül a 15. helyen fejezték be a bajnokságot, azaz nem estek ki. 

A legjobban teljesítő angol csapat a másodosztályt megnyerő, a Premier League-be 16 év után visszajutó Leeds United lett, 2,44-es mutatóval, a Manchester City-t (2,40) és a Manchester Unitedet (2,33) megelőzve. A szintén másodosztályú Brentford (2,33) is felfért a listára, az Atalanta, az Atlético Madrid és az FC Porto előtt zártak. A legjobb 10 csapat közül a City szerezte arányaiban a legtöbb gólt, meccsenként 3,4-et, és a legjobb védelem is az övék volt, mindössze négy gólt kaptak tíz meccs alatt. 

Leeresztettek a bajnokesélyesek

A Premier League-et utcahosszal megnyerő Liverpool teljesítménye már korántsem volt annyira kiemelkedő a kényszerszünet után, mint előtte: 29 forduló alatt egyetlen egyszer kaptak ki, az utolsó 9 meccsen viszont kétszer is, két döntetlen mellett. Az olasz bajnok Juventus hasonlóan döcögősen fejezte be a bajnokságot. Utolsó 11 meccsükből csak ötöt nyertek meg, kétszer döntetlent játszottak, négyszer pedig kikaptak. Ha az ezüstérmes Inter kicsit szerencsésebb és koncentráltabb, simán elhappolhatta volna a bajnoki címet Cristiano Ronaldóék elől. 

És akkor nézzük a karantén utáni időszak legrosszabb csapatait! A listában 4 angol, 2 olasz, 1 portugál és 3 német csapat szerepel. A Norwich City mind a 9 meccsét elveszítette a PL újraindulása után, egyetlen gólt rúgtak, viszont kaptak 23-at.

Ennél gyengébb teljesítményre senki sem volt képes egész Európában. 

Nem csoda, hogy simán kiestek az angol első osztályból. A harmadik helyen találjuk a néhány éve még BL-induló Schalke 04-t, amely legalább pontot tudott szerezni, igaz, csak kettőt. A pocsék hajrá ellenére is sikerült előrelépniük a tavalyi 14. helyhez képest, idén 12. helyen fejezték be a Bundesligát. Nagy meglepetés nincs ebben a rangsorban, ezeknek a csapatoknak a karantén előtt sem ment igazán. A Köln és a Crystal Palace mutatott jelentősebb formaromlást, bőven az egész szezonra vetített pontátlaguk alatt teljesítettek az utolsó 9 meccsükön, a Köln például meccset sem tudott nyerni (4 döntetlen, 5 vereség, 12-24-es gólarány, 0,44-es átlag).

A Fradi hozta a legjobbak szintjét

A Gracenote elemzése ugyan nem tér ki a magyar csapatokra, de mi kiszámoltuk, hogy kik voltak az NB I. legjobbjai a karantén után. A 24 év után először duplázni tudó Ferencváros a bajnokság záró szakaszára is megőrizte magabiztosságát a tíz meccsen szerzett 23 pontjával (7 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 2,30-as átlag). Ezzel megelőznék az Atléticót és az FC Portót, ha a top 10-es listát nézzük.

A Fradi mögött azonos mutatóval zárt a Zalaegerszeg és az Európa Liga-induló Puskás Akadémia, 8 forduló alatt 15-15 pontot szereztek. Külön kiemelendő a ZTE teljesítménye; a leállás előtt tizedikek voltak, azonos pontszámmal a már kieső helyen álló Pakssal. A bajnokság végére egészen a 7. helyig jöttek fel, simán elkerülték a kiesést. Látványos még a Mezőkövesd összeomlása, mindössze 5 pontot gyűjtöttek az utolsó 8 meccsükön (0,62-es átlag), ezzel bukták el a harmadik helyet és az azzal járó kupaindulást. A kieső Debrecen magához képest nem teljesített rosszabbul, mint a szünet előtt, pechükre a többi kiesőjelölt (Újpest, Paks, ZTE) viszont feljavult a hajrára. 

(Borítókép grafika: Aradi László / Index. Forrás: MTI / Getty Images Hungary)