Hőssé vált a Chelsea játékosa a pótselejtezőben, kialakult az Európa-bajnokság mezőnye

2024.03.26. 20:47 Módosítva: 2024.03.26. 23:39
Georgia hazai pályán tizenegyespárbajban legyőzte Görögországot a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjében, így története során először kijutott a kontinenstornára. Rajta kívül még Ukrajna és Lengyelország kvalifikálta magát a 24 csapatos Európa-bajnokságra kedd este, utóbbi szintén tizenegyespárbajban harcolta ki a továbbjutást Wales ellen.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a mérkőzéseket három ágon rendezik, a hat elődöntőt három „minidöntő” követte, így dőlt el, hogy a versenyben maradt tizenkét csapatból melyik lesz az a három, amelyik júniusban csatlakozhat a 24-es mezőnyhöz.

A C ágon a georgiai válogatott a Magyarországon is megforduló Budu Zivzivadze duplájávál győzte le Luxemburgot, a görögök – akik 20 évvel ezelőtt nagy meglepetésre aranyérmesek lettek a portugáliai Eb-n – pedig a kazahoknak gurítottak egy ötöst Athénban, így nagy önbizalommal utazhattak el a tbiliszi sorsdöntő mérkőzésre. Georgia korábban még soha nem jutott ki egyetlen nagy tornára sem, a játékosok fogadkoztak is, hogy kedd este nagyon odateszik magukat a pályán, a szurkolók is nagyon készültek a válogatott történetének eddigi legfontosabb összecsapására.

A Bayern-legenda Willy Sagnol, Georgia szövetségi kapitánya mindössze egy helyen változtatott a Luxemburgot legyőző kezdőcsapaton, a Napoli támadója, Hvicsa Kvarachelia – aki eltiltás miatt nem játszott egy hete – természetesen ott volt a gyepen a kezdőrúgás pillanatában. A múlt alapján Görögország nyugodt lehetett, a két csapat eddigi kilenc találkozóján veretlen maradt, hét győzelem mellett két ikszet könyvelhetett el. A hellének szövetségi kapitánya, Gustavo Poyet egyébként nem változtatott a kezdőcsapatán.

A tapogatózó játékot elhagyták a csapatok, mindkét fél teljes erőbedobással vágott neki a mérkőzésnek. A hazaiak többet birtokolták a labdát, de a görögök támadásaiban több veszély volt. A vezetést viszont majdnem a georgiaiak szerezték meg, az első félidő hajrájában Giorgi Csakvetadze szabadrúgása után Odiszéasz Vlahodímosz kapus tolta ki a labdát a léc alól.

Az első félidő végén a játékvezető kiállította a georgiaiak cserekapusát, Giorgi Loriát, aki heves reklamálásba kezdett egy szerinte rossz bírói ítéletet követően. A hazaiak nem fogyatkoztak meg, hiszen Loria a kispadon ült.

Görögország a szünet után leginkább a jobb oldalon vezetett támadásokat, de nagy helyzetet nem tudott kialakítani. A játék képe nem igazán változott, a hazaiak birtokolták többet a labdát, de a fölényük meddőnek bizonyult.

A 64. percben a Liverpool légiósa, Kosztasz Cimikasz került lövőhelyzetbe, de kísérlete jócskán elkerülte az ellenfél kapuját. A görögök a második játékrész második felében elkezdtek nyomást gyakorolni Georgiára, de Willy Sagnol csak a 75. percben nyúlt bele a csapatába.

A görögökön érződött, hogy nem akarnak túlórázni, de közben észnél kellett lenniük, mert a georgiai ellentámadásokban is volt veszély, Kvarachelia meglátta a réseket az ellenfél védelmében, ám az utolsó passzokba vagy a befejezésekbe rendre hiba csúszott.

De maradt a 0–0, így jöhetett a ráadás. A 100. percben Taszosz Bakaszetasz pécézte ki a bal alsó sarkot, átlövését Giorgi Mamardasvili tolta ki szögletre. Két perccel később Konsztantinosz Mavropanosz fejelt középen, a labda a keresztlécen csattant, így nagy szerencséjük volt ennél a szituációnál a hazaiaknak.

A 105. percben újabb nagy helyzet maradt ki: egy védelmi hiba után Zuriko Davitasvili lőtt kapura hat méterről, Vlahodímosz nagy bravúrral védett.

A 109. percben Kvarachelia jelezte, hogy nem tudja folytatni, Sagnolnak le kellett hoznia a pályáról a legjobb játékosát, ezzel nyilvánvaló lett, hogy nem a Napoli sztárja dönti el a továbbjutást. Egy percre rá Citaisvili mutatott be egy szólót, de nem tudta belőni a labdát a görög kapuba. A 115. percben Maszurasz gyengécske fejesét fogta könnyen Mamardasvili. A 2×15 perces hosszabbítás utolsó helyzetét Mikautadze hagyta ki.

A hazaiak kezdték a tizenegyesrúgásokat, az első két játékosuk nem hibázott, Bakaszetasz viszont rontott. A harmadik georgiai büntető kimaradt, Mikautadze a bal alsó sarok mellé gurította a labdát, Buhalakisz viszont nem remegett meg.

Dvali is higgadt maradt, Giakumakisz viszont csúnyán a jobb alsó mellé lőtte a labdát. Kvekveszkiri aztán kilőtte az Eb-re Georgiát.

A georgiaiak a törökökkel, a portugálokkal és a csehekkel találkoznak a nyári Európa-bajnokság F csoportjában.

Ukrajna–Izland

A B ágon Ukrajna úgy jutott tovább, hogy az elődöntőben a 85. percben még hátrányban volt, aztán három perc alatt fordított Bosznia-Hercegovina ellen. A másik elődöntőben Izland nagyon simán nyert Izrael ellen Budapesten.

A finálét az orosz-ukrán háború miatt nem Ukrajnában, hanem Lengyelországban rendezték, egészen pontosan Wroclawban. A Ferencváros korábbi vezetőedzője, Szerhij Rebrov ukrán szövetségi kapitány feltüzelte az övéit, akik sokat birtokolták a labdát, de nem találták a fogást az északiakon. Aztán a 30. percben az izlandi Arthur Gudmundsson lőtt egy hatalmas gólt, a Real Madrid kapusa, Andrij Lunyin hiába repült, nem érte el a labdát.

Az ukránok néhány perccel később kiegyenlítettek, de csak látszólag, a VAR jelezte a játékvezetőnek, hogy les miatt nem szabad megadni a találatot. A fordulás után az ukránok még jobban ráléptek a gázpedálra, aminek hamar meglett az eredménye: az 54. percben Viktor Cigankov 16 méterről kilőtte a kapu bal oldalát.

Az egyenlítő gól után Izland beállt védekezni, majd a semmiből majdnem újra előnybe került, Lunyin azonban bemutatott egy bravúrt a 77. percben. A gólszerző Gudmundsson pedig két percre rá ismét célba vette az ukránok kapuját, de most nem volt olyan pontos, mint az első félidőben.

A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat: a 84. percben Szudakov lekészítése után a Chelsea szélsője, Mihajlo Mudrik gyönyörű mozdulattal lőtte ki a jobb alsó sarkot 17 méterről.

Az izlandiak az utolsó másodpercekben mindent egy lapra feltéve mentek előre, de jól állt a lábán az ukrán védelem, így a sárgamezesek kiharcolták a továbbjutást, és ott lesznek az Európa-bajnokságon.

Wales–Lengyelország

Mind a két csapat magabiztosan vette az elődöntőt az A ágon, Wales 4–1-re verte Finnországot, a lengyelek pedig az észteken gázoltak át (5–1) Varsóban. A döntőben viszont elzárták a gólcsapot, még a kaput eltaláló lövések száma is alacsony volt sokáig.

A rendes játékidőben nem is született gól, ezen a ponton már lehetett tudni, hogy ez a mérkőzés nem kerül be a nemzetközi futball aranykönyvébe.

A hosszabbításban a lengyelek nem jártak messze a góltól, a 100. percben Jakub Piotrowski 20 méterről tekert jobbal a kapu bal oldala mellé kevéssel. A 103. percben a lengyelek nagyon csúnyán elszórták a labdát, amivel Kieffer Moore törhetett kapura, de sokat várt, így a lövésébe bele tudott vetődni egy védő.

A 108. percben a csereként beálló Damian Szymanski próbálkozott góllövéssel, de nem változott az eredmény. A lengyelek az utolsó percekben beszorították a walesi csapatot, ami a lengyel szurkolóknak nagyon tetszett a lelátón. Wales a 121. percben megfogyatkozott, miután Chris Mepham megkapta a második sárga lapját.

A piros lap már nem befolyásolt semmit, jöhettek a tizenegyesek, ezzel történelmet írtak a csapatok, ez volt ugyanis a történelem első olyan tizenegyespárbaja, amikor az egyik érintett fél Wales volt. A mindent eldöntő lövések előtt a hazai szurkolók elénekelték a walesi himnuszt.

Ritkán látható módon mindenki sorban rúgta be a maga büntetőjét, bár Kieffer Moore lövésénél felhördült a közönség, a labda a keresztlécről pattant a vonal mögé. A lengyelektől végül senki nem hibázott, ám az ötödik walesi játékos, Daniel James eszén túljárt Wojciech Szczesny, így Lengyelország jutott ki az Eb-re.

Labdarúgás

Európa-bajnoki selejtezők, pótselejtezők, döntők

A liga

  • Wales–Lengyelország 0–0 – tizenegyesekkel 4–5

B liga

  • Ukrajna–Izland 2–1 (Cigankov 54., Mudrik 84., ill. A. Gudmundsson 30.)

C liga

  • Georgia–Görögország 0–0 – tizenegyesekkel 4–2

A 2024-es Európa-bajnokság csoportjainak beosztása: 

  • A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc
  • B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
  • C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
  • D csoport: Lengyelország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
  • E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Ukrajna
  • F csoport: Törökország, Georgia, Portugália, Csehország

Dőlt betűkkel azokat a csapatokat jelöltük, amelyek március 26-án jutottak ki a tornára.

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb csoportkörében?

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja:

1. forduló

  • június 14., München, 21.00: Németország–Skócia
  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Stuttgart, 18.00: Németország–Magyarország
  • június 19., Köln, 21.00: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., Stuttgart, 21.00: Skócia–Magyarország
  • június 23., Frankfurt, 21.00: Svájc–Németország
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM