2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Gyanús hátizsákot találtak Berlinben, a skót szurkolók súlyos balesetet szenvedtek

Az Európa-bajnokság első játéknapjának legfontosabb történései egy helyen

Vége
GettyImages-2155961168

A legfontosabbak

Index
2024.06.14. 23:07
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

  • A házigazda németek 5–1-es győzelemmel kezdték az Európa-bajnokságot Skócia ellen. Ide kattintva olvashatja a mérkőzésről helyszíni tudósításunkat. A mai napra ezzel búcsúzunk. Ezek voltak a pénteki, első játéknap legfontosabb eseményei: 

    • már a délutáni órákban megtelt a müncheni Marienplatz javarészt skót szurkolókkal, akiket egy idő után a német rendőrség távozásra szólított fel,
    • gyanús csomagot találtak a berlini szurkolói zónában, egy embert őrizetbe vettek, a teret pedig kiürítették,
    • illetve a skót szurkolók elfelejtették, hogy nem otthon vannak, így balesetet szenvedtek.

    Ne feledjék, holnap három további mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnokság, közte a magyar válogatott bemutatkozásával. Alább a teljes program: 

    • 15.00 Svájc–Magyarország
    • 18.00 Spanyolország–Horvátország
    • 21.00 Olaszország–Albánia
  • A német válogatott magabiztos, pontos játékkal nyitotta az Európa-bajnokságot, három gólt szerzett Skócia ellen az első 45 percben. A gólszerzők sorrendben Wirtz, Musiala és Havertz voltak, így a lényegi kérdések minden bizonnyal eldőltek a torna nyitómérkőzésén.

  • Útjára indult a labda Münchenben, az Allianz Arénában, a Németország–Skócia-nyitómérkőzésen. Kövessék percről-percre frissülő közvetítésünket a találkozóról, így nem maradnak le egyetlen fontos pillanatról sem! Immár a futballé a főszerep!

  • Marco Rossi szövetségi kapitány együttese pályára lépett péntek kora este Kölnben, igaz, csak a szokásos pályabejárást teljesítették a játékosok. Szoboszlai Dominikék jó hangulatban ismerkedtek a környezettel és a körülményekkel, amelyek majd szombat délután fogadják őket a Svájc elleni csoportmérkőzésen.

    D KOS20240614020
    Fotó: MTI
  • Hiába tűnt úgy sokáig, hogy a magyar védelemnek legalább Breel Embolo támadásaitól nem kell majd tartania a Svájc elleni holnapi találkozón, a jelek szerint a 63-szoros válogatott csatár már a mieink elleni mérkőzésen visszatérhet. 

    Embolo az elmúlt időben több sérüléssel is bajlódott, a Monaco játékosának izomsérülése azonban nem bizonyult annyira komolynak, hogy ne tudja vállani az Európa-bajnokságot, és a Magyarország elleni találkozót. 

  • A svájci labdarúgó-válogatottnál nem becsülik le Magyarországot, jó színvonalú mérkőzésre számít Murat Yakin szövetségi kapitány az Európa-bajnokság szombati játéknapján. Granit Xhakának jól esett Marco Rossi elismerése, és bár nem jósolgat, úgy pakolta el a cuccait, hogy sokáig maradhasson a kontinensviadalon. Minden további a svájci válogatott sajtótájékoztatójáról alább! 

  • Julian Nagelsmann német és Steve Clarke skót szövetségi kapitány az alábbi összeállításban küldik pályára csapataikat. Kezdés nagyjából 50 perc múlva. 

    • Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich, Gündogan, Kroos – Musiala, Wirtz – Havertz.
    • Skócia: Gunn – Raltson, Hendry, Porteous, Tierney, Robertson – Christie, McTominay, McGregor, McGinn – Adams.
  • Mármint ami az egy órán belül kezdődő Németország–Skócia-mérkőzést illeti.

    Ön szerint mi lenne a legjobb végeredmény a német-skót meccsen a magyar válogatott szempontjából?

    • 293
      Nyerjenek a németek, az a legjobb nekünk
    • 204
      Legyen döntetlen, egyik csapat sem kerül lépéselőnybe
    • 161
      Kapjon ki mindkét csapat
    • 131
      Skócia meglepetésgyőzelmével induljon az Eb
  • Az Index egy különleges meglepetéssel kedveskedik a magyar válogatottnak. Úgy döntöttünk, hogy magunkra vesszük a nemzeti csapat mezét, és az Európa-bajnokság idején a híres meggypiros dresszben buzdítjuk Szoboszlai Dominikékat, akik majd szombaton, 15 órától mennek először pályára a kontinensbajnokságon, ellenfelük pedig Svájc lesz. 

    Csütörtöktől megváltozott lapunk impresszuma, illetve minden cikkben szerzőink a magyar válogatott mezében szerepelnek. Többek között így szurkolunk a csapatnak.

    #csakegyütt #azindexveletek #hajrámagyarok! 

  • A Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzést megelőzően a magyar labdarúgó-válogatott megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol Marco Rossi szövetségi kapitány mellett a jobbszélső posztjáért viaskodó Loic Nego és Bolla Bendegúz válaszolt az újságírók kérdéseire. Minden további részlet alább!

    56847339 65d79909fc14406cd56207d37d5f5a65 wm
    Fotó: MTI
  • Ugyan a Didier Deschamps vezette francia válogatott majd csak június 17-én lép előszőr pályára a 2024-es Európa-bajnokságon, azonban az Ausztria ellen játszó együttes felkészülése komoly akadályokba ütközött. A L’Équipe információi szerint

    egy vírus miatt több játékos is megbetegedett Franciaország keretéből. 

    A lap információi szerint amellett, hogy nem csupán egy-két, hanem több játékos megbetegedéséről van szó, a szövetségi kapitány, Didier Deschamps is gyengének érezte magát. A játékosok közül a legtöbben lázra, fejfájásra és hasi görcsökre panaszkodtak.

    L’Équipe cikke kiemeli, a szóban forgó játékosok között van Ibrahima Konaté, Kingsley Coman és Ousmane Dembélé is, de Kylian Mbappé játéka is kérdéses lehet, mivel az elmúlt napokban térdfájdalomra panaszkodott. 

  • …miközben a magyar válogatottal készül az Európa-bajnokságra. A 28 éves középpályás az elmúlt fél évet kölcsönben töltötte a Spezia csapatánál, amely véglegesen megvásárolta játékjogát. Részletek itt! 

    GettyImages-2155565426
    Fotó: Getty Images
  • Jogosan gondolhatjuk, hogy aki ki tudja fizetni egy eseményre a belépőjegyet, tud magának szállást foglalni, és a repülőút sem kottyan meg a pénztárcájának. És az alapvetően már nem akad fenn olyan apróságokon, mint hogy mennyiért önti literszám magába a sört és majszolja hozzá a perecet. Az Eb meccseit a helyszínen követők számára mégis komoly meglepetést okozhat, ha meglátják a stadion büféinek árlistáját.

    Az Eb-n ugyanis a Bundesliga-meccseknél is drágábban mérik a folyékony kenyeret: a korsó sör ára 7 euró (2700 forint) körül mozog, míg egy pohár sörért három eurót (1200 forintot) kell fizetnie a szomjas drukkereknek. 

    Az Európa-bajnokság árairól készült Economx-cikket ide kattintva olvashatják

  • …így itt az ideje egy kis helyzetjelentésnek. Két és fél órával a kezdés előtt már hömpölyög a tömeg az Allianz Aréna környékén. 

  • A német válogatott kapusának, Manuel Neuernek, amellett, hogy ma este jó eséllyel pályára lép Skócia ellen a 2024-es Európa-bajnokság nyitómeccsén, egy igazán fontos ügy mellett is volt ideje kiállni. 

    A játékos ugyanis az UEFA kampányában

    arra biztatja az emberek, hogy tanuljanak meg elsősegélyt nyújtani, hiszen a tudás életet menthet a hirtelen szívmegállás vagy szívroham esetén. 

    Azt ugyan nem tudni, hogy az este végén a teljesítményét hányasra fogják értékelni a szakértők, egy biztos: emberségből ma már kiérdemelt egy jelest a kapus.  

  • A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek Németországban a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Minden további részlet alább! 

  • Arról már az Európa-bajnokságot megelőző, felvezető sorozatokban beszámoltunk Skócia kapcsán, hogy a szigetországi válogatott kerete inkább rutinos, öreg rókákból áll, mintsem fiatal tehetségekből. A kontinenstorna 24 csapatos mezőnyében a skótok 28,4 éves átlagéletkorral a legidősebbek. Érdekesség, hogy a skótok pénteki esti ellenfele, a házigazda német csapat sem sokkal fiatalabb, sőt 28,2 év átlagéletkorral a mezőny második legidősebbje. 

    Így rögtön összecsap az Európa-bajnokság két legidősebb csapata.

    A rangsort egyébként Csehország vezeti, keretének átlagéletkora alig lépi túl a 25 évet, míg a cseheken kívül a törökök az egyedüliek 26 év alatti átlagéletkorral a mezőnyben. A Marco Rossi vezette magyar válogatott a 17. a rangsorban. 

  • Annak ellenére, hogy továbbra is közel három óra van hátra a kezdőrúgásig, úgy tűnik a német precizitás minden szurkolóra átragadt Münchenbe érve – senki sem akar elkésni. A stadionhoz tartó metrók ugyanis már most megteltek, egy megrágcsált perecet vagy széttaposott sörösdobozt sem lehet már elejteni a kocsikban. Az más kérdés, mondjuk, hogy ezt nem is érdemes megpróbálni, hiszen komolyan büntetik a szemetelést...

  • Nem sokkal a müncheni nyitómérkőzés előtt kiürítették a Reichstag előtti szurkolói zónát a német rendőrök. A Bild azt írja, hogy egy gyanús csomagot találtak a helyszínen, egy férfit pedig őrizetbe vettek.

    Az állami rendőrség tűzszerész kutyája éppen ezekben a percekben vizsgálja át a területet. 

    Beate Ostertag, a berlini rendőrség szóvivője így nyilatkozott: „Biztonsági okokból egy lezárt területet hoztunk létre. A csomagot most vizsgálják. Az is lehet, hogy valaki azért nem vitte be a rajongói zónába, mert a táska nagyobb az engedélyezett A4-es méretnél.”

  • Körülbelül így néz ki, amikor két rangos sportesemény, jelesül az olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság egymásra talál.

    A pénteki esti nyitómeccsre Münchenbe megérkezett skót drukkerek az 1972-es olimpiára megálmodott parkban pózolnak az ötkarikás jelképpel.

    A témát, miszerint melyik a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, év végi összeállításunkban jártuk körbe.

    Ahogyan akkor megjegyeztük: a sor ugyanis kimondottan hosszú a megtisztelő címért – és akár mindegyiknek igaza lehet, már amennyiben a megfelelő kérdést feltéve közelítünk hozzá.

  • Mint ahogyan arról helyszíni tudósítóink is beszámoltak, elképesztően nagy a tömeg a müncheni Marienplatznál, a javarészt skót drukkerek megtöltötték a teret, a hatóságok pedig lezárták az oda vezető utakat. A legfrissebb információk szerint a német rendőrök utasították a skót drukkereket, hogy hagyják el a teret, mivel a tömeg miatt egyre nagyobb a biztonsági kockázat.

    GettyImages-2156877477
    Fotó: Getty Images

    A péntek esti Németország–Skócia-mérkőzésre rengeteg skót drukkernek nincs belépőjegye, így München belvárosában tervezi megtekinteni a találkozót, a Marienplatznál viszont nincs óriáskivetítő. A rendőrök arra kérték a skót szurkolókat, hogy menjenek át az olimpiai parkba, de ott sincsenek már szabad helyek, így egyelőre nem tudni, hova terelik a tömeget.

  • Amikor legutóbb Németország nagy tornát rendezett (2006, világbajnokság), a Nationalelf 4–2-re legyőzte a nyitómérkőzésen Costa Ricát. Azt a találkozót is a müncheni Allianz Arénában rendezték meg, csakúgy, mint a ma esti mérkőzést.

    Ön szerint mi lesz a Németország–Skócia mérkőzés kimenetele?

  • Ugyan még több mint négy óra van hátra a 2024-es Európa-bajnokság nyitómeccsének kezdetéig, már most komoly logisztikai problémákkal szembesülhetnek a Münchenbe érkező szurkolók. 

    A város főterének számító Marienplatz ugyanis már most elesett, legalábbis

    annyi ember érkezett a csomóponthoz, hogy a rendőrök kénytelenek voltak lezárni az oda vezető utakat.

    A helyszín alapvetően is forgalmas része a városnak, hiszen amellett, hogy ez a város főtere, itt áll a városháza is, és a tegnapi nap folyamán is itt volt a legnagyobb tömeg, ami szerencsére egyenlő volt a hatalmas hangulattal is.

    Korábban a metróban a szerelvény megállt, amelyet akkor még műszaki problémának véltünk, azonban könnyen lehet, hogy a tömeg miatt nem engedték be a Marienplatz-közeli állomásra a járatot.

  • Az Index különítménye csütörtök reggel kelt útra Németországba, a labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínére, majd érkezett meg kora este Münchenbe, ahol ma este Németország csapta Skócia ellen nyitja meg a tornát.

    A sajtóakkreditáció átvételét követően kollégáink villámlátogatást tettek a belvárosban is. Az útról videós beszámoló készült, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.

    Jó szórakozást! 

  • John Swinney skót miniszterelnök is személyesen tette tiszteletét Münchenben, ahol honfitársai 21 órától a házigazda német válogatott ellen lépnek pályára az Eb nyitómeccsén. Mindezt a magyar csoportban.

    A politikus a nap folyamán elnézett a Marienplatzra, ahol már tegnap kiváló volt a hangulat, és ma sem lehet rá panasz. Köszönhetően a skót vendégdrukkereknek, akik egyrészt még bírják erővel, másrészt folyamatosan érkezik az utánpótlás otthonról.

    A szervezők becslése szerint 200 ezren is érkezhetnek, közülük viszont csak 10 ezernek lehet belépője.

  • Minél jobban közeleg a kezdőrúgás pillanata, annál inkább javul az időjárás Münchenben.

    A nap ugyanis a borús napindítás után végre kisütött, az ég pedig kitisztult, így az sem meglepő, hogy

    néhány önkritikus skót már azon viccelődik, hogy így már nem is olyan otthonos nekik a hely. 

    Persze a derűs idő a mérkőzésen aligha zavarja majd meg Skócia játékosait...

  • Azt ugyan egyelőre még nem tudni, hogy pontosan kiket küld ma este pályára a 21 órakor elstartoló nyitányon Julian Nagelsmann, azonban a felkészülési mérkőzések alapján azért sejtései mindenkinek vannak már az összeállítást illetően. 

    De mi lenne akkor, ha nem ő irányítana? 

    Természetesen szó sincsen arról, hogy néhány órával a kezdés előtt repülne az edző, azonban a Playmobil német gyermekjátékokat gyártó cég a nyitányra összeállította a gyerekek által legnépszerűbbnek tartott kezdőcsapatot – mindezt az alapján, hogy mely játékosok figurájából vásárolták a legtöbbet

    A skótok ellen így, ha a gyerekeken és a vállalaton múlna, pályára lépne Manuel Neuer, Jonathan Tah, Antonio Rüdiger, Leroy Sané, Thomas Müller, Toni Kroos, Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan, Florian Wirtz, Jamal Musiala és Niclas Füllkrug is.

  • Mielőtt útnak indulnak az Európa-bajnokság bármely meccsére, természetesen érdemes felmérni az útviszonyokat és a forgalmat, ebben azonban mi is segítünk önöknek.

    Persze a magyar ember leleményes, és mindig megoldja valahogy, mégis jobb észben tartani egy-két információt, például a következőt:

    Aki Frankfurt felől Kölnbe tart, az Bad Cambergnél egy bő félórás dugóra számíthat, mivel útfelújítás zajlik az említett szakaszon. A jelzés után már nem kell komolyabb torlódásra számítani.

    Vezessenek óvatosan és körültekintően! 

  • Hiába a hazai rendezésű torna és a mai nyitómeccs, mégsem a német válogatott hozta igazán lázba a német kisvárosban, Paderbornban tartózkodó szurkolókat. 

    Persze vélhetően ma este már nem lesz kérdés, hogy a skótokat vagy a németeket buzdítják majd többen, csütörtökön azonban még másé volt a főszerep. Paderbornban ugyanis csaknem négyezren vettek részt a francia válogatott edzésén.

    A megjelent fociőrültek többségének indíttatása pedig egyértelmű volt: látni a Real Madrid friss igazolását, Kylian Mbappét.

    A francia támadó népszerűsége ráadásul tényleg őrületközeli állapotot eredményezett a stadionnál, ugyanis hiába volt nyilvános a válogatott edzése, a beengedett négyezer szurkoló mellett több százan a stadion falain kívül rekedtek, és a kerítés résein keresztül próbálták legalább egy pillanatra elcsípni a francia világsztárt – írja a L'Équipe

    De vajon Thomas Müllerért is megtették volna mindezt? 

  • A sportérték mellett természetesen egy Európa-bajnokság-szintű esemény kapcsán állandó beszédtéma az is, hogy az adott torna mennyi pénzből valósítható meg, milyen szponzorokra támaszkodhat a lebonyolítás során, illetve az is, hogy mennyi hasznot termel a rendezés akár közvetlenül, akár közvetetten.

    Ezek kétségkívül mind fontosak, azonban úgy tűnik, a németek komoly haszonról nem álmodhatnak, annak ellenére sem, hogy 650 millió eurót költöttek a lebonyolításra. 

    Habár a verseny megrendezése rangos kiváltság, de gazdaságilag nincs akkora ereje, hogy fellendülést hozzon a válsággal sújtott országban

    – jelentette ki Nicolas Ziebarth munkaerőpiaci és társadalombiztosítási osztályvezető.

    De akkor mégis ki dobta össze a 650 millió eurót? Ez is kiderül a teljes cikkből, amelyet ide kattintva olvashat el az Economx oldalán.