Lipcsében a 98. percben jött a dráma, amit sokáig fognak emlegetni déli szomszédaink

Az Európa-bajnokság 11. játéknapjának legfontosabb történései egy helyen

Index
2024.06.24. 23:13
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

  • Véget ért az Európa-bajnokság tizenegyedik játéknapja. Számunkra a legfontosabb hír, hogy a horvátok kezéből az utolsó pillanatban kicsúszott a győzelem az olaszok ellen, így a B csoport harmadik helyén zártak két ponttal – vagyis nem ugrottak be a magyar csapat elé, így tovább nőttek a továbbjutási esélyeink.

    Tartsanak velünk holnap is, kedden négy mérkőzést rendeznek, a C és a D csoportban is véget érnek a küzdelmek.

  • Megvan a B csoport végeredménye:

    • Albánia–Spanyolország 0–1 (Ferrán Torres 13.)
    • Horvátország–Olaszország 1–1 (Modric 55., ill. Zaccagni 98.)

    1. Spanyolország 9 pont, 2. Olaszország 4, 3. Horvátország 2, 4. Albánia 1.

    Ezzel eldőlt, hogy az A csoportban 3 ponttal harmadik magyar válogatott már biztosan maga mögött tartja a horvát csapatot a külön számításnál, így már csak egy csapatot kell megelőznie a nyolcaddöntős folytatásért.

    Csoportelsőként a spanyolok vasárnap Kölnben majd az A/D/E/F csoport harmadik helyezettjével mérkőznek meg, ez, ugye, adott esetben lehet a magyar válogatott is. A második helyezett Olaszország szombaton, Berlinben találkoznak Svájccal.

    Itt olvashatja összefoglalónkat a mérkőzésekről.

  • Düsseldorfban maradt az 1–0, a spanyolok három győzelemmel, 5–0-s gólkülönbséggel jutottak nyolcaddöntőbe, az albánok pedig egy ponttal csoportutolsóként végeztek, és számukra ezzel befejeződött a torna.

  • A 92. percben szabadrúgás utáni lecsorgóból veszélyeztettek az albánok, a közeli, de erőtlen lövés után Raya vetődve kaparintotta meg a labdát.

  • A szögletrúgáshoz készülődő spanyol Alejandro Grimaldót üres műanyag sörös poharakkal vették célba a közelben ülő albán drukkerek. A játékost ez nem zavarta meg, miként a svéd játékvezetőt sem érdekelte különösebben.

  • Támadásban maradt az albán válogatott, amely próbál az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a hajrában. A 77. percben Kristjan Asllani lőtt a balösszekötő helyéről, 18 méterről a kapu mellé.

  • A spanyoloknál friss erők a pályán: Álvaro Morata és Lamine Yamal érkezett a kispadról. Előbbi a transfermarkt.de adatai alapján 16 millió eurót ér – pályafutása csúcsán, 2018-ban 65 millió euróra taksálták –, utóbbi 90 millió eurót.

  • A hatszoros BL-győztes Luka Modric lett az Eb-k történetének legidősebb gólszerzője 38 évesen és 289 naposan. A Real Madrid legendája Ivica Vastic rekordját adta át a múltnak, aki 38 évesen és 257 naposan szerzett gólt a kontinenstornán.

  • Az 52. percben Kramaric lövése után a cserepadról érkező Frattesi kezén pattant meg a labda a 16-oson belül, a játékvezető kiment megnézni az esetet, és tizenegyest adott a horvátoknak. Modric viszont nagyon gyengén végezte el a büntetőt, Donnarumma oldalra tolta a labdát.

    Azt hittük, hogy a horvátok lélektani előnye azonnal elpárolog, de egy minutummal később Modric öt méterről bevert egy kipattanót, miután Donnarumma bemutatta a torna egyik legnagyobb védését Budimir belepiszkálós kísérlete után. 1–0

  • A 62. percben Fermín López érkezett csereként a spanyol csapatba – másodszor lépett pályára a nemzeti együttesben a Barcelona 21 éves középpályása –, így már csak a harmadik számú kapusuk, Álex Remiro nem kapott lehetőséget eddig a kontinenstornán.

    A 64. percben kihagyott a spanyolok figyelme, Rayától kellett a bravúr egy szemfüles albán emelésnél. A helyzet meg is hozta a balkániak kedvét, támadásban maradtak.

  • Elkezdődött a második félidő Düsseldorfban, a spanyolok egyet cseréltek – Laporte helyett Le Normand érkezett a védelem tengelyébe –, az albánok nem változtattak.

    A kezdés után a spanyolok átadják a kezdeményezést és a területet ellenfelüknek, de utóbbiak nem tudnak mit kezdeni a lehetőséggel.

    Továbbra is töretlen az albán drukkerek lelkesedése: ők akkor is győznek, hogyha hátrányban vannak?

  • A spanyol kapus, Raya szerette volna a bal szél felé fölívelni a labdát az alapvonalról, kapujától pár lépésre, de az előtte néhány méterrel keresztbe mozgó védőtárs, Laporte fenekét lőtte telibe. A labda felpörgött, és pont a kapus ölében kötött ki. Az albánok közül akadt, aki hazaadást reklamált, de ezt ő sem gondolhatta komolyan.

    A spanyolok a támadásoknál a beíveléseket erőltetik, több lehetőségük is adódott már, de maradt az egygólos különbség.

    A spanyolok legjobbja a komplett jobb oldalt bejátszó csapatkapitány, a 38 éves Jesús Navas, valamint a remekül irányító Dani Olmo (képünkön).

    Közben megvolt az albánok első veszélyes lövést: a 45. percben Kristjan Asllani középről, 18 méterről lőtt a kapu jobb oldala felé félmagasan, Raya látványos vetődéssel hárított.

    Vége az első félidőnek, maradt az 1–0-s spanyol vezetés.

  • A 27. percben pedig nagyon közel jártak a gólhoz az olaszok Lipcsében: egy jobb oldali beadás után Alessandro Bastoni fejelt kapura hat méterről, Dominik Livakovic azonban valahogy oldalra ütötte a léc alá tartó labdát.

  • Fél óra elteltével a spanyolok már ötször veszélyeztették a rivális kapuját, miközben az albánok még egyszer sem. Utóbbiak támadójátékában nincs semmilyen átütőerő, mielőtt bármi veszélyt alakítanának ki, a spanyolok máris megfojtják az akcióikat.

    Ehhez képest a labdabirtoklás még nem is mutat komolyabb különbséget: a spanyoloknál 56, az albánoknál 44 százalékban van a labda.

  • A horvát szurkolókra ma sem lehet panasz, szép számmal jelentek meg a lipcsei stadion lelátóján, ez volt a helyzet Berlinben és Hamburgban is.

    Luka Modricék az elmúlt napokban többször elmondták, nagyon sajnálják, hogy nem tudtak legalább egyszer győzni az első két meccsükön a csoportban.

    Így vonultak a horvát szurkolók a kezdő sípszó előtt:

  • A nagy lendülettel kezdő horvátok nekiugrottak az olaszoknak, Luka Sucic az ötödik percben 25 méterről vette célba az olaszok kapuját, Gianluigi Donnarumma nagy bravúrral tolta szögletre a labdát.

     

  • A 13. percben Dani Olmo ugratta ki a jobb szélről kapu felé sprintelő Ferrán Torrest, aki 13 méterről, a jobbösszekötő helyéről higgadtan, laposan helyezett a kapu hosszú, jobb oldalába. A labda a kapufáról pattant a hálóba. A Barcelona támadója a válogatottban 44. meccsén a 20. gólját szerezte.

    Az albánok korábban az olaszok, majd a horvátok ellen is korai góllal szereztek vezetést, most viszont hátrányba kerültek.

  • Az albán válogatott az első tíz percben bátor és lendületes játékkal kezdett, néha letámadásra is vállalkozik a spanyol tizenhatosnál, de leginkább a visszazárásra koncentrál a saját térfelére.

    Mindeközben a stadion mellett a helyi szurkolói zóna is megtelt, ezek alapján ott is meggyőző fölényben az albánok.

    A meccs 10. perce után két fejessel veszélyeztettek a spanyolok gyors egymás után, az egyik a kaput is eltalálta.

  • Lipcsében és Düsseldorfban is útjára indult a labda, tartsanak velünk ebben a közel két órában, a mérkőzések fő eseményeiről hírfolyamunkban számolunk be.

  • Düsseldorfban mérkőzik meg az albán és a spanyol válogatott, alakul a szurkolói hangulat. Óriási túlerőben az albán tábor, a lelátó minden részén a piros-feketébe öltözött nézőket látni.

    GettyImages-2159042576
    Fotó: Michael Regan - UEFA / Getty Images Hungary
  • A Bayern München és a Manchester United korábbi középpályása, Bastian Schweinsteiger élő adásban a mikrofon helyett véletlenül a kávéspoharába kezdett beszélni, amikor elkezdtek önleni a szájából a szavak. 

    A korábbi német válogatott játékos a német ARD felkérésére vállalta el, hogy megosztja a nézőkkel a szakértői gondolatait. Aztán becsúszott a baki, de hát tudjuk jól, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

    Érdekesség, hogy előtte Schweinsteiger pont arról beszélt Esther Sedlaczek műsorvezetővel, hogy mennyire szereti a kávét.

  • A vasárnapi esti Skócia–Magyarország-mérkőzésen Varga Barnabás súlyos fejsérülést szenvedett, miután ütközött az ellenfél kapusával. A magyar csatár szerencsére már jobban van, szerdán elhagyhatja a stuttgarti kórházat.

    A meccs másnapján a Velvet hét olyan esetet mutatott be, amelyek különösen mély nyomot hagytak a futballrajongók emlékezetében.

  • Miután a spanyolok számára már tét nélküli az albánok elleni csoportmeccs – tekintve, hogy a négyesből elsőként jutottak nyolcaddöntőbe –, annyira sikerült Luis de la Fuente Castillo szövetségi kapitánynak megrotálnia a csapatát hétfőre, pihenőt adni a kulcsembereknek, hogy komplett kezdőt cserélt! Ezek alapján a spanyoloknál a

    Raya – Jesús Navas, Vivian, Laporte, Grimaldo – Zubimendi, Merino – Ferrán Torres, Dani Olmo, Oyarzabal – Joselu

    tizenegy kezd.

    Az albánok esetében viszont komoly a tét, csak a győzelemmel maradhatnak életben továbbjutási reményeik. Brazil szövetségi kapitányuk, Sylvinho a

    Strakosha – Balliu, Gjimshiti, Ajeti, Mitaj – Ramadani, Asllani – Asani, Laci, Bajrami – Manaj

    tizenegynek szavazott bizalmat.

  • Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Kovacic, Brozovic, Modric – Pasalic, Kramaric, Sucic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

    Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian – Barella, Jorginho – Raspadori, Pellegrini, Dimarco – Retegui. Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti

    Zlatko Dalic összesen négy változtatást eszközölt az Albánia elleni találkozóhoz képest. Ivan Perisic, Lovro Majer, Bruno Petkovic és Josip Juranovic a kispadra került, utóbbi helyett Josip Stanisic kezd a jobbhátvéd posztján. A támadósorban ezúttal Mario Pasalic és Luka Sucic kap lehetőséget, és Marin Pongracic is ott lesz a pályán a kezdést jelző sípszó pillanatában.

  • Németországban baleset érte Orbán Viktor miniszterelnök konvoját a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság alatt. Az incidensben egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült.

    A jelenlegi információk szerint a balesetet egy 69 éves nő okozta, aki figyelmen kívül hagyta az elnöki autókonvojnak kijelölt útzárat, és áthajtott rajta. A tilos jelzés ellenére kanyarodott balra, majd elütött egy 61 éves motoros rendőrt, aki Orbán Viktor autóját kísérte.

    Mint arról az Index is beszámolt, Magyarország miniszterelnöke előző este a stuttgarti stadionban nézte végig a magyar válogatott Skócia elleni meccsét. A miniszterelnök a baleset után pár órával már Rómából posztolt, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalt. 

  • A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is megerősítette, hogy a Skócia ellen súlyos fejsérülést szenvedett Varga Barnabáshétfő délután sikeres műtéten esett át a stuttgarti kórházban.

    A intézmény arcsérülésekre szakosodott orvosainak tájékoztatása szerint a beavatkozás komplikációmentes volt, így a támadó szerdán már el is hagyhatja a kórházat

    – tették hozzá.

  • A spanyol labdarúgó-válogatott játékosa, Marc Cucurella megfogadta, hogy rövidebb séróra vált, amennyiben a társaival megnyerik a 2024-es Európa-bajnokságot.

    Ha megnyerjük az Európa-bajnokságot, levágatom a hajamat. Egy dologtól félek, a feleségem megölne ezért, mert nagyon szereti, hogy ilyen hosszú a hajam

    nyilatkozta az élvonalbeli angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Chelsea játékosa.

  • A rendőrség már 2300 illegális belépést akadályozott meg az Európa-bajnokság ideje alatt. Ezt a szövetségi belügyminisztérium szóvivője erősítette meg egy friss interjúban.

    Ideiglenes határellenőrzéseink során az elmúlt két hétben több mint 400 elfogatóparancsot hajtottunk végre, és több mint 50 huligánt akadályoztunk meg az országba való belépésben. Ez azt mutatja, hogy jó dolog, hogy az Európa-bajnokság ideje alatt a Dániával, a Benelux államokkal és Franciaországgal közös határokon is ellenőrzéseket végzünk

    – nyilatkozta Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter.

    Az ideiglenes ellenőrzések a döntőt követően is folytatódnak, július 19-ig bezárólag, írja a Die Welt.

  • A német labdarúgó-válogatott alapembere, Antonio Rüdiger izomproblémákkal fejezte be a Svájc elleni mérkőzést a 2024-es Európa-bajnokság vasárnapi játéknapján.

    A Real Madrid védője Niclas Füllkrug góljának ünneplése közben sérült meg, aki a 92. percben egyenlített ki Svájc ellen, amivel biztossá vált, hogy Németország végez az A csoport első helyén.

    A németek másik belső védője, Jonathan Tah eltiltás miatt biztosan kihagyja a nyolcaddöntőt, miután megkapta második sárga lapját. Amennyiben Rüdiger sem tudja vállalni a játékot, akkor a Nico Schlotterbeck–Robin Koch–Waldemar Anton-trió közül kerülhet ki a német válogatott új belső védőpárosa.

  • A spanyol válogatott rutinos védője, Jesús Navas a jelek szerint lehetőséget fog kapni a hétfő esti Spanyolország–Albánia-mérkőzésen, mivel a spanyolok erősen tartalékos összeállításban léphetnek pályára biztos továbbjutásuk tudatában. 

    A 38 éves és 216 napos Jesús Navas ezzel a legidősebb spanyol labdarúgó lehet az Európa-bajnokságok történetében, aki pályára lépett. Ezzel Aritz Aduriz rekordját adná át a múltnak, aki még a 2016-os kontinenstornán szerepelt a spanyol válogatottban – 35 évesen és 137 naposan.

    GettyImages-2157981249
    Fotó: Getty Images

    A spanyol–albán mérkőzés külön érdekessége, hogy az albán szövetségi kapitány, Sylvinho játékosként még meccselt Jesús Navas ellen, 18 évvel ezelőtt, a 2006-os európai Szuperkupa mérkőzésén. A spanyol lapok egyébként azt várják, hogy válogatottunk erősen tartalékos összeállításban játszhat Albánia ellen, mivel első két mérkőzésüket megnyerték, egyúttal biztosított továbbjutásuk.