Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Magyarország 11-esekkel vb-bronzérmes

2009.10.16. 19:48 Módosítva: 2009.10.16. 19:48
215 hozzászólás

Bronzérmes lett a magyar válogatott az U20-as világbajnokságon, miután újabb hihetetlen mérkőzésen, tizenegyesekkel legyőzte Costa Ricát. Az első félidőben ismét gyengén játszó csapat a szünet után sokkal jobb volt ellenfelénél, de minden helyzetét kihagyta. A hajrában a semmiből gólt lőtt Costa Rica, de a lefújás előtt közvetlenül Németh Krisztián büntető harcolt ki, Koman pedig nem hibázott. A büntetőknél Gulácsi Péter kapuja négy rúgó után is érintetlen maradt.

A bronzmérkőzést nem vállalta Németh Krisztián, Futács Márkó kezdett, Présinger Ádám helyére pedig Zámbó Bence került be a védelem bal oldalára. Nem kezdett rosszul a magyar válogatott, a letámadások utáni labdaszerzésekből gyorsan próbálta átjátszani a középpályát. Az első percek magyar nyomása nem tartott sokáig, átvette a játék irányítását Costa Rica, ráadásul Futács cserét kért, jöhetett a nem teljesen egészséges Németh.

Magyarország-Costa Rica 1-1 (tizenegyesekkel: 2-0)

Kairó, 30 ezer néző, v.: Nisimura Juicsi (japán)
Gólszerző: Koman (91., 11-esből), illetve Urena (81.)
Sárga lap: Szabó (52.), Szekeres (86.), illetve Mena (33., 89.)
Piros lap: Mena (89.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Szekeres Adrián, Debreceni András (Balajti Ádám, 83.), Szabó János, Zámbó Bence - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt, Simon Ádám (Varga Roland, a szünetben), Koman Vladimir - Futács Márkó (Németh Krisztián, 19.), Simon András

Costa Rica: Esteban Alvarado - Roy Smith, Cristian Gamboa, José Mena, Bryan Oviedo - Diego Madrigal (Allen Guevara, 59.), Daniel Varela (Carlos Hernandez, 63.), David Guzman (Esteban Luna, 77.), Diego Estrada - Marcos Urena, Josue Martinez

A félidő hátralevő részében a magyar csatár megmozdulásai után alakultak ki helyzetek, de a közép-amerikaiak gyors játékosaikkal veszélyesebbek voltak. A nagyobb helyzetek nálunk, de a labdabirtoklási fölény, és a játék irányítása ellenfelünk kezében volt. Ziccer nem alakult ki egyik kapu előtt sem, az utolsó passzokat mindkét fél elrontotta, sok volt a pontatlanság, rengeteg labdát szórtak el a játékosok. Gyenge volt a meccs.

Amilyen gyorsan kontrázott ellenfelünk, olyan lassan ért vissza, de ezzel csak a szünet után tudott bármit is kezdeni a magyar csapat. A Simon Ádám helyére beszálló Varga Roland aktív játékával egyre többször tartottuk meg a labdát a Costa Rica-i térfélen. Jöttek a helyzetek is, de Németh Krisztián és Simon András nem volt elég pontos és higgadt ziccerben. Előbbi kétszer is hibázott, utóbbi nagy kapufát lőtt.

A második félidőt már uraltuk, a közép-amerikaiak fáradtak el jobban. Egyre nyilvánvalóbb lett a magyar fölény, de a helyzetekből sehogy sem akart gól születni, Esteban Alvarado nagyon jól védett a Costa Rica-i kapuban, sokat is hibáztunk.

Kilenc perccel a lefújás előtt aztán semmiből szerezte meg a vezetést ellenfelünk, szinte pontosan olyan gólt lőtt, mint Olaszország a hosszabbításban: a határozatlan védők mellől, a tizenhatos vonaláról Marcos Urena a jobb alsó sarokba talált.

A magyarok megindultak az egyenlítésért, a kapitány is kockáztatott egy hátvéd-csatár cserével, és ennek újra meglett az eredménye: Németh vett át tökéletesen egy átadást, az egyetlen érintés után kapura forduló csatárt csak lerántani tudta Jose Mena, akit második sárgával ki is állítottak.

Koman ezúttal elég rosszul, de belőtte a büntetőt, újra az utolsó pillanatban küzdötte vissza magát a magyar válogatott.

A különleges szabályok szerint hosszabbítás nem volt, jöhettek a büntetők, ahol egyből az első párban hibáztak a Costa Rica-iak - léc -, majd Németh - úgy, ahogy a csehek ellen - rontott, de a játékvezető megismételtette a 11-est, mert a kapus elmozdult. Németh másodszorra belőtte, egyből utána a következő közép-amerikai büntetőt kivédte Gulácsi, de a torna során eddig magabiztos Koman kihagyta a sajátját: jól rúgta, csak centikkel túlhelyezte, kapufa lett A 2. pár után 1-0-ra vezettünk.

Aggódnunk nem kellett, Gulácsi újabb lövést hárított, Varga pedig nagyon precízen végezte el saját 11-esét. Ő volt az utolsó magyar lövő, mert Gulácsi Hernandez büntetőjét is megfogta, így három pár után kialakult a végeredmény: Magyarország szerezte meg a világbajnoki bronzérmet.

Gulácsi: Mindenki hős ebben a csapatban

"Mindenki hős ebben a csapatban, az egész stábot beleértve – mondta a büntetőpárbaj hőse, Gulácsi Péter az MTI-nek. - Óriási élmény és siker volt ez a vb, nagyon boldogok vagyunk." Koman Vladimir már a jövőre is tekint első nyilatkozatában: "Nagyszerű vb-n vagyunk túl, jó csapatot alkotunk. Köszönjük mindenkinek, aki itt, Egyiptomban és otthon szorított értünk! Reméljük, még sokra fogjuk vinni."

Láttuk már a tornán ennél sokkal jobban játszani a csapatot, de a második félidőben újra jól ment, és a végén még volt annyi ereje, hogy a világbajnokságon már harmadszor a rendes játékidőn túl fordítson a maga javára egy meccset.

A magyar válogatott megérdemelten nyerte meg a bronzmérkőzést, a sikerért nagyon meg is harcolt: 25 éve a legnagyobb eredményt érte el.

"Az első félidőben két nagyon fáradt csapat játékát láthatták a nézők, a másodikban azonban már mi alakítottunk ki több helyzetet, fölénybe is kerültünk, mégis Costa Rica szerzett vezetést - értékelt Egervári Sándor az MTI-nek.

"Ami ezután jött, már a csapat egyik védjegye: hihetetlen tartással, óriási mentális erőről tanúbizonyságot téve megszereztük a bronzérmet. Ebben az együttesben számos nyerő típusú, győzelemre született játékos van, aki szép jövő előtt áll. Hatalmas az örömünk, és boldogok vagyunk, hogy rengeteg magyar szurkolónak okot adtunk a büszkeségre" - zárta gondolatait a szövetségi edző.

A vb-bronzérmes magyar U20-as válogatott kerete

Kapusok: Gulácsi Péter (FC Liverpool), Megyeri Balázs (Ferencváros), Kovácsik Ádám (Reggina Calcio)

Védők: Debreceni András (Budapest Honvéd), Korcsmár Zsolt (Újpest FC), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Szabó János (Paksi FC), Zámbó Bence (Győri ETO FC), Présinger Ádám (Videoton FC)

Középpályások: Dudás Ádám (Győri ETO FC), Tóth Bence (Ferencváros), Takács Péter (Diósgyőri VTK), Koman Vladimir (AS Bari), Simon Ádám (Szombathelyi Haladás), Varga Roland (Brescia Calcio), Kiss Máté (Győri ETO FC)

Csatárok: Németh Krisztián (AEK Athén), Simon András (Cordoba FC), Gosztonyi András (MTK Budapest), Balajti Ádám (Diósgyőri VTK), Futács Márkó (Werder Bremen) (MTI)