Janics inkább szül, mint bolgár legyen

2012.10.29. 11:40

A szerb Blic című napilapban pályafutásának alakulásáról beszélt a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa.

A hazájába visszatérő, Magyarországról elvágyódó kajakosért a szerbeknek szerdáig kellene fizetniük 150 ezer euró felkészülési támogatást, különben a magyar szövetség nem adja ki a versenyzési jogát, és csak a kétéves kötelező eltiltás után, vagyis 2015-ben versenyezhet újra. Ezt az utat megkerülhetné, ha férje jogán bolgár lenne, de ezt elutasította.

„Ábrahám Attilának, az MKKSZ főtitkárának azt mondtam: olyan helyzetbe hoztak, hogy csakis bolgár színekben tudnék indulni, és nem azt, hogy ott is folytatom a pályafutásomat. Andriannal, a férjemmel úgy döntöttünk, mindketten azt csináljuk, amiben a legjobbak vagyunk: ő edzősködik, én kajakozom. Talán nem szerénységről árulkodik ez a kijelentés, de az eredmények minket igazolnak” – idézte a Magyar Szó Janicsot.

Ha 30 évesen ki kell hagynia két évet, akkor azt az időszakot családjának szenteli, és az alig több mint egyéves Milenának lesz egy kistestvére.

Ezúttal sem tagadta, rosszul érintette az MKKSZ hozzáállása. „Nagyon sok érmet nyertem Magyarországnak, és most mégis ez csinálják. Nagyon rossz hozzáállás ez a részükről. Viszont azt már tudniuk kellene rólam, hogy kemény vagyok, mint a dió, és nem fogok engedni".

Az MKKSZ elnöksége döntő többséggel arra szavazott a múlt szerdán, hogy valamennyi 17 évesnél idősebb magyar vb- vagy Eb-érmesért pénzt kér, ingyen nem távozhat senki.

A szintén távozó Benedek Dalmáért nincs alapja a kivásárlási összegnek, mert neki szerb a férje (Dusan Ruzicic), ezért jövőre ő szerb színekben versenyezhet.