Nagy: Már a csoportban észnél kell lenni

2009.01.16. 08:55
A férfi kézilabda-válogatott vezére, az átlövő Nagy László szerint összeszokott, jó csapattal utazunk a horvátországi világbajnokságra. Iváncsik Gergő elsősorban azt várja, hogy erővel és koncentrációval bírjuk végig a tornát. Putics Barna nem aggódik gyengébb lövőformája miatt, vaktöltények helyett éles lövéseket ígér a vb-re.
Nagy  LászlóFotó: Huszti István
Nagy László
Fotó: Huszti István

A magyar férfi kézilabda-válogatott szokásosnak mondható keretével készül a pénteken kezdődő horvátországi világbajnokságra, most is ugyanazoktól a játékosoktól várjuk a klasszisteljesítményt, akiket az elmúlt évek világversenyein láthattunk. A csapat erős, mégis ritkaság, hogy éremért küzdjön, most talán erre is van remény.

„Elsősorban érettebbek lettünk egy évvel – válaszolta Nagy László arra a kérdésre, mennyiben más a jelenlegi csapat, mint tavaly. – A norvégiai Eb-n elkövetett hibáinkból is tanulhattunk, és a kerethez tartozó játékosok jelentős része azóta több nemzetközi rutinnal rendelkezik. Tudjuk, hogy sokat vár tőlünk a közvélemény, és mi is bízunk magunkban. A mezőny nagyon kiegyenlített, rengeteg jó csapat van, egy vagyunk közülük mi is, ezért ha a játékunkban jelentkező hullámvölgyekkel tudunk valamit kezdeni, messzire juthatunk" – mondta a barcelonai jobbátlövő, aki számszerű tippelésre nem vállalkozott.

"Már a csoportban nagyon észnél kell lennünk, nehéz ellenfelek várnak ránk, és nem szabad lebecsülnünk egyiküket sem. Franciaország ellen a csoport rangadóját játsszuk majd, és mindannyian nagyon örülünk neki, hogy a hírek szerint sok magyar szurkoló utazik Horvátországba, hogy nekünk szurkoljon.

A védekezésünk nagyon fontos, igyekszünk minél jobban összecsiszolódni, habár az összeszokottság így is mellettünk szól, elég régóta játszunk együtt. Nem érzem, hogy lenne hiányposztunk, jó összetételű magyar csapat kezdi a világbajnokságot, csak rajtunk múlik, meddig jutunk" – szögezte le a védekezésben és támadásban egyaránt a csapat vezérének számító Nagy László.

Iváncsik Gergő
Iváncsik Gergő

"Egy érem nagyon szép eredmény lenne – kezdte Iváncsik Gergő, a Veszprém és a válogatott balszélsője. – Eddig sem azért nem jutottunk oda, mert nem voltunk elég jók hozzá, csak valahogy az utolsó pillanatokban mindig ellenünk döntött valami apróság. Egyikünknek sem lesz újdonság a sorozatterhelés, és bírnunk is kell végig, mert szeretnénk messzire jutni a világbajnokságon.

A jelenlegi mezőnyből a horvátok és a franciák emelkednek ki, őket követi szorosan 4-5 csapat, ezek közül az egyik a magyar válogatott. Ezek között a csapatok között nincs nagy különbség, kiváló játékosok alkotják mindegyik keretét, így minden azon múlik, ki tudja valamivel meglepni a másikat, és ki játszik fegyelmezettebben" – mondta Iváncsik Gergő.

"Már az újévi kupán is látszott, hogy nagyon együtt van a csapat. Az eredmény nem számított, de fontos volt, hogy újra együtt tudtunk játszani, be tudtunk gyakorolni néhány új figurát. Bízom benne, hogy most végig bírjuk majd fejben is, és nem rontjuk el a végét, ahogy korábban többször is, amikor jól kezdtünk egy tornát, aztán a végére kifogyott a benzin a tankból.

A csoportunkból mindenképpen a mi és a franciák továbbjutását várom, mögöttünk nagy harcban lesznek a románok és a szlovákok, de az argentinokat sem szabad fél vállról vennünk. Azért is vagyok nagyon bizakodó, mert szinte hazai pályán léphetünk pályára egy világbajnokságon, bízom benne, hogy nem okozunk csalódást a kedvünkért utazó szurkolóknak" – mondta az idősebb Iváncsik testvér.

"Ezek voltak a vaktöltények, a világbajnokságon már élessel tüzelek – válaszolta nevetve Putics Barna arra felvetésre, hogy Barcelonába szerződése nem tett jót a lövőformájának. – Én is csak arra tudok gondolni, hogy egy kis játékhiánnyal küzdök, hiszen korábban jól ment a játék a válogatottban és a német csapatomban is, de a Barcelonának sorozatban hat olyan nehéz meccse volt, amin nem mertek bevetni.

Putics Barna
Putics Barna

Nem aggódom, inkább a szokottnál is keményebben készülök, szeretném megmutatni mindenkinek, hogy sokkal több van bennem – mondta a német bajnokságban még kiváló Putics. – Készen állunk, személy szerint én is nagyon várom már, hogy tétmeccset játsszunk, legjobban a Spanyolország ellenit, hogy megmutathassam, bármilyen éles helyzetben lehet rám számítani.

A vállam teljesen egészséges, ha kell, a védekezésben is tudok segíteni. A csapatunk ereje többek között abban rejlik, hogy mindenki mellett van egy társ, aki a másik gyengébb napján, rosszabb formája esetén át tudja venni a helyét. Nincsenek feszültségek, mindenki tudja a dolgát, alig várjuk, hogy kezdődjön a világbajnokság" – jelentette ki Putics.

A program és a csoportok:

január 17., szombat, 1. forduló, A-csoport (Eszék): Szlovákia-Argentína 16:30 ó, Magyarország-Ausztrália 18:30 ó, Franciaország-Románia 20:30

január 18., vasárnap, 2. forduló: Szlovákia-Ausztrália 15 ó, Magyarország-Románia 17 ó, Franciaország-Argentína 19 ó

január 19., hétfő, 3. forduló: Románia-Argentína 15:30 ó, Magyarország-Szlovákia 17:30 ó, Franciaország-Ausztrália 19:30 ó

január 21., szerda, 4. forduló: Románia-Ausztrália 15 ó, Magyarország-Argentína 17 ó, Franciaország-Szlovákia 19 ó B csoport

január 22., csütörtök, 5. forduló: Argentína-Ausztrália 15 ó, Szlovákia-Románia 17 ó, Franciaország-Magyarország 19 ó

B-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Spanyolország, Koreai Köztársaság, Kuvait, Kuba

C csoport (Varasd/Varazdin): Németország, Lengyelország, Macedónia, Oroszország, Tunézia, Algéria
D csoport (Porec): Dánia, Norvégia, Egyiptom, Brazília, Szerbia, Szaúd-Arábia

A középdöntőben az A-csoport legjobb három résztvevője viszi a pontszámokat, és a B-csoport legjobb háromjával találkozik. A hatfős csoportból az első kettő jut az elődöntőbe.