Nagy László BL-győztes a Barcelonával

2011.05.29. 20:36
Nagyon magabiztos és taktikus játékkal a Nagy László vezetésével felálló Barcelona nyerte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjét, 27-24-re győzték le a Ciudad Realt. A labdarúgó BL szombati megnyerése után a Barcelona így a kézilabdában is felülhetett a trónra.

A mérkőzés játékosa egyértelműen a Barcelona kapusa, Danijel Sarics volt, aki elképesztő teljesítménnyel 43 lövésből 22-t védett, de ezt megfejelve még egy egész pályáról dobott góllal is hozzásegítette csapatát a győzelemhez. Nagy László gólt is szerzett, azonban támadásokban ezúttal nem volt annyira hatékony, mint máskor.

A Barcelona néhány perces megingást leszámítva egyértelműen jobb volt, uralta a mérkőzést, bármilyen kezdődő holtponton időben átlendült. A Ciudad rengeteg nagy helyzetet hagyott ki, és sokszor ötlettelenül játszva nem tudott megújulni.

A Barcelona nagy iramban kezdett, a második gólt a csapatkapitány Nagy László szerezte. A magyar játékos azonban néhány pillanattal később már kétperces kiállítást kapott, amiért feltartott kezébe beleszaladt Chema Rodríguez, akinek felszakadt az orra. Rodríguez ugyan kapott rá tapaszt, de az orra innentől végig vérzett, a mezén véres folttal játszotta végig a mérkőzést.

A történtek és az emberhátrány kicsit megzavarta a Barcelonát, a Ciudad átvette a kezdeményezést, és sikerült 4-3-ra fordítaniuk. Ekkor vezettek utoljára a mérkőzésen. Mindkét oldalon voltak hibák, de a Barcelona többek között a mérkőzésen 9 lövéséből 8-at értékesítő Noddesbónak is köszönhetően új lendületet tudott venni.

Egy ideig még fej-fej mellett haladt a két csapat, azonban végül meglepő módon éppen az addig egészen elképesztő védéseket bemutató kapus, Danijel Sarics szemfüles gólja már fordulópontot jelentett. Egy kivédekezett Ciudad-támadás után Sarics észrevette, hogy a másik oldalon Hombragos túlságosan kijött kapujából, és egész pályáról rádobott góljával már 12-10-re vezetett a Barcelona.

A félidő végéhez közeledve jó taktikai húzásnak bizonyult, hogy a kezdőcsapat helyett a Barcelona csereembereivel variálták meg a támadásokat és a védelmet is. A Ciudad Sarics gólja után már nem tudott betalálni, miközben a katalánok még két gólt lőttek, 14-10-es állással mentek szünetre a csapatok.

A második félidő elején a Ciudad nagy lehetőséget kapott, egymás után két kiállítással négy percig emberhátrányba került a Barcelona. Ehhez képest a Ciudad a továbbra is elképesztően védő Saricsnak is köszönhetően képtelen volt betalálni, miközben a katalánok öt gólra növelték a különbséget.

A félidő eleje után újra a kezdőemberekkel felálló Barcelona védekezése egyre magabiztosabb lett, a játékosok pillanatok alatt visszaértek, a Ciudad támadásai pedig nem tudtak megújulni. 22-15-nél már hétgólos előnyük is volt Nagyéknak.

A Ciudad 13 perccel a vége előtt még ugyan feljött az utoljára a szünetnél látott négygólos különbségre, a kapusuk, Hombrados is mindent megtett, de nem sikerült megfordítaniuk a mérkőzést. Erről a Sarics védései mellett egymás után két gólt szerző Tomas is gondoskodott, a Barcelona megint 26-19-re, hétgólos előnnyel vezetett.

Két perccel a vége előtt már látszott, eldőlt a meccs, a Barcelona játékosai sem koncentráltak már százszázalékosan, ezért végül annak ellenére is 27-24 lett a vége, hogy a három gólnál sokkal nagyobb különbség volt a két csapat között. Sarics önkívületi állapotban rázta az öklét, Nagy László csapatkapitányként pedig a magasba emelhette a BL-bajnoknak járó trófeát.

A katalán csapat 250 ezer eurót kapott. A harmadik helyért rendezett meccset a Hamburg nyerte a szintén német Rhein-Neckar Löwen ellen.

Eredmények:

a 3. helyért:
Hamburg (német) - Rhein-Neckar Löwen (német) 33-31 (15-13)
döntő:
Barcelona (spanyol)-Ciudad Real (spanyol) 27-24 (14-10)

szombaton játszották:
elődöntő:
Barcelona - Rhein-Neckar Löwen 30-28 (12-12)
Ciudad Real-Hamburg 28-23 (12-10)