Az EHF elutasította a svédek óvását, az aranyért játszhatnak a franciák a kézi-Eb-n

2024.01.27. 14:26
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) fegyelmi bizottsága elutasította a svédek óvását, amelyet a franciák elleni Eb-elődöntő után nyújtottak be a skandinávok.

Mint ismert, péntek este Franciaország hosszabbításban 34–30-ra legyőzte Svédországot a németországi férfikézilabda-Európa-bajnokság első elődöntőjében. Az utolsó pillanatban Franciaország még kapott egy időn túli szabaddobást, amit Elohim Prandi bevágott, és ezzel hosszabbításra mentette a találkozót.

Igen ám, csakhogy Prandi támaszkodó lába elhagyta a talajt, ami nem szabályos, így nem kellett volna megadni a találatot. A meccs után nem sokkal a svédek jelezték, hogy megóvják a találkozót. „Nem tudjuk, hogy mi lesz az eredménye, számunkra azonban fontos volt, hogy kiálljunk az igazunkért. Az óvást benyújtottuk a nemzetközi szövetséghez” – idézte az NSO Hanna Fogelströmöt, a svéd válogatott dühös csapatmenedzserét.

Szombaton a fegyelmi bizottság megállapította, hogy mivel a videobíró alkalmazása a játékvezetők belátására van bízva, annak használata nem kötelező, kizárólag a játékvezetők és a mérkőzés delegáltjainak döntése, hogy használják-e, annak mellőzése nem képezheti óvás alapját, ezért elutasítják a svédek beadványát – olvasható az EHF honlapján közzétett határozatban.

A fegyelmi bizottság határozata nem jogerős, szombat este 20 óráig lehet ellene fellebbezni, jegyzi meg az M4 Sport.

A másik elődöntőben Dánia a házigazda németeket győzte le három góllal. A franciák és a dánok a 2021-es olimpiai döntőben és tavalyi vb-fináléban is összecsaptak egymással. Magyarország az ötödik helyen zárta a tornát.