A románok szerint nem igaz, hogy rasszista inzultus érte a Fradi játékosát Bukarestben

2024.02.05. 14:41
Botrányos körülmények között ért véget a Ferencváros női kézilabdacsapatának mérkőzése vasárnap Bukarestben. A győztes találkozó után a Fradi közleményt adott ki, amiben kiállt a játékosa mellett, a Bukaresti Rapid azonban cáfolja, hogy rasszista incidens történt a mérkőzés után.

A magyar csapat francia kiválósága, Béatrice Edwige azt állította, hogy egy román szurkoló a bőrszíne miatt inzultálta őt. Mint kiderült, az egyik hazai drukker a saját arcára mutogatott, miközben rá nézett, amit a beállós a bőrszínére tett negatív utalásként értelmezett.

Fekete vagyok. Ha a bőrömre mutogat, azt azért teszi, mert baja van annak színével. A meccs alatt nem foglalkoztam vele, nincs rá idő. A meccs után meg akartam kérdezni, hogy mi a problémája. Erre visszahúzódott, azt mondta, hogy nincs semmi, nem csinált semmit. De igen, csinált! Jegyezzék fel ezt. De ez nem a Rapid-szurkolókról szól. Csak egy hülye fickóról, egy hülye fiúról. A kézilabda nem ezt érdemli. Én sem ezt érdemlem! Valami történt, remélem, ez a figura többet nem léphet a csarnokba. Egy hülye, aki nem érdemli meg, hogy Rapid-rajongónak nevezzék, és ti sem érdemlitek ezt. Mert ő nem Rapid-drukker

– panaszkodott Edwige az újságíróknak, írja a Krónika.

A Ferencváros a mérkőzés után azonnal kiállt a játékosa mellett, és elítélte a rasszizmus eme formáját.

A Bukaresti Rapid ugyanakkor cáfolja, hogy rasszista incidens történt a mérkőzés után. A román klub verziója szerint a Rapid technikai igazgatója, Rares Fortuneanu személyesen beszélt a francia játékossal a meccs után, hogy megtudakolja, mi történt, a gesztust ugyanis senki más nem vette észre a történtek idején.

Rares Fortuneanu ezt követően „elmagyarázta a francia kézilabdázónak, hogy a bejelentett gesztusnak a helyi kultúrában egyáltalán nincs rasszista felhangja, ami megmagyarázza annak »valódi jelentését«”.

A Rapid Sportklub semmilyen rasszista megnyilvánulást nem támogat, és a Rapid szurkolói az elmúlt két szezon összes Bajnokok Ligája-mérkőzésén minden szempontból kifogástalan magatartást tanúsítottak. Ezért a Rapid Sportklub teljesen alaptalannak tartja a rasszizmus vádját, akár klubunk egyetlen szurkolójával szemben is

– olvasható a bukaresti klub közleményében.