Egy győzelemre a bajnoki címtől a Lakers

2009.06.12. 09:07 Módosítva: 2009.06.12. 09:26
Hiába ért el kis híján tripla duplát Dwight Howard, és uralta az NBA-döntő 4. meccsének nagy részét a hazai Orlando, a büntetőket képtelenek voltak bedobni, így a nagyot küzdő Lakers Derek Fisher révén hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban jobbak voltak a vendégek, sikerükkel 3-1-re vezetnek, hétfő hajnalban egy újabb idegenbeli győzelemmel zárhatják le a sorozatot.

Egyetlen győzelemre van története 15. bajnoki címétől a Los Angeles Lakers, miután hosszabbításban legyőzte a hazai pályán játszó Orlando Magicet. A mérkőzés csaknem eldőlt a félidőre, de az új arcát mutató, fogcsikorgatva harcoló Lakers egyetlen percre sem adta fel, a szoros végjátékban pedig – a 2., szintén a ráadásban eldőlt meccshez hasonlóan – az döntött a vendégek javára, hogy rutinosabb játékosok alkotják a keretüket.

Az első félidőben a Magic mindent úgy csinált, ahogy a Lakers ellen kell: jól védekeztek. A nagyszünetig uralta a meccset a Magic, a Lakerst Bryant mellett (aki csak eljutott 32 pontig a végére) Trevor Ariza tartotta meccsben, aki 4/3-as triplamutatóval és 9 lepattanóval mutatta sokoldalúságát.

Az Arizán védekező (illetve nem védekező), a legutóbbi két meccsen óriásit játszó Rashard Lewis borzasztó rossz napja mellett kellett a Lakers feltámadásához az is, hogy az orlandóiak képtelenek voltak bedobni büntetőiket, még a máskor roppant pontos Hedo Turkoglu is csak 13/8-at produkált, így a védekezését szorosabbra vonó vendégcsapat a harmadik negyedben eltűntethette a különbséget.

A hajrá izgalmasan alakult, felváltva vezettek a csapatok, de 10 mp-cel a vége előtt atombiztosnak tűnt a hazai győzelem: a 3 ponttal vezető Magicben Dwight Howard dobhatott büntetőt. A center minden szempontból hozta magát a meccsen, 16 pontja és 21 lepattanója mellett 9 blokkolása volt, a büntetőket viszont szokás szerint borzalmasan dobta (14/6), így igazából nem is volt meglepetés, hogy kihagyta mindkettőt.

Az már inkább meglepő volt, hogy az ellentámadásnál az addig 9/2-vel dobó Derek Fishernek kellett elvállalnia az iszonyú fontos dobást, de a veterán nem hibázott, triplájával egyenlített a Lakers. A hosszabbítást már egyértelműen a vendégek uralták, Pau Gasol és Bryant pontjaihoz Fisher még egy nagyon fontos hárompontost tett hozzá, így az utolsó másodpercek kérdése csak az volt, hogy a spanyol nekiugrik-e az alattomosan szabálytalankodó Mickael Pietrusnak.

A Magic óriási esélyt hagyott ki, hiszen annak ellenére megnyerhette volna a meccset, hogy rosszabb százalékkal dobta a büntetőket, mint a 3. meccsen a mezőnygólokat (59, ill. 62 százalék). A Lakers egyetlen győzelemre került a bajnoki címtől, hétfő hajnalban Orlandóban válhat 15-szörös NBA-bajnokká.

Orlando Magic–Los Angeles Lakers 91-99 (h.u.)

Orlando: Turkoglu 25, Howard 16, Pietrus 15, Alston 11, Lewis 6, Redick 6, Lee 4, Gortat 4, Battie 2, Nelson 2
Lakers: Byrant 32, Ariza 16, Gasol 16, Fisher 12, Odom 9, Bynum 6, Walton 6, Powell 2
Lepattanók: Howard 21, Lewis 7 ill. Gasol 10, Ariza 9, Bryant 7
Gólpassz: Lewis 4 ill. Bryant 8
Mezőnyszázalék: 42 ill 42 (a mérkőzés statisztikái)
A döntő állása 3-1 a Lakers javára