Ami a spanyoloknál a Barca, az itthon a Paks

2019.01.31. 17:05

A labdarúgás statisztikáival foglalkozó svájci tudományos intézet, a CIES legújabb kutatásában az európai bajnokságokban szereplő csapatok góllövési hatékonyságát vizsgálta. Ezek alapján a francia bajnokságban szereplő Paris SG szerzi a legkevesebb lövésből a legtöbb gólt. A párizsiaknak átlagban 4,7 lövés kell egy gólhoz. Itthon a Paks vezet. 

A kimutatás alapján a szezon rajtja óta négy olyan csapatot lehet találni, aminek kevesebb, mint öt lövés elég egy gólhoz: a svájci Young Boys (4,79), a német Borussia Dortmund (4,80), a dán FC Midtjylland (4,94), a holland PSV (4,98).

Az öt topligás csapat közül a Barcelona vezeti a spanyol listát 5,45 lövés/góllal, az olaszoknál a Sampdoria (5,86), az angoloknál az Arsenal (5,79) a legjobb.

A magyar NB I. legjobbja a Paks, amelynek azért elég sok, 7,45 lövés kell gólonként. Az NB I.-ben nyolcadik helyen álló paksiak előzik a bajnokság két legjobbját a Ferencvárost és a Videotont.

Ha összevetjük a listázott 35 ország legjobbjait, akkor kiderül, a magyar klub hatékonysága a legrosszabbak között van. Csak az orosz első helyezett van a Paks mögött. A Zenit átlagosan 8,30 lövésből szerez gólt.

A lista nem csak a legjobbakat, hanem a legkevésbé hatékony csapatokat is tartalmazza. A magyar bajnokságban érdekes, hogy a kiesésre álló Haladás után az Újpest és a Honvéd következik. A vizsgált országok közül a görög bajnokságban szereplő Apollon Szmirnisz a leggyengébb, a csapat több mint 25 lövésenként örülhet gólnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla