Hogyan jutott Ana Ivanovics idáig?

2008.06.09. 07:02
Mától új névvel kezdődik a női tenisz-világranglista. A 20 éves szerb szépség, Ana Ivanovics életében először megnyerte a Roland Garrost, ezzel életében először ő vezeti a nők pontversenyét. A szerb teniszező karrierjének rövid története következik.

Ana Ivanovics 1987. november 6-án született Belgrádban. Ötéves korában kezdett teniszezni, 14 évesen Svájcba költözött, hogy fejlessze tudását. Édesanyja ügyvéd, édesapja üzletember, aki fiatal korában félprofi játékosként kosárlabdázott. Van egy négy évvel fiatalabb öccse.

2003. augusztus 17-én, Bukarestben, egy ITF Circuit versenyen mutatkozott be, és alig tizenhat évesen elődöntőig menetelt. Negyedjére már WTA-tornán selejtezett, Luxemburgban, a Tier III-as viadalon két kört ment, de az akkor 644 hellyel jobb svéd Arvidsson kiejtette. Az évet a 705. helyen zárta, alig négy hónapos karrier után.

2004 hozta az áttörést, az évet már a legjobb százban, a 97. helyen zárta. Az év első három ITF versenyét megnyerte, a döntőkben a világranglistán nála több száz hellyel előbbre állókat vert. 2004 májusában játszott életében először főtáblán WTA-versenyen, de kikapott az első körben. A zürichi WTA-versenyen jutott először tovább az első körön, ott Venus Williamsszel találkozott, aki nagy küzdelemben legyőzte.

A következő év kiválóan kezdődött, megnyerte a 110 ezer dolláros canberrai versenyt, a döntőben Czink Melindát győzte le. Élete első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen a legjobb 32 közé jutott. Az év felénél már a 31. helyen állt, a Roland Garroson negyeddöntig jutott, elkapta az akkor világranglista-harmadik. Mauresmót. Remek éve volt, 40 győzelmet aratott, csak 14-szer kapott ki, az utolsó verseny után a 16. helyen állt.

2006-ban, Wimbledonban a 16-os döntőig jutott, Mauresmótól ezúttal kikapott, a francia a világ legjobbja volt akkor. Az év első győzelmét Montrealban aratta, Szafinát (aki előtte állt) és Hingist is legyőzte, hét tornán is negyeddöntős volt, de év végi győzelmi mutatója gyengébb volt a korábbinál: 35-18.

2007-ben az Australian Openen csalódást okozott, Berlinben viszont megnyerte a salakos tornát, a Roland Garroson meg a döntőig verekedte magát, a fináléban Justine Henintől kapott ki. Ekkora már felkapaszkodott a 7. helyre. Wimbledonban elődöntős volt, Los Angelesben is sikert aratott, abban az évben a harmadik diadalát Luxemburgban jegyezte. 51 győzelemmel és 18 vereséggel a 4. helyen zárta a szezont, 2007 júniusa óta szerepel folyamatosan a legjobb tízben.

Idén az Australian Openen is jól játszott, a döntőig menetelt, Sarapova állította meg. Megnyerte az Indian Wells-i viadalt, az áprilist pihenéssel töltötte. Henin visszavonulását követően Sarapova ugrott a világranglista élére, aki aztán korán búcsúzott a Roland Garrostól. Ivanovics maradt a mezőnyben, döntőt játszhatott, ott is nyert szombaton, így a június 9-ei hivatalos világranglistát már vezeti.

Ivanovics a tenisztudása mellett a külsejével is sokak rokonszenvét elnyerte. A 185 cm magas, 69 kg-os lány szívesen pózol magazinokban, divatcégek prospektusaiban. Nem is meglepő, a kiskorában duci kislányból gyönyörű felnőtt nő lett. Nem Ivanovics az első, aki az élet e területén is kipróbálja magát, az amerikai Ashley Harkleroad a Playboy augusztusi számának sztárja lesz.

A 2005-ös teljesítményéért az év legtöbbet fejlődő játékosa díjat kapta, 2007-ben az UNICEF nagykövete lett Szerbiában. Hazájában a Verano Motors szponzorálja, tv-reklámokban is rendre felbukkan, legutóbb a cseh Hantuchovával. 20. születésnapi partiján Borisz Tadics szerb elnök is részt vett. Szerbiában a 40 dínáros postaforgalmi bélyegen az ő portréja szerepel. Még csak 20 éves, de már ott van a csúcson.