Djokovic nyolcadik AusOpenjét nyerte döntő szettben Thiem ellen

Vége
2020-02-02T124808Z 1660965226 UP1EG220ZK8AT RTRMADP 3 TENNIS-AUS

A legfontosabbak

2020. február 2., 13:09
Djokovic előnyben van
2020. február 2., 12:15
Thiem szettelőnyben
2020. február 2., 11:49
Thiem dupla brékelőnyben
2020. február 2., 11:39
Thiem azonnal előnybe került
2020. február 2., 10:39
Djokovicé az első szett
2020. február 2., 10:21
Thiem visszajött
2020. február 2., 09:58
Djokovic már előnyben
Iván András
Csatári Flóra Dóra
2020.02.02. 15:00

Összefoglaló

A második kiemelt Novak Djokovic az ötödik kiemelt Dominic Thiem ellen játszott az Australian Open döntőjében
Az első szett 6:4-re Djokovicé lett
A második játszmában Thiem 6:4-gyel kiegyenlített
A harmadik szett 6:2-re az osztráké
Djokovic a negyedik szettben 6:3-mal kiegyenlített
A döntő szettet 6:4-re nyerte Djokovic
Djokovic új rekordot jelentő nyolcadszor nyerte meg a tornát, összességében 17. Grand Slamnél jár, újra ő lesz a világelső
Thiem harmadik Grand Slam-döntőjében játszott
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A mérkőzés alakulását itt foglaltuk össze.

  • Közel voltál a győzelemhez, de van még jó néhány arra, hogy begyűjtsd az első Grand Slam-győzelmedet

    – mondta Novak Djokovic, aki sok szerencsét is kívánt Dominic Thiemnek, és az egész csapatának.

    Djokovic is beszélt a bozóttüzekről, sőt Kobe Bryant lesújtó haláláról is megemlékezett. Azt mondta, ez a hirtelen haláleset emlékeztette arra, hogy bár fontos dolog a sport, még fontosabb dolgok történnek a pályán kívül.

    A szerb, aki jövő héttől ismét világelső lesz, köszönetet mondott mindenkinek a saját családjától és csapatától kezdve egészen a labdaszedőkig és a nézőkig. Azt is kiemelte, hogy az Australian Open helyszíne a kedvence, ami nem meglepő, hiszen immár nyolcadszor emelhette magasba a tornagyőztesnek járó trófeát itt.

    000 1OM94I
    Fotó: Manan Vatsyayana / AFP
  • Gratulált Djokovicnak, és az ausztrál tűzoltókról is elismerően szólt a döntő veszteseként Thiem. Az osztrák arról is beszélt, hogy reméli, hogy a pusztító katasztrófa ellenére is sikerül megőrizni a kontinens lenyűgöző növény- és állatvilágát, és soha többet nem lesz ekkora bozóttűz Ausztráliában.

    Te meg a másik két srác hihetetlen szintre emeltétek a teniszt, már az is megtisztelő, hogy versenyben lehetek veletek!

    – mondta Dominic Thiem Nadalra és Federerre is utalva, a döntő vesztese az őt legyőző Djokovicnak.

    Thiem ehhez azt is hozzátette, alig várja, hogy jövőre visszatérhessen.

  • A meccs előtt és a díjátadón is ott voltak a bozóttüzek ellen harcoló tűzoltók képviselői.

  • Game, set, match
    Djokovic
    6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

    Az utolsó pontnál is Thiem fonákja lett széles. Djokovic a végén jobb volt a fontos pillanatokban.

    Djokovic új rekordot jelentő nyolcadszor nyerte meg a tornát, összességében 17. Grand Slamnél jár, és újra ő lesz a világelső.

  • Thiem a fonákot ütötte szélesre. 40-15.

  • Thiem eleresztett egy fonák egyenest, aztán tenyeressel befejezte az első pontot Djokovic szervájánál. Djokovic bevágott egy ászt, majd Thiem ütötte messzire a tenyeresét egy hosszabb labdamenet végén. 30-15.

  • Két rontás egymás után, egy rövidítés sem jött be Djokovicnak Thiem szervájánál. Az osztrák előhúzott egy jó szervát. Egy pontot még nyert Djokovic, de Thiem hozta az adogatását. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 5:4)

  • 28 ütésváltásos labdamenet végén Djokovic behívta a hálóhoz Thiemet, aztán mégsem tudott elütni mellette. Az osztrák ütötte nagyon szélesre a következő fogadást. A következő viszont a vonalra pattant, Djokovic valahogy visszaadta, de pont kicsúszott. Két nagyon jó szerva Djokovictól, aztán Thiem returnje nem ment vissza. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 5:3)

  • Bevágott egy ászt az osztrák, majd Djokovic ütötte nagyon szélesre a returnt. Nem lett dupla brék. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 4:3)

  • Djokovic hálóba ütötte, de a következő pontnál Thiem nem ért már oda rendesen. Djokovic labdája átpattant a hálóról, Thiemé viszont elakadt a tetejében. A bréklabdánál jó szervát ütött Thiem.

  • Hosszú lett Djokovic fonákja, aztán viszont Thiem ütötte nagyon szélesre a tenyerest. Nagyon pontosan játszotta a következő pontot a szerb, a vonal mellé nyerővel fejezte be. Thiem szervája csípte a vonalat, 30-30. Thiem nagyszerűen játszotta a következő pontot, pazar második szerva, tenyeres a vonalon, lecsapás a végére. Aztán viszont belehibázott a következő pontnál egy tenyeresbe. Egyenlő.

  • Két jó szerva Djokovictól, aztán a következő pontban jól nyitott szögeket Thiem, mégis belehibázott a végén. Egy ásszal semmire nyerte Djokovic a szerváját. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 4:2)

  • A 2019-es Roland Garros elődöntőjében, de karrierje során már 25 döntő szettes GS-mérkőzést tudott megnyerni. A szerb ex-világelső legutóbb Roger Federet verte meg döntő szettrövidítésben a tavalyi wimbledoni döntőben.

    Dominic Thiem pályafutása során hétszer tudott a Grand Slameken ötszettes meccset nyerni. Az osztrák ötszettes GS-döntőt még nem játszott, tavaly előtt három szettben, tavaly pedig négy játszmában győzte le őt Rafa Nadal a párizsi döntőben.

  • Bréklabdához már nem jutott Djokovic, a szerb rontott a végén. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 3:2)

  • Az első pontot Djokovic nyerte Thiem adogatásánál, de aztán az osztrák hozott három pontot zsinórban. A szerb jó returnjét már nem tudta pályára visszatenni Thiem, majd pedig megint az osztrák szorult le a következő pontnál. Egyenlő.

  • Djokovic ütötte a hálóba, csak tette vissza a labdákat. A bréklabdánál is bejött a szerva-röpte a szerbnek. A hálóhoz felérkezve újból volt esélye Thiemnek, de pont a sarkon túl pattant a labdája. Újabb hosszú fonák Thiemtől. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 3:1)

  • 15-15-nél Thiem megpróbált megint meghúzni egy tenyerest, de ebből is ki nem kényszerített hiba lett. Thiem a következő pontnál egymás után ütötte a gyors labdákat, egy fonákját már nem tudta visszatenni Djokovic. A szerb nem tudta felszedni Thiem returnjét, bréklabda. Thiem vonalra ütötte a returnt, a kezében volt a labda, végül azonban belehibázott.

  • Brék
    Djokovic
    2:1

    Hosszúra ütött egy tenyerest Thiem, Djokovic előnybe került a döntő játszmában.

  • Thiemnél csúszott be egy újabb fonák hiba, aztán viszont Djokovic szorult le a return után. Egy ász az osztráktól, utána viszont egy tenyerest ütött hosszúra. 30-30 után megdolgozták egymást egy hosszabb labdamenetben, a végén Thiem rontott bele. 30-40.

  • Djokovic semmire hozta a szerváját, nem sok időt vesztegetett el. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 1:1)

  • Thiem a döntő szett elején nagyon odafigyelt az adogatására, egy pont jutott Djokovicnak. (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 0:1)

  • Thiem továbbra is stabil maradt a negyedik szett elején, de Djokovic egyre többet próbálkozott, támadóbb lett, többet jött előre a hálónál. Ezekben még voltak hibák is, de egyre jobb volt. Thiem játéka 4:3-nál billent meg, egy hálóról visszapattanó könnyű röpte után hibázott, Djokovic pedig lecsapott a lehetőségre. A végén nagyon biztos kézzel zárta le a játszmát.

  • Szett
    Djokovic
    6:3

    Djokovic megint a hálónál nyerte meg a pontot, aztán pedig jó szerva után már 30-0.  Hosszúra szállt Thiem returnje, három szettlabda. Egy ásszal hozta is a szettet a szerb.

  • Brék
    Djokovic
    5:3

    Thiem szépen hárította az elsőt, visszatette a labdát oda, ahonnan Djokovic már leindult a másik irányba. Hosszúra ütötte viszont a másodiknál a labdát.

  • Újrajátszották az első pontot Thiem adogatásánál, magát bírálta felül a vonalbíró. Így az első pont az osztráké. Thiem kezében volt a következő röpte, de a háló tetejéről visszapattant. Megint Thiem rontott, aztán kettős hibát ütött. 15-40.

  • Könnyedén hozta a szerváját Djokovic, az adogatását már nagyon összerakta. Egy pontot jutott mindössze Thiemnek. (6:4, 4:6, 2:6, 4:3)

  • Korábban Marat Safinnak és Ivan Lendlnek is pontosan ennyi melbourne-i szereplésre volt szüksége ahhoz, hogy magasba emelhesse az Australian Open győztesének járó trófeát. Hozzájuk csatlakozhatna most az osztrák játékos.

    Náluk is többet kellett várnia ugyanakkor a győzelemre Thomas Johnsonnak, aki a 8. melbourne-i szereplése alkalmával diadalmasodott, illetve Stan Wawrinkának és Petr Kordának, akiknek ugyan ez csak a 9. Australian Openjükön jött össze. 

  • Djokovic egymás után mentette meg a labdákat, Thiem is megoldotta a hálónál a röptét, majd pedig a lecsapást is. Végül Djokovic fonákja akadt el a hálóban. (6:4, 4:6, 2:6, 3:2)

  • Az első pont Djokovicé Thiem adogatásánál, az osztrák rontott el egy tenyerest. Hosszú lett a labdája, aztán a következő pontnál is csak belenyúlni tudott Thiem támadásába, noha jó irányba mozdult. A következő labdamenetben Thiem megpróbált váltani egy fonákkal, de széles lett. Előhúzott egy jó szervát az osztrák. A fonák nyeséspárbajból Djokovic jött ki jól, Thiem rontott a végén. Egyenlő.