Szürreális rekord megdöntésének kapujában a magyar úszók

2024.06.22. 06:47
Már csak két nap van hátra a belgrádi vizes Európa-bajnokságból, de benne van a pakliban, hogy úszóink megdöntik minden idők abszolút magyar Eb-csúcsát, és több érmet szereznek, mint 12 éve Debrecenben. A Hajdúság fővárosában a Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Cseh László fémjelezte magyar delegáció 26 medáliát gyűjtött, most, amikor még két nap hátravan, 19-nél tartunk. Hajrá!

Heroikus, bár nem teljesíthetetlen kihívás szakadt a magyar úszóválogatott tagjaira itt, Belgrádban, a vizes Európa-bajnokság utolsó két napjára. Ahogy Csurka Gergely kollégánk, a szövetség és a LEN (a kontinentális sportági csúcsszerv) mindentudó médiaügyi főkorifeusa írta, az eddigi érembetakarítási rekordot 2012-ben produkálták legjobbjaink, amikor is a debreceni Európa-bajnokságon 26 medáliát (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) halmoztak fel. Most pedig, öt nap után, kettővel előttünk, már 19-nél tartanak (benne öt arannyal), azaz nem elképzelhetetlen a csúcsdöntés. 

Tucatnyi éve Kis Gergő nyerte a 800 gyorsot, Gyurta Dániel a 200 mellet, Cseh László a 200 pillangót, a 200 és a 400 vegyest, Kapás Boglárka a hölgyeknél a 800 gyorsot, Hosszú Katinka a 200 pillangó mellett a 200 és a 400 gyorsot.

Micsoda legendás nevek, persze meglehet, újabb tizenkét év elteltével már Jackl Viven vagy Kós Hubert is legenda lesz...

Azt azért tegyük hozzá, amikor összehasonlítjuk a cívisváros 2012-es magyar éremkollekcióját a jelenlegivel, hogy akkoriban még nem szerepeltek az étlapon az ilyen-olyan mixváltók...

Péntek késő este kiderült, hogy az egyik legnagyobb párizsi esélyesünk, Kós Hubert (itt, Belgrádban már van egy aranyérme a 4 × 100-as mix gyors váltó első embereként, két ezüstje Milák Kristóf mögött a 100 pillangón és a 4 × 200-as gyors váltóval, továbbá egy bronza a 4 × 100-as vegyes váltóval) a futamtorlódás miatt a 100 hát helyett a 200 vegyest választja. Csúcsszámát, a 200 hátat, amelyen 2023-ban, Fukuokában világbajnoki címet szerzett, már így is kihagyta. 

Az első szombati selejtező, az 50 gyors így is tartogatott érdekességet: a sorozatterheléssel barátkozó Milák Kristóf bevállalta a számot Szabó Szebasztiánnal együtt! A 200 pillangó esti döntője előtt ez simán belefér. 

Izgalmasnak ígérkezett a női 200 pillangó négy magyarral: Telegdy-Kapás Boglárkával, Sebestyén Dalmával, az olimpiai szintre ácsingózó Jakabos Zsuzsannával és a nem túl ismert 20 éves, nyíregyházi Hatházi Dórával. 

100 háton Jászó Ádám, Kovács Benedek és Telegdy Ádám az indulónk (Hubi, mint írtuk, mellőzi egyik legerősebb számát), 200 vegyesen Kós Hubert, Zombori Gábor, Holló Balázs és Török Dominik alkotja a bivalyerős magyar négyes fogatot, míg a 4 × 200-as mix gyors váltóban is esélyesek vagyunk, csak még rejtély, milyen összetételben.