Nem érdekel Rio, holnapra kell jónak lenni

2013.01.07. 15:39
Nem ismeri megválasztásának szavazati arányait, nála minden pólósnak újra kell építenie magát, két válogatott kerete is lesz, a stábja már készen van. Benedek Tibor, az új vízilabda-kapitány a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt.

„Nagyok az ambícióim, nagyon éhes vagyok, de ezek az ambíciók most körülbelül egy évre szólnak. Beszélhetünk itt négyéves szerződésről, de egyelőre nem nagyon érdekel, mi lesz három-négy év múlva. Egyelőre a következő két évet tervezem meg a budapesti Európa-bajnokságig, annál nem is szeretnék tovább látni. Minden játékosnak újra kell építenie önmagát, fiatalnak és idősnek egyaránt. Új szemléletet szeretnék: nem azt, hogy jók leszünk Rióra, hanem jók leszünk holnapra-holnaputánra” - emelte ki az új kapitány.

„Én sem tudom a szavazati arányokat, sőt állítólag az elnökség tagjai sem tudják a kapitányválasztás tételesen lebontott végeredményét. De nem is érdekel, ki szavazott ellenem, mert nem vagyok egy haragtartó ember. Mindkét vetélytársam, Vincze Balázs és Gyöngyösi András csapattársam volt korábban, klubedzőként szükségem van az ő segítségükre is” - mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

„Számomra a kapitánykodás 24 órás munka, hisz tulajdonképpen az egész magyar pólóért felelős vagyok. Az, hogy majd júniusban kezdődik a vb-felkészülés, semmit nem számít, a feladat máris non-stop. A szerepeket persze fel kell osztani, jó stábra van szükség: a fejemben összeállt a stábom, megvannak a kulcsfigurák, egyeztettem a segítőimmel, nevüket a szerződésem aláírása után hozom nyilvánosságra” - tette hozzá Benedek.

„A legfontosabb feladatom egy bővebb, illetve egy szűkebb válogatott keret összeállítása. A bővebb keretre azért van szükség, hogy a folyamatos figyelem serkentőleg hasson mindenkire. Sokkal több játékost tartok majd szemmel, mint ahányat behívok a következő világliga-selejtezőre. Lesznek, akik most még nem ütik meg a felnőtt nemzetközi válogatott szint elvárásait, de ez az az út, amikor fiatalítani kell, nem szalaszthatunk el éveket, a korosztályi űrt szűkíteni kell, egyes fiatalokkal majd külön edzéseken is foglalkoznunk kell” - vázolta teendőit.

Benedek beszélt a veteránokról is: „Néhányan véglegesen lemondták a válogatottságot, nehézséget azok okoznak, akik vacillálnak, akik még maguk sem tudják, folytassák-e. Mindenkivel le fogok ülni, ez egy nagyon nehéz ügy, nekik elsősorban magukban kell tisztázni, hogy hiúsági kérdésről van-e szó vagy képesek fizikálisan folytatni a játékot a válogatottban az elmúlt éveknél sokkal nagyobb terheléssel.”

Szót ejtett edzői felfogásáról: „Folyamat volt az életemben, nem pedig hirtelen jött elhatározás, hogy játékosból edző szeretnék lenni. Érdekes volt az átmenet: klubszinten még játszani, és közben már segíteni Kemény Dénesnek. Amit megtapasztaltam: az edző legtöbbet a mérkőzésig vezető úton tehet a csapattal, a csapatért. Ki kell alakítani a társaság számomra tetsző stílusát, meccsek közben pedig maradnak a pici döntések, cserék, meg a csapat feltüzelése.”