Szerbia megmutatta, hogy kell vízilabdázni

2013.06.16. 17:08
2008 óta először játszott világverseny döntőjében a férfi vízilabda-válogatott, de az aranyérem ezúttal sem jött össze. A Világliga döntőjében Szerbia 12-7-re verte a magyarokat, akik az utolsó negyedre láthatóan elfáradtak, és hiába szenvedtek, esélyük sem volt felzárkózni.

Az első csoportmérkőzést még büntetőkkel elbukta a válogatott az Egyesült Államok ellen, de utána láthatóan magára talált a csapat, és javuló játékkal jutott be a döntőbe. A szerbek voltak a favoritok, de előzetesen Benedek Tibor szövetségi kapitány is szoros meccsre számított. Ez a lehetőség azonban már két negyed után elúszott.

A meccset Mitrovics gólja nyitotta, majd Madaras Norbert kettős emberelőnyt kihasználva egyenlített. Ezután Szerbia került kétszer is fórba, előbb Filipovics, majd Udovicsics lőtt óriási gólt, míg Madaras csak a blokkot találta el. A kétgólos hátrányt azonban még ledolgozta a válogatott, Hosnyánszky egy távoli bombával ijesztett rá a szerbekre, majd Hárai Balázs húzott kapuba jó tempóban (3-3). A negyed végén ismét Udovicsics villant, Nagy Viktor ugyan először még reflexből védett, de az ismétlésnél már verve volt (3-4).

A második negyedben már jól látszott a két csapat közötti különbség. Mindkét oldalon szórták ki az embereket, de míg a szerbek jól éltek az előnyökkel, és távolról is határozottan és pontosan lőttek, különösen Mandics és Filipovics emelkedett ki közülük, addig a magyar csapatnál nem volt meg az igazi befejezőember. Egyenlő csapatlétszámoknál ez méginkább kiütközött, nehezen alakítottak ki gólhelyzetet. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a kitolt szerb védekezés miatt szinte csak távoli lövésre volt esély. Varga Dénes szinte nullszögből dobott gólja azért emlékezetes marad.

A félidőben 7-4-re vezetett Szerbia, és úgy tűnt, bejön Benedek Tibor húzása: Nagy Viktor helyett Decker Attilát állította be. Az új kapus két nagy védéssel kezdett, és megpróbálta fanatizálni a többieket. Hiába volt jobb a védekezés, a támadások befejezése még mindig nem ment igazán, így maradt a három gól különbség az utolsó negyedre.

Az is rosszul indult, jól megjáratott labda után, tiszta helyzetből Madaras csak a kapufát találta el, míg a szerbek pontosak voltak, és már négy góllal mentek. Innen már csoda lett volna felállni, és mintha ebbe túlságosan is beletörődtek volna a játékosok, az utolsó percekre kissé hitehagyottan pólóztak, csak Madaras technikás ejtése maradt emlékezetes momentum.

„Egy picit szorosabb mérkőzést szerettem volna játszani, a mérkőzés képe alapján, erre nem volt reális esély. Elfáradtunk, nem volt meg bennünk a lendület, hogy a lefordulásos játékunkat játsszuk. A hátrányt még nagyon sokat kell gyakorolni, hogy az jól működjön egy ilyen szerb válogatott ellen. Látszik az, hogy le vagyunk maradva, még nagyon sokat kell dolgoznunk. Szükség van az ilyen vereségekre, hogy lássuk, hogy mik a gyenge pontjaink. Nincsenek csodák, ez a szerb csapat öt éve készül ebben az összeállításban" – értékelt Benedek Tibor szövetségi kapitány a Digi Sportnak.

Eredmények

Szerbia-Magyarország 12-7 (4-3, 3-1, 2-2, 3-1)
A bronzérmet Montenegró szerezte meg, 10-10 után 3-1-re megnyerte a büntetőpárbajt az Egyesült Államokkal szemben.

1. Szerbia
2. MAGYARORSZÁG
3. Montenegró
4. Egyesült Államok
5. Oroszország
6. Kína
7. Japán
8. Brazília