Elemér
0 °C
10 °C

Óriásit küzdöttek, de nem jött össze az Eb-döntő a magyar női pólósoknak

HUSZ8009
2020.01.23. 18:44 Módosítva: 2020.01.23. 23:35

A magyar női pólóválogatott hatalmas küzdelemben, egy góllal maradt alul a spanyolokkal szemben a hazai rendezésű vízilabda-Európa-bajnokság elődöntőjében. A két válogatott három negyeden keresztül végig fej fej mellett haladt (3-3, 1-2, 3-2), azonban a negyedik negyed elején a spanyolok zsinórban négy gólt is szereztek, és 11-7-re húztak el.

Azonban még innen is fel tudott állni a magyar csapata, a negyed második felében minden spanyol támadást kivédekeztek, míg Keszthelyi Rita vezérletével nagyon gyorsan zárkóztak fel. Olyannyira, hogy a meccs végén már az egyenlítésért is támadtak. A figura a center helyére beúszó, és egész meccsen remekül játszó Keszthelyire jött ki, akinek lövésébe a spanyol kapus, Laura Ester még pont bele tudott érni, így a labda nem sodródott be a kapuba. A spanyoloknak ez a nagy védés Eb-döntőt ért.

Bíró Attila csapatára szombaton a hollandok elleni bronzmeccs, míg a spanyolokra az oroszok elleni Eb-döntő vár. Ezzel az is eldőlt, hogy a magyar válogatott most még nem szerzett olimpiai kvótát. A kijutásra majd a márciusi, trieszti olimpiai selejtezőtornán lesz még lehetőség.

A magyar válogatott két legjobbja a 3-3 gólos Keszthelyi Rita és Leimeter Dóra voltak. Mellettük még Vályi Vanda kétszer, és Illés Anna egyszer talált a spanyol kapuba. A spanyoloknál Anna Espar Llaquet és Roser Tarrago lőtt 3-3 gólt, míg Beatriz Ortiz Munoz kétszer volt eredményes. Marta Bach, Judith Forca és Maica Garcia 1-1 góllal járult hozzá a győzelmükhöz.

Az Eb másik elődöntője büntetődobások után dőlt el azok után, hogy a holland és az orosz válogatott négy negyeden át nem bírt a másik fölé kerekedni. Az első két negyed 2-2-vel zárult, a harmadikat a hollandok nyerték 2-1-re, a negyediket pedig az oroszok 2-1-re, a végeredmény 7-7 lett. A büntetőknél az oroszok nem hibáztak, míg a második és ötödik holland lövő is rontott. Az oroszok így 4-3-ra nyerték a büntetőpárbajt, és kiejtették az Eb-címvédő hollandokat.

A magyar–spanyol közvetítése

I. negyed

A magyar kapuban Kasó Orsolya kezdett. A ráúszást, ahogy az Eb-n eddig mindig, Vályi Vanda nyerte meg, az első támadást a magyar csapat vezette. Az emberelőnyt nem sikerült gólra váltanunk. Emberhátrányban blokkolt óriásit a magyar fal, majd a következő támadásból Gurisatti Gréta szerezte meg a vezetést. 1-0 Újabb remek blokk a magyar védelemtől, de a spanyolok visszakapták a labdát, viszont az újabb lehetőséggel sem tudtak élni.

Szilágyi Dorottya ejtését könnyedén húzta le Ester, de a spanyolok sem tudtak gólt szerezni az ellentámadásból. Vagy mégis, a videózás után úgy látták, hogy Anna Espar lövése mégis bent volt. 1-1 1 perc 43 másodperccel a negyed vége előtt a spanyolok átvették a vezetést Tarrago góljával, de a túloldalon Keszthelyi azonnal válaszolt rá. 2-2

Tarrago megint vezetéshez juttatta a spanyolokat, amire ezúttal Leiemeter Dóra válaszolt, így 3-3 az első negyed vége.

II. negyed

Ezúttal a spanyolok nyerték a ráúszást, akik aztán nagyon hosszú támadást vezethettek, de a magyar védelem emberfórban is a helyén volt. A negyed első gólját Illés Anna szerezte egy ragyogó átlövésből, újra vezettünk. 4-3 A spanyolok a következő akciót elhibázták, de a fordulásnál a magyar csapat nem tudta kihasználni a fórt. Ezután Espar Llaquet úszott meg, és könnyű gólt szerzett. 4-4

A következő támadásban sem sikerült gólt szerezni emberelőnyben, a centerezés túl magas volt. A spanyolok ezt már nem is hagyták büntetlenül, Espar Llaquet megint betalált. 4-5 A spanyolok a kétgólos előnyért támadtak, de szerencsénkre elrontották az akciót, így esély volt egyenlíteni. Ez nem sikerült, viszont a spanyol akció végén megint szerencsénk volt, a centerük a kapufára lőtte a labdát. Ez volt a negyed utolsó említést érdemlő eseménye. A szünetben egy góllal vezettek a spanyolok, de még teljesen nyílt volt a meccs.

III. negyed

Most a magyar csapat hozta el a labdát, mi támadhattunk az egyenlítésért. A fórt sikerült kihasználni, Leimeter bombagólt lőtt a felső sarokba. 5-5 Ez volt a második gólja a meccsen, és milyen fontos. A spanyolok hibáztak, a fordulás után viszont a magyar válogatott sem talált a kapuba. Végül Ortiz Munoz szerzi a spanyolok első gólját a második félidőben. 5-6 A vízre pattintott lövése pont a kapuban kötött ki, Kasónak nem volt esélye védeni.

Támadásban kicsit megakadt a magyar csapat, a spanyolok újra a kétgólos előnyért támadtak. Marta Bach lövése éppen becsorgott a kapuba, amit videózás után megadtak. 5-7

A kétgólos különbség nem tartott sokáig, a fordulás után Vályi Vanda góljával 6-7-re zárkóztunk fel. A spanyolok aztán megkapták az emberfórt, de nem tudtak élni vele, Kasó védett nagyot. A játék kicsit kezdett kapkodóvá válni, amit Biró Attila le is reagált, és időt kért.

Hatott is a rövid szünet, a pazar figura végén Vályi Vanda egyenlített ismét. 7-7 A játékvezetők kontrát ítéltek a spanyolok ellen, de még mielőtt támadásba lendülhetett volna a magyar csapat, lejárt az idő.

IV. negyed

A ráúszás után a spanyolok birkózták ki maguknak a labdát. A negyed első gólját Judith Forca szerezte, aki sajnos szép gólt ejtett öt méterről. 7-8 Szilágyi Dorottya egyenlíthetett volna, de a hullámok most ellenünk voltak, a labda megállt a gólvonalon, és a videózás után sem ítéltek gólt. A másik oldalon viszont Ortiz lövése becsúszott. 7-9

A magyar támadásokba sok hiba csúszott, nem úgy, mint a spanyolokéba. Tarrago góljával már 7-10 elhúztak, aztán Maica Garcia növelte tovább az előnyt. 7-11. 3 perccel a vége előtt 4 gól volt a hátrány, ami soknak tűnt.

Keszthelyi Rita góljával 8-11-re zárkóztunk, majd a következő akcióból Leimeter lőtte ki a spanyol kaput. 9-11. 1 perc 19 másodperc alatt kellett volna kétgólos hátrányt visszahozni.

Ebből egy meglett, újra Keszthelyi lőtt gólt. 10-11 A remekül védekező magyar csapat megállította a spanyol támadásokat. Labdánk volt az egyenlítéshez, azonban Keszthelyi center posztról ellőtt labdájába Laura Ester pont bele tudott érni, így nem lett gól az akció vége.

A magyar női válogatott a végsőkig küzdött a meccsen, még négygólos hátrányból sem adták fel, és csak egy apró gólon múlt, hogy nem tudták hosszabbításra menteni a meccset. A végeredmény 10-11 lett.

Az előzmények:

A magyar női vízilabda-válogatottra az Európa-bajnokság egyik legkeményebb meccse várt a spanyolok elleni elődöntőben. A mérkőzés nemcsak arról fog dönteni, hogy melyik válogatott jut be a szombati döntőbe, hanem arról is, hogy a magyar válogatott szerezhet-e olimpiai kvótát, amihez az kéne, hogy megnyerje a mostani Európa-bajnokságot. A spanyolok a tavalyi világbajnokságon szerzett ezüstérmükkel már megváltották a jegyüket a tokiói olimpiára, így ebből a szempontból számukra talán kisebb jelentősége lesz ennek az elődöntőnek.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON EDDIG A MAGYAR VÁLOGATOTT NYÚJTOTTA A LEGJOBB TELJESÍTMÉNYT.

Bíró Attila szövetségi kapitány csapata hibátlanul nyerte meg az A csoportot, majd a negyeddöntőben 13 gólos különbséggel, 16-3-ra a franciákat is kiütötték.

A spanyolokat előzetesen a torna egyik legnagyobb favoritjának tartották. A mostani Eb-t ennek megfelelően is kezdték. A B csoportban 16-10-re verték az olaszokat, azonban az utolsó csoportmeccsükön 10-6-ra kikaptak az Eb-címvédő hollandoktól. A negyeddöntőben így nehezebb ellenfelet, a görögöket kapták, de megoldották a feladatot, és 12-9-re nyertek ellenük.

A közelmúltban többször is találkozott egymással a magyar és a spanyol válogatott, és ezeken a meccseken nagyrészt spanyol győzelmek születtek. Az utolsó meccset novemberben, a világliga selejtezőjében játszották, akkor a magyar csapat 8-1-es hátrányból jött vissza, de a 8-8-as döntetlen után a spanyolok büntetődobásokkal győztek. Az utolsó magyar siker 2017 decemberében, a Világliga selejtezőjében jött össze, akkor 10-9-re sikerült ellenük nyeri.

Az Eb-gólkirályi címre jó eséllyel pályázik a magyar válogatott csapatkapitánya, Keszthelyi Rita, aki 36 lövésből 23 gólt szerzett, és az elődöntők előtt egy góllal vezetett a hollandok átlövője, Maud Megens előtt. A spanyolok legeredményesebb játékosa a 16 gólos Beatriz Ortiz Munoz.

(Borítókép: Huszti István / Index)