Június 1-től új főszerkesztő vezeti az Index.hu szerkesztőségét

2017.05.16. 16:30 Módosítva: 2017.05.16. 19:12

Tóth-Szenesi Attilát kérte fel az Index.hu Zrt. június 1-jétől a főszerkesztői teendők ellátására, miután Dudás Gergely bejelentette: május 31-gyel távozik az Indextől. Tóth-Szenesi Attila, aki jelenleg a politikarovat vezetője, elfogadta a felkérést, de az Index hagyományai szerint a ma délutáni szerkesztőségi bejelentésen bizalmi szavazást kért a kollégáitól.

„A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is –  új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet egy mégolyan jó csapatot sem vezetni. Csodálatos 13 év volt, nagyon köszönöm mindenkinek, akivel együtt dolgozhattam” – kommentálta távozását Dudás Gergely.

Dudás Gergely 2013-tól irányította a Indexet főszerkesztőként, korábban gazdasági újságíróként, később a gazdaságrovat vezetőjeként, majd főszerkesztő-helyettesként is dolgozott a lapnál. „Dudás Gergely több mint 13 évet töltött el az Indexnél. Köszönjük Gergelynek a rengeteg munkát, energiát, ami nélkül az Index ma nem lehetne Magyarország legmeghatározóbb hírforrása. Sok sikert kívánunk neki a jövőben” – hangsúlyozta Pusztay András lapigazgató.

„Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság – mondta Tóth-Szenesi Attila. – Olyan vezetője szeretnék lenni az Indexnek, aki továbbra is részt vesz a napi szerkesztésben.”

Tóth-Szenesi Attila
Tóth-Szenesi Attila

Tóth-Szenesi Attila lassan hét éve vezeti az Index politikarovatát. Nem csak szerkesztőként jegyzik, riportjaiért Minőségi Újságírásért díjat is nyert. 2004-ben nagy vihart kavart az MSZP zárt kampányértekezletén elhangzottakról beszámoló cikkével, ahová álbajusszal, inkognitóban jutott be, 2006-ban pedig Slobodan Milošević temetéséről és a válaszút elé kerülő Szerbiáról írt riportsorozatot.

2011 óta az Index politikarovatának vezetőjeként a magyar online sajtó legolvasottabb bel- és külpolitikai rovatát építette fel és irányítja. A rovatvezetés mellett rendszeresen ír cikkeket az ország minden tájáról és a határon túlról – például Mészáros Lőrinc horvát futballcsapatáról. A 2014-es választások után vidéki riportsorozatban mutatta be az elfelejtett alapkőletételeket, a kampányban beígért, de soha el nem készülő tornaterem- és uszodafejlesztéseket.

Az újságírás mellett pár évig szerkesztőként is dolgozott az Alexandra Könyvkiadónál, 2004-ben pedig Baróti Lajosról, a magyar válogatottat négy világbajnokságra kijuttató egykori legendás szövetségi kapitányról írt könyvet.