Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lányok hajlamosabbak a mobilfüggőségre

GettyImages-918486898
2018.06.05. 11:21

A lányok kétszer annyira hajlamosak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk, ami abból adódhat, hogy többet használják a közösségi médiát és az üzenetküldő szolgáltatásokat – idézi az MTI egy kedden közzétett dél-koreai tanulmány fő megállapítását.

A kutatásban 1796 serdülőkorú, átlagosan 14,9 éves diák, közülük 820 fiú és 976 lány adatait használták fel. A vizsgálat szerint a fiúk közösségimédia-használata 26,5 százalékos volt, a lányoknál viszont 41,2 százalék. Az üzenetküldő appokat a fiúk 12,8 százalékban, a lányok 23,6 százalékban használták. A lányok körében 23,9 százalék volt a mobilfüggőség kockázata, a fiúknál 15,1 százalék.

Az eredmények szerint sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek mobilfüggők azok a diáklányok, akik fogyasztanak alkoholt, rosszabb a tanulmányi teljesítményük vagy éjfél után fekszenek le. Az alkoholt fogyasztó diákoknál viszont 1,7 százalékkal nagyobb volt a kockázat a többiekhez képest.

A mobilfüggőség és az éjszakai alvás hossza között szintén kimutatható kapcsolatot találtak a Pediatrics and Child Health folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. A legnagyobb kockázatnak kitett serdülők 40,4 százaléka hat vagy annál kevesebb órát aludt éjszaka, míg az alacsony kockázatú csoportnak csak a 28,3 százaléka pihent ilyen keveset. A magasabb kockázatú csoport tagjai arra panaszkodtak, hogy nehezen alszanak el és nem érzik kipihentnek magukat reggel.

Az alvás minősége serdülőkorban hatással van a fejlődésre, az érzelmi stabilitásra, a tanulási képességre. Ezért alapvető, hogy kezeljük az okostelefon-függőséget, amely befolyásolja a megfelelő alvási szokásokat

– fogalmaztak a kutatók, akik szerint társadalmi szinten kell kifejleszteni a függőségmegelőzés eszközeit.

Mobilfüggőségi láz

A technológia-, és azon belül különösen a mobilfüggőség forró téma az utóbbi pár évben, egyre többen és egyre többeket elérve beszélnek arról, hogy napjaink népszerű online szolgáltatásai már a felépítésükkel és a beépített funkcióikkal olyan viselkedést ösztönöznek, amely kísértetiesen hasonlít a függőség klasszikus formáira. Bár arról erősen megoszlanak a vélemények, hogy valóban függőségről van-e szó, illetve hogy például a közösségi média hatása hasonlítható-e egyáltalán a drogokéhoz.

Mindenesetre a probléma már a legnagyobb techcégek ingerküszöbét is elérte, a Facebooktól a Google-ön és az Instagramon át az Apple-ig többen is a mobilhasználat kontroll alatt tartását célzó új funkciókat jelentettek be a közelmúltban.

A gyerekek mobilhasználatáról és a mobilfüggőség veszélyeiről bővebben a Tari Annamária pszichológussal készült korábbi interjúnkban is olvashat.

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images Hungary)