Tech blog

Még olcsóbb a Wii gyártása

2009. április 8., 13:40 Módosítva: 2009.04.09 16:29

A Nintendo Wii gyártása ma már 45 százalékkal olcsóbb, mint 2006 novemberében, amikor a konzol megjelent – írja az Inquirer a Credit Suisse elemzőjét, Koya Tabatát idézve. Tabata szerint a Wii előállítása nem kerül többe 137,5 dollárnál, de nagyjából a duplájáért árulják, Japánban például 250 dollárnak megfelelő jenért. Az elemző szerint hiába örülhet most a Sony, amiért a PS3-ból márciusban több fogyott Japánban, mint Wii-ből, a rivális dolga nem lesz könnyű., ha meg akarja hódítani a hazai piacot. A Nintendo ugyanis ilyen gyártási költség mellett megengedheti magának, hogy még olcsóbban adja a Wii-t.

A PlayStation 3 lenyomta a Wii-t Japánban

2009. április 8., 12:05 Módosítva: 2009.04.09 16:29

Tizenhat hónap alatt először fordult elő, hogy a Nintendo hadonászós konzumkonzolja, a Wii alulmaradt a Sony konzoljával, a PlayStation 3-mal szemben. Az utóbbiból 146 948 darabot adtak el márciusban az országban, míg Wii-ből csak 99 335-öt – írja a BBC hírportálja. A Microsoft konzolja, az Xbox 360 jóval elmarad mögöttük 43 172-es eredményével, de Japánban a Sony és a Nintendo japán cégek lévén hagyományosan erősebbek a konzolpiacon, mint a Microsoft.

A PS3 feltörését sokan két sikerjáték, a Resident Evil 5 és a Ryu Ga Gotoku 3 megjelenésével magyarázzák, más elemzők szerint az eredmények a Nintendo visszaesését is mutatják, legalábbis ami a Wii-t illeti. A cég ugyanis kézi konzoljának új verziójával, a DSi-vel újabb sikereket ért el, Nagy-Britanniában például minden idők negyedik legjobb első hétvégéjét produkálta 92 ezres eladással. Wii-ből eddig 50 milliót adtak el világszerte, ami jóval több, mint a PS3 és az Xbox 360 eredménye (21 millió, illetve 28 millió) – igaz, az egy konzolra eladott játékok terén a Wii nagyon elmarad a két riválistól.

Szénakazallal újít a Pannon

2009. április 7., 17:08 Módosítva: 2009.04.07 17:08

A Pannon kedden megmutatta a fiataloknak szóló djuice márka új logóját, a korábbi kék szövegbuborékot egy kubista szénakazal váltja.

A régi buborék
A régi buborék

A Pannon a márkaváltás alkalmára készített egy kutatást is, ami sokat elárul a magyar fiatalok internetezési szokásairól. A megkérdezett egyetemisták több mint fele olvas blogokat, 9 százalékuk kommentálni is szokott, és 3 százalékuk ír saját blogot. Az egyetemisták kétharmada rendszeresen néz videókat online, és 5 százalék már legalább egy videót feltöltött. Az egyetemisták 90 százaléka használja üzenetküldő programot (msn, icq, stb, etc.), és a harmaduk cseten szervezi meg az esti bulit.

Az új szénakazal
Az új szénakazal

Mindezek ellenére a Pannon a sajtótájékoztatón egyetlen újdonsággal állt elő, a djuice folks nevű díjcsomaggal, ami rendkívül szűk közösségi szolgáltatás, mert csupán három pannonos előfizető telefonhívásait teszi olcsóbbá.

A Windows 7-ről is lehet majd downgrade-elni

2009. április 7., 13:14 Módosítva: 2009.05.04 11:35

A downgrade régóta létező lehetőség a Windows több verziójának licencében, bár jellemzően nem a magánfelhasználóknak találták ki. Az opció lehetővé teszi, hogy egy adott windows-verzióval árult gépet egy korábbi verzióval kapjanak meg a vásárlók. A downgrade opció akkor híresült el, amikor az XP forgalmazásának leállítása után pc- és laptopgyártó is Vistáról XP-re downgrade-elt gépeket árult, egyrészt engedve a vásárlói igényeknek, másrészt azért, mert a gyengébb teljesítményű netbookok nem bírták a Vistát.

Az operációs rendszer következő verziója, a Windows 7 máris elfogadottabbnak ígérkezik, mint a Vista, de ennek a licencébe is beépítik a downgrade lehetőségét – írja a CNET. A Microsoft hétfőn jelentette ezt be, és azt is megerősítették, hogy Windows 7-ről nemcsak Vistára, hanem XP-re is lehet majd downgrade-elni a rendszert. Hogy ezt pontosan a Windows 7 mely verzióival lehet eljátszani, egyelőre nem tudni, de valószínűleg az Ultimate és a Professional verziókkal.

Twitterezik az Atlantis űrhajósa

2009. április 7., 10:13 Módosítva: 2009.04.17 10:42

Twitteren számol be újabb űrmisszióra való felkészüléséről a NASA egyik űrhajósa - jelentette be hétfőn az amerikai űrhivatal. Mike Massimino legfeljebb 140 karakteres üzenetekben tájékoztatja az érdeklődőket a tréning kulisszatitkairól, az üzeneteket itt lehet követni. Massimino a következő űrutazásán szakértőként fog tevékenykedni és űrsétára is készül. A tervek szerint május 12-én az Atlantis űrsiklóval indul útnak, a küldetés célja a Hubble űrteleszkóp karbantartása.

A NASA már korábban is élt a Twitter nyújtotta lehetőséggel, amikor a Phoenix űrszonda marsi landolásáról küldött mikroblogos híreket. Tavaly novemberre, a Phoenix missziójának végére több mint 38 ezren kapcsolódtak be a marsi twitterezésbe.

Évi félmilliárd dollárt bukhat a YouTube

2009. április 6., 10:10 Módosítva: 2009.04.06 10:10

A Credit Suisse elemzői szerint az internet egyik leglátogatottabb oldalának számító YouTube, a világ messze legnagyobb videómegosztója brutális veszteséggel dolgozik: évi 470 millió dollárra becsülték az oldal veszteségét a szakértők. Az ijesztő számot (amit a tulajdonos Google nem kommentált) 240 millió dollárra tett bevételből, és 711 millióra tartott működési költségből számolták ki.

Egyik adat sem nyugszik sziklaszilárd alapokon: a bevételre például 120 és 500 millió dollár között hallhattunk már becsléseket. A kiadásokat az oldal forgalma alapján becsült sávszélességigényből számolták ki: 375 millió látogató, akiknek egyszerre az ötöde van fenn az oldalon, és fejenként 400 kilobit kell a kiszolgálásukhoz - ez nagyjából napi egymillió dollárba kerül, a maradék összeg a szerverek fenntartására, licencköltségekre és hasonlókra megy.

A Credit Suisse szakértői szerint a Google-nek sürgősen új üzleti modellt kellene bevezetnie, fizetős prémium tartalmakkal, mert a jelenlegi, hirdetésre alapozott rendszer láthatóan nem képes fenntartani magát.

A németek betiltanák az iphone-os Skype-ot

2009. április 6., 09:53 Módosítva: 2009.04.10 13:15

Néhány napja jelent csak meg az Apple telefonjára a népszerű on-line telefonszolgáltatás, de máris botrány van belőle Németországban. A helyi T-Mobile (a kizárólagos német forgalmazó) ugyanis kijelentette, hogy megtiltja a felhasználóinak az olcsó, illetve ingyenes, VoIP-alapú telefonálást. A hivatalos indoklás szerint ez túl nagy adatforgalommal, és az egész hálózat túlterhelésével járna, és különben is megsérti a felhasználók szerződését a céggel.

A Skype szerint technológiailag teljesen megalapozatlan ez az indoklás, és csak arról van szó, hogy a T-Mobile meg szeretné akadályozni, hogy konkurenciát jelentsen nekik a Skype szolgáltatása.

Eltűnnek a számgombok a mobilokról

2009. április 5., 23:52 Módosítva: 2009.04.05 23:52

Folyamatosan nő a szöveges üzenetek és a mobilinternet népszerűsége, ezért a racionálisan gondolkodó amerikai mobilozók leginkább olyan készüléket vesznek, amin nem kínszenvedés beírni néhány kerek mondatot, illetve olyanra, amin nem csak nagyítóval lehet weboldalakat olvasni.

Az NDP Group piackutatása szerint 2008 végén az USA-ban az eladott mobilok 31 százalékán az ábécé mindegyik betűjéhez külön gomb tartozott, míg a két évvel korábban még csak a mobilok 5 százaléka volt qwerty.

A váltást a fogyasztói szokás átalakulása okozta. Az amerikaiak 2008-ban egytrillió szöveges üzenetet küldtek, háromszor többet, mint 2007-ben. Ezzel egy időben a telefonhívások időtartama csupán 5 százalékkal nőtt, összesen 2,2 trillió percre.

Kíváncsi vagyok, hogy a tévére köthető set-top-boxokhoz mikor adnak majd qwerty távirányítót, elvégre sok új modellen lehet videókat betölteni a YouTube-ról.

Demi Moore a Twitteren megakadályozott egy öngyilkosságot

2009. április 5., 19:21 Módosítva: 2009.04.16 11:58

Demi Moore állítólag a Twitter segítségével akadályozta meg egy kaliforniai nő öngyilkosságát. Természetesen a hírt is Twitteren közölték, Ashton Kutcher, a színésznő férje számolt be róla. Azt írta, hogy a felesége értesítette a helyi rendőrséget, miután az ismeretlen nő öngyilkossággal fenyegetőzött a hálózaton.

A rendőrkapitányság több figyelmeztetést kapott, és időben megtalálták az asszonyt, aki azzal fenyegetőzött üzenetében, hogy vesz egy nagy kést, és fentről lefelé összevagdossa a kezét.

Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban jelennek meg hírek a Twitter hasznosságáról, és általában egy híresség a történet főszereplője. A szituáció kicsit a Macbook Air megjelenését követő időszakra emlékeztet, amikor sorozatosan olyan hírek jelentek meg, hogy a rendkívül vékony laptopot véletlenül kidobták a kukába, elejtették stb., mert nem vették észre. Előfordulhat, hogy most is csak a Twitter próbálja felhívni magára a figyelmet, hiszen a vállalat épp azt próbálja bebizonyítani a befektetői előtt, hogy képes pénzt termelni - már csak azt kell megtalálni, hogy miként.

Kevesebb elektronikai áru jön Kínából

2009. április 5., 18:36 Módosítva: 2009.04.05 18:36

Több mint negyedével esett a kínai elektronikai és információtechnológiai cikkek kivitele az idei év első két hónapjában a múlt év azonos időszakához képest, de még így is meghaladta az 53,5 milliárd dollárt. A külföldi nyersanyag felhasználásával készült termékkivitel értéke ebből 37,9 milliárd dollárt ért el.

A kínai sajtó beszámolója szerint a kínai televízió-exportban, az egyik jelentős elektronikai exportcikknél is visszaesésre lehet számítani, mert a kínaiak lcd-importja csaknem felével esett vissza az első két hónapban. A kínai behozatal a vizsgált időszakban még az exportnál is jobban, 36 százalékkal zuhant.

A kínai teljes kiviteli érték is negyedével (25,7 százalékkal) csökkent, legalább is 2009. februárjában a múlt év februárjához képest. Ilyen nagy arányú visszaesést több mint egy évtizede nem mértek.

Több ezren jelentkeztek a Nokia szoftverboltjába

2009. április 2., 14:50 Módosítva: 2009.04.03 13:27

Májusban nyitja meg a Nokia az Ovi Store nevű szoftverboltot, ami a MOSH nevű közösségi szolgáltatás, a mobilokon lévő Letöltés funkció, és a tartalomközvetítést segítő Widsets funkcióit gyúrja egybe. A finn mobilgyártó bejelentette, hogy már több ezer fejlesztő és tartalomgyártó regisztrálta magát eladóként. Az Ovi Store a Nokia válasza az Apple AppStore online szoftverboltra, ami az iPhone-ról is kényelmesen elérhető. Az Ovi Store a Nokia fejlettebb mobiljain lesz elérhető, így megnyitásakor körülbelül 50 millió felhasználót érhetnek majd el a fejlesztők.

ovi store

Microsoft Office készül az iPhone-ra

2009. április 2., 12:57 Módosítva: 2009.04.10 13:15

Hamarosan az Apple mobilján is szerkeszthetőek lesznek a Wordben és Excelben készült fájlok. Stephen Elop, a Microsoft vállalati ügyfelekkel foglalkozó részlegének az elnöke arról beszélt a Web 2.0 Expo rendezvényen, hogy a Microsoft Office irodai programcsomag hamarosan megjelenhet az iPhone-okon.

Nem hivatalos dokumentumszerkesztő programok is készülnek, a Las Vegasban megrendezett CTIA 2009 mobilkiállításon a QuickOffice bejelentette, hogy a más mobilplatformokon - például Symbianon, Androidon, Blackberryn, és Palmon - elérhető szoftverének az iPhone-os verziója is készül. A külföldi tudósításokban nem írják, hogy mi a késlekedés oka. Talán arra várnak a szoftvergyártók, hogy az iPhone-on végre hivatalosan is elérhető legyen a másolás és a beillesztés, ami nélkül nincs értelme dokumentumot szerkeszteni.

Személyi változások a Magyar Telekomnál

2009. április 2., 10:23 Módosítva: 2009.04.02 10:23

Több személyi változás is történt a Magyar Telekom felügyelőbizottságában és igazgatóságában. Vermes Péter, a Magyar Telekom felügyelő bizottságának tagja, munkavállalói képviselő munkaviszonyának megszűnése miatt április 1-jei hatállyal lemondott a felügyelőbizottságban betöltött tisztségéről. Jutta Burke, szintén felügyelőbizottsági tag, április 2-i hatállyal mondott le a bizottságban betöltött tisztségéről. Michael Günther, Lothar A. Harings és Gregor Stücheli, a Magyar Telekom igazgatóságának tagjai szintén április 2-i hatállyal lemondtak az igazgatóságban betöltött tisztségükről. Az új tisztségviselők kinevezéséről várhatóan a csütörtökre kitűzött éves rendes közgyűlés dönt.

Biztonságosak az internetes fórumok

2009. április 1., 15:56 Módosítva: 2009.04.01 15:56

Az amerikai internetes közösségi fórumokon biztonságban vannak a kiskorúak, a bűnüldöző hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel a szexuális bűnözők ellen. Bár az utóbbi években mind több internetes csábítót tartóztattak le, egy új kutatás szerint a növekedés csupán a bűnüldözés javulását tükrözi.

Míg 2000-ben 508 olyan letartóztatás volt, amikor ténylegesen elcsábítottak kiskorúakat, 2006-ra ez a szám 615-re emelkedett. Ugyanakkor körülbelül az ötszörösére - 644-ről 3100-ra - nőtt azoknak a letartóztatott szexuális bűnözőknek a száma, akik fiatalkorúnak álcázott ügynököket csábítottak el.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a bűnüldözés hatékonyabb lett. Az utóbbi években jelentős támogatást kapott a gyerekekkel szembeni internetes bűnözéssel foglalkozó operatív csoport, és több államban javult a jogszabályi környezet az internetes csábítókkal szembeni fellépésre.

A kutatásból kiderült, hogy amíg a szexuális bűnözők régebben a csevegőszobákban tettek ajánlatokat kiskorúaknak, addig újabban a közösségi portálokon vadásznak rájuk, például a MySpace-en.

A kutatók reménye szerint az új tanulmány eloszlatja sok aggódó szülő azon félelmét, hogy mennyire veszélyes, ha gyerekeik internetes közösségekben töltik idejüket.

Megnyílt a BlackBerry szoftverboltja

2009. április 1., 15:12 Módosítva: 2009.04.03 13:27

A Research In Motion (RIM) a Las Vegasban megrendezett CTIA 2009 mobilkiálításon bemutatta a BlackBerry App World szoftverboltot, amivel az üzleti világban népszerű BlackBerry mobilokra lehet kiegészítő programokat venni. A felhasználók a mobile.blackberry.com vagy a blackberry.com/appworld címről tölthetik le szoftvervásáláshoz szükséges programot.

rim szoftverbolt

Korábban is lehetett programokat letölteni BlackBerryre, közvetlenül a program gyártójától, vagy az online mobilos szoftverboltokból, mint amilyen a Handango. Az iPhone-on elérhető AppStore azonban beindította a többi készülékgyártó fantáziáját, és mindenki sorra előállt a saját központosított szoftverboltjával.

A RIM a fejlesztőket és minden egyes alkalmazást hitelesít, ami fontos lehet a mobilok vállalati felhasználóinak, mert így megakadályozható a kártékony programok megjelenése. A fejlesztők egyébként a szoftver árának a 80 százalékát megkapják, 10 százalékkal többet, mint amennyit az Apple ad nekik.

A RIM árazási politikáját azonban sokan kritizálják, mert nincsenek 99 centes (0,79 eurócentes) programok: a szoftverek vagy ingyenes lehetnek, vagy legalább 2,99 dollárosak. Félő, hogy az emberek magasnak tartják majd az árat, ha csak egy apró kiegészítőről van szó.

Befuccsolt a Wikipedia keresője

2009. április 1., 11:24 Módosítva: 2009.05.29 11:50

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója komoly tervekkel próbálta megreformálni az internetes keresést: a láthatatlan algoritmusok helyett az emberekre akarta bízni a weben fellelhető információk értékelését, osztályozását. Vagyis a Wikia nevű keresővel a Google nyomdokaiba kívánt lépni, ám a kísérlet kudarcba fulladt. Wales bejelentette, hogy nem támogatja tovább a szolgáltatást. Egyébként a Wikia weboldala is elismeri, hogy a keresési eredmények minősége alacsony, magyarán a közösségi kereső nem működik olyan jól, mint a Wikipedia, a webezők által szerkesztett enciklopédia.

Wales ugyanakkor hozzátette, hogy tovább folytatná a kereső támogatását, ha más lenne gazdasági helyzet, és később egészen biztosan visszatér a webes kereséshez - befektetőként, hozájárulóként vagy csapatvezetőként. Ez persze nem meglepő, nyilván nem csökken a webkeresés megújításával próbálkozók száma, amíg milliárdok áramlanak a Google irányába.

Kubában és Kínában a legszigorúbb a netcenzúra

2009. április 1., 11:20 Módosítva: 2009.06.19 13:39

Kubában és Kínában korlátozzák legszigorúbban az internet használatát - állapította meg a Freedom House jogvédő szervezet a tizenöt ország vizsgálatán alapuló, szerdán nyilvánosságra került jelentésében. A washingtoni székhelyű csoport a legrosszabb értékelést Kubának adta, ahol a szervezet szerint a kormány szinte totálisan ellenőrzi az internethez való hozzáférést.

A kínai hatóságok alkalmazzák a világ legkifinomultabb és legkiterjedtebb cenzúrázási rendszerét, amellyel megfigyelés alatt tartják és korlátozzák az internet és a mobilok használatát. Kínában a hatóságok és az internetszolgáltatók több ezer embert alkalmaznak az online tartalmak ellenőrzésére és manipulálására.

A Freedom House ugyancsak "feketelistára", azaz az internet-hozzáférés szempontjából "nem szabad" kategóriába sorolta Iránt és Tunéziát is. "Részben szabad" minősítést kapott a vizsgálatba bevont, a világ hat különböző régiójából összeválogatott országok többsége, így Egyiptom, India, Grúzia, Kenya, Malajzia, Oroszország és Törökország. A jogvédő szervezet szerint négy országban, Észtországban, Brazíliában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Nagy-Britanniában lehet "szabadnak" tekinteni az internet használatát.

"Több mint egymilliárd ember használja a világhálót és kommunikál mobiltelefonnal. Ahogy nő a hozzáférés ezekhez az eszközökhöz, egyre több kormány törekszik a cenzúrára és az internetezők megfélemlítésére, illetve megbüntetésére" - közölte Jennifer Windsor, a Freedom House igazgatója. A szervezet szerint egyre gyakoribb a cenzúrázás kiszervezése magánvállalatokhoz. A kormányok ezenkívül előszeretettel alkalmaznak beépített ügynököket, akik az online beszélgetéseket manipulálják.

Androidot rakna a HP a netbookjaira

2009. április 1., 09:51 Módosítva: 2009.04.07 13:05

A Hewlett-Packard egyik vezetője azt nyilatkozta a Wall Street Journal üzleti lapnak, hogy szívesen használná az olcsóbb netbookokon a mobilokra kifejlesztett Android operációs rendszert. A HP egyelőre vizsgálja, hogy az Android mit nyújthat a számítógépiparnak. Iparági szakértők szerint a körülbelül 200 dollárba kerülő netbookok oprációs rendszere lehet az Android.

A fejlett piacokon, így Magyarországon is kevésbé számít, hogy a Windows XP licencdíját is beleépítik a netbook árába. Ezzel szemben a fejlődő országokban, például Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában minden dollár megspórolása számít, és az Androidnak nincs licencdíja. A gyártók a jövőben a legtöbb netbook-vásárlót ezekből az országokból várják, hiszen több százmillió ember vár arra, hogy megvegye élete első számítógépét.

Az Nvidia a rivális VIA részvényeire pályázik?

2009. április 1., 09:03 Módosítva: 2009.07.28 15:16

A VIA Technologies 300 millió részvényt tervez zártkörűen kibocsátani, és helyi források szerint a pakett – vagy legalábbis annak egy része – iránt élénken érdeklődik az Nvidia. A DigiTimes úgy tudja, hogy a bevásárlásról már tárgyalnak a felek.

A papírokat 9-12 tajvani dolláros árfolyamon kínálja a tajvani cég, így 2,7-3,6 milliárd tajvani dollár (körülbelül 79,5-106 millió amerikai dollár) bevételhez juthat. A teljes részvénycsomag közel 19 százalékos tulajdonrészt biztosít a mostanában haloványan teljesítő chipfejlesztő vállalatban, írja az ITcafé. A VIA az Nvidiával folytatott tárgyalások hírét nem kommentálta, a vállalat csupán annyit közölt, hogy a zártkörű részvénykibocsátásban érdekelt cégeket a június 19-i közgyűlést követően nevesíti majd.

Az, hogy a VIA-nak szüksége van tőkére, nem újdonság. A vállalat sem az alaplapi lapkakészletek, sem az x86-os mikroprocesszorok piacán nem ért el sikereket az elmúlt időszakban, befolyása mindkét szegmensben csökkent. Mindez tavaly az árbevétel meredek zuhanásában is megmutatkozott: 2008-ban a forgalom 46 százalékkal, 7926 millió tajvani dollárra (körülbelül 233,4 millió amerikai dollárra) esett vissza.

Nem először vetődik fel, hogy a grafikus processzorok (GPU), alaplapi lapkakészletek és újabban alkalmazásprocesszorok fejlesztésében utazó Nvidia részben vagy egészben fel akarja vásárolni tajvani riválisát. Kérdés, hogy miért tenné ezt. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a VIA-t ugródeszkaként használhatná belépőjéhez az x86-os processzorok piacára. Az ugyanis ma már nyílt titok, hogy a kaliforniai vállalatnak vannak ilyen ambíciói, nincs viszont licence az Inteltől az ilyen chipek gyártásához. A VIA-nak ellenben van – alighanem ez érdekli az Nvidiát, bár hogy tulajdonosként milyen jogok szállnak rá, legalábbis bizonytalan.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium is küzd a Conficker ellen

2009. március 31., 13:57 Módosítva: 2009.03.31 13:59

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma ingyenesen letölthető programot tett közzé, amellyel a Conficker vírus eltávolítható egy fertőzött gépről. Az eszközzel vállalatok és intézmények ellenőrizhetik, hogy hálózatukat nem fertőzte-e meg a Conficker, amelytől április 1-én várnak nagyszabású támadást. A féreg feltehetően sok millió, Windows operációs rendszerben működő számítógépet fertőzött meg. A Windows gyártója, a Microsoft 250 ezer dolláros jutalmat ígért annak, aki segít kézre keríteni a Conficker szerzőit.

A Conficker féreg április 1-én módosul majd. Eddig a féreg naponta 250 weboldallal lépett kapcsolatba, hogy utasításokat kérjen, de szerdától naponta 50 ezer weboldaltól kér majd instrukciót. Az amerikai belbiztonsági minisztérium az egyéni felhasználóknak azt ajánlja, hogy használják a Microsoft a Symantec vagy a McAfee víruseltávolítóit.

A Google ingyenes zeneletöltőt indított Kínában

2009. március 30., 16:43 Módosítva: 2010.01.26 15:25

A Google hétfőn hivatalosan is elindította Kínában zenekeresőjét. A reklámokból finanszírozott oldalról legálisan lehet ingyenes zeneszámokat letölteni. Az amerikai cég a kínai Top100.cn-nel közösen több mint 1,1 millió zeneszámra szerzett engedélyt olyan kiadóktól, mint a Warner, a Sony, a Universal és az EMI. A megállapodás pénzügyi részletei nem ismeretesek.

A szolgáltatás, amely csak Kínában elérhető, nem titkoltan a kínai Pajtu (Baidu) keresővel akar versenyre kelni, amely szintén ajánl zeneletöltést. A Google augusztusban indította el a kínai zenekereső próbaverzióját. Akkor azt közölte, hogy a reklámbevételeken osztozni fog a zenekiadókkal és a kínai Top100.cn-nel. A zenekiadók nemzetközi szövetsége szerint Kínában a zeneletöltések 99 százaléka illegális, ami a zenekiadókat évente sok milliárd dollár bevételtől üti el.

Twitterezés miatt büntették meg a milliárdost

2009. március 30., 10:24 Módosítva: 2009.03.30 10:24

Mark Cuban, a Dallas Mavericks kosárcsapat tulajdonosa a Twitteren kritizálta a játékvezetőket, és emiatt az NBA 25 000 dolláros büntetést szabott ki rá. A millirdos, aki Broadcast.com eladásával szerezte a vagyonát, erre adott válaszként megírta: végre valaki rájött, hogy miként lehet pénzt szerezni a Twitterrel. Az elmúlt hónapokban a Szilícium-völgy szakértői ugyanis arra keresték a választ, hogy a világszerte népszerű, ingyenes blogszolgáltatás mivel tudna bevételt termelni.

Mark Cuban egyébként már több mint 1,6 millió dollár büntetést fizetett az NBA-nek.

Facebookon terjednek a torrentek

2009. március 30., 09:19 Módosítva: 2009.04.16 17:24
3

A hírhedt Pirate Bay új szolgáltatást indított, a Facebook felhasználói egyetlen kattintással közétehetik kedvenc torrentjeiket a közösségi portálon. A szerzői jogokat védő szervezetek valószínűleg nem örülnek a lépésnek, mert így az óriási Facebookon is elkezdhetnek a fájlcserélőkre vadászni. A Pirate Bay mostanában több időt szánt a fejlesztére, nemrég mutatták be a személyes rss-csatornákat, és a jogvédőket távol tartó VPN-szolgáltatást.

Aki a Pirate Bay oldalán talál egy érdekes torrentet, a Share on Facebook gombra nyomva rögtön megoszthatja a linket a személyes facebookos adatlapján. Így aki az illető személyes adatlapjára téved, az a Pirate Bay weboldalának a betöltése nélkül is megkezdheti a megosztott tartalom letöltését. Van némi esély arra, hogy nemcsak a legújabb Ubuntu Linux telepítője kerül majd fel a Facebookra, hanem filmek és zenék másolatai is.

A Fallout 3 lett az év játéka

2009. március 27., 13:28 Módosítva: 2009.03.27 13:28

Az apokaliptikus Fallout " lett az év videójátéka - közölte csütörtökön az AFP. A játékot a Game Developers Conference-en díjazták. A Bethesda játéka kétszáz évvel a nagy háború után játszódik, és az elődöktől eltérően ezúttal a hős születésekor kapcsolódik be a játékos a történetbe. Születésekor kiválasztjuk a karakter nemét és a kinézetét, másfél évesen a fizikai tulajdonságait, tízévesen megtanuljuk a lőfegyverek használatát, 16 évesen meghatározzuk a képzettségeit, a 19. életévében pedig beindul az igazi játék.

"Először történik meg, hogy megnyerjük a díjat más játékkészítők szavazatai alapján. Rengeteg olyan játék volt, ami nyerhetett volna, ezért egyszerűen odavagyok a gyönyörűségtől" - mondta a Bethesda egyik vezetője, Todd Howard. A Fallout 3 megnyerte még a legjobb történettel bíró játék díját is, amit a fődíjjal együtt vehettek át a cég vezetői.

A díjak mennyiségét tekintve azonban a Sony által támogatott "LittleBigPlanet", a brit Media Molecule cég játéka kapta a legtöbbet, összesen hármat.

Gyorsabb a Windows 7 a Vistánál

2009. március 26., 13:55 Módosítva: 2009.03.31 08:58

Nemsokára piacra kerül az új operációs rendszer, amiről annyit már tudni lehet, hogy stabilabb lesz mint elődje, kevesebbszer szól be a felhasználónak és a gépigénye is alacsonyabb lesz. Arról viszont egyelőre nem nagyon volt hír, hogy éles helyzetben képes lesz-e gyorsabban futtatni a programokat, mint a Vista. Most azonban készült egy kíméletlenül hosszú teszt, aminek során három Ati Radeon HD-vel, négy Nvidia Geforce–szal és hat játékkal próbálták ki, mire képes az új rendszer a régi ellen. Az Ati volt az első gyártó, amelyik mindkét Windowsra optimalizálta drivereit, ennek megfelelően a kártyák ugyanúgy vagy jobban teljesítettek a 7-es mint Vista alatt. További részletek a tesztben.

Ötvenmilliónál tart a Wii

2009. március 26., 10:12 Módosítva: 2009.03.27 16:20

A hónap elején jelentette az AMD és az IBM, hogy leszállította az ötvenmilliomodik grafikus gyorsítót és processzort a Nintendónak. Várható volt, hogy rövidesen a japán cég is előáll egy közleménnyel. Március végén el is jött ez a pillanat: a vállalat bejelentette, hogy eddig 50 millió Wii-t szállított le a forgalmazás két és fél éve alatt. Ezt az információt maga Ivata Szatoru, a vállalat CEO-ja közölte a Game Developers Conference-en tartott beszéde alatt. Kiderült az is, hogy eredményével a Wii minden idők leggyorsabban fogyó asztali konzolja. A játékgép tényleg sikeres: annak ellenére, hogy megjelenése előtt kevés sikert jósoltak neki a szakértők, közel annyi fogyott belőle, mint két konkurenséből, az Xbox 360-ból és a PS3-ból együtt.

A Nintendo egyébként valóban nem panaszkodhat, hiszen kézikonzolja, a DS is jól fogy, eddig százmilliót vettek belőle, míg a rivális Sony PSP-ből csak ötvenmilliót.

A Skype lenyomja a világot

2009. március 25., 12:11 Módosítva: 2009.03.30 11:06

A Telegeography felmérése szerint 2008-ban 417 milliárd percre nőtt a nemzetközi beszélgetések összideje a teljes telefonforgalomból, tartva az elmúlt évek 12-14 százalékos növekedési ütemét. Az árak folyamatos csökkenésével az ilyen hívásokból származó bevétel a telefontársaságoknál nagyjából változatlan maradt.

A telefontársaságok között a legnagyobb növekedést a Skype mutatta fel (egy év alatt 41 százalékot), és ezzel piacvezetővé vált a nemzetközi hívások piacán. Az összes nemzetközi beszélgetéssel töltött idő 8 százalékát a Skype online szolgáltatásán intézték a felhasználók 2008-ban. Az iTunes után (ami néhány hónapja a legnagyobb forgalmú zenebolt lett a világon) így egy újabb online megoldás előzte meg az összes hagyományos vetélytársát a maga területén.

9000 iPodot csalt ki az Apple-től

2009. március 25., 09:01 Módosítva: 2009.03.25 17:43

Csalás és pénzmosás miatt kell bíróság elé állnia egy michigani férfinak, aki az Apple garanciaprogramjának nagyvonalúságát kihasználva több mint 9000 lejátszóval rövidítette meg a céget. A 23 éves Nicholas Woodhams egy iPodok javításával is foglalkozó vállalkozást üzemeltetett Kalamazoo városában, de a hozzá került készülékek szervizelésével sokat nem foglalkozott. Ezt a munkát inkább a gyártóra bízta: a már nem garanciális lejátszók sorozatszámot is tartalmazó hátlapját garanciális modellekével cserélte le, majd így küldte vissza ingyenes javításra az iPodokat az Apple-nek.

Tovább

Télen jön a Max Payne 3

2009. március 24., 09:03 Módosítva: 2009.03.24 09:03

A Rockstar Games bejelentette, hogy 2009 telén PS3-ra, Xbox 360-ra és PC-re is kiadja a Max Payne 3 játékot. A közleményben így fogalmaztak: "Új fejezet kezdődiok Max életében. Ez a Max olyan, amilyet még sohasem láttunk. Néhány évvel öregebb, fásultabb és cinikusabb mint valaha. Vele együtt megélhetjük élete hanyatlását a Max Payne 2 történéseit követően. Ez az utolsó esélye a boldogulásra" - írta Sam Houser, a Rockstar Games alapítója.

"Amióta elhagyta New Yorkot, Max egyre kellemetlenebb helyzetekbe került. Most egy erőszakkal és vérrel áztatott városban ragadt, ahol nincs más választása, mint hogy használja ösztöneit és az összes fegyverét."

Kínai a világ legnagyobb közösségi oldala

2009. március 23., 12:24 Módosítva: 2009.03.24 15:55

A közösségi oldalak világát szokás úgy tekinteni, hogy van a Facebook és a MySpace, míg az összes többi versenyző csak a két óriás által hagyott morzsákon verekszik (akár a hirdetési bevételt, akár a felhasználószámot tekintve). Ezt a képet rombolja most le a legnagyobb kínai közösségi oldal, a Tencent jelentése.

A kínai oldal évi egymilliárd dolláros forgalmat bonyolít, ebből a hirdetési bevétel mindössze 120 millió, a pénz nagyja mikrotranzakciókból (fillérekért árult apró kiegészítő programok, avatárok, grafikai elemek a felhasználók profiloldalaihoz, illetve az oldalról elérhető online játékokhoz), és mobiltelefonos szolgáltatásokból jön össze. A nyugati oldalak közül a legnagyobb sikerrel ugyanezt az üzleti modellt a hi5 alkalmazza, de ők csak évi 25 milliót tudtak összehozni belőle.

A Tencent éves bevétele majdnem annyi, mint a MySpace-é (közel 800 millió 2008-ban) és a Facebooké (250-300 millió a becslések szerint) összesen, de felhasználószámban is a két nagy amerikai fölött van. A Facebook 175 millió, míg a MySpace 140 millió regisztrált felhasználót számlál, míg a Tencentre januárban több mint 200 millió felhasználó jelentkezett be.