Zenefolyam ömlik a mobilból

2009. október 14., 21:51 Módosítva: 2009.10.14 21:51

Egy év után Magyarországra is eljutott a Sony Ericsson zeneletöltő szolgáltatása, a PlayNow Plus. A mobilgyártó partnere a T-Mobile, a szolgáltató ügyfelei havi 2400 forintért bármennyi zenét letölthetnek. A négy nemzetközi zenekiadó és több tucat magyar kiadó kínálata elérhető, több millió dalból lehet válogatni. Letöltésnél nincs külön adatforgalmi díj.

A szolgáltatatás most csak három mobilon elérhető, és a T-Mobile részletfizetéssel könnyíti a készülékek beszerzését. A legolcsóbb Sony Ericsson W595 teljes ára 19 800 forint, de 990 forintos kezdőrészlettel, és 19 havi törlesztéssel is elvihető. Ehhez persze két éves hűségnyilatkozatot kell aláírni.

Ez az olcsó műanyagborítású mobil passzol a legjobban a szolgáltatáshoz, a letölthető dalok ugyanis nem a hangzás minőségére, hanem a letöltés gyorsaságára vannak optimalizálva. A zeneboltot beépítették a készülékekbe, rögtön a főmenüből elérhető. Elég rákeresni egy előadóra vagy egy dalcímre, néhány másodperc után indul a letöltés, és fél percen belül meghallgatható az új dal.

A szerdai sajtótájékoztatón szerzett tapasztalataim alapján a PlayNow jól helyettesíti a rádiót, amennyiben a mobil memóriáját több ezer zenével pakolják tele. Zeneértők előtt azonban nem érdemes ezekkel a dalokkal villogni, mert nagyon érezhető a tömörítés. Érthetetlen, hogy mit keres a T-Mobile zeneletöltős kínálatában a 80 ezer forintos W995, aminek jó a minősége, jack dugós fejhallgató is ráköthető. Ehhez nem a PlayNow agyontömörített zenéi valók, hanem a minimum 192kbps bitrátájú mp3, vagy valamilyen veszteségmentes formátum.

A dalokon másolásvédelem van, ami a Sony Ericsson mobiljaihoz köti a zenéket. Ők hozták össze a zeneboltot, joggal várják el, hogy csak az ő mobiljukon működjön. Más kérdés, hogy a júzerek valószínűleg nem csak három mobil közül akarnak választani. Év végére állítólag már öt mobil lesz, de még ez sem nevezhető bőséges kínálatnak.

Hat hónap után a júzer 100 kedvenc száma, amiket a leggyakrabban hallgatott, másolásvédelem nélkül is elérhetővé válnak, és ezután minden hónapban 17 számmal bővül a lista. Ezeket a számokat az előfizetés lemondása után is meg lehet hallgatni.

Egészen biztosan vannak olyan zenehallgatók, akiknek az olcsó mobil és a közepes hangminőség is megfelel, és nem akarják lemásolni a zenéket, mert esetleg nincs is mire. De nem biztos, hogy van havi 2400 forintjuk zenére, főleg hogy a rádiókból ingyen ömlenek a slágerek.

Felvarrták a Windows Mobile arcát

2009. október 14., 00:01 Módosítva: 2009.12.09 15:37
1

Mintha hónapokig hordott frottírzoknit vettek volna a kezükbe, olyan undor ült néhány kollégám arcára a Windows Mobile 6.5 láttán. Az első pillanatban még érdeklődtek, de néhány kattintás után előkerültek a felszín alatt megbúvó dohos kacatok.

Ennek a cikknek a végigolvasását csak azoknak ajánlom, akiket egy gonosz nagyvállalat a Windows Mobile használatára kényszerít, vagy akiknek néhány szoftver miatt kellett leragadniuk ennél az elavult rendszernél. A többiek nyugodtan vegyenek másfajta okostelefont, például amin Android vagy iPhone OS fut, nem fognak lemaradni semmiről.

Szétszórt programok

Miután kilőttük a kölcsönkapott HTC mobilon futó kiváló TouchFlo kezelőfelületet, előkerült a WinMobile 6.5 saját főmenüje. Egész jó lett. Ujjakkal is kényelmesen kezelhető, érthető, gördülékeny. Mindegyik sorban oldalra lépkedve is lehet navigálni, a zenelejátszónál így kell másik dalra váltani, illetve megnézhetők a naptár eseményei és a korábbi az üzenetek is.

Lapozunk a zenelejátszó és a böngésző könyvjelzői közt
Lapozunk a zenelejátszó és a böngésző könyvjelzői közt

Teljesen átalakult a startmenü is. A Microsoft biztosan nagyon büszke rá. Máskülönben nem követelné meg a gyártóktól, hogy külön startmenügombot rakjanak mindegyik WinMobile 6.5-öt futtató mobiljukra. Azt sajnos nem sikerült megfejteni, hogy miért büszkék.

A programindító ikonok kezelését például teljesen elszúrták: vagy a lista tetejére küldjük az ikont, vagy vissza az eredeti helyére. Idegesítő és unalmas az a tilitoli játék, amivel beállítható a megfelelő sorrend. Miután felküldtem a menü tetejére a Facebookot, az Opera böngészőt, a YouTube-lejátszót, a Google Mapset és a Messengert, még sorba is kellett rendeznem őket, végül újra fel kellett küldeni a lista élére az onnan letaszított fontosabb programokat, például a névjegyalbumot meg az üzenetkezelőt. Egyszerűbb lenne megragadni és a helyükre húzni az ikonokat.

Új start menü, új belső menü. Ujjakkal könnyen kezelhető.
Új start menü, új belső menü. Ujjakkal könnyen kezelhető.

Erőltetett, fölösleges és zavaró, hogy az ikonokat cikkcakkban rendezték el. Emiatt csak kilenc ikon fér el teljesen a kijelzőn. Négyzetrácsos elrendezéssel és az ikonok közti távolság csökkentésével lenne hely tizenkettőnek is. Azaz kevesebbet kellene gördíteni, és az egész menü átláthatóbb lenne.

Előtörő lábszag

A korábbinál egy árnyalatnyival látványosabb interfész mögött bújik meg az igazi kosz, amit a Microsoft évek óta képtelen feltakarítani. A programok belső menüi is könnyebben kezelhetők ujjakkal, mert minden egy kicsit nagyobb, tágasabb lett. Ez viszont csak akkora fejlesztés, mint a Windows XP alatt átállítani az ablakkeret méretét. A menük struktúrája, átláthatósága és kinézete nem lett modernizálva, hogy ne csak az it-adminisztrátorok igazodjanak el benne, hanem a multimédiára éhes átlagos felhasználók is. A Windows Mobile 6.5 sok része túlságosan emlékeztet az iPaq 2210-esemre, amit körülbelül hat éve vettem, és négy éve a fiókban hever.

Új szoftverbolt elnagyol interfésszel, régi médialejátszó
Új szoftverbolt elnagyol interfésszel, régi médialejátszó

Megújult a böngésző, az Internet Explorer Mobile már 6-os verzió, ami a pc-ken futó Internet Explorer 7 megfelelője. A brózer kezelőfelülete megközelíti a riválisokét, és lejátssza a flashalapú tartalmakat. Csak éppen ennek az égvilágon semmi értelme nincs. Senki sem fog meghatódni attól, hogy a weboldalakon hirdetések villognak, az viszont bosszantó, hogy az online videólejátszók elég könnyen elfogyasztják a rendelkezésre álló memóriát. A nálunk lévő HTC Touch 2 legalábbis képtelen volt a böngészőben videókat lejátszani. A különálló YouTube-kliens jól működött, de ezzel más videószájtok tartalmát nem lehet elérni. A Media Player pedig még mindig a kínaipiacos bóvli hifikre hasonlít.

Szoftverpiac, biztonság

Most már a Microsoftnak is van online szoftverboltja, mint mindenki másnak. A Marketplace kínálata egyelőre szerény, kevés az ingyenprogram. Néhányan még mindig képesek húsz dollárt elkérni egy olyan játékért, amiért ép eszű ember legfeljebb két dollárt adna. Egy iPhone-júzer meg valószínűleg ingyen megszerezheti az Apple szoftverboltjából. Később valószínűleg csökkennek az árak, mert az online szoftverboltokban beindul a verseny a programozók között, és az újoncok ugyanolyan eséllyel indulnak a vevők kegyeiért, mint az ismert fejlesztőcégek.

Nagyon hasznos a My Phone nevű újítás, amely az adatok biztonságát növeli. Az ellopott mobilról távolról letörölhetők az adatok, lekérdezhető a mobil földrajzi helyzete, és ami a legjobb: távolról átállítható a profil némáról csengetésre. Azaz biztosan megtaláljuk a mobilt, ha becsúszott a kanapé mögé. Biztonsági mentés is készíthető az adatokról, akár minden nap online tárhelyre menthetjük a névjegyeket, találkozókat, dokumentumokat és üzeneteket.

Új kollekció

Szakértői becslések szerint év végére körülbelül harminc mobilon lesz WinMobile 6.5, de elemzők szerint kevés lesz teljesen új modell. Ugyanis korábbi mobilokra is feltelepíthető lesz az új Windows. A váltás azonban nem lesz égetően sürgős, mert a két legérdekesebb újítás, a Marketplace és a My Phone a korábbi WinMobile verziókon is elérhető lesz, a gyártók meg úgyis saját menürendszert készítenek. A HTC például komoly munkát végzett, a tajvani cég nem véletlenül tarolta le a WinMobile-alapú mobilok piacát.

Új és régi együtt
Új és régi együtt

Steve Ballmer, a Microsoft vezére is becsmérlően nyilatkozott a mobilos operációs rendszerről, amin csöppet sem csodálkozunk, úgyhogy inkább vele együtt megvárjuk a Windows Mobile 7-et, hátha jobb lesz.

A HTC Touch 2 mobilt a Speedshop.hu adta kölcsön a teszthez.

Szelektív hulladékgyűjtő használt mobiloknak

2009. október 7., 16:50 Módosítva: 2010.02.23 09:16

Egy amerikai cég ígéretes megoldást dolgozott ki, amely nemcsak számukra termelhet jövedelmet, de segítheti az e-szemét mértékének csökkentését is.

Új probléma a mobil digitális eszközök igen gyors cseréje miatt fellépő környezetszennyezés. Egy amerikai cég erre kínál megoldást: építettek egy automatát, amelybe a felhasználó bedobálhatja a már üzemen kívüli készüléket, és ezért akár még pénzt is kaphat vissza.

Az automata Omahában üzembe helyezett prototípusa a felkínált mobilt megvizsgálja, és ha az adott típusnak még van mérhető piaci értéke, akkor az ügyfél kaphat a készülékért vásárlásra jogosító kupont, utalványt, ha pedig már nem számít eladhatónak, akkor az ügyfél dönthet úgy, hogy gép helyezze az elektronikus szemetek közé, amelyeket a cég újrafeldolgozásra szállít el.

Az ötletgazda, az EcoATM nevű cég ezzel a szeptember 21. óta működő géppel kívánja tesztelni, hogy egy ilyen megoldás életképes-e, mivel ha kedvezőek az eredmények, akkor technológiájukat nagyobb méretekben is próbára teszik. Ha sikeres lesz a vállalkozás, akkor jövőre az EcoATM mind a keleti, mind a nyugati parti államokban elkezdi az átfogóbb tesztelést. A fejlesztés is tovább folyik, mivel az a cél, hogy a gép ne csak mobiltelefonokat, hanem egyéb eszközöket (mp3-lejátszók, kamerák, notebookok, nyomtatók, háttértárolók) is képes legyen felismerni.

Azt maguk a gyártók is elismerik, hogy egy gép sosem lesz képes tökéletesen megbecsülni egy használt eszköz értékét. Ám egy ilyen technológia véleményük szerint része lehet az e-szeméttel kapcsolatos mind súlyosabb problémák enyhítésének. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 millió mobiltelefon kerül a kukába.

A cég vezetői arra alapoznak, hogy bár törődniük kell az automatákba kerülő, szemétnek minősített eszközök sorsával, de az ezekhez képest még valódi értékkel rendelkező (újra eladható vagy felújítható) szerkezetek elegendő jövedelmet termelnek majd számukra. A cég alelnöke a használt autók piacát hozta fel példaként, ahol már régóta jól működik az, hogy újrahasznosításból, -értékesítésből komoly jövedelemhez lehet jutni.

Tartalommegosztás ingyen, mobilon

2009. október 5., 16:50 Módosítva: 2009.10.05 16:54

Egy ausztrál-szingapúri kutatás olyan technológiát szeretne létrehozni, melyben a mobil eszközök maguk építenek fel hálózatot.

Ausztrál és szingapúri kutatók közös projektet jelentettek be, amelynek célja egy olyan drót nélküli, „ad hoc mesh-hálózat” technológiájának létrehozása mobil eszközökre, amely lehetővé tenné, hogy a speciális wifi- vagy bluetooth-hálózat akár HD-videókat is képes legyen kezelni, mindezt természetesen szolgáltatói közreműködés nélkül.

A mesh-hálózat egy különleges megoldás, mely abban különbözik a hagyományos, a mobil eszközök kapcsolatát biztosító rendszerektől, hogy szakértelem nélkül üzemeltethető, nagy területet lefedő, lehetőség szerint olcsó eszközökből álló hálózat kiépítését teszi lehetővé (nagy sportesemények, rendezvények idején, egy sürgősségi szolgálat kommunikációjakor, vagy ha az a cél, hogy a mobilhálózat üzemzavarakor is elérjék egymást a résztvevők). Ezt – erősen leegyszerűsítve – úgy érik el, hogy nagy központi adók helyett sok kisebb rútert kapcsolnak össze, amelyeken egy-egy speciális mesh-szoftver fut. A sűrű kapcsolati háló miatt egyrészt át lehet hidalni a távolságokat, másrészt kevésbé válik sérülékennyé a kommunikáció. Emellett ezek a hálózatok szinte teljesen automatikusak, maguk keresik meg azokat az útvonalakat, melyeken elérhetik a célgépet: a mesh rugalmasságát éppen előre meg nem tervezettsége adja.

A mostani fejlesztést a National ICT Australia és a szingapúri A*STAR Institute for Infocomm Research végzi, a befejezés határideje 2011. A kutatók legfőbb célja, hogy a felhasználók a mesh segítségével valójában a saját készülékeikből felépített hálózaton keresztül osszanak meg tartalmakat, ne pedig a szolgáltató által kínált sávszélességen.

Az még kérdés, hogy ha nagy méretben is működőképesnek bizonyul a rendszer, a nagy szolgáltatók mit fognak majd szólni hozzá, hiszen a rúterként működő mobileszközök az egymásnak átadott adatmennyiségért nem fognak számlát benyújtani.

Mobilra megy a Adobe Flash

2009. október 5., 11:15 Módosítva: 2009.10.07 11:00
1

Kulcsfontosságú webes technológia a Flash, hiszen ezen a szoftveren fut az online videolejátszók és játékok nagy része. A mobilokon most egy korlátozott verzió elérhető, de jövőre megjelenik a Flash Player 10.1 teljes, hardveresen gyorsított verziója.

Az Adobe bejelentette, hogy jövőre megjelenik a mobilokon az új Flash Player 10.1 technológia, amit sok nagy gyártó támogat, mint például a Motorola, a RIM, a Google és a Palm, illetve a mobilos csipeket gyártó Qualcomm és az Nvidia. Az Adobe egyik fő célja, hogy a mobilok hardveresen támogassák a Flash futtatását, mert csak ezzel biztosítható az online videók gördülékeny lejátszása.

Kíváncsian várjuk az eredményt, mert a Flash segítségével kiváló játékok és idegesítő, böngészőt lefagyasztó hirdetések is létrehozhatók. A felhasználók szempontjából előnyös lenne, ha nem az utóbbiak terjednének el a Flash megjelenésekor. Az is kérdéses, hogy szükség van-e a YouTube, a Facebook és a népszerű híroldalak teljes megjelenítésére, a Flasht is beleértve. A komolyabb portáloknak ugyanis van mobilos verziójuk.

Azt is fontosnak tartja az Adobe, hogy a fejlesztők hozzáférjenek a mobilokon futó Flash platformhoz, erről gondoskodik az Open Screen Project. A részvevő cégek ingyen megkapják a készülékekre telepíthető lejátszót, ha cserébe vállalják, hogy a fejlesztőknek hozzáférést biztosítanak.

A nyílt Android platformot támogató Google már csatlakozott az Open Screen Projecthez, de az Apple érthető módon távol maradt. Az iPhone gyártójának egyáltalán nem érdeke, hogy megjelenjen a készülékén egy nyílt fejlesztői platform, mert az rivalizálna a mobilon futó App Store online szoftverbolttal.

Még az idén megjelenik a Flash 10.1 nyilvános fejlesztői bétája a Windows Mobile és a Palm WebOS rendszerekre, míg az Androidon és a Nokiák által használt Symbianon 2010 elején lesz elérhető. Egyébként a Flash 10.1 már kezeli a több ujjas vezérlést, és automatikusan elforgatja a képet, ha az oldalára döntik a készüléket. A szervereken is vannak fejlesztések: a rendszerek felismerik, ha mobilon töltik le a videókat, és nem sugároznak nagyobb felbontást, mint amekkorát a készülék meg tud jeleníteni.

Hipermarketek nyúlják le a hű mobilozókat?

2009. október 5., 08:47 Módosítva: 2009.10.05 08:47

Magyarországon és az USA-ban is jellemző, hogy az emberek inkább a mobilszolgáltatónál vesznek maguknak készüléket. Így olcsóbb a mobil, de cserébe néhány évig a szolgáltatónál kell maradni. Az USA-ban az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy most még csak a kiskereskedelmi hasznot próbálja elvenni a mobilcégektől, de a folyamat végül akár a hűségszerződések átalakulását is eredményezheti.

A Best Buy először egy online mobilboltot nyit, ahol az ügyfelek megoszthatják egymással a készülékekkel kapcsolatos tapasztalataikat. A második lépésben vásárlást segítő programokat készít a Google segítségével. Az Android operációs rendszeren futtatható szoftverek megmutatják a térképen a Best Buy legközelebbi boltját, és azt is elárulják, hogy a keresett termék van-e raktáron.

A mobilra telepíthető szoftverek később kulcsfontosságúak lehetnek a kereskedelmi láncok stratégiájában. Most a mobilszolgáltatók azért adnak kedvezményt a telefonok árából, mert a következő 1-2 évben az ügyfél sok pénzt elkölt náluk szolgáltatásokra - szöveges és képes üzenetre, mobilnetre, telefonálásra.

Ugyanezt a kereskedők is megtehetik, ha előre feltelepítik a mobilra, és letörölhetetlenné teszik a boltkereső programot, amit bevásárlólistával, akciókra figyelmeztető rendszerrel, és esetleg online bolttal is kiegészítenek. Ez esetben számíthatnak arra, hogy a mobilozók többet költenek náluk kenyérre, tejre, mosógépre. A boltok, bankok és benzinkutak által most is használt pontgyűjtő kártyák is megvalósíthatók mobilon futó szoftverrel.

Mindezt később kiegészíthetik azzal, hogy a SIM-kártyát is a saját márkanevükön árulják, és ezzel virtuális szolgáltatókká válnak. De nem feltétlenül ennek kell lennie az első lépésnek. A szoftvereiket bármilyen okostelefonra feltölthetik, azok mindegyik szolgáltató hálózatán működnek.

Hamarosan jegy nélkül utazhatunk

2009. október 2., 15:10 Módosítva: 2009.10.03 18:30
4

Kényelmes lenne, ha egyetlen jeggyel bármilyen vonatra, buszra, metróra vagy hajóra felszállhatnánk. Így nem gyűlnének elhasznált papírfecnik a zsebeinkben, és a közlekedési társaságok is megspórolnák a nyomtatás költségét. A megoldás már elérhető, és úgy tudjuk Pécs érdeklődik iránta.

Pécsett már működik egy modern jegyvásárlási rendszer, az utasok év eleje óta mobilon is vehetnek időalapú jegyeket és bérleteket. A szolgáltatást biztosító Hedz Kft. megújította a technológiát, így hamarosan a diákigazolvány vagy a lakcímkártya is elég lesz az utazáshoz.

A mobilos jegyvásárlás nem feltétlenül a legjobb megoldás, mert lemerülhet az akku, ráadásul a virtuális jegyet megjelenítő program nem futtatható minden létező készüléktípuson. A vonalkód azonban elég egyszerű technológia, és igen elterjedt, hiszen a legfontosabb okmányainkon is van ilyen azonosító. Így az elekronikus jegyvásárlás szélesebb réteghez eljuthat.

Az eTicket néven bemutatott jegyek és bérletek az interneten, a mobilokon, valamint a hagyományos jegypénztárakban és jegyautomatáknál is megvásárolhatók. A rendszernek meg kell adni valamelyik vonalkódos igazolvány azonosítóját, és a diákigazolvány például rögtön azt is bizonyítja, hogy az illető jogosult a diákjegyre.

Jegyellenőrzéskor csupán a regisztrációnál használt igazolványt kell bemutatni, és az ellenőr készléke pillanatok alatt beolvassa az azonosítót, ami alapján kiderül, hogy van-e az illetőnek jegye.

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen igazolvány vonalkódját bármely közlekedési vállalat felhasználhatja. Vagyis elképzelhető, hogy a lakcímkártyánkkal utazunk a BKV járatain, majd veszünk rá egy vonatjegyet Veszprémbe, és végül lebuszozunk vele a Balatonhoz.

A vonalkód nemcsak igazolványon jelenhet meg, hanem a mobilok kijelzőjén, vagy akár egy otthon kinyomtatott papíron is. A közlekedési vállalatok megspórolhatják az előre legyártott jegyek terjesztési és nyomtatási költségeit, és modernebb, rugalmasabb szolgáltatást adhatnak utasaiknak.

Drágán lesz olcsóbb a mobilnet

2009. október 1., 17:00 Módosítva: 2009.10.02 15:10

A Pannon vezérigazgatója földtől elrugaszkodottnak tartja, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet a mobilinternet-szolgáltatásra alkalmassá tett 900 MHz-es frekvenciák várható értékesítésétől 20 milliárd forintos bevételt vár. A mobilszolgáltató élére áprilisban kinevezett, a Telenor bangladesi leányvállalatától érkezett Anders Jensen a blogjában azt írja, hogy ez az összeg erősen túlbecsültnek látszik. "Tavaly, amikor ezt a frekvenciát több más frekvenciával együtt meghirdették, az állam által elvárt minimális összeg 100 millió forint volt, ám nem akadt reális piaci szereplő, aki ennyit kínált volna érte.”

A Pannon-vezér minderről annak apropóján ír, hogy megjelent az 1987. évi gsm-irányelv módosítása, mely az Európai Unióban egységesen megteremti a lehetőségét annak, hogy a 900 MHz-es frekvencián a gsm mellett nagy sebességű mobilnetet is lehessen nyújtani. Ez mind a szolgáltatóknak, mind az előfizetőknek előnyös lenne, mert a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb területet tudnak lefedni a bázisállomások. Ez a 3G-lefedettség látványos növekedéséhez és az árak csökkentéséhez vezethet. Emellett 900 MHz-en jobb a beltéri lefedettség is.

A Pannon és a Vodafone Magyarországon tesztelte a 900 MHz-es szélessávot, és a friss uniós direktíva megjelenése után végre használni is tudják majd. Ehhez azonban a nemzeti szakhatóságoknak – beleértve a Nemzetközi Hírközlési Hatóságot (NHH) is – hat hónapon belül alkalmazniuk kell az irányelvet, hogy a gsm-sávok ténylegesen megnyíljanak a harmadik generációs technológiák előtt.

„A tagállamoknak a módosított direktíva hatályba lépését követően hat hónapjuk lesz arra, hogy azt átültessék országaik jogrendjébe, ez nálunk is meg fog történni. Most az NHH egyik legfontosabb feladata az új frekvenciastratégia kidolgozása lesz, melynek ez egy nagyon fontos eleme” – mondta Márton György, az NHH szóvivője. A hatóság azonban nem tett le arról az elképzeléséről sem, hogy egy negyedik mobilszolgáltató számára is biztosítsa a piacra lépés lehetőségét.

Ez is befolyásolja a gsm-sáv megreformálásának terveit, de a hatóságnak figyelembe kell vennie azt is, hogy mobilinternet más új frekvenciákon, többek között 2,6 GHz-en és a földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során felszabaduló frekvenciákon is nyújtható. A hazai T-Mobile például – amely, úgy tudjuk, a riválisaival ellentétben inkább ez utóbbiakat részesítené előnyben – azt mondja: „éppen ezért jól átgondolt, széleskörűen elfogadott stratégia mentén célszerű a későbbiekben rendelkezésre álló különböző frekvenciasávok hatékony felhasználásáról dönteni. A legfontosabb, hogy a különböző lehetőségek összehangolása révén a már piacon lévő szolgáltatók is új lehetőségekhez jussanak.”

Tender helyett árverés?

Mindezek tükrében a költségvetési javaslat a tenderből befolyó bevétel számszerűsítésekor indokolatlanul magabiztosnak tűnik, hiszen jelenleg nem csupán az összeg, de még a pályázat tartalma is megjósolhatatlan. Az NHH-szóvivó a büdzsétervezet publikálását követően az MTI-nek óvatosan annyit mondott: „reális esély van” arra, hogy 2010-ben meghirdetik majd a mobil szélessáv lehetőségeit kiterjesztő pályázatot.

A Pannon egyébként nem is tenderben, hanem árverésben gondolkodik. Szerintük a résztvevőket nem korlátozó, egyszerű szabályú és transzparens árveréssel biztosítható, hogy későbbiekben senki se kérdőjelezze meg a nyertes szereplőket. Anders Jensen reméli, hogy a jövőben árverés alakítja ki a korrekt árat.

Magyar a világ egyik legjobb mobilhálózata

2009. október 1., 16:44 Módosítva: 2009.10.12 11:39
2

Meglepő hír jelent meg a Rethink Wireless című mobiltechnológiai portálon: az ARCchart felmérése szerint a T-Mobile Hungary 3G hálózata a legjobb a világon. A vizsgálat szerint az átlagos letöltési és feltöltési sebesség 1605 kbps illetve 194 kbps, míg a késleltetés 212 ezredmásodperc. Ezzel a szolgáltató 60 százalékkal jobban teljesít a világátlagnál.

A tanulmányban 103 ország összesen 268 szolgáltatóját vizsgálták, egy okostelefonokon futó szoftver segítségével. Az ARCchart több tízezer felhasználó bevonásával több mint kétmillió mérést tudott elvégezni.

Sajnos a teljes, 149 oldalas tanulmány nagyjából négyszázezer forintba kerül, és a Rethink Wireless híréből kevés érdekes infó derül ki. Említésre méltó, hogy a 10 legjobb szolgáltatóból 8 van Európában, míg egy-egy van Észak-Amerikában és Ázsiában. Egyébként a T-Mobile három, a Telenor két leányvállalatával szerepel a top 10-ben.

10 éves a magyar Vodafone

2009. október 1., 16:43 Módosítva: 2009.10.01 16:43

A Vodafone 1999. október 8-án írta alá a koncessziós szerződését, amikor a cégcsoportnak még csak 30 millió előfizetője volt világszerte. Azóta a Vodafone a tízszeresére, 303 millióra növelte az ügyfelek számát, és ehhez a magyar leányvállalat több mint kétmillió ügyféllel járult hozzá.

Itt elolvasható a cég történetének néhány fontosabb mérföldköve.

Itt és itt pedig elolvasható, hogy az elmúlt tíz évben mivel akasztották ki a fogyasztókat.

Moha bá beköltözött az iPhone-ba

2009. szeptember 23., 21:00 Módosítva: 2009.10.02 15:15
2

Kicsit lassú, kicsit nehézkes, nem különösebben iPhone-os és maradt benne néhány korlátozás is, de a Nav N Go iGO még így is a legjobb navigációs szoftver az Apple mobiljára. A TomTom persze még megszorongathatja, de már készül az 1.1-es verzió, amiben sok hibát kijavítanak.

Az iPhone a 3.0-ás operációs rendszer érkezéséig sem volt rossz készülék, valójában azonban csak hardverek és szoftverek kusza halmaza volt: rengeteg funkció kihasználatlan maradt, mert az Apple korlátozásokat épített a rendszerbe.

Navigáció milliárdosoknak

Az egyik legismertebb lefojtás a GPS csipet érintette, amit alig lehetett valamire használni. A Google Mapset betöltve ugyan meg tudtuk nézni, hogy éppen merre járunk, és az útvonalat beütve láthattuk, hol tartunk a két végpont között, de valódi navigációra alkalmatlan volt a szoftver. Arról nem is beszélve, hogy csak Magyarországon lehetett ingyen használni, a Google Maps ugyanis folyamatosan a hálózatról tölti le a térképadatokat, szóval adatroaminggal egy Budapest-Split útvonalat körülbelül félmillió forintból lehetett volna letudni.

IMG 0302.PNG

Ezért volt nagy dolog, hogy a 3.0-ás operációs rendszerrel a külső fejlesztők is hozzáférést kaptak a GPS-hez. Először talán a TomTom jelentette be saját útvonaltervezőjét, de nem maradt le nagyon a magyar Nav N Go sem, sőt a premierrel már be is előzte konkurensét. A szoftvercég az iGO Amigót pakolta át iPhone-ra. Aki ismeri az alapprogramot, nem fog meglepődni most sem, mert ugyanazt kapja, csak más csomagolásban.

Félig felkészült hardver

Persze a csomagolás sok mindent eldönt, és érdemes egy pillanatra elgondolkozni azon, hogy az iPhone egyáltalán alkalmas-e GPS eszköznek? Hardvere alapján mindenképp, a GPS-csip elég jó minőségű, nagy pontossággal tudja megmondani, hogy épp merre járunk. Adott az érintésérzékeny és nagy kijelző, arról nem is beszélve, hogy a készülék mindig tulajdonosánál van, nyaralás előtt nem kell külön agyterületet szentelni az elpakolására, mint a dedikált GPS-seknél.

IMG 0296.PNG

De vannak bőven hátrányok is: a hangszóró például nem elég erős, éppen ezért zenehallgatás közben nehezebb meghallani Mohabá jótanácsait ("Fordulj meg, ahol tudsz"). Aztán baj van az erőforrásokkal is: az iPhone 3GS pillanatok alatt betölti a szoftvert, egy szűz 3G-s modellel sincs baj, de egy több száz telefonszámot, több ezer sms-t, fényképet, dalt tároló készüléknél már komoly problémák jelentkeznek. Egy rendesen igénybe vett iPhone-nal persze már a kontaktlista megnézése is kész kínszenvedés, képzelhetjük, hogy mi történik, amikor a 2,8 gigabájtos óriást kell elindítania.

Elmondom: szünet. Már a program betöltése is vagy egy percig tart, a menüpontok között lépkedni meg igazi bátorságpróba, amíg az iPhone ki nem takarítja a memóriáját. Másodpercek telnek el, mire a mobil reagál egy virtuális gomb lenyomására, és a település keresésénél a betűk leütése után is várni kell.

Másik probléma, hogy az iPhone valójában nem képes egyszerre több programot futtatni. Ezért történhet meg, hogy ha navigáció közben hívást kapunk, és azt felvesszük, a program kilép, hogy a beszélgetés után újra betöltődjön, És min írtam, hosszú várakozásra kell ilyenkor készülni. Ha képesek vagyunk ellenállni a kísértésnek, akkor viszont nincs baj: a kinyomott hívás után a programban marad az iPhone, nem kell az újraindításra várni.

IMG 0301.PNG

És az utolsó, mobillal kapcsolatos probléma: az iGO veszettül meríti az iPhone-t. Legfeljebb egy óra alatt a teljes akkuteljesítményt leszívja, úgyhogy autós töltő nélkül nem is érdemes nekiindulni az útnak. Szerencsére ilyesmit már kétezer forintért lehet vásárolni.

Mobilcsere

IMG 0297.PNG

A hardverrel kapcsolatos kínok azonban nem általános érvényűek. Aki a legújabb iPhone-t, a 3GS-st választja, az kétszer-háromszor több erőforráshoz jut, úgyhogy várnia sem kell majd a betöltésre, gombokra.

A szoftver pedig egészen jó. Akadnak persze hiányosságok benne, például nem lehet több megállós útvonalat tervezni, cserébe viszont a pozíciót jelző nyilat lecserélhetem tankra, buszra, DeLoreanre, motoros szánra, repülő szőnyegre, vagy nőre.

Furcsa lehet az is, hogy a program felépítése, dizájnja nem emlékeztet a többi iPhone-os alkalmazásra, de ez szerintem nem baj: aki már használt GPS-programot, az iGO indításakor a megszokott képi világot kapja, így egyből otthon érezheti magát.

Az viszont már tényleg gond, hogy az irányítás sem iPhone-os: a térképen például szívesen mozogtam volna úgy, hogy egy területre rábökök az ujjammal, aztán egyszerűen kihúzom azt a képernyőből. Ehelyett csak nyilak vannak, amik leszűkítik a mozgásteret, és még a nagyítás-kicsinyítés sem megy a szokásos gesztusokkal, csak a képernyőre rakott piktogramokkal. További nehézséget jelent, hogy a szoftverben jelenleg még nincs OpenGL-támogatás, így a mozgás nehézkes, döcögős, de Nav N Go-nál állítólag már dolgoznak az ügyön, így rövidesen gördülékenyebb lesz a program.

Megtalálta önmagát

IMG 0299.PNG

A helymeghatározás viszont egész jó, amint bemelegszik a csip. Mert az első egy-két percben előfordul, hogy a készüléknek fogalma sincs, merre járunk (vagy csak a jövőbe lát, mert engem például Párizsba rakott), aztán ha képbe kerül, már nem veszti el többé a fonalat. Hosszú időre legalábbis nem, mert sajnos megesik, hogy az iPhone csak késve küldi a jelet az iGO-nak, és már rég bekanyarodtam, amikor Moha bá még arra figyelmeztet, hogy forduljak balra. Feltéve, hogy figyelmeztet egyáltalán, mert a teszt során megesett, hogy egyszerűen eltűnt a hang, és a kép alapján kellett kitalálnom, merre tovább.

Amikor viszont minden összeáll, kellemes társ az iGO. Ismeri az utcákat, még a legkisebb falvakban is képben van, arról nem is beszélve, hogy egyszer sem akart bevinni házakba. A korábbi navigációs készülékek ugyanis gyakran szólítottak fel a balra kanyarodásra ott, ahol láthatóan évszázadok óta ház állt, ehhez képest a legújabb verzió már tudta, merre jár.

A beállítások kényelmesek. Az úticél beállításánál felbukkanó virtuális billentyűzet csak a még rendelkezésre álló lehetőségeket kínálja fel. Például ha Győrbe szeretnék utazni: a kezdőképernyőn az összes gomb elérhető a Q-t és az Y-t leszámítva, mert Q-val és Y-nal kezdődő magyar város nincs. A G lenyomása után már csak nyolc betű marad, az Y ötre szűkíti a lehetőséget, és így tovább. Ilyen mankóval nehéz melléütni, ráadásul a korábban már begépelt címek előhozhatók. A felépítés átlátható, kényelmes.

Jó az is, hogy az útvonal testre szabható: beállíthatom, hogy a program kihagyja az autópályákat, a fizetős szakaszokat és a földutakat, képes különbséget tenni a gyors, a rövid, a gazdaságos és könnyített útszakaszok között, ráadásul a térkép is kellően egyszerű, átlátható ahhoz, hogy segítsen, és ne akadályozzon a közlekedésben. Nagy boldogság, hogy a program feltünteti a fontosabb táblákat is, ami autópályán jön jól egy-egy nagyobb elágazásnál: sokkal könnyebb úgy tájékozódni, hogy a valóság kicsinyített mása megjelenik kiemelve az iPhone-on. A sematikus felületet ráadásul még tovább cifrázhatjuk tereptárgyakkal, például rádobhatjuk a térképre a Parlamentet és még néhány fontosabb épület 3D-s modelljét, ez azonban csak tovább terheli a rendszert és még szaggatottabb lesz tőle a mozgás.

Okosabb lesz

Az iPhone-os iGO-n van mit javítani, de a mostani csak az 1.0-ás verzió, és még a hibáival együtt is a legjobb navigációs program az Apple telefonjára. Sajnos a problémák egy részét a Nav N Go a legjobb szándék ellenére sem tudja majd kezelni, mert nem tud plusz erőforrást pakolni a program alá, ahogy arra sincs ráhatása, hogy az iPhone képes legyen egyszerre több programszálat kezelni. Azért némi optimalizálással, OpenGL-támogatással gördülékenyebbé lehet tenni a navigációt, és az is öröm, hogy az 1.1-es verzióval már lehetőség lesz több megállós útvonal összeállítására is.

Ráadásul ahhoz képest, hogy csak az iGO-val lesz valódi GPS-eszköz az iPhone-ból, nem is kerül sokba a szoftver: az európai verzió 90 euróért, azaz nagyjából 25 ezer forintért vásárolható meg. Ehhez az összeghez azonban még hozzá kell számolni egy töltő és egy tartó árát, a teljes csomag tehát már vagy 32 ezer forintba kerül. Ez még mindig kevesebb, mintha egy dedikált GPS-készüléket vennénk, de már nem sokkal: ugyanezzel a szoftverrel körülbelül hatvanezer forintot kellene fizetnünk egy Navon N470-ért.

Mozgásérzékelő fülhallgatók a Sony Ericcsontól

2009. szeptember 23., 12:45 Módosítva: 2009.09.23 12:45

Fülbe helyezésre bekapcsolódik a Sony Ericsson új fülhallgatója, az egyik felének a kihúzásakor pedig válaszol a beérkező hívásra. Az MH907 típusjelű füles még azt is érzékeli, hogy ténylegesen a fülben, nem pedig a zsebben van. Az árról és a megjelenés idejéről a gyártó részleteket még nem közölt, egyes internetes hírek szerint az Egyesült Államokban várhatóan 55 dollár (tízezer forint) körüli áron lesz majd beszerezhető.

Helymeghatározás műholdak nélkül

2009. szeptember 23., 10:05 Módosítva: 2009.10.02 15:15

Műholdak nélkül is pontos helymeghatározást ígér a GloPos nevű finn cég. Az általuk kifejlesztett szoftver az olcsóbb mobilokon is futtatható, tehát nem kell okostelefont venni a helyfüggő szolgáltatások használatához.

A GloPos szoftvere beltéri és föld alatti helyeken is működik, ahol nem használható gps, és állítólag 1-40 méteres pontossággal megadja a júzer helyzetét.

A cég még nem árult el sok részletet a szoftver működéséről. A szoftver a helymeghatározáshoz a cellainformációt használja fel, és hagyományos, háromszögeléses technikával dolgozik. Ez egyáltalán nem új ötlet, a rendőrség is alkalmazza a módszert a nyomozások során. A GloPos azonban tanulni és fejlődni is képes. A program egy körülbelül 100 kilobites adatcsomagot küld el egy szervernek, mely milliszekundumok alatt visszaküldi a pontosan meghatározott koordinátákat. Ez viszont a megoldás legnagyobb hátránya is egyben: aki nem vesz magának drága okostelefont, nem feltétlenül szeretne sokat költeni az internetes adatforgalomra.

A GloPos megoldásának nagy piaca lehet, hiszen az eladott mobiloknak csupán az ötödében van gps alapú helymeghatározás. A szabadalmazási eljárás alatt álló technológia fejlesztői azt ígérik, hamarosan új részelteket árulnak el üzleti terveikről.

Képküldés mobilról az Indafotóra

2009. szeptember 22., 15:35 Módosítva: 2009.09.22 15:35

Mobilról is lehet képeket küldeni az Index képmegosztó szolgáltatására, az Indafotóra. Be kell lépni a jobb felső sarokban elérhető Beállítások menübe, ahol egyedi indafotós emailcímet lehet generálni. A címre elküldött képek automatikusan megjelennek az online tárhelyen. Az email tárgya lesz a kép neve.

Érdemes titokban tartani a címet, nehogy idegenek töltsék meg az albomokat, esetleg oda nem illő képekkel. Aki jobban aggódik a biztonsága miatt, gyakrabban generáljon magának új emailcímet.

Az Indafotó rss-csatornákat hoz létre, tehát a képek viszonylag könnyen közzétehetők a Facebook, a Twitter vagy a Tumblr felületén. Íme egy leírás, amit eszpee rakott össze:

1. Csináljatok egy "mobil fotók" nevű albumot a képrendezőben.

2. Adjátok ezt meg a beállításoknál, hogy a képek ide kerüljenek.

3. Keressétek meg az albumot, valószínűleg az első lesz az Albumaim nevű oldalon. Ott a kis narancssárga rss-ikonnal elmenthető az album címe. Ezt kell a közösségi rendszerekbe becsatornázni.

4.a Tumblr: be kell másolni a címet a http://www.tumblr.com/customize oldalon lévő Services menüben az "RSS feed as Photos"-hoz

4.b Facebook: a saját profillapon a beállításokra kattintva előugrik egy zsáknyi ikon, ott kell megkeresni a narancssárga rss-ikont, és bemásolni az url-t.

fabook

4.c Twitter: nem importál rss-t, de a twitterfeed.com-on megoldható

Fenntartható közösség a mobilon

2009. szeptember 21., 11:40 Módosítva: 2009.10.07 11:40

Hogyan értesülhetünk a leggyorsabban arról, hogy az egyik kollégánk újramosta a ruháit, a másik nikotinmegvonástól lett agresszív, a harmadik meg egy üveg kovászos uborkát elcserélt egy gyönyörű szódásszifonra? Természetesen a Facebookon, de ezek az információk akkor igazán sokkolóak, ha a vécé magányos csendjében is utolérnek minket. Ehhez pedig mobilon kell kapcsolódni a közösséghez.

Teljesen magától értetődő, hogy a 150 000 forintos okostelefonokba már betelepült a Facebook, de azoknak sem kell kimaradniuk a jóból, akik harmadennyit költenek mobilra. A Pannonnál hatvanezer forintba kerülő Sony Ericsson C901 például elég ügyesen kommunikál a közösségi hálózattal. A mobilos Facebook persze csak akkor működik jól, ha kétirányú, azaz feltölteni és üzeneteket olvasni is könnyű.

Fotózunk, feltöltjük a képet
Fotózunk, feltöltjük a képet

A C901 fényképezője közvetlenül, plusz szoftver telepítése nélkül tud képeket feltölteni a Facebookra. Pontosan négy gombnyomást, és városi hsdpa-hálózaton körülbelül három másodpercet vesz igénybe a művelet, és a fénykép rögtön a mobilos feltöltések mappába kerül. A magyarázat bepötyögésével az idő akár 10 másodpercre is nőhet, ami még mindig elég gyors ahhoz, hogy ebédszünetben teleszemeteljük a Facebook üzenőfalát.

Megírjuk a képhez tartozó szöveget
Megírjuk a képhez tartozó szöveget

Státuszfrissítések olvasásánál már érezhető, hogy hiányzik az a plusz 90 000 forint, amitől okos lesz a telefon, nem csak átlagos mobil. Képekkel nem volt gond, a rakparton rallizó 7-es buszon végig tudtam nézni a kolléga 25 képét a Marmolada megmászásáról, pedig a Gellért-hegy árnyékában kritikán aluli szokott lenni a letöltési sebesség. A YouTube-videóból viszont már csak egy körömnyi indexkép jött át a mobilra, mert nincs beépített lejátszó.

Közösségi funkciójától eltekintve a C901 nagyjából ugyanolyan, mint a Sony Ericsson többi mobilja. Teljesen hagyományos formájú, és a fehér burkolata miatt sokak szerint inkább női kézbe való. A gombjai is kicsit aprók, de legalább nem a leggagyibb műanyagból készültek, tartósnak tűnnek. Az adatkábel és a fülhallgató csatlakozója nem változott: kissé idejét múlt, nem szabványos. A menürendszer a szokásos tizenkét ikonból áll, és gyorsan lehet lépkedni a menüpontok közt.

És már ott is van a kép a Facebookon
És már ott is van a kép a Facebookon

A C901 vonzereje lehet, hogy a Sony Ericcson próbálta csökkenteni a készülék előállítása által okozott környezeti károkat. A papírdoboza sokkal kisebb, mint a többi készüléké, tehát több elfér belőle egy raklapon, és a kamion kevesebb levegőt szállít. A leírását nem nyomtatták ki, hanem felmásolták a mobilra, a fülhallgató legtöbb része újrahasznosított műanyagból készült, a konnektorban felejtett töltő pedig csak 30 milliwattot fogyaszt.

Tikkel a Vodafone netbookja

2009. szeptember 14., 11:10 Módosítva: 2009.09.14 11:16
1

Rángatózó kurzor és zsugorodó ikonok nehezítik, ugyanakkor nagy gombok könnyítik a munkát a Dell Mini 10 netbooknál.

A Vodafone által kölcsönadott Dell Mini 10 netbookot élesben teszteltem, és az egyetlen igazán fontos kérdésem az volt, hogy lehet-e a kis géppel menet közben dolgozni. Mivel ennek a cikknek a 90 százalékát a 41-es villamoson zötykölődve írtam meg, a válasz egyértelmű.

Igen, lehet.

Más meg nem számít. Különösen az nem, hogy van a gépen HDMI-csatlakozó, amivel nagyobb méretű lapostévére és monitorra lehet rákötni. Aki letorrentezi a netről a Becstelen brigantik nagyfelbontású verzióját, az valószínűleg nem egy netbookról nézi végig, hanem egy normális médialejátszóról, amin nincs Windows, és távirányítóval vezérelhető. Az Atom processzor asztali számítógépbe gyenge, a júzer jobban jár egy nagyméretű laptoppal. Vagy egy asztali géppel, ha feltétlenül egy helyen akar dolgozni.

DSC 3093

A Dell gépe attól jó, hogy benne van a hspa-modem, tehát nem kell kihúzkodni semmit, amikor a villamosmegállóba érve gyorsan a táskába kell dobni a gépet. A letöltési sebesség 7,2 megabit, a feltöltési 1,45 megabit. A Vodafone feltelepítette rá a kapcsolatkezelő szoftverét, ami a hálózat észlelése után fél perc alatt felcsatlakozik a netre.

A Dell dizájnerei nem tettek meg mindent a kényelmünk érdekében. Az érintésérzékeny tapipad például túl kicsi lett, és semmi sem választja el az egérgomboktól. Emiatt rendszeresen előfordult, hogy miközben a jobb mutatóujjammal a kurzort irányítottam, addig a bal ujjam - a gomb megnyomása helyett - rátévedt az érintésérzékeny felületre. Emiatt úgy ugrált a kurzor. mintha Tourette-kórban szenvedne.

Sokkal jobban megtervezték a klaviatúrát. A nagyméretű gombokkal pontosan és gyorsan lehet gépelni. Az is jó ötlet volt a Delltől, hogy a funkcióbillentyűk csak az Fn gomb megnyomásakor válnak aktívvá. Magyarán alapból nem az F1-F12 érhető el, hanem olyan extra funkciók, mint a fényerő vagy a hangerő állítása, a wifi kapcsolgatása, a zenelejátszó irányítása. Minden laptopon ezt kellene alapbeállítássá tenni.

DSC 3094

A Windows néha furcsa dolgokat művelt. Például amikor lekicsinyítettem az ablakok fejlécét, akkor valamiért a rendszertálcán pislogó ikonok mérete is megváltozott. A végén az ikonok olyan apróvá zsugorodtak össze, hogy két egymás fölött lévő sorba rendeződtek.

Ezen kívül a Mini 10 esetében ugyanazokkal a korlátokkal kell szembenézni, mint a többi netbook esetén: a legtöbb weboldalt és programot nem 1024x600-as felbontásra tervezték, hanem 168 pixellel magasabbra. Jobb lehet a Mini 10 HD, aminek 1366x768 a felbontása.

A Dell gép az 1,3 kilogrammos súlyával könnyen hordozható, lekerekített formája miatt simán becsúsztatható a táskába. A legfőbb vonzereje az ára, ami persze csak abban az esetben igaz, ha a vevő amúgy is elő akart fizetni mobilinternetre. A gép két éves hűségnyilatkozattal és tarifaváltási tilalommal húszezer forintba kerül, a legolcsóbb előfizetés havonta 8000 forint, és havi 2 gigabájtot lehet vele letölteni, a legdrágább 12 ezer forintért 12 gigabájtot ad.

A Motorola telefonjai sugároznak a legtöbbet

2009. szeptember 11., 13:05 Módosítva: 2009.09.11 13:08

A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás mértéke és lehetséges hatásai, annak egészségkárosító és rákkeltő mivolta régóta áll tudományos viták kereszttűzében, és ez a rémhírkeltő lánclevelek szerzőinek egyik kedvenc témája is. A tudomány mai álláspontja szerint a mobiltelefonok kibocsátanak egy kevés rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást, de ez kevés ahhoz, hogy káros hatása legyen a szervezetünkre, még úgy is, hogy a fülünkhöz tartva a telefont, pont az agyunkba küldjük a sugárzást, közvetlen közelről.

A washingtoni székhelyű Environmental Working Group alapítvány szakértői vették a fáradságot, és 1200, Amerikában kereskedelmi forgalomban kapható mobil sugárzási értékeit gyűjtötték be a gyártóktól, illetve mérték le, és egy hatalmas toplistába szedték a telefonokat sugárzás szerint.

Az amerikai szabályozás 1.6 W/kg-ban határozza meg azt a határértéket, ami felett nem kerülhet forgalomba mobiltelefon, mert extrém sok használat esetén veszélyes lehet a sugárzása. Az EWG specialistái szerint a 17 éve hozott szabály mára elavult, hiszen óriásit változtak azóta a telefonálási szokások, más számít sok mobilozásnak, mint számított 1992-ben, illetve ma már a sugárzásra érzékenyebb gyerekek számára is mindennapos a mobilozás.

Az adatok azt mutatták, hogy egyetlen mobil sem érte el a hivatalos határértéket, bár többen megközelítették azt. A lista utolsó három helyezettje, a T-Mobile myTouch 3G, a Motorola MOTO VU204, és a Kyocera Jax S1300 egyaránt 1,55 W/kg értéket mutatott fel, és még 13 készülék volt 1,5-ös érték felett. A legtöbbet sugárzó telefonok top10-es listáját egyébként a Motorola uralja, öt készülékkel.

A lista túlsó oldalán, a legkevésbé sugárzó mobilok között a Samsung a király, szintén öt telefonnal a legjobb tízből. A listavezető a Samsung Impression SGH-a877, 0,35 W/kg értékkel, a dobogóra még a Motorola RAZR V8 és a Samsung SGH-t229 fért fel 0,36, illetve 0,38-as adattal.

Az Environmental Working Group további tudományos kutatásokat sürget a telefonok esetleges veszélyeinek felderítésére, és azt javasolja, korlátozzák a gyerekek mobilozását (ez egyébként több országban, így Franciaországban, Izraelben és Németországban is felvetődött már, de még sehol nem lépett túl a kezdeti viták szakaszán).

Fiatalokra hajt a Palm

2009. szeptember 9., 14:00 Módosítva: 2010.04.12 15:59

Karácsony előtt megvásárolható lesz a Palm új mobilja, a webOS rendszert futtató Pixi. Ez a nyáron bemutatott Pre gyengébb változata, például nem lesz benne wifi, és a kijelzőjéből is lecsíptek 80 pixelt - a 2,63 hüvelykes megjelenítőn 320x400 képpont fér el. Az érintőkijelző kapacitív.

Elemzők szerint a Palm a fiatalokat akarja célba venni, és bár a gyártó még nem közölte a készülék árát, a becslések szerint két éves hűségnyilatkozattal 100 dollárba kerül majd. Sajnos a Palm meglehetősen elhanyagolja az európai piacait, a Pre után a Pixi is az amerikai Sprint mobilszolgáltatónál jelenik meg először.

pixifon

A qwerty gombokkal felszerelt Pixire szabványos jackes fülhallgató köthető, a kamerája 2 megapixels, az akkuja 1150 mAh-ás. A mobil vékonyabb, mint az iPhone 3GS. Csupán 0,43 hüvelykes, míg az Apple legújabb mobilja 0,48 hüvelyk vastag. A kis méret miatt a Palm a Qualcomm MSM7627 processzort építette a Pixibe, ami kevésbé erős, mint a Pre processzora, és az Engadget tesztje szerint kicsit érezhető is a különbség. Most azonban még korai ítéletet mondani, mert a kütyüblog a Pixi korai, nem végleges változatát próbálhatta ki. 

A Palm körülbelül egymillió Prét adott el az elmúlt három hónapban, ami nem túl sok ahhoz képest, hogy a gyártó mennyire bízik a készüléken futó webOS világmegváltó képességében. Gyakorlatilag a Palm életben maradása függ ettől az új operációs rendszertől, és a verseny elég kemény kezd lenni.

Az Apple iPhone megmutatta a mobilozóknak, hogy mire képes egy okostelefon, és az újabb modelljei is sikeresek. Az iPhone 3GS-ből egyetlen hétvége alatt elment 1 millió. A Palm helyzetét viszont nemcsak az iPhone veszélyezteti, hanem a szintén sikeres RIM Blackberry is, és még ennél is veszélyesebb a Google által támogatott Android.

Év elején az Android még csak a HTC mobiljain volt elérhető, de most már a piacvezető mobilgyártók, az LG és a Samsung is bemutatták a készülékeiket, a Huawei is gyárt egy készüléket a T-Mobile megrendelésére, ami Magyarországon is kapható lesz. Napokon belül megjelenik a Motorola androidos mobilja is.

Ebben az össztűzben kell helyt állnia a Palmnak, ami nem lesz egyszerű.

Olcsóbb Androiddal erősít a HTC

2009. szeptember 8., 16:49 Módosítva: 2009.09.09 10:29

Alig néhány nappal a Motorola androidos újjászületése előtt a HTC bemutatta a Tattoo nevű készüléket, amely nagyobb tömegeknek teszi elérhetővé a Google fejlett operációs rendszerét. Ezen a mobilon is elérhető lesz a Sense UI, ami a HTC Hero mobilon mutatozott be.

HTC Tattoo silver grey

Kijelzője 2,8 hüvelykes és 240 x 320 pixeles, kamerája 3,2 megapixeles, lesz benne wifi, bluetooth, gps, valamint 7,2 megabites letöltési sebesség. Európában októberben megjelenik, és még nem derült ki, hogy mennyibe kerül.

Az angol T-Mobile-t a France Télécom vásárolhatja fel

2009. szeptember 7., 20:45 Módosítva: 2009.09.07 20:51

A német T-Mobile túl alacsonynak találja az O2 és a Vodafone hétvégén tett, egyenként több mint 3,5 milliárd fontos ajánlatait brit leánycégére, a T-Mobile UK-re. A cég "kezét" legszívesebben a France Télécomhoz tartozó Orange mobilszolgáltatónak adná, amely ugyancsak érdeklődik a felvásárlási lehetőség iránt - írta a brit The Guardian a T-Mobile-hoz közelálló körökre hivatkozva.

Az Orange-zsal való összeolvadástól több száz millió fontos megtakarítást remélnek, és még akkor is az Orange-ot részesítenék előnyben, ha ez a francia cégnek többségi részt jelentene a jövőbeni közös vállalatban.

Tovább

A Vodafone és az O2 ajánlatot tett a T-Mobile brit leánycégére

2009. szeptember 6., 18:00 Módosítva: 2009.09.07 20:51

Vodafone és az O2 mobilszolgáltatók 3,5 milliárd font feletti ajánlatot tettek a T-Mobile brit leánycégére, írta a Sunday Times. Döntés a következő hetekben születhet az ajánlatokról.

Az értesülést egyelőre sem a Vodafone, sem az O2 nem kommentálta. A T-Mobile UK - amelynek sorsáról már hónapok óta folynak a találgatások - 15 százalékos részesedésével a negyedik brit mobilszolgáltató. Az ajánlattevők bármelyike számára brit piaci elsőséget jelentene a T-Mobile UK megszerzése, de a cég iránt France Télécom is érdeklődik.

Az O2 a spanyol Telefónica mobilszolgáltató leánycége. A T-Mobile brit leányvállalata csökkenő bevétellel és ügyfélvesztéssel küzd a brit piacon.

Megnyílt a Nokia

2009. szeptember 2., 16:08 Módosítva: 2009.10.21 16:35
2

Az ellenfelek keményen küzdenek a Nokiával, a világ vezető mobilgyártójával, és a közelmúltban a cég is elkövetett néhány hibát. Például azt, hogy lassan és rosszul reagált az iPhone megjelenésére, és azt, hogy a júzereket az Ovi.com használatára kényszerítette, miközben az emberek a Facebookra vannak rákattanva. A Nokia most ezeket a hibákat és elmaradásokat pótolja.

Zenetár

Bemutatkozott az új X-sorozat, amelynek az első két tagja az X6 és az X3 nevű zenetelefon. Jó az új elnevezés, mert a négyjegyű számozás már követhetetlenné vált, a korábbi készülékekről szinte lehetetlen megmondani, hogy milyen célcsoportnak szólnak, mik a főbb jellemzőik.

A 450 eurós X6 felszereltsége komolyabb, a 3,2 hüvelykes és 360x640 pixeles érintőkijelző mögött 32 gigabájtos tárhely van, és egy 5 megapixeles fényképező. A mobil rákapcsolódik a Facebookra és a főmenüből húsz ismerősünk életét követhetjük nyomon.

x6x3

A majdnem negyed annyiba, 115 euróba kerülő X3 alapmemóriája kicsi, memóriakártyával kell felszerelni. Ebben az újdonság az, hogy a szerényebb Series 40 operációs rendszer fut rajta, de elérhető rajta az Ovi Store nevű online szoftverbolt. Mindkét mobilra jack-dugós fülhallgató köthető.

Mini, mi?

Megjelent a Nokia N97 kisebb változata is, az N97 Mini, ami 450 euróba kerül majd. Ennek már csak 8 gigabájtos memóriája van, és a kijelzője 3,2 hüvelykes. Van benne gps, és ebben jelenik meg először a Lifecasting with Ovi nevű szolgáltatás, amivel a Facebookra lehet tartalmakat feltölteni. Nemcsak képeket tölt fel a Facebookra, mint a legtöbb mobilos kliens, hanem a földrajzi helyzetünket is közzéteszi, ha erre utasítjuk. Tehát az ismerőseink megtudhatják, hogy melyik étteremben ettünk egy jót, és a megadott koordináták alapján oda is találnak.

Nokia-N97 mini Cherryblack2 lowres

A Facebookkal kötött megállapodás nagy előrelépés, mert a Nokia drága okostelefonjaival alapból csak a Flickr, a Vox, és a Nokia saját webes tárhelyére, az Ovi.com-ra lehet képeket és videókat feltölteni. A Nokia főleg a saját szolgáltatását szeretné népszerűsíteni, és Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató nemrég azt mondta, hogy a mostani 53 millióról 300 millióra szeretnék növelni az Ovi.com júzereinek a számát. A világ vezető mobilgyártója azonban nem vághatja el a felhasználókat más webes szolgáltatásoktól, hacsak nem akar ugyanolyan ellenszenvet kiváltani a júzerekben, mint a Microsoft a korábbi monopolisztikus lépéseivel.

Új területek

A Stuttgartban megtartott rendezvényen a Nokia nemcsak az elmaradásait pótolta, hanem keményen vissza is vágott a riválisainak. Ráadásul olyan területeken, ahol a legkevésbé számítottak rá. Egy hónappal ezelőtt kevesen gondolták, hogy a mobilcég előáll egy számítógéppel. De itt a Booklet 3G nevű netbook, ami szolgáltatói kedvezmények nélkül körülbelül 200 ezer forintba kerül majd (575 euróra rádobtuk az áfát).

Nokia Booklet 3G01 lowres

Ennyi pénzért a Nokia egy 1,25 kilogramos gépet ad, aminek az akkuja tizenkét óra alatt merül le. Váza alumínium, a 10 hüvelykes kijelzője 1280x720 pixel felbontású és van rajta hdmi kimenet, amivel ráköthető a nagyobb lcd-tévékre. A billentyűk alatt egy Intel Atom Z530 processzor dolgozik, 1 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos háttértárral. Természetesen van a gépben hspa-modem, és a legmenőbb 802.11n szabványú wifi.

Nokia N900 20 lowres

Azzal is új frontot nyitott a Nokia, hogy az évek óta fejlődő linuxos táblagépe már telefonként is működik. Ráadásul sokkal erősebb a hardvere, mint a Symbian operációs rendszert használó Nokiáknak. A múlt héten bemutatott N900 háttértára 32 gigabájtos, a processzora 600 MHz-es, amihez 1 GB RAM tartozik, és fejlett OpenGL ES 2.0 motor javítja a gép grafikus teljesítményét. A qwerty gombokkal felszerelt mobilon egy speciális Mozilla-böngésző fut, amely meg tudja jeleníteni az Adobe Flash 9.4-es tartalmakat is.

Lemerült feltöltőkártyák a Pannonnál

2009. szeptember 1., 17:11 Módosítva: 2009.09.18 10:02
1

Rémhírrel jelentkezett egy olvasónk, a hétfőn feltöltött Pannonos kártyáján az egyenleg kedd reggelre mínusz 531 forintra zuhant, noha csak egyszer telefonált és egy sms-t küldött. A Pannon közeli üzletében Miskolcon elárulták, hogy reggel óta több ügyfél is hasonló a panasszal fordult hozzájuk. Mást azonban nem mondtak az ügyfélnek.

A Pannon sajtóosztálya az Indexnek elmondta, hogy egy átmeneti technikai probléma miatt néhány feltöltőkártyás ügyfélnél túlszámlázást tapasztaltak.

"Szakembereink kijavították a hibát, és szeretnénk megnyugtatni az érintetteket, hogy megtesszük a szükséges lépéseket az egyenlegük korrigálására. Az esetlegesen okozott kellemetlenségekért ezúton is szíves elnézést kérünk." - mondta Majorosi Emese kommunikációs igazgató.

Mégsem törhető a mobil?

2009. szeptember 1., 10:20 Módosítva: 2009.12.29 11:00

A napokban egy informatikai biztonsággal foglalkozó kutató bejelentette, hogy feltöri a gsm-hálózat titkosítását, és ezzel minden telefonhívás lehallgathatóvá válik. Mások azonban azt mondják, hogy a rendszer feltörése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a kutató állítja. Egy magyar mobilszolgáltatótól kaptuk meg a szolgáltatókat és gyártókat képviselő GSM Association (GSMA) nevű szervezet írását a törésről, de a szervezet a megkeresésünkre nem válaszolt.

A gsm-hálózatoknál a mobiltelefon és a rádiós bázisállomások közötti kommunikációt az A5/1 nevű titkosítási algoritmus védi. Bár az utóbbi években több elméleti szintű publikáció megjelent az A5/1 feltöréséről, a GSMA szerint gyakorlati megoldás máig nem született.

Egy körülbelül 2 terabájtos keresőtáblázat segítségével feltörhető a hívás, ezt a GSMA is elismeri, de arra hívja fel a figyelmet, hogy a támadáshoz azonosítani és rögzíteni kell a gsm-hívást, és ennek a módszeréről még nem láttak tudományos publikációt. A támadónak vevőberendezésre és jelfeldolgozó szoftverre is szüksége van, és ezek kifejlesztéséhez komoly szaktudás kell. Ha szükséges, a szolgáltatók is gyorsan módosítani tudják a beállításaikat, amivel szintén megnehezíthetik a támadók dolgát.

Azzal persze nem számolt a GSMA, hogy elméletileg a tőzsdézéshez és a pénzügyi befektetések kezeléséhez is sok tudás kell, és meg kell szerezni az emberek bizalmát, mégis kitermelt a világ egy Bernie Madoffot. És ő csak egy szélsőséges példa. A kártyaszámokat is milliószámra lopkodják ki az elméletileg biztonságos pénzügyi rendszerből.

Az A5/1 hatékony és megbízható titkosítás, állítja a GSMA, szemben a korábbi rendszerekkel, amelyek olcsó és könnyen beszerezhető rádiós szkennerekkel lehallgathatók voltak. Már vannak erősebb algoritmusok is, mint például az A5/3 nevű, amit folyamatosan vezetnek be, és végül kiváltja az A5/1-et.

Ráadásul - és erre Karsten Nohl, a gsm feltörésén dolgozó kutató is rámutatott - a modernebb 3G-hálózaton és a csomagkapcsolt gprs-en nem az A5/1 titkosítást használják.

Minden mobilszám 11 jegyű lesz

2009. augusztus 31., 12:00 Módosítva: 2009.12.28 13:00
4

Érdemes átírni a bejegyzéseket a telefonkönyvben, mert január közepétől a hétjegyű mobilszámok elérhetetlen lesznek. Egy kormányrendelet áll a változás hátterében, ami a számhordozás miatt született meg.

Hétjegyű szám hívásakor ugyanis nem egyértelmű, hogy az ügyfél kit ér el. Ha valaki úgy vált mobilszolgáltatót, hogy korábban 7 jegyű számokat tárolt a mobil telefonkönyvében, akkor az ismerősei helyett idegeneket fog hívogatni - azokat, akiknek ugyanaz a számuk, csak a szolgáltatót jelző előhívószámuk más.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője azt javasolja, hogy az ügyfelek az adatok módosításakor ne a 06-20-as, 06-30-as vagy a 06-70-es számot üssék be a tárolt 7 számjegy elé, hanem a +3620-ast, a +3630-ast vagy a +3670-est, mert így külföldről is hívhatók a számok.

A kormányrendelet szeptember 15-től hatályos, a szolgáltatóknak pedig december 15-ig kell írásban értesíteniük az ügyfeleket a január 15-én bekövetkező változásokról.

Márton György elmondta azt is, hogy január közepétől a három magyarországi mobilszolgáltató 0-val és 1-sel kezdődő mobilszámot is kiadhat, így 2-2-2 millióval bővül a három mobilcég általkiadható számok összessége.

Az NHH legfrissebb adatai szerint július végén 11 millió 888 ezer ügyfele volt három szolgáltatónak. A három mobilszolgáltató ügyfelei júliusban 3 188 számot hordoztak. A Nemzeti Hírközlési Hatóságadatai szerint a 2004. május 1. óta igénybe vehető számhordozás eddig összesen 279 213 mobilszámot érintett.

Apple: Nem az aksi miatt robban az iPhone

2009. augusztus 30., 17:57 Módosítva: 2009.08.30 17:57
2

Fogyasztóvédők is vizsgálják a robbanó iPhone-ok ügyét, miután az utóbbi hetekben több készülék eldurrant, tulajdonosaik szerint nem külső hatás miatt. Az Apple tagad és elszigetelt esetekről beszél.

A spontán eldurranó iPhone-ok ügye kedden került megint az érdeklődés központjába, miután egy ilyen készülék megsebezte gazdája, egy biztonsági őr arcát. A férfi kezében sms-írás közben robbant fel a telefon, amit alig háróm hónapja vett. Nem ő volt az első, eddig tíz hasonló esetről tudnak Franciaországban (bár a tulajdonosok többsége sérülés nélkül megúszta a készülékhibát).

Az Apple most az AP hírügynökségnek eljuttatott egy közleményt, amelyben kijelenti, hogy a franciaországi esetekben nem a túlmelegedő akkumulátor okozta a készülékek hibáját, annak ellenére, hogy több híradás ezt sugallta. A cég szerint a megvizsgált gyanús készülékekről kivétel nélkül kiderült, hogy az iPhone-ok valamilyen külső hatás miatt mentek tönkre. A hírügynökség megkereste az egyik pórul járt tulajdonost, akinek múlt héten ment tönkre a telefonja, és aki visszautasította az Apple állítását. Mint mondta, nem ejtette le a készülékét, és semmilyen durva külső hatásnak nem tette ki, mielőtt az iPhone tönkrement. Az Apple még nem tudta megvizsgálni az említett őr telefonját.

A cég szerint elszigetelt esetekről van szó, hiszen eddig 26 millió iPhone-t adtak el, de a franciák mellett brit, holland és svéd felhasználók is találkoztak már önmegsemmisítő iPhone-okkal. Nem csoda, hogy a fogyasztóvédők is megmozdultak: a francia fogyasztóvédelmi szervezet, a DGCCRF vizsgálódik a telefonok ügyében, és az Európa Tanács 27 országban működő riasztórendszere, a Rapex is jelezte már a problémát.

Teljes Flash lesz a Nokia táblagépén

2009. augusztus 27., 17:06 Módosítva: 2009.09.02 15:58

Hivatalosan is bemutatta a Nokia az N900 táblagépet, amin Maemo 5 operációs rendszer fut, nem az okostelefonjain megszokott Symbian. Az eszköz a mobilhálózaton másodpercenként 10 megabit adatot tölt le és 2 megabittel tölt fel, de lesz benne gyorsabb wifi is.

Nokia N900 1

A körülbelül kilenc centiméteres kijelző mögött 32 gigabájtos háttértár, ARM Cortex-A8 processzor és 1 gigabájt RAM van. OpenGL ES 2.0 motor gyorsítja a grafikus megjelenítést, és a készülék teljesen Adobe Flash 9.4-kompatibilis. Emellett van a kütyüben qwerty gombkészlet, 5 megapixeles kamera és műholdas navigáció. Mérete 110,9 x 59,8 x 18 milliméter.

A Nokia N900 októberben jelenik meg, adók és kedvezmények nélkül körülbelül 500 euróba kerül majd.

Mobilbankot nyit a Nokia

2009. augusztus 27., 13:43 Módosítva: 2009.08.27 15:32

Alapvető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankot indít 2010 elején a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója. A Nokia Money néven megjelenő szolgáltatás segítségével a felhasználók pénzt küldhetnek az ismerőseik telefonszámára (illetve a telefonszámon keresztül egy bankszámlára), vásárolhatnak, számlákat fizethetnek be, és feltölthetik a SIM-kártyájuk egyenlegét.

A szolgáltatások az Obopay nevű cég platformjára épülnek, és jövőre a Nokia már néhány mobiljára előre feltelepíti a pénzügyi tranzakciókat kezelő klienst. A szolgáltatás csak néhány országban lesz elérhető, a részletek a szeptember 2-án megrendezett Nokia World rendezvényen derülnek ki.

Fejlődő országokban egyáltalán nem újdonság, hogy egy mobilcég bankszolgáltatást indít. A Vodafone M-PESA nevű pénzküldő szolgáltatását Afganisztánban, Kenyában és Tanzániában hétmillióan használják, és a mobilszolgáltató más országokban is meg akar jelenni. Ezekben az országokban azért terjedt el gyorsan a mobilos bankolás, mert kevés a hagyományos bank.

A fejlett Japánban is népszerű fizetőeszköz a mobil. A Docomo nevű szolgáltató épp a napokban jelentette be, hogy tízmillió előfizetője rendszeresen vásárol a mobiljába épített hitelkártyával. Ugyanakkor a mobilos vásárlás lassú terjedését jelzi, hogy a Docomo 2006 óta nyújt ilyen pénzügyi szolgáltatást, de még most is csak minden ötödik előfizetője él vele. Annak ellenére, hogy az 55 millió ügyfélből 30 milliónak a mobiljában van pénzügyi tranzakciókat kezelő csip.

Feltörik a mobilhálózat titkosítását

2009. augusztus 25., 16:01 Módosítva: 2009.08.31 14:14

Hamarosan egy laptop és egy antenna segítségével is lehallgathatók lesznek a telefonhívások, állítja Karsten Nohl informatikai biztonsági szakértő, aki nyilvánosságra akarja hozni a titkosítás feltöréséhez szükséges kódokat. Ehhez az internetezők segítségét is igénybe veszi, nehogy az ellenérdekeltek - például a mobilszolgáltatók - megakadályozzák a törést.

Nem lesz új támadható pontja a mobilok által használt gsm-rendszernek, Nohl csupán egy 15 éve ismert hibát akar bemutatni. A biztonsági hiba körülbelül 3 milliárd embert érint, és jelenleg bűnözők is kihasználják. Meg a titkosszolgálatok, hiszen megvan az ehhez szükséges informatikai hátterük.

A gsm-telefonok által használt A5/1 nevű titkosítás hibája annyira ismert, hogy most is kaphatók lehallgatáshoz szükséges eszközök. Ezek azonban elég drágák, 20-50 millió forintot kérnek egy ilyen eszközért, attól függően, hogy milyen gyorsan kell visszafejteni egy hívás titkosítását.

Karsten Nohl szerint 80 nagy teljesítményű számítógéppel három hónap alatt összerakható a kódok adatbázisa, de a kutató több segítőre számít. Ugyanúgy szétosztja a feladatot, ahogy a Seti@Home projekt keretében szétosztják a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat, hátha a júzerek megtalálják a földönkívüli élet nyomait.

Néhány éve volt egy hasonló törési projekt, de leállt, mielőtt eredménye lett volna. Nohl szerint elképzelhető, hogy egy mobilszolgáltató befolyásolta a kutatókat, ő ezért is akarja szétosztani a feladatokat,a decentralizált kutatócsoportot ugyanis nehezebb befolyásolni.

A gsm-rendszer kódjait tartalmazó adatbázis használata valószínűleg illegális, de birtokolni lehet azt, elvégre cégek nyíltan árulják ezeket az adatokat.

A szolgáltatók átállhatnak 3G-re, aminek erősebb a titkosító algoritmusa, és a felhasználók is biztonságosabbá tehetik a telefonjukat. Ehhez viszont nekik kell megvenniük a szükséges eszközöket, például okostelefonon futó titkosító szoftvereket, de ez a módszer csak akkor működik, ha a vonal mindkét végén ugyanolyan szoftvert használnak.

A titkosítás különösen akkor veszélyes, ha a felhasználó a mobiljával bankol, vagy a bank sms-ben küldi ki a belépéshez szükséges kulcsokat.

Szakértők szerint a gsm feltörésének olyan hatása lehet, mint amikor néhány évvel ezelőtt feltörték a wifi WEP-titkosítását.. Ez felrázta az iparágat, és a gyártócégek hamar előálltak egy ideiglenes erősebb titkosítással, majd bevezettek egy hosszabb távú megoldást.

Vállalatoknak nem jó az iPhone

2009. augusztus 25., 10:57 Módosítva: 2009.08.26 10:03

Látszólag a cégek is jól ki tudják használni az iPhone képességeit, hiszen több száz üzleti alkalmazás van az App Store nevű online szotverbolt kínálatában. Az Apple azonban arra figyelmeztette az egyik felhasználóját, a boltban csak személyes használatra szánt szoftverek vannak.

A problémát az európai áfa okozza. A cégek ugyanis visszaigényelhetik az áfát, viszont az Apple nem ad olyan számlát, amivel ezt megtehetnék. Ez Európában valószínűleg erősen csökkenti az ügyfélkapcsolatot menedzselő szoftverek és a dokumentumszerkesztők iránti keresletet. Vagy lemaradtunk valamiről, és a WoW után jön a CRM?