Itt a zöld Nokia

2008. február 13., 14:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn mobilgyártó bemutatott egy környezetbarát dizájnt. A készülék borítása főleg újrahasznosított, és újrafelhasználható anyagokból készült. A GSMA Mobile World Congressen előkerült telefont Remade-nek hívják, és mint kiderült, még az elektronikai részek is újrahasznosított anyagokból készültek. A mobilt kedd este láthatta először a nagyközönség. Még nincs céldátuma annak, hogy mikor dobnak piacra egy hasonló telefont, a Nokia szerint a koncepció főleg arra jó, hogy megmutassa, mit lehet kihozni hulladékból.

Megjelent a Samsung P960 meg a G810

2008. február 13., 14:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A G810-es ugyanúgy szétcsúsztatható, mint az SGH-G800-as. Ugyanaz az autófókuszos, 5 megapixeles kamera került bele, 3-szoros optikai zoommal, xenon-vakuval, gps-szel, bluetooth-szal, tv-kimenettel, usb 2.0-ás porttal, Google-keresővel és Gmaillel. A készülék több videoformátummal is képes megküzdeni, felismeri a wifit, kijelzője 2,6 colos. Az SGH-P960-esbe 3 megapixeles kamera, fm-rádió és egy teljes internetböngésző került. Mindkét készülék háromnormás, és támogatják a 3G-s hálózatot.

Az AMD is beszáll a mobilbizniszbe

2008. február 13., 14:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az AMD olyan helyre költözik, ahová az Intel nem tudja követni: a mobilokba. Az Imageon A250-es processzor a videogyorsításban tud segíteni, valamit különböző multimédiás feladatok elvégzésére is be lehet programozni. A szerkezet hasonló árnyékolási technológiát alkalmaz, mint az Xbox 360 grafikus gyorsítója, amit szintén az AMD gyárt, szóval viszonylag élethű megjelenítésre számíthatunk 2,5 colon. Az AMD hardvere közel harmincszor gyorsabban képes kiszámolni egy képet, mint ha szoftveresen próbálnánk megoldani ugyanezt, szóval a játékoktól kezdve a gps-térképeken át minden sokkal látványosabb lehet. Várhatóan év végén, 2009 elején találkozhatunk először az Imageonra épülő mobilokkal.

Brutálisan fejlődik a magyar 3G

2008. február 13., 09:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Elkészült a mobilszolgáltatókat egységbe fogó GSM Association új lefedettségi térképe, amelyen jól látható, hogy a világ mely tájain építették ki a szélessávú mobilinternetet. A világtérkép kellős közepén elhelyezkedő Európa sárgán világít, csak Japánban és Szingapúr környékén hasonlóan látványos a mobilhálózat fejlettsége. A részletesebb európai atlaszon sajnos nagyon jól látszik, hogy mifelénk nem rózsás a helyzet. Magyarországon nagyjából húsz pötty jelzi a 3G-t, miközben a nyugati szomszédoknál szinte teljes a lefedettség. Nekünk ez jutott. A friss térképeket bárki letöltheti a coveragemaps.com szájtról, pdf-ben.

Az Ericsson bemutatta a 3G utódját

2008. február 12., 14:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Ericsson bejelentette, hogy a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen mobil kézikészülékek segítségével bemutatja a világ első olyan végpont-végpont telefonhívását, amely a Long-Term Evolution - System Architecture Evolution (LTE/SAE) technológiára épül.

Az Ericsson LTE hálózati berendezései támogatják az akár cellánként 160 Mbps sebességű többfelhasználós adatátvitelt. Ez a technológia jobb válaszidőt, nagyobb kapacitást és átviteli teljesítményt kínál. 2008-ben hozzák kereskedelmi forgalomba. A technológia a párosított és a párosítatlan spektrumon egyaránt támogatja a műveleteket. Hatékony spektrumkihasználást tesz lehetővé mind a meglévő, mind a jövőbeni frekvenciasávokban. A támogatott csatorna sávszélességek: 1,4-20 MHz. Az LTE-technológia széles körű nemzetközi támogatottsága biztosítja a méretgazdaságosságot, ezáltal lehetővé téve a hálózatüzemeltetők számára költséghatékony megoldások kialakítását, fogalmaz az Ericsson közleménye.

Kétkijelzős mobilok és új okostelefon az LG-től

2008. február 12., 13:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az egyik kijelző kétinches, a másik másfeles. Utóbbi helyettesíti a billentyűzetet, virtuális navigációs gombokat tartalmaz, jelentette be az LG a barcelonai MWC-n. A KF600 típusú modell az IF 2008 Product Design termékdíj első helyezettje. Három megapixeles kamerát, 25megás belső memóriát, Bluetooth-t és microSD kártyát szereltek bele. Az LG rózsaszínben, borvörösben és titánium színnel forgalmazza majd a készüléket, amelynek árát egyelőre nem árulták el.

Kedden mutatták be a KF700-at is, ami szintén érintőképernyős, csakúgy, mint a KF600. Ennek is két kijelzője van, amelyeken például érintésre lehet a képnézegetés közben a képet szerkeszteni. A biztonság kedvéért - a tárcsázáshoz és az üzenetíráshoz - azért egy alfanumerikus billentyűzetet is kapott, a KF600-zal hasonló paraméterekkel rendelkező készülék.

A barcelonai mobilos konferencia idejére jutott az LG új okostelefonja, a KT610 bemutatója is. A Symbian okostelefont gps-szel, 2.4 inches kijelzővel és teljes Qwerty billentyűzettel szerelték fel. A hsdpa-képes készülék minden multimédiás lehetőséget, webes böngészést, emailezést támogat, és így néz ki:

Jövőre 42 megabiten szörfölnek az ausztrálok

2008. február 11., 23:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Tanulságos történetet adott elő az ausztrál Telstra vezérigazgatója, Sol Trujillo, az Ericson hétfői sajtótájékoztatóján Barcelonában. A cég kitalálta, hogy brutálisan felpörgeti a mobilszolgáltatását. Kevesebb mint egy év alatt kiépítették az országos HSPA-hálózatot, amely kétmillió négyzetkilométeren nyújt 14,4 megabites hozzáférést. Az ország egész területét persze nem fedték le, mert a kenguruk nem kommunikálnak mobilon, de a lakosság 99 százaléka így is hozzáfér a mobilinternethez. Most 2 millió előfizetőjük van, ami havonta 250 ezerrel nő. Azt mondják, hogy már most több bevételük van a nem sms alapú adatforgalomból, mint az sms alapúból. Jövőre a sebességet 42 megabitre akarják növelni, majd néhány éven belül 100 megabit fölé szeretnének kerülni.

Az ausztrál hálózat szempontjából kulcsfontosságú, hogy a 850 megahertzet is használják HSPA-ra, ezen a frekvencián ugyanis nagyobb hatótávolságot érhetnek el, könnyebben áthatolnak a falakon.

Érintőképernyős újdonságok a Sony Ericssontól

2008. február 11., 16:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Sony Ericsson sem akart lemaradni a Nokiától, a barcelonai MWC-n bemutatta érintőképernyős G700-as és a G900-as telefonjait. A készülékeknek leginkább azok örülhetnek, akik sokat használják mobiljukat a napi tennivaló megszervezésére. A G700-as tehát amolyan zsebbe vágható személyi titkár, a G900-as pedig gyakorlatilag a G700-as egy 5 megapixeles kamerával kibővítve. A nagy truváj mindkét készülék esetében az érintőképernyő, ami a hagyományos billentyűzetet egészíti ki. A készülékek felépítése tehát a hagyományos mobilokéra emlékeztet, ami azt jelenti, hogy kisebb képernyőn kellett megvalósítani az érintős funkciókat. Az érintésvezérelt szervező mellett a G700-asba is került egy 3,2 megapixeles kamera, a G900 extrája pedig az 5 megapixel mellett a wifi lehetőség. Ezen kívül a fotók böngészése, szerkesztése is érintőképernyőről történhet. A G700-as modell selyemfényű bronz színben, a G900-as sötétbarna színben kerül forgalomba, februárban már kaphatók.

Szintén újdonság a cégtől a netezésre optimalizált, modemként is használható Z770, valamint a Cyber-shot sorozathoz tartozó nagy teljesítményű új modellek, a C702 Cyber-shot és a C902 Cyber-shot telefonok. Ez utóbbiakban természetesen a 3,2, illetve az 5 megapixeles fényképezőgép funkciók erősek, érdekesség, hogy a beépített GPS-sel helyszín szerint is lehet rendezni a képeket. Végül, de nem utolsósorban az XPERIA X1 modellt övezte barcelonában a legnagyobb figyelem. Háromhüvelykes érintőképernyős kijelző, QWERTY billentyűzet, trackball, ééés… Windows Mobile 6 Pro. De erről majd barcelonai tudósítónk mesél bővebben, ha minden igaz, ő személyesen is játszhatott a telefonnal.

Négy új mobilt jelentett be a Nokia

2008. február 11., 15:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A barcelonai Mobile World Congressen minden nagyobb telefongyártó igyekszik ellopni a show-t, úgy tűnik, egyelőre a Nokiának sikerül ez a legjobban. A gyártó négy új telefont jelentett be hétfő reggel, és ezzel sikerült bekerülnie az össze fontosabb szaklapba és szakblogba.
Az új készülékek közül kettő az N-sorozat része: az N96 az N95-ös továbbfejlesztett verziója, az N78 pedig elsősorban azoknak készült, akik zenét is hallgatnak a mobiljukon. A Nokia 6220 Classic különösebb extrák nélküli, alacsonyabb árkategóriás cucc, de 5 megapixeles kamerája figyelemreméltó. Végül a GPS szerelmeseire a 6210 Navigatorral gondolt a cég: a készülék megfelelő szoftverháttérrel bárhol megmutatja hol vagyunk. További részletek hamarosan barcelonai tudósítónktól, akinek remélhetően volt alkalma rátenni a kezét az új telefonokra.

Szűrni fogják a gyerekpornót mobilon

2008. február 11., 12:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A barcelonai Mobile World Congress egyik legfontosabb bejelentése az a tartalomszűrő rendszer, amivel a gyerekpornós tartalmakat teszik majd elérhetetlenné a mobiltelefonokon. A rendszer létrehozását a GSM Association nevű, mobilszolgáltatókat tömörítő szervezet kezdeményezte, 2,6 milliárd előfizető érdekeit képviselve. A szervezet szándékai szerint ezzel a lépéssel a mobil internet biztonságosabb lesz, mint a world wide web. A kezdeményezésről szóló dokumentumot máris aláírta a GSM Association legtöbb tagja, többek között, az Orange, a T-Mobile, a Vodafone és a Telefónica.

A rendszer technikai részleteiről még keveset tudni, annyi biztos, hogy a szűrés mellett a potenciálisan káros tartalmak szolgáltatójának értesítése is a feladata lesz. A Telefónica emellett azt is bejelentette, hogy gyermekvédelmi honlapokkal és kisokosokkal is hozzájárulnak a gyerekek biztonságosabb mobilnet-használatához.

A GSM Association fellépésére azért volt szükség, mert a mobiltelefon egyre elterjedtebb képküldési eszköz a pedofilok körében. A célzott tartalomszűrésben a szervezet a rendőrséggel és gyerekvédő szervezetekkel is együttműködik majd.

Modulokból összerakható mobil

2008. február 8., 17:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Milyen egyszerű lenne, ha a mobiltelefon ugyanúgy személyre szabható lenne, mint a pécé! Ha a telefon központi kommunikációs egységét többféle modullal lehetne kiegészíteni, aszerint, hogy éppen mire van szükség. Zenelejátszáshoz hangszórókkal, mozizáshoz nagyobb kijelzővel, internetezéshez pedig billentyűzettel.

Ennek az óhajnak próbál megfelelni az izraeli modu nevű cég, amely a napokban forradalmian új mobiltelefont mutatott be. Az apró készülék önmagában is használható, de különféle tokokba helyezve egészen másféle eszközökké alakítható át. Egy asztali ébresztőórába helyezve kiírja a beérkező sms-eket, az autó műszerfalába helyezve a beépített autorádió hangrendszerét használja kihangosítóként, és a GPS kezeli a telefonkönyvet. Kilenc centiméteres kijelzővel kiegészítve filmeket lehet nézni rajta, laptopba dugva pedig adatkártyaként működik, írja a BusinessWeek. Állítólag a Philips szívesen gyártana kiegészítőket a modunak, és a telefon már idén októberben megjelenik Olaszországban, Izraelben és Oroszországban.

Nem is lesz drága, a modu 200 dollárt akar elkérni a telefonért és két alap kiegészítőért, a további kiegészítők pedig 20-60 dollárba kerülnek majd. (Természetesen nem számolva az adókat, illetve a szolgáltatók ártámogatását.)



A központi modul egyébként rozsdamentes acélból van, hiszen elég jól kell bírnia a strapát, ha a felhasználó állandóan más-más tokba helyezi bele. Alapból csak egy kicsiny kijelzp van rajta, és néhány gomb, de nem a tipikus számgombok, hanem csak néhány pötty, amelyekkel a menükben lehet navigálni. Itay Sharman, a modu műszaki igazgatója úgy véli, hogy az emberek inkább a telefonkönyvből tárcsáznak, ritkán van szükségük számgombokra.

Másképp próbál megfelelni az egyedi igényeknek a kínai zzzPhone. A vállalat azt ígéri, hogy bárkinek egyedi készüléket gyárt le, a vevő dönti el, hogy akar-e GPS-t, kamerát vagy zenelejátszót a mobiljába. Az alapkészülék csupán 149 dollár, de elkérik a kiegészítők árát, így könnyű drága telefont összerakni. Ráadásul a fene tudja, hogy a megrendelt konfigurációt tesztelte-e valaha bárki is. Ami a termékhez járó 30 napos szervízgarancia mellett egyáltalán nem mindegy.

Miért kell a Nokiának megvennie a Yahoo-t?

2008. február 7., 21:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia tud mobiltelefonokat gyártani, de szolgáltatásainak nagy részét felvásárolt cégek fejlesztették ki. A mobilgyártással nylván ezután sem lesz probléma, dea szolgáltatások terén továb kell lépnie. Az InformationWeek azt is megírta, hogy miként: a Yahoo felvásárlásával. Az öt érv emellett:

1. Ha a Nokia erős webes cég akar lenni, nem viselkedhet úgy, mintha a számítógépek nem léteznének. Erősebb jelenlétre van szüksége a pécék kijelzőjén.
2. Saját térképeit és GPS-ét a Yahoo tartalmaival és szolgáltatásaival jobban egybeépítve domináns pozíciót szerezhet a mobil helyfüggő szolgáltatások piacán
3. A Nokiának nőnie kell az Egyesült Államokban, és a Yahoo erős amerikai brand
4. A Nokiának van mobilos hirdetési cége, de az önmagában kevés, az online hirdetési piacon is jelen kell lennie
5. A Nokia nem engedheti meg magának, hogy a Google vagy a Microsoft még nagyobb részesedést szerezzen az online piacon.

Nesze semmi - N-Gage platform teszt

2008. február 6., 23:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Többször is elmaradt az új N-Gage debütálása, de a Nokia végre elérhetővé tette a játékplatformot. Persze hivatalosan még most is csak az N81 zenetelefon tulajdonosai próbálhatják ki. A Nokia valamiért úgy véli, hogy az N81 a legalkalmasabb a játékok futtatására. Szerencsére pont volt kéznél egy ilyen készülék, úgyhogy gyorsan kipróbáltam a fergetegesnek ígérkező játékélményt.


Letöltöttem a játékokat kezelő N-Gage szoftvert, és még három játék demóját. Közben persze sikerült néha elindítani a zenelejátszót is, amikor egyáltalán nem akartam. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor a N-Gage-en belül hiába nyomkodtam a zenét vezérlő gombokat, nem működtek.

Telepítés után furcsa jelenséget észleltem. A szoftver utolsó, Showroom nevű menüpontjában elkezdtem letölteni a Gameloft egyik játékdemóját, de meggondoltam magam, mert előbb fel akartam telepíteni a telefonra egy képernyőmentő programot. Hiba volt. Azóta nem tudom elérni a játékletöltés funkciót, ellenben a Showroom egy Error -5 üzenettel riogat. Function not supported. A demók teljes verzióját nem tudtam megvásárolni.



Nem maradt más választásom, kipróbáltam a meglévő három játékot. A System Rush nem okozott nagy meglepetést, ugyanezt már láttam az első N95 magyar bemutatóján. Egyszerű arcade, űrhajóval kell előre száguldani egy csőben, közben minden mozgó tárgyat el kell pusztítani, is minden egyéb tárgyat ki kell kerülni. Sokkal nagyobb meglepetést okozott a másik két program.



A Creatures of the Deep nagyjából két percen át kötötte le a figyelmemet. Ebben pecázni kell, aminek akkor talán lenne értelme, ha a virtuális bot lóbálása közben a valódinál is élethűbb természeti környezet látványát élvezhetném, hatalmas monitoron. Ilyen kis kijelzőn, ilyen röhejesen kis bottal kevés az élvezet. A Space Impact szintén egy hagyományos arcade, ebben is űrhajóval kell lőni mindenre, de nem csőben, hanem síkban. Az első pálya után meguntam, mivel ebben a műfajban már tizenöt évvel ezelőtt minden poént ellőttek.

Az N-Gage persze összetett program, nyilvántartja eddig elért pontjaimat, más játékosokkal játszhatok, illetve játszhatnék, ha ismernék más N81-tulajdonost. Mindent összegezve a Nokia egyelőre nem sok mindent mutatott meg a platform képességeiből, kíváncsian várom a folytatást. Elvégre ezt még nem a teljesen végleges verzió. Egy biztos: az irányítás még az N81 ropogós gombjaival is sokkal jobb, mint a korábbi N-Gage mobilokon. A mobiljátékot gyártó cégeknek pedig jól jön majd, hogy láthatóbbá válnak.

Wifi hotspottá alakíthatók a Nokiák

2008. február 6., 18:05 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az iPod Touch megjelenésekor mindenki sajnálkozott, hogy a készülékben nincs bluetooth, ergo nem lehet vele mobilra csatlakozva netezni, csak wifi hotspoton lógva. A megoldás azonban már közel van, a Nokia csúcskészülékein futtatható JoikuSpot wifin nyújt mobilinternetes hozzáférést. Az ingyen letölthető szoftvert Symbian S60 mobilra lehet telepíteni, és értelemszerűan csak olyan mobilra, amelyben van wifi. Egyetlen hátránya, hogy csak HTTP és HTTPS adatokat továbbít, a YouTube nem elérhető.



Letöltéssel, telepítéssel és a Touch beállításával együtt mindössze másfél percet vett igénybe a mobilinternet megosztása. A Touch és a laptopom is gond nélkül megtalálta a JoikuSpot nevű hotspotot. A böngészés (Nokia N82-vel) ugyanolyan gyors volt, mint ha szokványos wifi hotspotra csatlakoztam, csak akkor lassult be a kapcsolat, amikor a laptopommal és a kolléga iPodjával egyszerre töltöttem be egy-egy oldalt. Ugyanakkor kiderült, hogy egyszerre több eszköz csatlakozhat a wifis mobilhoz.

További gond lehet, hogy a wifi nyílt, nem titkosított, és ad-hoc módban működik. Tehát bárki rácsatlakozhat, ami az adatkorlátos csomagok esetében nem túl szerencsés.

Megújult az Opera Mini szervere, videón az Opera Mobile 9.5

2008. február 5., 14:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szoftvert frissítettek az Opera Mini szerverén, a sok változtatás közül a legfontosabb, hogy mostantól a böngészőben az opera:config címet megadva módosítani lehet néhány szerveroldali beállítást. Rögtön át is állítottam a telefonszám-felismerést, emiatt a Mini csak a hét számjegyű vagy annál hosszabb számsorokat kezeli telefonszámként (végre használni tudom majd a cég html-alapú telefonkönyvét). Aki nem akar böngészőből hívást indítani, akár ki is kapcsolhatja a funkciót.

Emellett a timeout ideje 20 másodpercről 40 másodpercre nőtt (ezt sajnos nem lehet egyénileg beállítani), a HTML-renderelő motor most már az Opera 9.5 motorjához hasonló, javították a weboldalon belüli célpontokra mutató linkek és a számmal kezdődő url-ek kezelését. A WapReview azt írja, hogy az Opera szerverei havonta másfél milliárd oldalletöltést szolgálnak ki, és a forgalom havonta 20 százalékkal nő.

Hamarosan megjelenik az Opera Mobile 9.5 bétája is, amely állítólag sokkal gyorsabban betölti majd a szájtokat a Presto nevű renderelő motornak köszönhetően. Megújul a böngésző interfésze, és lesznek widgetek. A barcelonai Mobile World Congressen mutatják be a böngészőt, úgyhogy feltétlenül megnézem a standjukat.

Titokzatos új interfész a Glofiish V900-on

2008. február 4., 22:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az E-TEN szereti technológiával telepakolni a készülékeit, az új V900-ba például olyan lendülettel sikerült mobiltévét építenie, hogy a mobil a DVB-H, DVB-T, T-DMB és DAB szabványokat is támogatja. A VGA felbontású kijelzőn még akár élvezhető is lehet a tévézés. AZ Engadget azt írja, hogy a mobilban van gsm, hsdpa, wifi, bluetooth, gps és egy új érintésvezérelt interfész, amely talán a Windows Mobile ronda gagyi interfészét póbálja elrejteni. Bemutatkozott az M810 is, amely hsdpa, wifi, gps és qwerty kombinációval újít

Márciusban jön a LiMo platformja

2008. február 4., 21:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Márciusban megjelenik a LiMo Foundation linuxos platfomjának első változata, de a fejlesztői készleteket már kiadták, hogy mindeki elkezdhessen ismerkedni vele. A LiMo platformja nyílt, de kimondottan azzal a céllal hozták létre, hogy mindenki elkészíthesse hozzá a saját szoftvereit. Az első verzióban megtalálható technológiákat egyébként a LiMo alapítói már beleépítették néhány készülékükbe. A hat alapító a Motorola, az NEC, az NTT DoCoMo, a Panasonic, a Samsung és a Vodafone. Ami egyben azt is jelenti, hogy a platformot már széles körben kipróbálták. Az alapítók mellett persze mások is tagjai a szövetségnek, például az LG, a McAfee, az ARM, az Ericsson, a Huawei, a Broadcom, az NXP és a Trolltech, így áttételesen a Nokia is benne van a csapatban. Bárki írhat szoftvereket a LiMo platformra, de aki a saját készülékeire is fel akarja telepíteni a platformot, annak csatlakoznia kell a konzorciumhoz.

A LiMo használja a GTK eszközkészletet, amelynek hála könnyen lehet majd LiMós mobilokra átírni a meglévő GTK-s pogramokat. GTK-t használnak többek között a Nokia N8xx táblagépek, az OLPC laptop, és számos más rendszer. A nyílt forráskód használata miatt a független fejlesztők könnyen írhatnak programokat különböző Linux-alapú platformokra.

Késik az Android

2008. február 4., 17:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Az Apple profitálhat abból, hogy a Google jelentősen megváltoztatja az Android fejlesztői készletét, a következő SDK néhány héten múlva jelenik meg, írja a MocoNews. A mobilos portál szerint a fejlesztők alaposan megfontolják majd, hogy egy senki által nem használt, momentán semmilyen készüléken nem futó platformra fejlesszenek-e, vagy ehelyett inkább új iPhone-alkalmazások elkészítésére fordítsák-e a drága idejüket. Az Apple fejlesztői csomagja várhatóan ebben a hónapban megjelenik, és egy jó alkalmazással több millió potenciális felhasználó elérhető, azonnal. A Google egyébként az androidos fejlesztői versenyt leadási határidejét április 14-re módosítja, hogy legyen idő kihasználni az új SDK-ban lévő módosításokat, amelyek többek között a felhasználói interfészt és az API-t érintik.

Az Ericsson HSPA-modult épít a Lenovókba

2008. február 4., 13:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A svéd Ericsson szállítja a nagysebességű mobilinternet használatához szükséges HSPA-modulokat a Lenovónak. Az Ericsson hétfői bejelentése szerint a Lenovo ThinkPad laptopokban már az idén megjelenik a beépített adatkártya. Feltételezhető, hogy az idén más gyártók is kötnek majd ilyen megállapodásokat, és néhány éven belül ugyanúgy elterjed a laptopokba beépített HSPA, mint a wifi meg a bluetooth.

Az ehhez hasonló együttműködéseknek kétféle következménye lehet. Ha a mobilszolgáltatók lesznek az ügyesebbek, akkor elkezdenek HSPA-modullal felszerelt laptopokat forgalmazni, és több éves hűségszerződésekkel magukhoz láncolják a mobilnetezőket.

Ha viszont a mobilnetezők lesznek ügyesebbek, akkor megveszik a laptopot a laptopboltban, és nem kétéves hűségszerződéssel vásárolnak majd hozzáférést, hanem vesznek egy-egy feltöltőkártyát a három szolgáltatótól, és mindegyik hónap elején azt a szolgáltatót választják, amelyiktől olcsóbban többet kapnak. (Feltéve, hogy a furmányos szolgáltatók nem akadályozzák majd a kiélezett versenyt.)

Az sms valódi ára

2008. február 1., 09:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tavaly százmilliárd dollárt kerestek a mobilszolgáltatók egyszerű szöveges üzenetekkel, ennyit ér az a sok tíz percet kések és csók bébi. A sms-biznisz mérete persze csak akkor fogható fel, ha más iparágak éves eredményével hasonlítjuk össze. Szakértői becslések szerint 2007-ben a filmipar, a zeneipar és a játékipar együttesen nem szedett össze ennyi pénzt.

Mennyit ér maga a termék, az sms? A magyar szolgáltatók díjcsomagtól függően 17-40 forintot kérnek el a 140 bájtnyi adat továbbításáért, és ez alapján egyetlen kilobájtnyi továbbítása körülbelül 124-292 forintba kerül. Egy kilobájt azonban rettentően kevés adat, a csak szöveges emailek mérete nagyjából ekkora.

Ha a több száz kilobájtos sajtóközleményeket e cégek email helyett sms-ben küldenék, akkor elég hamar csődbe mennének, mivel minden egyes üzenet több tízezer forintba kerülne. Alighanem az újságírók kérdéseire is elég szűkszavúan válaszolnának. Igen. Nem. De.

Azt is kiszámolhatjuk, hogy mennyibe kerülne egy zeneszám letöltése: négy megabájtos átlagmérettel számolva ötszázezer-egymillió forintba kerülne a letöltés, és ezen felül még a számért is külön fizetni kellene. Ennyi pénzért akár színtiszta aranyból is meg lehet venni az együttes lemezét.

Bármilyen meglepő, a mobilszolgáltatók valamivel kevesebb pénzt kérnek el a letöltésért, amikor nem üzenetekben továbbítjuk az adatot, hanem a csúcstechnológiás mobilinterneten. Az alap díjcsomagok esetében semmilyen havidíjat nem kell megfizetni, és 0,12-1,3 forintot kérnek el egy kilobájt adatforgalomért. Bár ezen díjcsomagok ár/érték aránya messze a legrosszabb, már ezzel is a századára csökkenthető a letöltés költsége. De nem szabad itt megállni, hiszen a havi öt gigabájtos díjcsomagok előfizetői csupán 0,001 forintot fizetnek egy kilobájtért.

Ebben az esetben tízezer sms egyetlen forintba kerülne.

Kiszivárgott a HTC TouchFlo 2.0

2008. január 31., 22:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Letölthető és kipróbálható a HTC igen népszerű kezelőfelületének új változata, a Manila kódnéven is emlegetett TouchFlo 2.0. Persze ez még csak korai változat, annak érdemes telepítenie, aki egészen biztos a dolgában. Nem is biztos, hogy hekkelés nélkül működik. Remélem teljesen eredeti a program - nincs kéznél HTC Touch, így nem tudom kipróbálni. Ráadásul a HTC Insider bejegyzéséből elérhető szájt azt állítja, hogy túlterhelt.

 

Bekeményítenek a németek a Nokiával szemben

2008. január 31., 21:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Meglepően hatalmas összeget, 12 milliárd eurót követel az IP-Com nevű német cég a Nokiától. Az ügyben április végén lesz az első tárgyalási forduló. Az IP-Com képviselője szerint az ügyben összesen százhatvan szabadalomcsalád nagyjából ezer szabadalma érintett, köztük olyanok, amelyek létfontosságúak a GSM-normák alkalmazásához, illetve a mobiltelefonáláshoz.


Az IP-Com a szóban forgó szabadalmakat 2006 végén vásárolta a Robert Bosch GmbH-tól, és húsz évre visszamenőleg évi több mint 600 millió eurót követel a szabadalmakért a Nokiától. A cég már hat éve tárgyal a Nokiával az ügyben. A Nokia szerint a Robert Bosch mint eredeti szabadalomtulajdonos annak idején nem teljesítette a megfelelő szabadalmi hatóságokkal, valamint a Nokiával szembeni kötelezettségeit, és a követelt összeg minden alapot nélkülöz. (mti)

Androidos mobilt készít a Dell

2008. január 31., 15:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Február elején Android platformra épülő mobilt mutat be a Dell a Mobile World Congress (MWC) kiállításon Barcelonában. Egy nem megnevezett iparági forrásra hivatkozva állította ezt a Marketing Week című újság, ugyanakkor azt is megemlíti, hogy az Android platformot támogató Google nem jelent be semmit a közeljövőben. Az MWC jócskán megelőzi az Andriod tervezett debütálását. A Dell korábban is gyártott telefonokat és PDA-kat, de Windows Mobile alapon.

Böngészőlapok a Nokia N95 brózerében

2008. január 29., 23:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az N95 Webkit-alapú böngészője alapból támogatja a weboldalak külön lapokon való megnyitását, csakhogy a Nokia valamiért megakadályozta, hogy a felhasználó maga is lapokat nyithasson. Nincs ilyen funkció a menüben. Két esetben nyílik új lap: javascript hatására, vagy amikor egy szájton ósdi target= kódot használnak. A Wapreview volt olyan kedves, és készített egy weboldalt, amely kizárlag az új fül megnyitását szolgáltja. Ezt el is lehet meneti a készülékre, hogy ne kelljen mindig ezt a szájtot megnyitni. Az 5-ös számgomb megnyomására válnak láthatóvá a fülek, ha már több meg van nyitva, és az irányítógombbal lehet egyikről a másikra átlépni. Egyszerre csak öt lap lehet megnyitva, feltehetően azért, mert a kis kijelzőn nem fér el több fülecske.

Hülyeségeket írnak a Motoroláról

2008. január 29., 22:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most, hogy már nem friss hír a Motorola csúnya bukása, és egyelőre nincs új készüléke a cégnek, amiről írni lehetne, a sajtó elkezdett baromságokat írogatni a cégről. Szerencsére az Engedget két ilyen hírt is publikált, így azokat különösebb erőfeszítés nélkül közzétehetem. Az egyik hír szerint a Nomura International elemzője, Richard Windsor azt mondta, hogy szerinte a Motorola teljesen kiszáll a mobilgyártásból. Ugyanitt szóba került még a Motorola kínai kézbe kerülése is. A másik hír szerint, amit az általában nem túl jól értesült DigiTimes hasábjairól szemlézett az Engedget, a Motorola vezeti Windows Mobile Smartphone oprendszeres mobilok piacát. Miközben a HTC ennek a piacnak az ötven százalékát uralta a Microsoft  2006 júliusától 2007 júliusáig tartó üzleti évében.

Tíz zenekiadóval szerződött a Sony Ericsson

2008. január 29., 22:32 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tegnapi hír, de úgy látszik Magyarországot nem érinti a Sony Ericsson lépése, mivel nem válaszoltak a kérdéseimre. A lényeg, hogy ötmillió számmal bővült a Sony Ericsson mobilokról elérhető PlayNow zeneletöltő szolgáltatás kínálata, miután a svéd-japán vegyesvállalat szerződést kötött a legnagyobb zenekiadókkal. A társaság pertnerei közt van a Sony BMG (meglepő?), a Warner, az EMI, az Orchard, az IODA, a PocketGroup, a Hungama, az X5Music, a Bonnier Amigo és a VidZone.

A Sony Ericsson helyi kiadókkal is tárgyal. (Ezek szerint magyarral nem.) A PlayNow 2004 februárjában indult, eleinte csak csengőhangokat árultak, de később megjelentek a teljes zeneszámok is.

Mobilos beléptetés a repülőtéren

2008. január 29., 22:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Dél-Koreában a nemzetközi repülőjáratokra mobiltelefonnal lehet becsekkolni, a Korean Air, az Asiana Airlines és az SK Telecom együttműködésének köszönhetően. A beléptető automaták simán beolvassák a mobilok kijelzőjén megjelenő vonalkódot és útlevélszámot, egyedül a csomagokat nem kezeli a mobiltelefon, a poggyászt továbbra is az erre fenntartott pultnál kell leadni. Na ezért lenne érdemes legalább olyan gazdagnak lenni, hogy egy bankkártyán és egy fogkefén kívül semmilyen poggyásszal ne kelljen bajlódni. Persze, ha jobban meggondolom, a fogkefe is fölösleges, mert úgysem lehet fogkrémet felvinni a repülőkre.

Több mint 11 millió mobil-előfizetés van

2008. január 29., 11:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tavaly decemberben 320 ezerrel, 11 millió 30 ezerre nőtt a magyar mobilozók száma. Amíg 2006 végén 100 lakosra 99 előfizetés jutott, addig 2007 végén már 109,7 előfizetés. A három szolgáltató ügyfeleinek száma 2007-ben összesen 1 millió 64 ezerrel nőtt.

Tavaly decemberben az ügyfélszám alapján a T-Mobile piaci részesedése 43,97 százalékról 44,00 százalékra nőtt, a Pannon piaci részesedése 35,12 százalékról 35,11 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,91 százalékról 20,89 százalékra csökkent.

A forgalmat is generáló kártyák száma alapján valamivel szerényebb volt a növekedés, 2007-ben 772 ezerrel nőtt az aktáv előfizetések száma. Ebben az összevetésben a T-Mobile piacrészesedése 45,10 százalékról 45,21 százalékra, a Pannon részesedése a november végi 33,38 százalékról 33,35 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,52 százalékról 21,44 százalékra csökkent.

Furcsa ellentmondást fedeztünk fel a Pannon 2007-es eredményében: az NHH adatai szerint 2007-ben a Pannon mindkét vetélytársánál nagyobb mértékben, 1 százalékponttal növelte az előfizetések számát, ugyanakkor az aktív előfizetések száma kizárólag e cégnél csökkent, 0,34 százalékponttal.

Ügyfélszám alapján a Vodafone vesztett a legtöbbet, hiszen 0,52 százalékpontos csökkenést kellett elkönyvelnie, a társaság mégis 0,08 százaklékponttal növelte az aktív kártyák számát 2006 végéhez képest. A T-Mobile ügyfélszáma 0,46 százalékponttal csökkent, az aktív kártyák száma 0,26 százalékponttal nőtt.

A magyar mobilpiacon két érdekes trend figyelhető meg: a feltöltőkártyák részesedésének csökkenése, és a mobilinternetes kártyák számának növekedése. A feltöltőkártyák részesedése több mint két százalékkal, 64,6 százalékról 62,4 százalékra csökkent 2007 folyamán, és a mobilszolgáltatók tavaly 2 százalék fölé növelték összesített piaci részesedésüket a szélessávú internetpiacon.

Vakoknak olvas a mobil

2008. január 28., 23:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Rengeteg pénzért lehet venni olyan Nokia mobilt, amely felolvassa a lefényképezett szöveget, és felismeri a bankókat, írja a Yahoo News. A cikk szerint ez az első olyan rendszer, amely a képfelismerést szövegfelolvasással köti össze, ráadásul mindez elfér egy átlagos okostelefonban. Ray Kurzweil, a szoftver kifejlesztője azt mondta, hogy a gomb megnyomása után húsz másodpercet vesz igénybe a felismerés. Azt állítja, hogy a jövőbeni verzió arcokat és szobákat is felismer majd, és a kívánt nyelvre fordítja le a beolvasott szoveget. A fejlesztő februárban szeretné piacra dobni a készüléket, a szoftver ezerötszáz, a készülék ötszáz dollárba kerül majd. Kurzweil eszköze egyébként a Nuance technológiáit használja, ők azok, akik korábban Scansoft, még korábban pedig RecoSoft voltak, ami még magyar cég volt. Amerikában jó nagy piaca van a készüléknek, tízmillió vak és gyengénlátó van az országban, és számuk a következő harminc évben várhatóan megduplázódik.

Nem találják a mobiljátékokat

2008. január 28., 18:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem újkeletű probléma, de múlt héten a londoni Mobile Gaming Forumon ismét előkerült: a mobiljátékot gyártó cégek nem tudják elérni a vásárlókat. A MocoNews beszámolója szerint a konferencián négy felhasználó beszélt a mobiljátékkal kapcsolatos élményeiről: az Xbox és pc platformokon hardcore játékos alig találkozott mobiljátékot népszerűsítő reklámokat, az alkalmi játékos pedig egyáltalán nem látott ilyen hirdetéseket, az őt érdeklő játékokra véletlenül talált rá, a szolgáltatójának a portálján. A két gyakorlott mobiljátékos persze ismerte a játékokkal foglalkozó portálokat és blogokat.

Az M:Metrics adatai szerint a mobiljátékok 85 százakékát az operátorok portáljain és játékportálokon adják el, magyarán a játékipar nem áll meg a saját lábán.

Erről a problémáról beszélgettem a Gameloft magyarországi képviselőjével még tavaly, aki lehetséges megoldásokat is felvázolt. Egyrészt ügyes húzásnak ígérkezik a játékba épített reklám, amikor egy már megvett játékból elérhető más játékok demója is (pl. klikkre megnyílik a forgalmazó weboldala). Emellett fontos lenne, hogy a szolgáltatók is próbáljanak több játékot, demót, játékportálra mutató linket felölteni az általuk forgalmazott mobilokra. Vásárlás után ugyanis mindenki végignézi a mobilját, így már akkor megtudhatja, hogy hol vehet majd játékokat. Elméletileg erre jó a Nokia mobilokon a letöltés menüpont, amellyel rengeteg plusz alkalmazás elérhető, és erre lesz jó az N-Gage platform, ha egyszer végre megjelenik.