A Vodafone-nal haverkodik az Apple

2008. május 6., 12:07 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Friss hír, hogy a Vodafone tíz országban kezdi meg az iPhone forgalmazását, köztük az első kelet-európaiban, Csehországban is. Ezen kívül az ausztrál, az egyiptomi, a görög, az olasz, az indiai, a portugál, az új-zélandi, a dél-afrikai és a török felhasználók is megkapják a mobilt, bár arról nincs hír, hogy a Live felmászik-e ezekre is, ahogy azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek a boltokba a mobilok. Az biztos, hogy még 2008-ban.

Ráncfelvarráson ment át a HTC?

2008. május 5., 17:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Engadget szerint elképzelhető, hogy a HTC e heti nagy bejelentése a Touch Diamond készülék lesz, amely végre némi színt vihet a Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékek kissé szürke világába. Ez még akkor is jó hír, ha az új szín csak egy nagyon nagyon sötét szürke fekete.

Ha pontos az Engadget által megszellőztetett hír, akkor a mobil érintőkijelzője 2,8 hüvelykes és VGA felbontású, operációs rendszere WinMo 6.1 Pro, van benne wifi, bluetooth 2.0, eGPS, FM rádió, 7,2 megabites hsdpa, 4 gigabájtos háttértár, ami microSD kártyával bővíthető, 528 megahertzes processzor, 3,2 megapixeles kamera, valamint gyorsulásmérő. Még úgy tűnik kérdéses, hogy a kijelő mögött van-e qwerty gombkészlet, és ha ilyesmi még kérdéses, érdemes kellő óvatossággal kezelni a hírt. Engem főleg az érdekel, hogy mennyire sikerült egységesre gyúrni a kezelőfelületet. A bonyolult Windows Mobile nem passzol ehhez a szép műanyag tokhoz.

Maratoni gyilkolás a mobilon

2008. május 5., 07:00 Módosítva: 2013.11.25 14:25
Az Electronic Arts küldött egy rakás játékot, én pedig jól kipróbáltam mindet. Többségük ismert pécés játék miniatürizált változata (Sims 2, C&C3 Tiberium Wars), de mind közül a legütősebb a direkt mobilra kifejlesztett Orcs & Elves 2. Másfél évtizeddel ezelőtti pécés játékaim jutottak eszembe róla. Bevallom sokáig kételkedtem abban, hogy mobilokon a tetrisznél bonyolultabb játékoknak is van létjogosultságuk, de az Orcs & Elves rendesen rácáfolt erre, tizenöt órán át kaszaboltam a patkányokat és a kétfejű szörnyeket, mire a kinetikus íjammal, jó sok varázslat segítségével levadászhattam a fő ellenséget.

A Valin nevű főhős egy beszélő, és néha egyszerűbb poénokat eleresztő Ellon nevű varázspálca és egy egér társaságában járja be a városokat és erdőket. Az akció körökre osztott, ami nagyon fontos: így nincs szükség olyan gyors ujjmozdulatokra, amelyek a mobil parányi gombjain nem kivitelezhetők. Minden lépés megfontolható. Az alap fegyverkészlet is jól van összeválogatva, a késsel és a varázspálcával messzebbről el lehet kezdeni az ellenség aprítását, a varázsgömbökkel pedig lefagyaszthatóak a komolyabb ellenfelek, így ha kevés az életerő, el meg lehet lépni előlük.

A méretes pályákon sokat kell mászkálni, és bár a nevetségesen parányi kijelzőn egyáltalán nem olyan rémisztőek szörnyek, mint mondjuk a pécés Doomban, legalább jól vannak megrajzolva. Aki szerette az RPG-ket, annak ezzel érdemes elütnie a BKV-n eltöltött unalmas perceket.

Egészen más volt a helyzet a Sims 2 Hajótöröttek esetében, a humanoid tamagocsi irányítása nem ingerelte nagyon az idegsejtjeimet. Ugyanúgy, mint a pécés változatnál, itt is ügyelni kell a főhős lelki egyensúlyára, enni és aludni kell, és ha büdös a főhős, elzavarják fürdeni. A játék persze nem a majd' harmincas férfiakat, hanem inkább az max. tizenéves lányokat célozza meg. Nekem az ötéves lányom miatt kellett végigjátszanom, mert reggelente azzal kelt fel, hogy ugye játszunk még emberkést. (Szerencsére elég hamar visszaálltunk a játékról a meseolvasásra.)

A Simsben egyáltalán nincs erőszak, csak ugyanazt a néhány alapanyagot - inda, uszadékfa, pálmalevél stb. - kell különféle kombinációkban leszállítani a többi szigetlakónak. A főhős meghalni sem tud, mert igazán nem nagy kunszt nem ráklikkelni a halálfejjel jelzett futóhomokra vagy a darázsfészkes fára. A játék fő hibája, hogy a sztori nagyon lineáris, a küldetések egymásra épülnek, ráadásul az összes szereplő egy helyben áll. A Sims 2 előnyére válna, ha kevesebbet kellene gyűjtögetni, és lenne alternatív végkifejlet.


Nagyon nagy Command & Conquer-rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember a mobilján is kipróbálja a híres stratégiai játékot, mert már a pécés változatban is felismerhetetlenül apró volt a gyalogság. A C&C3 Tiberium Warsban két részre bontották a játékot: minden egyes küldetésben először csak építkezhetünk, egységeket fejleszthetünk, ezután kell összecsapni a támadókkal. Mivel nem tudunk egy laza egérmozdulattal néhány katonát és tankot az ellenségre küldeni, még az építkezés fázisban meg kell határozni a két ötfős csapat összetételét. Harc közben a change gombra nyomva lehet egyik csapatról a másikra váltani, amihez elég nehéz volt hozzászokni.

Minden mobil függetleníthető

2008. április 30., 22:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A 24/7 Mobile Solutions 26 dolláros kiegészítő chipjével könnyen függetleníthetők a mobilok a szolgáltatótól, ráadásul a garancia elvesztése nélkül, ugyanis egyáltalán nem kell módosítani a készülék szoftverét. A lapkával elég sok csúcskategóriás Nokia, Samsung, Sony Ericsson és Motorola függetleníthető, az iPhone - sajnos - nincs rajta a listán.

Némi forgácsolásra szükség van, először lyukat kell fúrni a kiválasztott SIM-kártyára, esetleg egy kicsit vagdosni is (itt a leírás, pdf), majd a vékony lapkát és a SIM-kártyát egymásra helyezve be kell rakni a mobilba. Ennyi. A lapka kivétele után a mobil ugyanúgy szolgáltatófüggő lesz, mint előtte. A SIMable nevű lapka közvetlenül a 24/7 Mobile Solutions-tól megrendelhető.

Egybegyúrják a Javát és a Flasht

2008. április 30., 21:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Sony Ericsson jövő héten bemutatja a Project Capuchint, amely a Flasht kombinálja a Javával. Ez annyit tesz, hogy a fejlesztők olyan mobilszoftvereket készíthetnek, amelyek egyszerre használják a Java ME és az Adobe Flash Lite részeit. A vállalat készít API-kat, meg az év második felében lesz egy SDK. Ezek hozzák össze a két technológiát.

Ez a technológiai kutyulás többek között arra lesz jó, hogy a fejlesztők szép kezelőfelületeket készítsenek Flashben, és a Javával intézzék el a bonyolultabb feladatokat. A programozók akár teljesen szokványos Java vagy Flash alkalmazásokat is készíthetnek, de bármikor igénybe vehetik a másik technológiát, ha szükségük van rá. Ezt a technológiát a tucattermékekbe építik bele, nem a fejlett operációs rendszert futtató csúcskategóriás modellekbe. A készülékek az év második felében, a fejlesztői csomagok valamivel hamarabb jelennek meg.

Forgalmi információ a Nokiákon

2008. április 29., 21:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Valósidejű forgalmi adatokhoz juthatnak a Nokia Maps felhasználói, ha hajlandóak fizetni érte. A Nokia az ARC Transistance nevű céggel közösen nyújtja majd a szolgáltatást, amely a Nokia Maps 2.0 és a jövőbeni verziókon lesz elérhető. 16 európai országban lesznek csak forgalmi adatok, ami elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a Nokia Maps egyébként 150 országot fed le, és ebből 70-ben navigálni is lehet.

Három hónap alatt 200 ezer új előfizető

2008. április 29., 12:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Márciusban 67 ezerrel, az év első három hónapjában több mint 200 ezerrel nőtt a három mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így márcus végén 11 millió 232 ezer előfizető volt Magyarországon. Ezzel a a mobilpenetráció 111,8 százalékra nőtt.

A március utolsó napján hívás fogadására alkalmas (aktív) SIM-kártyák száma alapján a Pannon piaci részesedése az előző havi 35,39 százalékról 35,29 százalékra csökkent, a T-Mobile részesedése 43,80 százalékról 43,88 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 20,80 százalékról 20,83 százalékra emelkedett. (Mint azt megírtuk, a T-Mobile éppen ma jelentette be, hogy a részesedése 44 százalékra nőtt. Az NHH majd két hónap múlva megírja, hogy tényleg így van-e.)


Persze a valóban használt kártyák száma kevesebb, március végén csupán 10 millió 140 ezer volt, ami az előző hónaphoz képest ezres csökkenést, 2007 végéhez képest 10 ezres, 2007 márciusához képest pedig közel 776 ezres növekedést jelent. A forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma alapján a Pannon piaci része a februári 33,62 százalékról 33,54 százalékra, a Vodafone részesedése pedig 21,55 százalékról 21,54 százalékra csökkent, a T-Mobile-é viszont 44,83 százalékról 44,91 százalékra nőtt.

A három mobilszolgáltató ügyfelei 2008 első negyedévében 13 742 számot hordoztak.

Ötmillió SIM-kártya a T-Mobile-nál

2008. április 29., 10:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Winkler János kedden bejelentette, hogy megvan az ötmilliomodik ügyfelük, pontosabban ötmillió aktív SIM-kártyájuk van forgalomban, és ezzel nagyjából 44 százalékos a piaci részesedésük van.

Amikor elkezdtük építeni a piacot, nem tudtuk elképzelni, hogy ez összejöhet. Hárommilliónál úgy gondoltuk, hogy négymillió biztosan nem jöhet össze. Most egy kicsit szolidabban ünneplünk, mint a korábbi mérföldköveknél, megszoktuk a milliókat. Azt sem merem mondani, hogy nem lesz meg a hatodik
- mondta Winkler széles mosollyal az arcán.

Kétségtelenül nagy eredmény ez, bár - ki tudja - lehet, hogy ebben a pillanatban 4999999 előfizetőjük van csak, gyorsan mozog a piac. Azt persze nem árulták el, hogy az ügyfeleik mennyi SIM-kártyát használnak főleg vagy kizárólag internetezésre.

Zajszűrővel és térképpel támad a Nokia

2008. április 28., 22:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A fröccsöntő és polírozó iparágakban még bőven vannak tartalékok, ezt bizonyítja a Nokia három új készüléke is. A Nokia 3600 egyik fontos újítása a háttérzajszűrő, de én nem ezért tenném zsebre, hanem az előre telepített Nokia Maps miatt. A készülékhez adott 512 megabájtos microSD kártyán jó sok térkép elfér, érdemes is előre felmásolni mindent, ami fontos lehet, mert az EDGE hozzáférésen lassan jönnek le az adatok. A Nokia 3600 kamerája 3,2 megapixeles képeket és VGA felbontású videókat készít, és van a készüléken tévékimenet. Adók és kedvezmények nélküli ára 175 euró. A GPS-t persze külön kell megvenni.

A Nokia egyre nagyobb zavart csinál a készülékek nevével, hiszen a 6600 korábban egy szappantartószerű S60-as készülék volt, az új 6600 slide és 6600 fold viszont S40 rendszert futtat. Tényleg csak hab a tortán, hogy a laikus júzereknek (márpedig ők vannak többségben) komoly kihívást jelenthet a készülékek összehasonlítása. Az európai szájton az összehasonlító oldalon az egyik készüléknél csak S40-et ír, a másiknál S40 3rd Edition-t, a harmadiknál S40 7.2 van, össze-vissza írnak a megapixelekről és a frekvenciákról. Az Opera Mini pedig S60 Opera 8 Browserként szerepel a listán.

Természetesen a két 6600-as modellen is van Nokia Maps, GPS nélkül. A slide változatban is 3,2 megapixeles a kamera, VGA a videó, és 512 megabájtos a memóriakártya (275 euró). Az izgalmasabb fold változatnak csak 2 megapixel jutott, viszont a kijelzője 16 millió szín megjelenítésére alkalmas OLED, az adatkapcsolat 3G, és a külső rejtett kijelző a fedél böködésével aktiválható (250 euró).


Alaptalan pletyka volt a műanyag iPhone

2008. április 28., 09:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Gizmodo leleplezte legfőbb riválisát, az Engadgetet, amely a meglévő iPhone egyik kiegészítőjével illusztrálta a nyáron megjelenő 3G iPhone-ról szóló cikkét. Így bizony nehéz elhinni, hogy igazat írt a neves kütyüblog, miszerint GPS is lesz a iPhone második változatában. Maradjunk annyiban, hogy majd úgyis kiderül. (Azóta az Engadget is elismerte, hogy nem a 3G iPhone-ról készült fotóval illusztrálta a hírt, de fenntartja, hogy az értesülése alapján a 3G iPhone nagyjából így nézhet ki.)

3G iPhone: vastagabb, fekete, van benne GPS

2008. április 26., 16:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Már jó ideje tesztelik az Apple iPhone második változatát, és az Engadget szinte mindent kiderített a sokak által várt mobilról. A korábbi híresztelésekkel ellentétben a 3G iPhone ugyanolyan felépítésű, mint az elődje, kicsit vastagabb, és a telefon hátulját nem fém borítja, hanem csillogó fekete műanyag. Az akku még mindig nem kivehető, a fülhallgató bemenete viszont nincs bemélyítve. A háttértár kapacitásáról és az akku üzemidejéről egyelőre nem ír az Engadget. Viszont nagyszerű hír, hogy a készülékben van GPS, így végre értelmet nyer a Google Maps - feltéve persze, hogy továbbra is ez lesz az iPhone térképszoftvere.

Kép forrása: iPod Observer

Tizennégy százalékkal nőtt a mobilpiac

2008. április 25., 15:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46

2008 első negyedévében 282 millió mobilt adtak el, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Nokia tartotta 40 százalék feletti részesedését, az LG és a Samsung is nagy tempóban növelte szállításait, utóbbi a világpiac kettes számú szereplője lett 16,4 százalékos részesedéssel. Az idei első negyedév a mobilpiac növekedésében öt év óta a legjobb volt, az úgynevezett felzárkózó országok tartós keresletnövekedésének köszönhetően. A Motorola még a mobilpiac hármas számú szereplője (csaknem 10 százalékos részesedéssel), de csillaga lefelé tart. Hasonló helyzetben van a Sony Ericsson és az Apple, mert a piaci igények az alacsonyabb áru termékek felé tolódnak. A kereslet elsősorban az ázsiai és az afrikai kontinens országaiban növekszik ütemesen. (mti)

Elkészült a Skype mobilkliense

2008. április 25., 14:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Skype hivatalos javás kliense, ezzel a népszerű telefonos cég rendesen odavág a riválisainak. Érdekes módon a mobilos kliens csak a jelenlétinformáció frissítésére és a csevegéshez használja az internetet, a hívásokat viszont a szokványos telefonhálózaton bonyolítja le, nem az interneten (például wifi kapcsolaton). Ami azt jelenti, hogy minden hívásért fizetni kell. A Skype weboldalán (www.skype.com/m) az ország, a telefonszám, és a telefon típusának megadása után lehet letölteni a programot, de a listán nincs rajta mindegyik mobil - én a nálam lévő N82 helyett az N95-öt választottam.

A program kezelőfelülete a Nokia nagy kijelzőjén kifejezetten szép, élvezetesebb ezt használni, mint a mobil beépített VoIP kliensét. Kollégám bejelentkezésekor megrezdült a telefon, és máris elkezdhettünk csetelni. Aztán jól lefagyott, ami egyelőre elfogadható, hiszen ez csak béta válozat (Hancu kollégám épp azt tesztelte, hogy tud-e a mobilomra fájlt küldeni. Nem tudott.). A csevegésnél nem tűnik túl kiforrott megoldásnak, hogy
Tovább

Még jobban megroppant a Motorola

2008. április 24., 16:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Motorola csütörtökön 194 millió dolláros negyedéves veszteségről számolt be, ami valamivel több mint az egy évvel korábbi 181 millió dolláros negyedéves veszteség. A hírek szerint a cégnek nem igazán sikerült még átszerveznie a mobilüzletágát, mielőtt azt teljesen leválasztaná a cégről. A cég forgalma 7,45 milliárd dollár volt, míg egy évvel ezelőtt még 9,43 milliárd volt. Ezen belül a mobilos részleg 3,3 millárdos eladást tudott felmutatni, 39 százalékkal kisebbet, mint egy évvel korábban. Ez a részleg 418 millió dolláros veszteséget jelentett. A vállalat három hónap alatt 27,4 millió készüléket adott el.

Androiddal erősít a T-Mobile

2008. április 24., 15:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Deutsche Telekom még az idén piacra dob egy Android operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefont, írja az Engadget. A mobilszolgáltatók arra számítanak, hogy a nyílt platformon rengeteg új ötlet megvalósul, és teljesen megváltozik majd, hogy az emberek mit várnak el egy mobiltelefontól. A német távközlési cég először gyanakodva nézett az Androidra, mivel a nyílt rendszer radikális változásokat ígér, de végül beállt a támogatók közé. Mobilos leányvállalata, a T-Mobile jelenleg is tagja a Google által vezetett Open Handset Alliance szervezetnek, amely az Android fejlődését felügyeli. Most már igazán csak egy dolgot kellene elárulnia valakinek:
Egészen pontosan milyen lesz az első androidos mobil?



Teljesen más lesz a 3G iPhone

2008. április 24., 11:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Times Online úgy tudja, hogy az iPhone következő generációja teljesen másképp néz majd ki, mint a mostani készülék. A cikk ipari forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy szétcsúsztatható és teljes qwerty illentyűzetes, vagy széthajtható lehet az új 3G iPhone. Így a kijelző még nagyobb lehet. A cikk szerint az Apple már megrendelt 200 ezer példányt belőle, és a júniusi megjelenésre kétmillió lesz készleten.

Billentyűzet a nadrágon

2008. április 23., 21:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Yanko Desing gatyába épített vezeték nélküli billentyűzetet, csak arra kell vigyázni, hogy az alsógatya igazgatása közben ne nyomódjon be az enter. Talán mobillal is működik. Csak sms írása közben ne nézzenek perverznek.

MicroSD kártyába építettek wifi-adaptert

2008. április 22., 15:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Sok neves mobilgyártó elköveti azt a hibát, hogy a komolyabb felszereltségű készülékeibe nem rak wifit. Hiába gyors a hsdpa-kapcsolat, ha a wifi ingyenes, és sokaknak ez többet ér, mint a teljes városi lefedettség. Most egyszerűen pótolható lesz eme hiány, a phonenews híre szerint a Spectec tavaly augusztusban bejelentett microSD wifiadaptere májusban elkészül, és júliusban a boltok polcaira kerül.

Olasz 3G iPhone bevételmegosztás nélkül?

2008. április 21., 21:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Már mindenki tudja, hogy nyáron megjelenik a 3G iPhone, és az olasz La Reppublica értesülése szerint több újdonságot is tartogat az Apple. Az újság értesülése szerint a 3G iPhone hamarosan megjelenik a Telecom Italia kínálatában, az Apple nem kap részesedést a felhasználók által generált bevételből, és a szolgáltató sem kap hosszú időre szóló exkluzivitást. Viszont a Cnet szerint a mobil drágább lesz, mint máshol.

Online telefonálhatnak mobilról a japánok

2008. április 21., 16:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Internetes protokollon alapuló telefonszolgáltatást indít Japánban egy vezeték nélküli adathozzáférést nyújtó cég, a Japan Communications Inc. Az internetes mobiltelefonok akár már nyáron megjelenhetnek. Fix havidíj lesz, ezen felül semmit sem kell fizetni a hívásokért. A Japan Communications egyébként az NTT DoCoMo mobilhálózatát használja. Ezzel a lépéssel még erősebb lesz az árverseny Japánban.

Miért érdekes mindez? Magyarországon a vezetékes hálózatok egykori monopol társaságok kezében vannak, és csak a hatóság kényszerítő erejének köszönhető, hogy a saját magukon kívül más rivális internetszolgáltatók, majd később más rivális - VoIP - telefonszolgáltatók is megjelenhettek a piacon. Az erősődő verseny természetesen árcsökkenést eredményezett. Ehhez képest a magyar mobilhálózaton nincsenek rivális hangszolgáltatók, nincsenek rivális internetszolgáltatók.

Mobilról tölthető a mobil

2008. április 21., 15:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Saját mobilunkról is feltölthetjük lemerült mobiltelefon-egyenlegünket, de csak akkor, ha már feltelepítettük a mobiltelefonunkra az iziSHOP nevű mobil fizetőrendszert. Az ingyenes szoftver úgy működik, mint az online fizetőrendszerek: a felhasználó megadja Visa vagy MasterCard típusú bankkártyájának a számát, és a bankszámlájáról kifizeti a szolgáltatás díját. (Egyszer muszáj volt kipróbálnom az iziSHOP a megoldását, mivel külföldre utaztam, és az utolsó utáni pillanatban jutott eszembe, hogy elfelejtettem biztosítás kötni. Letöltéssel együtt kb. öt perc alatt elintéztem, és nem kellett bekapcsolnom a már becsomagolt laptopomat.) Az egyenlegfeltöltéshez a feltöltendő telefonszámot és a feltöltés összegét kell megadni, majd végül a kártyaszámot. A vásárlásokról számlát is kérhet a felhasználó, ha a Számla menüpontban megadja a kívánt cégadatokat. A számlát levélben küldik ki.

Az új egyenlegfeltöltési szolgáltatást egyelőre csak a T-mobile ügyfelei érhetik el, de a szoftvert kifejlesztő Hedz Kft. bízik benne, hogy a Pannon és a Vodafone is engedélyezi majd az online szolgáltatást.

A fizetés és a bankkártyaadatok biztonságát az iziSHOP szoftverben használt technológiák és a vállalat partnere, a CIB Bank szavatolja, írja vállalat hétfői közleménye. A kártyaadatokat elegendő csupán egyszer megadni, ugyanis az első vásárlást követően azok a felhasználó által megadott kód segítségével biztonságosan, titkosított formában eltárolhatók a készüléken.

Vízzel töltjük a mobilt

2008. április 21., 07:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46


Meglehetőse érdekes, sőt, szimpatikus koncepcióval állt elő a Samsung. Ugye a mobileszközök egyre használhatóbbak, szebbek, okosabbak, baj csak a mobilitással van, mert állandóan tölteni kell őket, ami nyaralás, munka közben néha nehezen megoldható. A dél-koreai cég viszont egy olyan eszközt tervez, amit vízzel hajthatunk majd. Ha minden jól megy, 2010-től lehet megvásárolni a mobilt, amiben hidrogént generálnak valamilyen fém és víz segítségével, de a pontos részletek még nem ismertek. A Samsung azt állítja, hogy már most is tíz óra használatot, vagy átlagos igénybevétel mellett öt napnyi készenlétet tudnak elérni, de a maradék két évben tovább tökéletesítik a technológiát. Ha meg merül az akksi, elég lesz nyakon önteni a telefont egy pohár vízzel.

Teszten a Sony Ericsson Xperia X1

2008. április 19., 08:09 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre valaki a kezébe vehette a sokak által várt Sony Ericsson X1 mobilt, amelyen a gyártótól szokatlan módon Windows Mobile operációs rendszer fut, de természetesen rengeteg extrával. A tesztelő nagyra értékelte, hogy a telefon külső nyílásait nem védi gumi izé, ami általában leszakad és elveszik, és szerinte szép az X1 fémborítása. A készülék nem túl széles, és a gombok közt viszonylag nagy a távolság, ezért nehezebb mellényúlni. Viszont a kijelző mellett/alatt lévő, X alakban felosztott funkciógombok nem tetszettek a tesztelőnek. Jót ír a furcsa optikai egérről, amellyel a kurzort lehet irányítani, ez egyébként a szokványos ötirányú irányítógombbal van egybeépítve.

A Windows Mobile 6.1 operációs rendszerrel felszerelt mobilban van hsdpa, hsupa, wifi, bluetooth, gps, 3,2 megapixeles kamera, 800x480 képpontos a kijelzője, memóriája microSD kártyával bővíthető, és szabványos fülhallgatót kell beledugni. Processzora 528 Mhz-es, és működik rajta a grafikai gyorsítás.

A Xperia egyik újítása, hogy a nagy méretű kijelzőn kisebb panelek jelennek meg, amelyek segítségével könnyen elérhetők a készülék főbb funkciói, vagy akár online szolgáltatások is, például a Google keresője. A Sony Ericsson nyilván pénzt kér majd azért, ha egy online szolgáltató - zenebolt, hírportál - fel akar kerülni a gyárból kikerülő készülékekre.


Egyetlen nagyon fontos kérdésre nem kaptunk egyelőre választ: vajon teljesen elrejtették a Windows Mobile rendszerét, vagy az X1 beállításakor ugyanazokat a ronda menüket kell használni, mint bármelyik másik windowsos készüléken? A tesztben szereplő készülék persze még nem végleges, a szoftvere változhat.

Kéne ilyen?


Kilenc újdonság a Motorolától

2008. április 19., 00:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent egy feljegyzés arról, hogy a Motorola milyen készülékeket tervez piacra dobni illetve bejelenteni 2008-ban. Kilenc mobil van a listán, ezek közül néhányat már hivatalosan is bejelentettek, ilyen például az U9, a W270 és az E8. Ezen kívül van még a ZN5, A810,  A1800 és A1600, valamit a VE75 és L800T. Mind közül talán a ZN5 a legjobban felszerelt, hiszen öt megapixeles autofókuszos a kamerája, van hozzá Xenon vaku, 2,4 hüvelykes a kijelzője, 500 MHz-es processzora Montavista Linux 2.6.1 operációs rendszert futtat, és az egész csupán 11,8 milliméter vastag. (via justamp)

Nagy hirdetési bevételt hoz majd a mobiltévé

2008. április 15., 23:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Bár most a mobilhirdetések zöme sms-ben érkezik a júzerekhez, a Juniper Research jóslata szerint alig pár éven belül - 2010-re - a tévészolgáltatások lesznek a legjövedelmezőbb hirdetési csatornák.

A Juniper azzal számol, hogy amíg 2008-ban várhatóan még csak 335 millió dollárt költenek mobiltévés reklámokra, addig 2013-ban a globális piac már 2,5 milliárd dollárt ér majd. Az összes mobilreklámra idén várhatóan 1,3 milliárdot költenek, 2013-ban pedig 7,6 milliárdot. A Juniper szakértői szerint a nagy márkák egyelőre keveset költenek mobilon, mert nincsenek meggyőződve a csatorna hatékonyságáról, de ez a jövőben változhat.

Egyébként tavaly a 3 Italia mobilszolgáltató bevételeinek tíz százaléka hiredetésből származott, ami azt mutatja, hogy a hirdetők azért látnak lehetőséget a platformban.

i

Mobilos ügyintézés a békéscsabai önkormányzatnál

2008. április 15., 21:10 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Békéscsabán keddtől wapon is elintézhetők bizonyos önkormányzati ügyek. A rendszer működését bemutató sajtótájékoztatón Benedek Mária, a békési megyeszékhely jegyzője elmondta: a lakosság gyorsabb, színvonalasabb kiszolgálása érdekében tartották fontosnak az új szolgáltatás bevezetését. Békéscsaba önkormányzata Pannonnal együttműködve működteti a portált. Az ügyfelek a különböző irodák tájékoztatóit olvashatják el a mobiljukon, emellett időpontot foglalhatnak, formanyomtatványokat igényelhetnek az emailcímükre, illetve megindíthatják ügyeik előkészítését. A szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető, és a jövőben további menüpontokkal is kiegészíthető.


Majoros Emese, a Pannon kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Magyarországon forgalomban lévő mobiltelefonok 80-90 százaléka alkalmas a wap alapú szolgáltatás igénybevételére, így az új típusú ügyintézési forma könnyen és sokak számára hozzáférhető. A Pannon a közeljövőben Budapesten is bevezeti a Békéscsabán bemutatott és munkába állított rendszert. (mti)

Magyar embernek magyar mobilt!

2008. április 15., 16:03 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Másfél évvel ezelőtt vettem egy Nokia N80-at angol nyelvű firmware-rel, és mostanra elegem lett abból, hogy a T9-et semmire sem tudom használni, úgyhogy nekiláttam magyar firmware-t hekkelni rá. Meglepően könnyű volt, egy segédprogrammal át kellett írni a készülék termékkódját, és ettől kezdve a szoftverfrissítésekért felelős Nokia Software Update máris nem az angol, hanem a magyar nyelvű firmware-t töltötte le.

Az alábbi módszer következményeiért semmilyen felelősséget nem vállalok. A készülékem eleve szolgáltatófüggetlen volt, a garanciája rég lejárt, tehát ezek a kérdések nem foglalkoztattak, amikor belevágtam.

Először djkaty leírását dobta elő a Google, de ez kissé pontatlan, nem is jártam sikerrel. Végül a nokiaphoneblog segítségével tudtam új firmware-t telepíteni. Először le kell tölteni a Nemesis Service Suite nevű programot, és a telepítése során a "Virtual USB Device" módot kell bejelölni.

Nagyon fontos, hogy amikor a telepítés végén az a roppant hülye kérdést hangzik el, hogy "Akarja látni a virtuális USB driver telepítését?", akkor mindenképpen a NEM gombra kell bökni. Nekem előszor azért nem működött a frissítés, mert djkaty erről egy szót sem írt.


A telefont PC Suite módban kell a számítógéphez csatlakoztatni USB-n, és a lehető legfrissebb PC Suite-ot érdemes használni, nehogy gond legyen az új formware telepítésével. A Nemesis Service Suite programablakában a jobb felső sarokban lévő nagyítóra kattintva megtalálja a szoftver a csatlakoztatott mobilt, elődob néhány adatot, majd a Phone Info fülön a megfelelő négyzet kipipálásával be kell olvastatni a készülék aktuális termékkódját.

Ezt követően ugyanoda be kell írni az új termékkódot, és az Write gombra nyomva feltölteni a készülékre. Érdemes odafigyelni, nehogy valami távol-keleti verzió kerüljön a mobilra!

Ha megváltozott a termékkód, az NSU már az új nyelven tölti le a legfrissebb szoftvert. Úgy tudom a módszer nem törli a szolgáltatói függőséget.

Termékkódokat itt találtam, az én készülékem EURO1 volt és EURO3 lett. Jó hekkelést!

Kubában tömegek állnak sorba az első mobiljukért

2008. április 15., 14:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hosszú sorok kígyóznak Kubában az állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató irodája előtt, mert most már átlagemberek is vehetnek maguknak mobilt. Bár eddig csak a kommunista elitnek és a külföldieknek adatott meg a lehetőség a mobilozásra, virágzott a készülékek és SIM-kártyák feketepiaca. Raul Castro azonban februárban megadta az engedélyt a mobilhasználatra. Persze most is csak a gazdagok juthatna moilhoz, mert egy mobiltelefon  ára nagyjából kilenc havi kubai átlagkeresenek felel meg, írja az Inquirer. Szerencsére sokaknak küldenek pénzt a már külföldre szökött családtagok.

Mitől lesz nyerő a Nokia érintőkijelzős mobilja?

2008. április 10., 22:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyelőre keveset tudni a Nokia 5800 Tube mobilról, amelyet sokan az iPhone riválisának tekintenek, de nem az, mert az iPhone szép, és nagyon sokan csak ezért megveszik. A Nokia megint egy kicsit lassan reagált, a már szinte mindegyik nagy riválisnak van újszerű érintőkijelzős készüléke. Papírforma az 5800 Tube szerint méltó versenytárs, hiszen 3,2 megapixeles auofókuszos kamera, 3,2 hüvelykes érintőkijelző, hsdpa, wifi, bluetooth, és gps is lesz benne, valamint tévékimenet, és a Symbian oprendszer is biztosan sokkal jobban működik már, mint amit Barcelonában mutogattak. A Symbian-Freak kémfotója szerint az interfész nagyon hasonlít az S60 kezelőfelületére, remélem még csiszolgatják egy kicsit, és a végleges változatban nem lesz vékony gördítősáv, sőt, egyáltalán nem lesz gördítősáv, sem options menü, sem exit. Vajon a mobil jobb felső sarkában lévő XpressMedia felirat mit jelent, milyen új szolgáltatások tartoznak hozzá? Lesz a mobilnak szép változata is, vagy a Nokia csak izomból, erős hardverrel próbálja majd legyűrni a riválisait? És miért venne  bárki is érintőkijelzős Nokiát, ha az ennyire hasonlít a szokványos modellekhez?

Játékfejlesztő versenyt hirdet a Nokia

2008. április 9., 15:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn gyártó olyan ötleteket vár, amelyek felforgatják a mobiljátékok világát. A három legjobb koncepció gyártás előtti szerződést írhat alá a Nokia Publishinggel és pénzdíjban részesül. A verseny összdíjazása 70 ezer euró, az első helyezett emellett 40 ezret, a második helyezett 20 ezret, a harmadik pedig 10 ezer eurót kap. N-Gage-dzsel kompatibilis, illetve a Symbian alapú S40 vagy S60 készülékek fejlett szolgáltatásaira és funkcióira támaszkodó játékkal lehet nevezni. Az elképzeléseket a developer.n-gage.com/innovation címen kell leadni augusztus 20-ig. A nyerteseket a versenybírókból álló külső zsűri nevezi majd meg a 2008. október 29-30-i római Nokia játék-csúcstalálkozón.