Játékfejlesztő versenyt hirdet a Nokia

2008. április 9., 15:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A finn gyártó olyan ötleteket vár, amelyek felforgatják a mobiljátékok világát. A három legjobb koncepció gyártás előtti szerződést írhat alá a Nokia Publishinggel és pénzdíjban részesül. A verseny összdíjazása 70 ezer euró, az első helyezett emellett 40 ezret, a második helyezett 20 ezret, a harmadik pedig 10 ezer eurót kap. N-Gage-dzsel kompatibilis, illetve a Symbian alapú S40 vagy S60 készülékek fejlett szolgáltatásaira és funkcióira támaszkodó játékkal lehet nevezni. Az elképzeléseket a developer.n-gage.com/innovation címen kell leadni augusztus 20-ig. A nyerteseket a versenybírókból álló külső zsűri nevezi majd meg a 2008. október 29-30-i római Nokia játék-csúcstalálkozón.

Szédítő gyorsan terjed a hsdpa

2008. április 9., 13:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Minden más mobiltechnológiánál gyorsabban terjed a hsdpa, egyetlen év alatt százötven százalékkal nőtt a több megabites mobilinternetre csatlakozni tudó eszközök száma, derül ki a mobilgyártók szövetsége (GSA) által közzétett adatokból. A szövetség szerint most 637 hsdpa-s termék van, aminek több mint a fele mobiltelefon. A második legnagyobb csoportba a laptopba dugható adatkártyák tartoznak, ezekből 103 típus kapható, ezután jönnek a vezeték nélküli routerek, az usb modemek, és a lista végén van még hét médialejátszó és egy kamera is.

Alan Hadden, a GSA elnöke azt mondja, hogy ezzel a növekedési sebességgel a hsdpa minden más mobiltechnológián túltesz, ugyanebben a fejlődési fázisban feleennyi edge-es készülék, és csupán hatodennyi 3G-s eszköz állt a vásárlók rendelkezésére.

A gyors feltöltését felelős hsupa is gyorsan terjed, már hatvanhat ilyen eszköz van, és a többségükkel másodpercenként 2,1 megabit adatot lehet feltolni a szerverekre. Emellett most már hetven hspa eszközben van GPS, míg fél évvel ezelőtt csupán húszban volt navigáció.

Két SIM-kártya egyetlen mobilban

2008. április 9., 12:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Magyarországon is piacra dobja a Samsung az egyszerre két mobil-előfizetést kezelő D780-as készüléket, így egyre kevésbé lesz nehéz több száz százalékra növelni a hazai mobilpenetrációt. A gyártó sajtóközleménye szerint a Dual SIM készülékek két teljes  értékű mobiltelefont egyesítenek magukban, tehát amíg az egyik telefonszámot használjuk, a másik telefonszámon is lehet hívásokat fogadni. Arról nincs tudomásunk, hogy a dél-koreai klónozó csodadoktorok elkészültek-e a beültethető plusz szájakkal és fülekkel, hogy mi is képesek legyünk egyszerre két hívást kezelni.


A Samsung D780 egyébként a szürkeimportban itthon is kapható D880-as utódja. Van benne 2 megapixeles kamera, a 2,1 hüvelykes QVGA kijelző, FM rádió, bluetooht 2.0 és 1200 mAh-ás az akkuja. A kütyü először Oroszországban lesz elérhető májusban, majd ezt követően Délkelet-Ázsiában, Európában és a Közép-Keleten is megjelenik.

Nyolcszáz megabit per másodperc a mobilban

2008. április 7., 14:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szédítően gyors memóriacsipet fejlesztett ki a Hynix, amelyeket az Engadget híre szerint csúcskategóriás mobiltelefonokban és lapostévékben lehet majd hasznosítani. A dél-koreai gyártó egy gigabites LPDDR2 DRAM csipje alacsony fogyasztású, 800 megabit per másodperc a sebessége 1,2 volton. Egyelőre nincs hír arról, hogy a 66 nanométeres gyártástechnológiával készült csipeket mely mobilgyártók akarják majd használni. A csipet 2008 utolsó negyedévében kezdik nagy volumenben gyártani.

Szoftverfrissítési nehézségek a Nokiánál

2008. április 7., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia csúcskategóriás készülékeinek a szoftvere viszonylag gyakran frissíthető, a finn gyártó ezekkel a letölthető javításokkal tünteti el a mobiljaiban lévő kisebb-nagyobb hibákat. Csakhogy friss tapasztalataink és külföldi beszámolók szerint a szoftverfrissítéseket kezelő szerverek kissé hektikusan működnek. Egy olvasónk az N95-höz keresett frissítést a Nokia weboldalán, de a szájt igen furcsán reagált a lekérdezésre, azt írta, hogy "jelenleg nincs szoftver a megadott termékkódhoz." Az üzenet már csak azért is furcsa, mert amikor az olvasónk kábellel rákötötte a telefonját a számítógépére, és a Nokia Software Update programmal megnézte, hogy van-e frissítés, gond nélkül letölthette a 21-es verziót. A készülék olvasónk szerint hivatalos márkaboltból származik.



Hasonló problémát tapasztaltunk egy Nokia N80 esetében. A telefon menüjéből, az erre kitalált beépített szoftverrel ellenőriztem, hogy van-e frissítés, de a mobil azt írta ki, hogy nincs. Ehhez képest a Nokia weboldalán kiderült, hogy igenis van frissítés, és hónapok óta elérhető. A Nokia Software Update ezt is gond nélkül telepítette.



A szoftverfrissítő rendszer hibás működésére utal az All About Symbian híroldal felfedezése is, egy tesztelőnek és néhány hozzászólónak ugyanis a Nokia E90 kommunikátorhoz sikerült letöltenie egy valószínűtlen verziószámozású szoftverfrissítést, a 7.40-es után a 200.34-est. A frissítéssel rengeteg hibát kijavít, feltelepíti a Flash Lite 3-at, amely támogatja a Flash videók (YouTube) lejátszását, és benne van a Quickoffice 4.1.27.5 verziója.

Megkérdeztük a Nokiát a problémáról, a történetet hamarosan folytatjuk.

Elindult az N-Gage

2008. április 4., 17:35 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Elkészült az új N-Gage játékletöltő szoftver végső változata, máris feltelepítheti, akinek kompatibilis készüléke van. Jelenleg az N81, N81 8GB, N82, N95, és N95 8GB mobilokon futtatható, de később több más készüléken is elérhető lesz, beleértve például az N73-at, N93-at és N93i-t.


A világ legnagyobb működő mobilja

2008. április 2., 21:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Saját mobiltelefonjának gigantikus másolatát készítette el egy kínai férfi, abban reménykedve, hogy ezzel bekerülhet a rekordok könyvébe. Másra nem is nagyon jó az óriástelefon, amely mobilnak aligha nevezhető, hiszen kilencven centiméter magas és huszonegy kilogrammot nyom. Az Ananova hírportál szerint egy helyi újságíró kipróbálta a készüléket, és tudott vele telefonálni, illetve üzeneteket küldeni. A mobilban van beépített kamera és internetelérés is, de csak konnektorra kötve működik, mivel a férfi nem tudott elég nagy akkut készíteni.



Még gyorsabb az Opera Mini 4.1

2008. április 2., 21:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent az Opera Mini 4.1 bétája, amely a fejlesztők szerint ötven százalékkal gyorsabb az előző verziónál. A url-ek beírását is megkönnyíti az új Mini az automatikus kiegészítés funkcióval. Emellett a böngészővel lementhetők a weboldalak, amelyeket kapcsolat nélkül is el akarunk érni és a weboldalakon lehet szövegre keresni. Az Opera Mini kezeli a legfontosabb fájlok, így például a képek és csengőhangok letöltését, amit sokszor csak a készülék saját böngészőjében lehetett megtenni. Az új béta az operamini.com/beta címen letölthető.

Beteg, aki állandóan üzenget?

2008. április 2., 07:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy orvos szerint nemcsak a netfüggőség, de még a túlzásba vitt üzenetküldés is mentális betegség. A tudományos szaklapban publikáló orvos azt írja, hogy aki nem férhetett hozzá az internethez, vagy a mobiltelefonjához, dühös és depressziós lett. A MobHappy szerencsére helyére teszi a dolgokat: "talán csak szeretnének csevegni a barátaikkal?" Vagy talán a kommunikáció mentális betegség?

Az IPv6 megmenti az akkut

2008. április 1., 21:58 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Komolyan befolyásolja az akku teljesítményét, hogy a mobiltelefonok SIP-alapú VoIP megoldása fél percenként üzenetet küld a hálózatra, mert így tartja nyitva a NAT tűzfalat, írja Martin Sauter mobilszakértő a blogjában. A VoIP-kliensnek jeleznie kell, hogy még életben van, elérhető. Ugyanígy fogyasztják az akkut a push email megoldások, a VPN és az instant üzenetküldők is, tehát a probléma széles körű. Minderre megoldást nyújt majd az IPv6 használata, mert elegendő cím áll majd rendelkezésünkre, nem kell majd NAT. Tehát az IPv6 alapú, folyton futó alkalmazásoknak nem kell majd folyton jelezniük, hogy működnek.

Felhasználói élményt nyújt a Sony Ericsson Xperia

2008. április 1., 21:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Sony Ericsson beismerte, hogy az Xperia X1 készüléken Windows Mobile 6.1 operációs rendszer fut majd. A mobilgyártó cég keddi sajtóközleménye szerint a Sony Ericsson az Xperia telefonjaival a felhasználót helyezi a mobil multimédia élmény középpontjába, bármit is jelentsen ez.


Ha ez nem lenne elég, íme a teljes sajtóközlemény:
Tovább

Havonta egy hét ingyen mobilozás a Pannonnál

2008. április 1., 21:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szokatlan akciót indított a Pannon, az új előfizetők hat hónapon át havonta egy hetet visszakapnak. Az akcióban azok a Praktikum és djuice előfizetők vesznek részt, akik április 1. és május 18. között kötnek új szerződést. Az ajándék hetek időtartama alatti teljes beszédforgalmat, az összes sms és mms díját, valamint az adatforgalom árát visszatölti a Pannon az ügyfél egyenlegére.


Az akcióban részt vevők minden hónap közepéig sms-értesítést kapnak, melyik volt az előző hónapban az ingyenes hét. Az ingyenes hétre eső forgalmak értékét az ingyenes hét hónapjától számított két hónapon belül tölti fel a Pannon. A feltöltés pontos idejéről és a feltöltött összegről is sms-ben tájékoztatja a Pannon a kártyás ügyfeleket. Az akciós ajánlat írásbeli szerződéskötéssel megvásárolt Praktikum vagy djuice kártyás előfizetésekre érvényes, az ingyenesség az egyszeri ill. eseti díjakra, valamint a mobilvásárlásra nem vonatkozik.

Vodafone: 2010-re minden második hozzáférés mobil lesz

2008. március 31., 21:34 Módosítva: 2017.04.19 15:57
Már 111 településen elérhető a Vodafone harmadik generációs hálózata, így a szolgáltató szélessávú hozzáférését a lakosság több mint ötven százaléka veheti igénybe. Beck György cégvezér optimistán nyilatkozott a mobilinternet jövőjét illetően, szerinte 2010-ben Magyarországon minden második netezőnek mobil hozzáférése lesz. A Vodafone piackutatása szerint meglepően sokan, a felhasználók ötven százaléka helyhez kötött asztali számítógépen használja a mobilinternetet. Az ügyfelek 35 százaléka csatlakozik a hálózatra laptoppal, házon kívül, és 46 százalékuk használja otthon a mobilinternetet laptoppal.



A keddi sajtótájékoztatón a Vodafone legfőbb hardverbeszállítója, a kínai Huawei is bemutatott egy új terméket, amellyel a végfelhasználók aligha találkoznak majd, de a szolgáltatás minőségét nagyban befolyásolja. Egy elosztott bázisállomást lehetett kézbe venni, ami azért érdekes, mert a korábbi, hűtőszekrény méretű bázisállomásokat még kamionnal kellett a helyükre cipelni (az adótornyokhoz), ezt az újat viszont akár egy pizzafutár is leszállíthatná. A korábbi bázisállomások telepítése akár hónapokat is igénybe vett, a vékonyka bázisállomást viszont három napon belül telepíteni tudják. Egy ilyen kütyü adatátviteli sebessége 14 megabit per másodperc, és a Huawei szakértői szerint a készülék körülbelül hatvan százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a korábbi nagy bázisállomások.

Nagy kocka, de jól navigál az Asus mobilja

2008. március 31., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Talán kevesen tudják, de az alaplapgyártásban élen járó Asusnak mobiltelefonjai is vannak, ezek közül próbáltam ki az aktuális csúcsmodellt, a P750-et. A készülék brutálisan nagy, mint általában a Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonok. Bár robusztus, érdemes rá vigyázni, hiszen 2,6 hüvelykes érintőkijelzője könnyen megsérülhet, és a memóriakártya nyílása fedetlen - kitűnő porgyűjtő. Szerencsére a készülék oldalán van egy hold gomb, amely nemcsak gombzárként működik, de egyben takarékos módba is kapcsolja a kijelzőt. (Képeink)

 



A P750 kialakítása inkább praktikus, mintsem kifinomult. Egyszerű, szögletes műanyag téglatest. Szerintem a Microsoft-hívő rendszergazdák biztosan valami ilyesmire vágynak, és azért ők, mert a Windows Mobile kezeléséhez feltétlenül kell némi elkötelezettség a redmondi szoftvergyártó iránt. Másképp elég nehéz szemet hunyni afölött, hogy az ikonok a Windows 3.1-re hajaznak, a menük összetettek, és nagyon sok beállításhoz a szükségesnél többet kell klikkelni. Mindemellett a Windows Mobile legtöbb menüjében csak böködőpálcával használható az érintőkijelző, ami minden egyes művelet elvégzését legalább fél-egy másodperccel lassítja.




Szerencsére az Asus felismerte a Windows Mobile hibáit, ezért az indítókijelzőn elérhető egy Asus Launcher nevű menü, amelyben nagyobb ikonok vannak, így a legfontosabb funkciók kényelmesebben elérhetők. Itt ujjal böködve is simán elindítható a GPS vagy a Media Player. Emellett az Asus rendes gombokat is rakott a P750-re, amelyek szintén nagyon megkönnyítik a készülék használatát. Ezen kiegészítőknek hála nem volt gondom az Asus P750 kezelhetőségével, de a Microsoftnak teljesen át kellene alakítania az operációs rendszerét, mert a Windows Mobile kezelőfelülete katasztrofális.


 

 


A beépített GPS-t egészen ügyes alkalmazásokkal használja ki az Asus. Alapból térkép nem volt a készüléken, de a hsdpa kapcsolaton másodpercek alatt letöltöttem a Google Maps programot, és fél percen belül saját útvonalat tervezhettem rajta. Szerencsére egyszer sem jutott eszembe, hogy használnom kellene a földrajzi koordinátámat sms-ben továbbító Location Courier nevű programot, amely leginkább segélykérőként használható, ugyanakkor az utazásokat nyomon követő Travelogot többször is használtam. Eredetileg azt terveztem, hogy egy hosszú biciklizés útvonalát mentem le, de a rettentő hideg miatt inkább egy éjszakai ügyeletből történő hazavánszorgást örökítettem meg. A Travelog menet közben egy üres fehér háttérre lerajzolja az útvonal képét, ami önmagában semmire nem jó, csakhogy az útvonal lementhető .kmz formátumú fájlba, amely a Google Maps weboldalon és a Google Earth programban is betölthető.



Kicsit lassan reagál a P750 kamerája, de egész tűrhet képeket készít, és ezt bele tudja menteni a képbe a földrajzi koordinátákat. Tehát ha a képet feltöltjük a Flickr tárhelyére, a kép megjeleníthető a Yahoo térképén. Az Asus mobiljában egyébként 520MHz-es processzor és 64 megabájt RAM van, ezért a készülék általában elég gyorsan reagált az utasításokra. Akkuja elméletileg három és fél óra beszédidőt biztosít, a készenléti ideje viszont nagyban függ attól, hogy használjuk-e a műholdas navigációt és a többi extra funkciót. Nálam minden este konnektorért könyörgött a készülék. A P750 kártyafüggetlenül körülbelül 150 ezer forintba kerül.



Kubában is lehet már mobiltelefonálni

2008. március 28., 17:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Raúl Castro új kubai elnök engedélyezte, hogy a kubaiak saját mobiltelefont vehessenek.

A mobilszolgáltatást szerződés alapján vehet igénybe a kubai átlagember, de előre kell fizetni, ráadásul valutában. A karibi szigetországban eddig csak külföldiek és kormányzati tisztviselők használhattak mobiltelefont.

A valutában történő előre fizetés feltétele várhatóan a vagyonos kubaiakat hozza majd előnyös helyzetbe, akik közül többen már eddig is rendelkeztek mobiltelefonnal befolyásos kapcsolataik révén, vagy külföldön élő rokonaikon keresztül. Néhány nappal ezelőtt a kubai kormány feloldotta a számítógépek, a DVD- és videolejátszók, illetve még néhány elektronikus eszköz  árusítására vonatkozó tilalmat. (mti)

Fél megabites letöltési sebesség EDGE-en

2008. március 28., 08:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia Siemens Networks bemutatta az új Dual Carrier EDGE technológiát, amellyel jelenetősen megnövelhető a 2,5G bázisállomások sebessége. Az új szoftver telepítése után az EDGE letöltési sebessége 592 kilobit/másodpercre nő, tehát a most elavultnak tekintett technológia bemerészkedik a 3G területére. A szolgáltatók ősszel juthatnak hozzá a frissítéshez.

Az EDGE még ennél is többet tud majd, és a Nokia Siemens Networks már dolgozik az úgynevezett EDGE Evolution technológia kifejlesztésén is, amellyel állítólag 1,2 megabites letöltési  és 473 kilobites feltöltési sebesség érhető el. Ezt pedig már mindenki nyugodt szívvel nevezheti majd mobilszélessávnak.

Egyetlen dolgot nem tudott elárulni a Nokia Siemens Networks: kell-e valamilyen extra hardver vagy szoftver a mobiltelefonokra ahhoz, hogy gyorsabb legyen a letöltés.

Az Apple leadta a rendelést a 3G iPhone-ra?

2008. március 27., 22:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Több mint valószínű, hogy hamarosan megjelenik az iPhone 3G változata, a Gartner egyik elemzője szerint ugyanis az Apple leadott egy tízmillió darabos megrendelését valamelyik ázsiai gyártónál. Ken Dulaney szerint azért sürgeti az Apple a 3G-s váltoat megjelenését, mert az EDGE-es verzió nem teljesít jól az európai piacokon. Az iPod Observer szerint az új modellben OLED kijelző lesz, ami vékonyabb és kevesebb áramot fogyaszt, mint a szokványosa LCD.

Rázós kijelző Koreából

2008. március 26., 22:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Teljesen új dimenziót ad az érintőkijelzőknek a Samsung, új készüléke huszonkét különféle rezgéssel tud jelezni a felhasználónak. Az Anycall Haptic nevű készülék 3,2 hüvelykes kijelzője mindegyik utasítás elfogadását visszajelzi. A zenelejátszó hangerejének megváltoztatásakor például a régi hangerőállító gombok kattanásának a hangját és érzését utánozza a mobil, állítja a Samsung.

A mobilnak egyébként 16:9 arányú kijelzője van, 2 megapixeles kamerája, tévétunere, és az indítóképernyőre widgeteket lehet helyezni. Mindez nagyon szép, csak a készülék ára nem az: 700-800 dollárt kérnek el érte Dél-Koreában.

Kettévágják a Motorolát

2008. március 26., 15:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Két vállalat lesz a Motorolából, az egyikhez a mobilok és kiegészítőik gyártása tartozik majd, a másikhoz pedig szélessávú és nagyvállalati telekommunikációs eszközök gyártása. Az amerikai társaság nem okozott nagy meglepetést, hiszen az összes riválisa megtette ugyanezt. A Nokia is kiszervezte a hálózati eszközök gyártását a Nokia Siemens Networks vállalatba, az Ericsson pedig a mobilgyártó részlegét helyezte át a Sony Ericsson vegyesvállalatba.

A Motorola kettévágása várhatóan 2009-ben történik meg. Greg Brown, a Motorola vezérigazgatója arra számít, hogy az új cégek a maguk területén rugalmasabbak lesznek. A szétdarabolást egy befektető, Carl Icahn szorgalmazta leginkább. A legtöbb probléma a cég mobilgyártó részlegével volt, amely 2007-ben ugyanakkora forgalmat generált, mint a cég másik két részlege, az év során 1,2 milliárd dolláros veszteséget termel, miközben a másik két részleg 1,9 milliárdos nyereséget könyvelt el. Ráadásul a Motorola elvesztette második helyét a mobilgyártók ranglistáján.

Emberbőrszerű gombok a mobilon

2008. március 26., 13:13 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Bizarr, sőt, gusztustalan fejlesztéssel állt elő a koreai LG: az SH240 típusjelű mobil gombjai tapintásra a valódi emberbőrre emlékeztetnek. Vannak olyan dolgok, amiket még bottal sem szívesen piszkálnék, és a valódi emberbőrre emlékzetető fröccsöntött izék pont ilyenek.

Azért remélem, hogy bőrkeményedésre emlékeztető  dolgok nincsenek rajta. Egyébként a telefonban két megapixeles kamera, hsdpa és bluetooth van, meg más egyéb, szokványos alkatrészek. Az Engadget szerint négyszáz dollárért lesz kapható.

Zafír a hálózaton

2008. március 25., 07:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Moleskine telefonregiszterem mellett egészen jól mutat a Nokia 8800 Sapphire Arte, és mindkét tárgy azért vonzó, mert jól vannak összerakva, ellenállóak. Ezt a luxust azonban meg is kell fizetni, a legendás papírtömböt háromezer, a rozsdamentes acélból, üvegből és bőrből készült mobilt nagyjából háromszázezer forintért tehetjük zsebre. A szétcsúsztatható készülék szétnyitásakor és összecsukásakor is keményen koppan, ami mindig arra emlékeztet, hogy a mobil erős anyagokból készült. A készülékhez adott elegáns hasítottbőr tok is fontos kiegészítő, tudniillik egy ismerősöm már sikeresen bebizonyította a 8800 egyik korábbi verziójával, hogy az üvegborítás könnyen törik.

 


A Sapphire Arte kijelzője szerves fénykibocsátó diódákból áll és tizenhatmillió színárnyalatot tud megjeleníteni. Már az alap menü színesebb ikonjain látszik, hogy ez nem szokványos kijelző, nagyon élénk az Opera Mini piros karikája. Szépek a háttérképek és jók a csengőhangok is, de az igényes mobilozókat is olyan rövidítésekkel kényezteti a Nokia, mint például az üz.kezelés és az alkalm.-ok. A mobil egy gigabájtos memóriájában fotókat tárolni nem érdemes, mert hiába van 3,2 megapixeles fényképező, a vaku hiánya igencsak behatárolja, hogy hol készíthetünk képeket – ahol tűz a nap. Zenét hallgatni is csak külön megvásárolt bluetooth fülhallgatóval érdemes, mert a mobilhoz adott monó headset erre nem alkalmas.

 


Még több kép:
Tovább

Százmillió dollárt kaszált a Modu

2008. március 24., 16:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A moduláris mobiltelefont kifejlesztő izraeli Modu százmillió dolláros befektetői támogatást szerzett a már meglévő húszmillió dollárja mellé. A sikerről beszámoló The Globes című lap nem nevezi meg a befektetőket. A cégnek nyilván azért van szüksége ilyen sok pénzre, mert nem könnyű megjelenni a mobiltelefonok túlzsúfolt piacán, meg akkor sem, ha az ötletük roppant egyedi. A nyilvánosság előtt februárban megjelent cég modulokból összerakhatő mobilt szeretne piacra dobni, amely különféle kiegészítő tokokkal felszerelhető: mp3-lejátszóval, nagyobb kijelzővel, digitális kamerával. Így a mobil mindig egy feladatra van kihegyezve, de arra nagyon. Állítólag a Philips szívesen gyártana kiegészítőket a modunak, és a telefon már idén októberben megjelenik Olaszországban, Izraelben és Oroszországban.


Nagyon tud böngészni az LG

2008. március 21., 21:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Korlátozásoktól mentes internetezést ígér az LG LH2300 mobil, amely április elején jelenik meg Koreában, és átszámítva nagyjából százezer forintért lesz kapható. Az eddig megjelent közlemények sajnos nem részletezik, hogy mit jelent a "teljes internetes szolgáltatás", az alábbi képen is csak annyit látszik, hogy a szörnyen nagy számítógépes lcd kijelzőn látott weboldalt a kütyü 3 hüvelykes, 800x480 képpontos érintőkijelzőjén is szépen megjelenik. A mobilba egyébként T-DBM tévétunert, 3 megapixeles autofókuszos kamerát, bluetooth 2.0 csatolót és microSD foglalatot is raktak.


Elindult a Windows Mobile magyar weboldala

2008. március 19., 14:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Microsoft magyarországi leányvállalata külön weboldalt készített az okostelefonokon futó Windows Mobile rendszernek, így az érdeklődők már magyar nyelven is friss információkat kaphatnak róla. A szájt bemutatja a főbb szoftvereket, például az Office, az Internet Explorer, az MSN-t és a Media Player lejátszót, illetve a készülékeket is.

Mivel a Microsoft az ASUS keddi sajtótájékoztatóján beszélt először a magyar portál indulásáról, a szájt fő oldalán  néhány ASUS mobilt népszerűsítenek, a P526-ost és a P750-est. Ez utóbbiba rengeteg érdekes funkciót épített a tajvani gyártó, a Location Courier nevű programmal sms-ben továbbíthatjuk földrajzi koordinátáinkat, a Travelog pedig a GPS folyamatos figyelésével lementi az általunk megtett útvonalat, amely később a számítógépen a Google Earth programban újra megnézhető.

A sajtóeseményen néhány percen át nyomkodhattam az M930-as kommunikátort is, amely szerintem a kis méretű belső kijelzője miatt jobban hasonlít a Nintendo DS-re, mint a Nokia E90-re, noha az utóbbit próbálja becserkészni.

Tarol az iPhone az interneten

2008. március 18., 21:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ismét felmérés készült arról, hogy az iPhone használói mennyire szeretnek internetezni a mobiljukon. A M:Metrics adatai szerint nagyon szeretnek netezni, 85 százalékuk olvasott híreket és egyéb információkat a mobilján, miközben a rivális okostelefonokat használók csupán 58,2 százaléka, és a teljes piac alig 13,1 százaléka böngészett.

Az iPhone használók 30,9 százaléka nézett tévéműsort vagy videót a mobilján, amíg az okostelefonosok csupán 14,2 százaléka, és a teljes piaci átlag 4,6 százalék volt. Az iPhone használók 49,7 százaléka keresett fel közösségi szájtot, ami tizenkétszer nagyobb a piaci átlagnál. Az iPhone használók 74,1 százaléka hallgatott zenét a mobilján, amíg a teljes piac alig 6,7 százaléka teszi meg ugyanezt.

Milyen emberek vesznek iPhone-t? Főleg azok a 25-34 éves férfiak, akik szénné keresik magukat, azaz nagy részük évente több mint százezer dollárt visz haza, amiből bőven jut a mobilinternetezésre.

Arckövető mobilkamera a Samsungtól

2008. március 18., 21:16 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nyolc megapixeles, mobilba építhető CMOS kameramodult fejlesztett ki a Samsung, és szerencsére nem minden a megapixelekről szól. Az alig 8,5 milliméter vékony kamerában, amely az Engadget szerint valamikor az év második felében jelenik meg a csúcskategóriás készülékekben, van rázkódásvédelem, egy centis makró, arckövető technológia, és mosolyfelismerés, azaz a kamera azonnal exponál, ha mosolyt lát.


Feszes fenék a mobilon

2008. március 18., 17:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egészségügyi wap portált indított a Pannon, amelyet az IQ-Medicina Zrt.-vel közösen fejlesztett ki a mobilcég. A portálon van anatómiai atlasz rajzolt képekkel és videókkal, illetve a betegségek leírásai, az orvosi kifejezések magyarázatai, egészségügyi intézmények és wellness fürdők adatai, allergialisták és gyógyszeradatbázisok is megtalálhatóak.



A felhasználók a portálon egyéni kockázatbecslést is végezhetnek, és cellamérés alapján információt kaphatnak arról, hogy egy adott területen mekkora a kullancsveszély, és van-e valamilyen allergiát okozó anyag a levegőben, mondta Huszlicska József, a Pannon vezérigazgató-helyettese.

A szolgáltatást mindhárom mobilcég ügyfelei elérhetik, a felhasználás jellegétől függően adatforgalmi, időszakos, havi vagy napi díjért. A Pannon a szolgáltatás kifejlesztésére, más egészségügyi tartalmak és adatbázisok kiépítésével együtt háromszázmillió forintot fordított.

A társaság 3,4 millió ügyféléből nyolcszázezren wapoznak. A szájt a mobilok böngészőjéből az iqmed.hu/wap/wapdoktor.php címen elérhető. A kullancstérkép a portálon a Részletes tartalom/ Lakossági tartalom/ Egészségügyi és életmód tartalom/ Földrajzi helyhez kötött szolgáltatások/ kullancstérkép menüpontnál van.

Windowsos mobilokon is lesz Flash

2008. március 18., 13:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Microsoft megvette az Adobe Flash Lite és a Reader LE licencét, tehát a Windows Mobile operációs rendszer is be tudja majd tölteni a Flashes weboldalakat, és kezeli majd a pdf fájlokat. A Flash Lite segítségével a mobilokon is megjeleníthetők a Flash animációval vagy  videolejászóval teletűzdelt szájtok, ami praktikusan annyit jelent, hogy a YouTube és az idegesítően villogó webes reklámcsíkok is megjelenhetnek a pici kijelzőkön. Persze a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű, mert a Flash Lite nem egyenértékű a Flash legfrissebb verziójával.

A Nokia multimédiás csúcskészülékein már évek óta van Flash Lite, és nagyjából két hete derült ki, hogy a finn mobilgyártó a Microsoft által fejlesztett rivális Silverlightot is felrakja  majd a mobiljaira és a táblagépére. A bejelentés nem részletezte, hogy a Microsoft mobiljain mi lesz a Flash Lite-tal, ha megjelenik a Silverlight Mobile.

Nokia 6555: nem csúnya, de cserébe nem is érdekes

2008. március 18., 10:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nehéz egy semmilyen szempontból sem különleges telefonról írni. A Nokia 6555 legfontosabb tulajdonsága igazából az, hogy szép, de legalábbis nem ronda. Nem úgy szép, mint a drága, felsőkategóriás dizájntelefonok, igényesebb műanyagokkal, üveggel és fémmel (ahogy egy Samsung Armani vagy egy Nokia 8800). Itt minden a szokásos anyagokból van, de összességében mégis szép a készülék. A fekete házon kívül krómcsík fut végig, ami kinyitva áll össze egy teljes oválissá, és ez a krómcsík belül, a kijelző és a billentyűzet körül is visszaköszön. Kinyitva, oldalról nézve maga a telefon is szép ívet mutat. A külső, egyébként elég nagy (128 x 160 pixel) kijelzőn kinyitáskor és az összecsukás után néhány másodperccel kifejezetten szép analóg óra képe jelenik meg. Ezzel vége a feltűnő tulajdonságoknak, belül egy középkategóriás telefont találunk, szép kijelzővel (240 x 320 pixel), 1,3 megapixeles kamerával, 3G-vel, micro SD-kártyahellyel.
Az összhatást persze elrontja néhány bosszantó apróság: én például nem tudom megszokni, hogy egy csomó Nokiánál az üzenetek megnézegetése idegesítően sokáig tart, mivel hol a „Mappa megnyitása”, hol a „Visszatérés a mappához” üzeneteket bambulva vagyunk tétlenségre kárhoztatva. Ezek általában csak tizedmásodpercekig tartanak, de ez sok üzenetnél összeadódik, és nagyon zavaró. A telefon kinyitáskor is lassan ébred, azaz amikor csörgés után felvettem, a hívó fél rendszeresen nem hallotta a köszönésemet, így meg kellett szoknom, hogy a halló előtt várjak egy ütemet.
A harmadik rossz pont (ami szintén nem csak a 6555-ös sajátja) a gyenge akkuteljesítmény. A telefon egy-két nap alatt teljesen lemerül, és emiatt többször kerültem kínos helyzetbe, mert volt, hogy a töltőt otthon felejtettem, és az Indexben kevés embernek van az újfajta, kisebb töltőszabványhoz való töltője. Az akku egyébként rendesen melegszik is, a telefon néhány perces abajgatása után már kifejezetten kellemetlen a tenyérnek a meleg hátlap, az ujjaknak a meleg gomb. A telefon a Pannonnál 50 ezerért kapható előfizetéssel.

Sztereó kamera a Motorola mobilján

2008. március 17., 16:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Motorola tavaly 4,4 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, miközben aéves bevétele 36,6 milliárd dollár volt. Az Inquirer cikke szerint az amerikai gyártó azon kevés cég közé tartozik, amely az elmúlt évben nem csökkentette, hanem jelentősen megnövelte a K+F-re fordított büdzséjét. Rengeteg pénzről van szó, és nem tudjuk, hogy jó helyre került-e, hiszen az elmúlt néhány hónapban csak a cégvezetés teljes cseréjéről érkeztek hírek.

Talán a Gizmodón bemutatott két kamerás mobil lesz a megváltó készülék, aminek a kifejlesztésére oly sokat költöttek? A koncepció egyébként csak annyiban új, hogy a második kamera nem a kijelző fölött van, hanem az első mellett, amiből arra lehet következtetni, hogy a mobillal 3D-s (-szerű) sztereó fotókat lehet készíteni.