Opera Minit telepít a Pannon

2006. október 25., 15:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Opera Minit telepít a Pannon az általa eladott mobilokra, írja a cég szerdai sajtóközleménye. A Pannon wapos portáljáról régóta letölthető a böngésző, két helyről is, ami elég szimpatikus gesztus a felhasználók felé. Nem csinálnak úgy, mintha ők tojták volna a webet és a bugyikék színű oldalakon kívül semmi se létezne. Persze írhatnám azt is, hogy utánozni próbálják a T-Mobile web'n'walk-ot, de nem akarok gonoszkodni. Jól van ez így.

Szóval fontos lépés, és ha egy mobilszolgáltató nem kezd el értelmes mobilwebes szolgáltatásokat innoválni/felvásárolni, és azokat nem tolja az ügyfelei arcába, akkor hamarosan eláshatja magát. Ugyanis kit érdekel, hogy ki adja az internetet? Senkit. Jön egy kék/megenta/piros számlalevél hónap végén, bekerül egy mappába a többi mellé, a folyószámláról meg magától átmegy a pénz. Csökken a jelentőségük, miközben azok a cégek, amelyek a tartalmat és a szolgáltatásokat a kezünkbe nyomják - Google, Yahoo, Opera, Nokia, Flickr, stb. - egyre erősebb, meghatározóbb márkanevek.

Telefonvonal otthoni T-Mobile hotspoton

2006. október 25., 10:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Seattle lakosai azon szerencsések közé tartoznak, akik már most kipróbálhatják a telefonálás jövőjét. A jövő pedig nem más, mint a kombinált vezetékes és mobilszolgáltatás, mert jobb otthoni lefedettséget biztosít, és nem kell két készülékkel bajlódni. A T-Mobile Hotspot @ Home előfizetői ötven dollárért kapnak egy UMA-kompatibilis készüléket (Nokia 6136, Samsung T709), meg egy wifi routert, amit meglévő internetelérésükre kell rákötniük. Ezt követően havi húsz dollárért nemcsak saját lakásukban telefonálhatnak ingyen a wifin át, hanem a T-Mobile több mint hétezer (!) amerikai wifi hotspotján is, amelyek főleg Starbucks kávézókban meg más frekventált helyeken vannak.

Még több a mobilos játékokról

2006. október 24., 17:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hatalmas cikket közölt az AllAboutSymbian a mobilos Nokiás játékok jövőjéről, az N-Gage utódjáról. Korábban is elhangzott már, hogy nem lesz új N-Gage készülék, a következő generációs játékplatform (Next Gen) ugyanis egy rakás Nokia S60 3rd Edition okostelefonból áll majd, mindegyiken futnak majd a játékok. Ezek a mobilok 3-4-szer gyorsabbak leszek, mint az N-Gage, több ram lesz bennük, meg valószínűleg 3D gyorsítócsip és tévékimenet is. Az N-Gage szoftver segítségével lehet majd játékot venni közvetlenül az internetről (3G vagy wifi kapcsolaton), vagy pécéről.

Az AAS cikke szerint a Nokia igyekszik megkerülni a mobilszolgáltatókat, és nemcsak a mobilszámlára lehet majd terhelni a játék árát, hanem bankkártyával, sőt, akár készpénzzel is lehet majd vásárolni. (Állítólag utalványokat lehet majd venni a játékboltokban, amiket játékra lehet majd váltani az N-Gage weboldalán.)

A cikknél is érdekesebb felvetések vannak az olvasói megjegyzések között, például hogy a Nokia totálisan elszúrta az egyik első Next Gen mobilját, az N93-at. A készülék ugyanis egyszerre csak egy gomb lenyomását észleli, azaz nem lehet egyszerre ütni/szúrni/lőni meg kúszni/futni/hiperűrugrani. Elég ciki úgy kiadni egy csúcsgépet, hogy a billentyűzet hibája miatt használhtatlan játékra. Ha valaki kiadna egy ilyen pécét vagy laptopot, azonnal világbotrány lenne.

Hol vannak a játékok?

2006. október 23., 08:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most csupán a mobilozók 5 százaléka tölt le játékokat, állapítja meg az Informa Telecoms and Media friss tanulmánya, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az iparág nem alapozhatja a jövőjét e szűk rétegre. Meg kell találni a maradék 95 százalékot is. Ha ez sikerül, akkor az Informa szerint 2011-ben már 7,2 milliárd dolláros lesz a mobilos játékpiac. Most 2,4 milliárdon áll. (A Nokia meg tízmilliárdost remél 2010-re.)

Arra nem tér ki a cikk, hogy a játékok többsége szemétrevaló, Java alapú gagyi, és hogy ezen is kellene változtatni. Majd akkor hiszem el, hogy a mobilos játékok izgalmasak, ha az alábbi két cím egyikét lehozza a világsajtó:

a. Mobillal játszott, elütötte a villamos
b. Kínában ölt az MMMORPG (+1 M a mobil miatt)

Megújult a Google Mobile

2006. október 21., 21:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szellemi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne tudjon néhány linket elmenteni a böngészőjében, de a Google még rájuk is gondol: megújította a Google Mobile hómpédzset, és feltette a Google kereső, a letölthető Google Maps (Java), a Gmail, a Google News, a Google SMS és Blogger linkjeit.

Így minden fontos szolgáltatás egy helyen van, írja a MobileCrunch valamivel lelkendezőbb bejegyzése.

Erre a szájtra azonban a Google helyében nem lennék büszke. Mikor lesz ingyenes GTalk csevegőkliens? Mobillal szinkronizálható Calendar? Hát a Gmailben tárolt névjegyeimet hogyan tudom szinkronizálni?

Megadóztatják a tévés mobilokat?

2006. október 20., 15:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Németországban úgy döntöttek, hogy beintenek az internetezőknek: jól megadóztatják a pécéket, mert azokon is foghatóak rádió- és tévécsatornák. Az egésznek az adja az alapját, hogy szerencsétlen németeknek tévéadót kell fizetniük a tulajdonukban lévő tévékészülékek után, ugyanis az így befolyt pénzből tartják el a nemzeti közszolgálati csatornákat. Most a mobiltelefonok még megúszták, de vajon meddig? Amíg elterjedtté nem válik a DVB-H, vagy amíg HSDPA-n nem lehet majd jó minőségű csatornákat nézni?

Azt hiszem a magyar mobilelőfizetők simán a Dunába hajigálnák az összes törvényhozót, ha havi ezerötszáz-ötezer forintot kellene kifizetniük, márpedig nem árt tudni, hogy Magyarországon is érdeklődnek a német modell iránt. Vagy legalábbis a németek próbálják elhitetni velünk, hogy ez jó.

Az új adó 2007 január 1-én lép életbe, és persze mindenki hevesen tiltakozik ellene. Talán hatni tudnak a törvényhozókra, ha hatalmas máglyát raknak régi monitorokból a Reichstag előtt...



Telefon süketeknek

2006. október 20., 14:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Elég nagy kihívás lehet süketeknek telefont gyártani, de nem megoldhatatlan feladat. A brit süketek intézete (Royal National Institute for Deaf, RNID) meg egy fejlesztőcég elkészített egy ScreenPhone nevű kütyüt, amelynél telefonálás közben becsatlakozik egy társalgásba egy fordító is, aki minden szót begépel, és a süketnél egy monokróm kijelzőn megjelenik a szöveg. A Screenphone kb. kilencvenezer forint, a fordítás azonban már ingyenes - csak éppen el kell viselni, hogy egy vadidegen ember is lehallgat mindent. Én inkább vennék egy régi laptopot és MSN-eznék.

Jön az iPhone

2006. október 19., 14:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Repes a lelkem attól a hírtől, hogy az Apple januárban várhatóan előrukkol az iPod-mobil öszvérkütyüivel. Végre befoghatják a szájukat azok a hitetlenek, akik beszólnak a mobilba épített zenelejátszóra, mert szerintük mindennek külön kütyüben kell lennie. (Haha, az egekig fogják magasztalni az Apple-t, ha közvetlenül az iPodból is lehet majd számokat letölteni.)


Bár az elmúlt években több tucatnyi látványtervet készítettek már az Apple fanatkius hívei (a képet innen nyúltam), szerintem a kinézete a legkevésbé fontos. Dizájnban az Apple eddig is jó volt.

Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy milyen szoftver lesz benne, és hogy milyen hardver, hiszen az Apple semmilyen komoly tapasztalattal nem rendelkezik a mobilgyártásban. (A Motorolás félrelépést jobb elfelejteni.)

Úgy hírlik, hogy lesz egy okostelefon változat, és biztosan nem Windows Mobile fut majd rajta. Az Apple viszont enyhén szólva tökönszúrná magát, ha nem valamelyik meglévő népszerű platformot választaná, mert azokhoz már vannak szoftverek, ismerik a fejlesztők. Szóval marad a Linux (az OS X is egy *nix változatra épül), illetve a Symbian, ami piacvezető és a kezelőfelületét elég könnyen át lehet alakítani a gyártócég kívánságai szerint.

Mit nem hagyhat ki az Apple, ha labdába akar rúgni? Kell hsdpa, wifi, bluetooth, videokimenet, üzenetküldő, emailkliens, böngésző, és beépített iTunes, ami nem tudhat sokkal kevesebbet, mint a Mac OS X verzió.

Vajon a szolgáltatók nem zavarják-e el a véresbe az Apple-t, amiért lenyúlja előlük a mobilos zenebizniszt? Mi lesz az iPoddal, ha az iPhone mellett csak egy elavult kütyü lesz?

Járványmenedzsment mobilon

2006. október 18., 13:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Java alapú mobilszoftverrel próbálják nyomon követni a brutális járványokat okozó vírusok, például a HIV meg a madárinfluenza terjedését, írja a BBC. A klienst most Afrikában meg Indonéziában tesztelik az orvosok: adatokat küldenek egy központi adatbázisba arról, hogy melyik kórt mennyien kapták el, milyen a betegek állapota, milyen gyógyszereket kaptak, és hogy a térségben milyen a gyógyszerellátottság. Így a veszélyeztetett és általában igen szegény országokban viszonylag olcsón felmérhető lesz egészségügyi rendszer állapota, és hogy hová kell erőforrásokat áthelyezni.

Johnny Bravo betör a Nokiákra

2006. október 18., 12:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Cartoon Networkös rajzfilmek, játékok és videoklipek lesznek letölthetők a Nokia Content Discoverer kliens segítségével. Magyarán aki több mint százezer forintért vesz symbianos okostelefont a gyerekének, további havi sok ezer forintot elkölthet idióta rajzfilmekre is. (Na jó, a 2 stupid dogs-t néha én is megnézném.)

Vajon mikor lesz tartalomszűrő a mobilokon? Nyilván senki sem akarja, hogy a gyermeke titokban Rocco Siffredit nézzen Jonny Bravo helyett. Egy letöltéskorlátozó rendszer is jól jönne, nehogy túllépjem a havi limitet. A három éves lányom szerencsére még nem tud semmit letölteni, igaz azt már tudja, hogy mikor "nyomkodom az internetet" a mobilon.

A mobil segít a szegényeken

2006. október 17., 15:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Indiában több millió szegény munkás szerez életbevágóan fontos információkat a mobiljával, írja a Washington Post kiváló cikke. A halászok még hajókázás közben üzletet kötnek a kereskedőkkel, a földet túró parasztok pedig a környékbeli piacokat körbetelefonálva próbálják kideríteni, hogy kitől kapják a legtöbbet a termésért. Indiában, ahol milliók élnek meg napi egy dollárnyi bérből, néhány centnyi különbség is nagyon sokat jelenthet. Persze ehhez olyan percdíjak is kellenek: Indiában lehet a legolcsóbban telefonálni, nagyjából négy forint egy perc beszéd.

Rendhagyó poszt

2006. október 13., 15:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Saját wapoldalt készítettem a mob5.com oldalgyártó szájton. Ha többet akartok tudni a mob5 szolgáltatásról, akkor klikkoljatok ide és regisztráljatok. Ha látni akarjátok a szájtomat, akkor mobilon pötyögjétek be a http://mob5.com/bal_ címet. Ennyi.

A navigáció a 3G gyilkos alkalmazása?

2006. október 13., 13:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába posztoltam az előbb arról, hogy a mobilozók majd jól rákattannak a videofeltöltésre, az In-Stat tanulmánya szerint egyáltalán nem a videó a nyerő 3G-s tartalom. A Cellular News a tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a meglévő és potenciális 3G-ügyfeleket jobban érdeklik a nagyfelbontású térképek meg a navigáció. Ami úgy is olvasható, hogy az emberek jelentős része nem szórakozni akar a mobiljával, hanem inkább hasznos információkat szerezni. (Na ne már.)

A mobilra letölthető ingyenes Google Maps Java kliens szerintem elképesztően kúl, többször segített, amikor eltévedtem. A műholdas felvételeket is meg tudja mutatni, viszont még egyszerű térképes módban is elég nagy adatforgalmat generál, és baromi lassú. Ráadásul Magyarországon nem lehet utcanévre keresni, azaz még egy nyomtatott térképnél is nehezebben használható. Kíváncsi vagyok, hogy az N95 milyen lesz élesben.

Gyúrjunk rá a videofeltöltésre!

2006. október 13., 12:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Telephia jelentése szerint majdnem nyolcmillió amerikai vesz fel videókat a mobiljával. Európában azonban (legalábbis a Telephia által vizsgált 6 országban) a mobil-előfizetők 9-15 százaléka vesz fel videókat. (Az amerikai penetráció csak 3 százalék.)

Ebből szerintem arra lehet következtetni, hogy első körben a videofeltöltést és -megosztást kellene népszerűsíteni (mondjuk olyan népszerű webkettes szájtok sikerét kihasználva, mint a YouTube meg a MySpace), és utána biztosan beindulna a videoletöltés is.

Hiszen ha felhasználók ezrei töltenek fel az internetre tartalmakat, akkor azokra előbb-utóbb több tízezren lesznek kíváncsiak. Egy családi videó nyilván csak tucatnyi érdeklődöt vonz, egy vicces/erotikus/megdöbbentő home videó viszont tízezreket. Ilyen tartalmaknál még a szerzői jogok sem problémásak.

Update:
Ide tartozik, hogy az adatkártyáiról ismer Option a napokban sikeresen véghezvitte az iparág első élő HSUPA-tesztjét (High Speed Uplink Packet Access). A próba során 1,3 megabites feltöltési és 2,7 megabites letöltési csúcsot ért el. Sajnos azonban a HSUPA csak 2007 elején lesz elérhető.

Agyrákkal a mellrák ellen

2006. október 13., 11:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Aki november 15-ig pink színű Motorola V3 vagy V3x mobilt vesz a T-Mobilnál, és beteszi a készüléket a melltartójába, annak állítólag nem lesz mellrákja. Az újszerű megoldás tudományos hátteréről semmilyen megbízható információt nem tudtunk összeszedni, de az biztos, hogy a készülék árának 5 százalékát az Egészség Hídja Összefogás kapja, amely a mellrák ellen küzd.

Arra nem tért ki a Motorola és a T-Mobile közös sajtóközleménye, hogy a mobil okoz-e agyrákot. A tudomány erre sem adott még elfogadható választ.

Házi zene a Nokiától

2006. október 12., 17:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Bejelentette a Nokia, hogy a novemberben megjelenő N80 internetes változatába beleintegrálja az Orb Mycasting szoftvert, amellyel az otthoni számítógépen tárolt zenéket, képeket és videókat le lehet játszani a mobilon. A fájlokat a mobil böngészőjével lehet majd elérni. Ha van az otthoni pécében tévékártya, akkor a szoftvert arra is utasítani lehet, hogy vegye fel a Barátok köztet. Persze jó nagy lesz a júzerek mobilszámlája, meg a villanyszámlájuk, mivel a számítógépnek folyamatosan bekapcsolva kell lennie.
via Yahoo!


Symbain helyett jön a Linux?

2006. október 12., 17:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent az ARCChart weboldalán egy tanulmány a mobilos operációs rendszerekről és más mobilos platformokról. Ide tartozik például az Adobe Flash Lite is.

Néhány érdekesség:

Mivel a Symbian irányítása gyakorlatilag a Nokia kezében van, a rivális mobilgyártók nem szívesen használják ezt az oprendszert. Viszont a Nokia lepaktál a mobilszolgáltatókkal, hogy könnyebben át tudják alakítani Voda-pirosra, T-Magentára stb.

A szerzők szerint elképzelhető, hogy a Nokia valamilyen formában átáll Linuxra, mert évente körülbelül 100 millió dollárt kell kifizetnie a Symbiannak. Szerintük vagy az S60 fut majd Linuxon, vagy a Nokia 770 táblakütyüre kifejlesztett Maemo platformot továbbfejleszti a cég, és elkezdenek majd megjelenni a csak Linuxos készülékek.

A Microsoft a riválisával szemben igyekszik megtartani a Windows Mobile arculatát, ami nem véletlen: nem a mobilon futó szoftverekkel akar meggazdagodni, hanem inkább a hozzájuk kapcsolódó szervertermékek és médiaszolgáltatások eladásából. Magyarán a Microsoftnak fontos, hogy a felhasználók a Windows ismert ikonjait lássák, ne valami Vodás szörnyűséget.


A teljes pdf regisztráció után ingyen megszerezhető.

Csökkent a 3G népszerűsége

2006. október 11., 22:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A mobilgyártók minden próbálkozása ellenére - mert a mobilszolgáltatók szánalmas vergődéséről inkább ne is beszéljünk - a harmadik generációs technológia kezdi elveszíteni a vonzerejét. A költségek miatt. A TNS piackutató cég éves tanulmánya, a Global Technology Insight szerint egy év alatt alig nőtt a 3G-szolgáltatásokat használók száma, mert a többség szerint a mobiltévé meg a mobilos netezés egyszerűen baromság. (Na jó, ezt ők nem egészen így írták.)

Globálisan az emberek 23 százaléka a magas ár miatt nem használja ki a 3G-t, 21 százalék az arak miatt nem vásárol zeneszámokat, 23 százalék a magas díjak miatt nem mobilinternetezik. Milyen meglepő.

Egyébként nem értem, hogy hova a francba rohannak a mobilszolgáltatók, mi a fenéért akarnak rögtön mobiltévét meg mindenféle multimédiás hülyeséget megetetni velünk. Ha alaposabban megnézték volna, hogy mely technológiák voltak hosszú hosszú évekig a legnépszerűbbek az interneten, akkor talán még bele sem vágtak volna ebbe a multimédiás cirkuszba. Persze most már a YouTube meg a blogok körül forog minden, de a netezők többsége nem ezen nőtt fel. Hanem egyszerű szöveges kommunikáción. Közösségekben, fórumokon. Ha a mobilosok - a lehetőségeiket figyelembe véve - végigjárták volna ugyanazokat a lépcsőfokokat, mint a netes cégek, akkor talán már nem gagyi sms lenne a mobilokban, hanem email meg instant üzenetküldés, jelenlétszolgáltatással és természetesen rákapcsolódva a meglévő internetes hálózatokra (MSN, ICQ stb.) Az mms-t meg egyszerűen csatolt képfájlnak neveznénk. Nem lett volna olyan nagy kunszt ezeket megoldani.

Nyilván kialakult volna, hogy mobilról rövid emaileket küldünk, aztán meg szépen lassan (az árcsökkenés hatására) elkezdtünk volna képeket küldeni, mint ahogy a kedvező betárcsázós internetelérésen is sokan heti 168 órán át letöltöttek. whatever.

via mobile europe

Csúcstechnika = permanens tanulás

2006. október 10., 22:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hagyományos osztálytermek nélküli iskolát terveznek Sydneyben, ami elsőre jól hangzik, aztán meg nem annyira. A 40 millió ausztrál dollárból létrjövő suli ugyanis 24 órán át nyitva lesz, tehát a diákok bármikor tanulhatnak, laptopok meg mobilok segítségével. Szerencsére ezzel nem szűnnek meg a diákközösségek, lesznek ugyanis közös tanulóhelyek, és a diákok konzultálhatnak majd a tanárokkal, akiket inkább tanulási tanácsadónak neveznek.  

Virtuális életet kezd a Vodafone

2006. október 10., 22:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A 3pointD blog értesülése szerint a Vodafone saját szigetet vett a Second Life virtuális világában, amelyet idén év végén, vagy jövő év elején nyit meg a nagyközönség előtt. A szigeten különféle események lesznek, és a telkó állítólag valamilyen újszerű kommunikációs megoldással is előrukkol majd. A blog szerint a Second Life lakói valamilyen instant üzenetküldő segítségével léphetnek majd kapcsolatba egymással, illetve más onlájn és mobilos hálózatokkal. Vajon ez csak egy ügyes reklámkampány, amitől kúlabb márkának tűnik majd a Voda a geekek köreiben, vagy a telkó tényeg valami innovatív kommunikációs megoldáson töri a fejét? Vagy esetleg emelt díjas sms-sel lehet majd virtuális javakat vásárolni?

Okostelefon kell a népnek

2006. október 10., 21:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
2005-höz képest 75 százalékkal nőtt az okostelefonok eladása, de a PDA-k piaca eközben csak 5 százalékkal nőtt, tehát a kapcsolat nélküli kütyük korszaka hamarosan végleg véget ér. (Pont azon gondolkodtam a napokban, hogy mi a fenéhez kezdjek az igencsak lestrapált iPaq 2210-emmel, ha nem eladni, hanem inkább hasznosítani szeretném. Valószínűleg másodlagos kijelző lesz belőle, egy érintőképernyős távvezérlő, így.)

A lényeg, hogy telefon nélkül nem sokat érnek a kézi kütyük. Pedig milyen elszántan próbáltam bebizonyítani a kollégáknak, ogy a Nokia 770-ből nem hiányzik a telefon...

Egyébként az okostelefonok piacát a Nokia uralja 42 százalékos résszel, de a Motorola nő a leggyorsabban, egy év alatt 100 százalékkal megerősödve most 5,3 százalékon áll.

Tíz megapixelen a Samsung

2006. október 10., 17:01 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tíz megapixeles mobilt dobott piacra a Samsung, messze lekörözve versenytársait. Lehet hápogni, hogy telefonba nem való kamera. Viszont amikor azt olvassa az ember, hogy a tíz megapixeles, háromszoros optikai zoomos mobil 6 milliméterrel vékonyabb és 10 grammal könnyebb, mint az előző csúcstartó, a 7 megapixeles, ráadásul még műholdas mobiltévé tuner (DMB), mp3 lejátszó meg tévékimenet is van benne, akkor azért érezhető, hogy van itt fejlődés. Illetve hogy van még hova fejlődni. Persze az SCH-B600 csak Koreában kapható. (Tudom, hogy ezt már tavasszal bemutatták, de más dolog egy protót lobogtatni, mint sorozatban legyártani ugyanazt.)

A rádiózás jövőjéről

2006. október 9., 22:22 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Találtam az AllAboutSymbian portálon egy cikket a rádiózásról, de nem érdemes végigolvasni, mert elképsztően hosszú és unalmas. Viszont a témafelvetés elég jó, és sajnos ez is rámutat egy csomó hazai hiányosságra, töketlenségre.

Egyrészt már az olcsóbb mobilokban is van FM rádió, ami jó, mert olcsón szórakoztat. A fejlettebb mobilokban meg van vizuális rádió, ami abból áll, hogy mindenféle tartalmat kapcsolnak a rádióadáshoz, amiket letölt a kliens, a júzer meg örül a sok multimédiának. (Alapvetően nem akkora hülyeség, mint amilyennek látszik. Engem például sokszor érdekelne, hogy melyik zenekar melyik albuma megy éppen, a szolgáltatókat meg talán az érdekelheti, hogy a rádió összeköthető lenne egy onlájn zenebolttal.)

Sokat nyernénk, ha az ócska fm-ről átállnánk a digitálisra műsorszórásra, és tőlem akár műholdról is jöhetne a jel. Ha lenne itthon olyanunk, mint Amerikában az XM Radio, azonnal előfizetnék rá. Kétszáz reklámmentes tematikus csatorna megérne nekem havi háromezer forintot, főleg ha nem kell egyetlen sötét műsorvezetőt sem hallgatnom.  Ha nem kellene külön kütyüt vennem, mert a vevő bele lenne építve a mobilba, akkor még inkább vevő lennék a szolgáltatásra, és ha mindez még vizuális is lenne, akkor már tényleg semmi sem hiányozna.

Cell lesz a mobilokban

2006. október 9., 21:52 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A PlayStation 3 erejét adó Cell processzort mobiltelefonokba is beépítené a Toshiba. A cég a Japánban megrendezett Ceatec kiállításon hozta nyilvánosságra a fejlesztési terveit, eszerint lesz még egy erősebb Cell, egy közepes, valamikor 2010-ben meg elkészül egy mobilokba szánt verzió is, amelynek kisebb lesz az áramfogyasztása. Mivel elemzők szerint 2010-re tízmilliárd dollárosra nőhet a mobiljátékok piaca, teljesen érthető a Toshiba érdeklődése. Csak nehogy a Sony is beszálljon a buliba a hülye ötleteivel, mert a végén semmi sem lesz az egészből, csak egy újabb halvaszületett formátum. (A Cell fejlesztésben ugyebár a Toshiba, az IBM meg a Sony is nyakig benne van.)

Borotválkozótükör a Nokiától

2006. október 9., 21:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia K+F csapata érdekes koncepciótelefonnal állt elő. Az Aeon szinte teljes felülete érintésérzékeny kijelző, nagyjából úgy, mint a Benq-Siemens által nemrég bemutatott Black Boxnál. Viszont a mobilcégek anyagi helyzetét figyelembe véve a Nokiának momentán több esélye van a terveinek megvalósítására, mint a Siemensnek. Nem hiszem, hogy bármelyik mobilcég súlyos kompromisszumok nélkül meg tudna létre tudna hozni egy ilyen kütyüt, de majd meglátjuk. Nagyfelbontású képeket a Nokia szájtján keressetek.

Gyorsan fejlődnek a mobilvírusok

2006. október 8., 00:28 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem maradt egyetlen józan vírusirtó cég sem, szinte mindegyik előrukkolt valamilyen jóslattal a mobilos kártevőkkel kapcsolatban. Most a Kaspersky találta ki, hogy ideje egy kicsit ráijeszteni az emberekre: szakértőik kitalálták, hogy a mobilon futó rosszindulatú kódok tízszer gyorsabban fejlődnek, mint a számítógépes vírusok. Jelentésük szerint már harmincegy vírustörzs százhetven variánsa fertőz telefont, pda-t meg mindenféle wifis kütyüket. Juj! Szóljanak, ha ideértek azok a csúnya gonosz vírusok, majd akkor kitalálunk valami okosat.

Soha a büdös életben nem etetik meg velem, hogy vírusirtó szoftvert kell vásárolnom a mobilomra. Egyrészt bízom benne, hogy a mobilgyártók ügyesebben készítenek oprendszert, mint a Microsoft. (Ooops, szorri Windows Mobile.) Ha nem így lesz, akkor a körmükre koppintunk. Másrészt meg az adatok - különösképpen a telepítőfájlok - általában a számítógépen is átmennek, ahol a vírusirtó simán kiszűrhetné a mobilos vírusokat is. Harmadrészt meg a szolgáltatók végre tehetnének a felhasználókért valami értelmeset, például blokkolhatnák a gonosz hekkereket meg a kódjaikat.

Lopott mobil howto 0.9

2006. október 6., 08:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mi a helyzet a lopott mobilokkal? - kérdezte a T. Homár egyik olvasója, a választ hamarosan megtudhatjátok. Addig is - lássátok, hogy nem lustálkodom - nézzük meg, hogy mi a helyzet Nagy-Britanniában. A legutóbbi barcelonai 3GSM kongresszuson ugyanis pont lopott mobilokról beszélgettem egy londoni rendőrrel, bizonyos Gordon Kinggel. (Még vicces bilikalap is volt nála.)

Az Immobilise nevű szolgáltatás lényege, hogy a júzerek felvihetik a mobil azonosítóit és személyes adataikat egy adatbázisba, amelyet nemcsak az ország összes rendőre használhat, de még a londoni tömegközlekedési vállalat és más hasonló cégek talált tárgyak osztálya is. Mondjuk a brit rendőrbácsi elmondta, hogy a rendszer semmit sem ér akkor, ha a mobilt kiviszik az országból, mert nincs nemzetközi együttműködés. Márpedig ha drága a mobil, akkor garantáltan kiviszik az országból, ha viszont olcsóbb típus, akkor a tolvajok általában csak addig beszélnek vele, amíg le nem tiltják, aztán meg kidobják a legközelebbi kukába.

A helyzetről sok mindent elárul az Index.hu másfél évvel ezelőtti cikke is, amelyben két részt érdemes figyelemesen elolvasni. Egyik:
"A telefon használat nélküli mozgása, vagyis a készülék puszta hurcolása legtöbbször semmilyen releváns információval nem bír a szolgáltató számára...Tekintettel arra, hogy nyolcmillió mobil van itthon, óriási tárkapacitást venne el, ha felesleges adatokat őriznének"
Azaz bármelyik szolgáltató inkább gagyi mobilvideókat tárol a szerverein, mint  - most még - értéktelen koordinátákat. Ez talán megváltozik, ha üzleti érdekük lesz a koordináták követése, azaz lesznek helyfüggő szolgáltatások.

"ha szükség is van arra, hogy egy-egy telefont beazonosítsanak, akkor ehhez a titkosszolgálatoknak nem kell feltétlenül igénybe venniük a szolgáltatók segítségét"
A hatóságok nyilván csak azt a mobilt figyelnek, amelyeiket érdemes, mondjuk egy már folyamatban lévő nyomozáshoz. Ha lenne adatbázisuk a lopott mobilokról, mint a briteknek, akkor talán a mobilokat is figyelnék.

Hasdpa matek

2006. október 5., 19:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Pannon, a Vodafone, és a T-Mobile kimutathatóan megnövelheti a részesedését az internetszolgáltatási piacon a következő 1-2 évben, persze csak ha igyekszik lenyomni az árait, ami viszont elkerülhetetlen lesz. Valószínűleg a T-Mo elég jó helyzetben lesz, mert már most elég jól nyomul a hsdpa-val. Szerintem elég sok embernek fontosabb a mobilitás, mint az, hogy havi 8 tonna lopott szoftvert/pr0nót/zenét tudjon letölteni. (Ezek beszerzéséhez egyébként is elég egy haver meg egy hordozható vincseszter.)

Most jöjjön a matek: van egy 3 giga korlátos adsl és egy 250 megás gprs előfizetésem. Havi 11 ezer forintom bánja, miközben a havi adatforgalmam csak 750 illetve 180-200 megabájt. Ha T-Onlájnnál veszek 1 giga korlátos adsl-t egy éves hűséggel (havi 3900 Ft), meg a Pannonnál Mobiladat 500-at (7000 Ft), vagy egy szupergyors T-Mo Net 300-at (6000 Ft), akkor nagyjából ugyanannyit fizetek, mint most, viszont kevésbé vagyok dróthoz kötve. Most már csak jó laptopra van szükségem.

Mobilok is felkerültek a digitális kamerák toplistájára

2006. október 5., 17:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Bighugelabs időnként megnézi a Flickr adatbázisában tízezer feltöltött kép (azaz a napi forgalom 1-2 százalékának) EXIF adatát, amiből kiderül, hogy a képek milyen digitális kamerával készültek. Így biztosan nem kapunk pontos infókat a digitális kamerák világpiaci részesedéséről, de az alábbi felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy elég népszerű segédeszközök a kamerás mobilok.

A készülékek listáján a jó régen piacra dobott Nokia N70 az első mobil, a 28. helyen áll. Ami igazán érdekes, hogy a második mobil az alig néhány hónapja megvásárolható Nokia N73. Csak kilenc hellyel van lemaradva az N70 mögött, és egy hét alatt öt helyet lépett előre (37.).

Mi az alapvető különbség a két mobil között? Az N73 autofókuszos, 3,2 megapixeles kamerával van felszerelve, és bele van építve egy Flickr feltöltőprogram.

Egyébként furcsa, hogy a
Sony Ericsson K750i csak a 26. helyről a 38.-ra esett vissza, és a szintén jobb fényképezővel felszerelt Sony Ericsson K800i a 62. helyen toporog.


Top gyártók

1 1 Canon
2 2 Nikon
3 3 Sony
4 4 Olympus
5 5 FujiFilm
6 6 Kodak
7 7 Panasonic
8 8 Casio
9 9 Nokia
10 10 Sony Ericsson

Rss a mobilon

2006. október 4., 17:23 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia műhelyében június óta faragják a fejlesztőmérnökök WidSets nevű gyönyörű rss olvasót, amely most hivatalosan is elindult. A szolgáltatás ingyenes és béta. A Widsets Java MIDP2 technológiával készült, azaz a legtöbb modern mobilon futtatható. Nem csak Nokián. A felüleleten megjelenő hírcsatornákat a Widsets weboldalán kell beállítani. Az alapkínálat is elég bőséges, és egyéni rss-ek is készíthetők, amelyek megoszthatók a közösséggel.