Friss kommentek

YouTube-mobilt készít az LG

2007. július 3., 14:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Valódi YouTube-mobilt készít az LG, amellyel nemcsak megnézni lehet majd a videoklipeket, hanem a saját gyártmányú videókat fel is lehet majd tölteni a megosztószájtra.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy miként oldják meg a feltöltést, mert a rivális a Nokia képfeltöltő megoldása nekem egyáltalán nem tetszik - a galériából kell kiválasztani a Flickr-re feltöltendő képeket, utólag. Viszont több mint egy éve használom a Shozu kliensét, amely minden egyes kép elkészítése után azonnal megkérdezi, hogy mehet-e a Flickr tárhelyemre, és a videókat YouTube-ra is fel tudja lőni.

Azért is vagyok kíváncsi az LG megoldására, mert a gyártó a világ egyik legegyszerűbb dolgát, a mobilba épített mp3-lejátszót is képes volt elrontani (például a Shine-ban). Nehéz lenne 2007-ben érveket felsorakoztatni amellett, hogy a lejátszó miért nem kezeli a playlisteket, és hogy miért kell egy mappába bezúdítani minden zenét.

Egyébként az LG gyártja az egyik Google-mobilt is, már ha lehet így nevezni egy Google-szoftverekkel felszerelt, de egyébként teljesen szokványos készüléket.

Mobillal figyelik meg a városi nyüzsgést

2007. július 2., 15:24 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A mobilszolgáltatók jól látják a felügyeleti rendszereikben, hogy hol van a legtöbb ügyfél, hiszen ez alapján tudják megfelelően elosztani a hálózati kapacitásukat, hogy ne legyenek fennakadások. Rómában a felügyeleti programot egészen másra is használják: az egyes városrészek telítettségéről próbálnak pontosabb képet kapni, hogy jobb közlekedési infomációkkal tudják ellátni az autósokat. A valósidejű forgalomfigyelő térképet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei készítették el. Persze az olaszoknál már most is elég fejlett a közlekedési rendszer: az emberek megnézhetik a mobiljukon, hogy mikor jön a következő busz, tehát nyugodtabban vásárolhatnak, ha tudják, hogy fölösleges rohanniuk. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a jövőben a buszok nemcsak a menetrendjüket, de még az útvonalukat is megváltoztatják majd a csúcsforgalomban, és az utasok folyamatosan értesülnek a változásokról.

Nem pörög a mobil letöltések piaca

2007. június 28., 23:18 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Azzal a roppant meglepő hírrel állt elő a Guardian, hogy kezd bedőlni a mobilos letöltések sok milliárd dolláros piaca. Például azért, mert a szolgáltatók hagyták elterjedni azokat a mobilokat, amelyekre számítógépről lehet mp3-at letölteni, és most szomorkodnak, hogy  senki sem akar majd zenét venni mobilról. Sem csengőhangot.

Azért nehogy sírva fakadunk, inkább örüljünk annak, hogy végre jól alakulnak a dolgok, és rá sem kell néznünk sem a mobilszolgáltatók kínálatában lévő brutálisan túlárazott, ócska minőségű zenékre, sem a hasonlóan drága csengőhangokra. A mobil iparág már annyiszor hülyének nézte az embereket, hogy megérdemelne egy kis buktát. Először ugye a wapról hazudták azt, hogy mobil internet, aztán a bődületesen gagyi streaming videókat és zenéket próbálták eladni drágán (és próbálják még most is), majd kitalálták, hogy az egy-másfél megabájtos letölthető zenék jó minőségűek. Francokat jó minőségűek, a jó minőség mp3-ban 192 kbps-nél kezdődik, ami jellemzően 4-8 megabájtos számokat eredményez, és más csodatömörítő formátummal sem nagyon mennék 4 mega alá.

Remélem most már észbe kapnak az érintettek, és kitalálnak valami használható megoldást a problémájukra. Ha nem, akkor az online zenebutikos Steve Jobs talán megeszi őket is reggelire.

Reggeli gyors

2007. június 28., 07:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Idén júliusban 3 milliárd embernek lesz mobiltelefonja, év végére pedig elérjük a 3,25 milliárdot. Az első milliárd 20 év alatt jött össze, a második 40 hónap alatt, a harmadik két év alatt. 2008-ban már biztosan csak kétszer több ember lesz, mint mobil.

A Sandisk 6 és 8 gigabájtos SDHC, illetve 4 gigabájtos M2 memóriakártyákat mutatott be, tehát hamarosan nem lesz kirívó az iPhone tárkapacitása. Az árakról egyelőre csak annyit tudunk, hogy az M2 száz dollárba kerül majd.

Otthoni bázisállomást készít a Netgear, amely telefonvezetékre rákapcsolódva kiváló beltéri lefedettséget biztosít. Ennek akkor lesz nagy jelentősége, ha a laptopokban elterjedt lesz az integrált mobil adatkártya, a Netgear kütyüje ugyanis 3G frekvenciát használ. Év végén lesz kapható, de hiába rohannánk a boltokba: a 3G frekvencia használata engedélyköteles. Ha viszont a szolgáltatók elkezdenek ilyen miniatűr bázisállomásokat telepíteni és előállnak nagyon kedvezményes otthoni tarifákkal, nem lesz többé szükség wifi routerekre, csak mobil internetre.

Mobil hotspot otthonra

2007. június 27., 22:24 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Nyolc hónapon át tartó kísérletezés után Amerikában elindult a Hotspot@Home szolgáltatás, amellyel az emberek saját wifi hotspotjukra rácsatlakozva ingyen tudnak telefonálni. Mondhatnánk, hogy nem nagy szám, mert a Skype is tudja ezt, csakhogy a T-Mobile megoldotta, hogy a GSM hálózat simán át tudja adni a vonalat a wifi routernek, mindenféle állítgatás nélkül. Azaz a felhasználónak csak egyetlen készülékre van szüksége. Az ötlet hátterében az áll, hogy egyre kevesebben használnak vezetékes telefont, viszont felmérések szerint a mobil hívások egyharmadát lakáson belülről kezdeményezik, ráadásul a szolgáltatóváltás egyik leggyakoribb indoka a vacak beltéri lefedettség. Kapásból három igen nyomós érv a szolgáltatás mellett. A wifi hotspotokkal jelentősen megnövelik a beltéri lefedettséget, sőt még a vásárló kedvében is járnak az ingyenes hívásokkal, és a szolgáltató sem veszít: a pilot projektben részt vevők csak otthon telefonáltak többet, az utcai mobilhasználat nem csökkent.

A Hotspot@Home használatához értelemszerűen kell valamilyen szélessávú internetelérés, amelyhez a T-Mobile ad egy routert, ha még nincs. (Magyarországon ez biztosan úgy nézne ki, hogy T-Online előfizetés kell hozzá, más nem jó.) Emellett kell venni egy mobilt, amely támogatja a technológiát, és egy kiegészítő díjcsomagot 10 dollárért, ami igazán nem nagy érvágás.

Mit nem tud az iPhone?

2007. június 27., 22:07 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Walt Mossberg tesztelőcsászár közzétette írását a WSJ.com-on, és eszerint nem lesz nagy gond az iPhone virtuális gombjaival, csak hozzá kell szokni a használatához. Igaz a videóján ő is mutatóujjal böködi a kijelzőt, ami nevetséges: ennek alapfeltétele, hogy a másik kézben van a mobil, amellyel viszont általában kapaszkodni kellene a táskába/villamosba/fagyiba stb. Persze ő is megjegyzéseket tesz a szánalmas EDGE sebességére, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a letöltési sebesség nem lehet gyorsabb néhány száz nyamvadt kilobájtnál másodpercenként. Hiányzik még az MMS és a chat is (ami a billentyűzetet tekintve érthető). Állítólag az Apple a közeljövőben kijavít és pótol mindent, ami csak szoftverrel lehetséges. Sajnos a HSDPA és a GPS pont nem ilyen.

iPhone: béna gombok, lassú videók

2007. június 25., 07:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Titkos belső forrására hivatkozva újabb részleteket közölt az Engadget az Apple jövő pénteken megjelenő mobiljáról. Vajon most fog a világ rácsodálkozni arra, hogy egy kemény érintőkijelzőn egyáltalán nem lehet kényelmesen szöveget bevinni, és hogy az EDGE egyáltalán nem nevezhető szélessávnak, ha jó minőségű videókat kell letölteni rajta? Nézzük az Engadget listáját:

Nehézkes a szövegbevitel, tehát az Engedget szerint üzleti telefonként aligha állja majd meg helyét. Hüvelykujjal szinte lehetetlen egyszerre egy betűt lenyomni, írják, amiből egyértelmű, hogy egy kézben tartva nem lehet majd sms-t írni. Ciki, nagyon ciki. Emellett még ahhoz is hozzá kell majd szokni, hogy erősen kell nyomni a kijelzőt, ráadásul a sok tapizástól csúnya ujjlenyomatos lesz a mobil.

A böngésző állítólag jól működik, de lassan töltődnek be a weboldalak, a YouTube viszont egyáltalán nem működik jól EDGE-en. Ezt azért lehetett sejteni. Jó minőségű, 480x320 pixeles videókat nem lehet átvinni EDGE-en. Gagyin tömörítettet lehet, de minek.

Egyetlen jó dologról ír az Engedget: a bluetooth fülhallgatóról. Ezt viszont körülbelül plusz 120 dollárért lehet majd megvenni. Azt hiszem az iPhone tulajdonosai nem lesznek olyan boldogok, mint az Apple részvényesei.

A mobil jobb, mint a szex

2007. június 24., 15:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A fiatal briteknek jobban szeretik a mobiljukat, mint a szexet vagy a pénzt. A megkérdezettek egyharmada egymillió fontért sem mondana le egy hónapra a mobiljáról, és főleg a nők ragaszkodtak a készülékükhöz, derül ki a Carphone Warehouse mobilkereskedő cég és a londoni közgáz közös felméréséből. A 16-24 éves korosztály inkább lemondana minden alkoholról, csokiról, szexről, teáról és kávéról, csak hogy ne kelljen lemondani a mobilról. Ezzel szemben a 45 évnél idősebbek simán megszabadulnának a mobiljuktól a kedvenc forró italukért cserébe.

Folytatódik az iPhone-hiszti

2007. június 21., 09:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Mi másról szólnának a teches szájtok, mintsem az Apple új mobiljáról? Amelyre a legfrissebb felmérések szerint az amerikaiak 60 százaléka vágyik, de csupán 10 százalékuk tervez venni egyet. Persze én is vágyom az iPhone-ra, meg szeretnék Porschét is vezetni az Opel Corsám helyett, de ehhez előbb meg kell gazdagodnom. Mondjuk az iPhone megvásárlásához momentán elég, ha két évre Amerikába költözöm, és fizetem az AT&T számláit.

Örülni kellene annak, hogy az iPhone YouTube-videók lejátszására is képes lesz? A mobil YouTube debütálásakor megnéztem pár videót, és a minőségük ugyanolyan ócska volt, mint bármelyik másik streaming videóé. Ne felejtsük el, hogy az iPhone csak EDGE eléréssel lesz felszerelve, és maximum 240 kilobit per másodpercen szinte lehetetlen jó hang- és képminőségű videókat átvinni a szerverről a mobilokra.

Az Onion természetesen a helyén kezeli az iPhone körüli hype-ot, és érdemes elolvasni a leírásukat.

Megjelent az Opera Mini 4 bétája

2007. június 19., 15:30 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Az Opera Software kedden bejelentette, hogy elkészült az Opera Mini 4 bétája, és azt állítják, hogy a böngésző kétszer gyorsabb bármelyik másik riválisánál. A teljesen átírt mobil böngészőbe beleépítettek egy új zoom fícsört, amellyel ügyesebben meg lehet találni a weboldalak keresett részeit.

Megjött a Motorola Q9

2007. június 19., 13:15 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Magyarországon is bemutatta a Motorola a Windows Mobile 6.0 oprendszerrel, Opera böngészővel, HSDPA kapcsolattal (3,6 Mbps), és még tonnányi más extrával felszerelt Motorola a Q9 mobilt. Annyira bemutatta, hogy itt van a kezemben egy példány, amit jól letesztelek. Az elmúlt másfél évben szerintem egyetlen Windows Mobile alapú készülék sem volt öt percnél hosszabb ideig a kezemben, rövidebb ideig is csak akkor, amikor kollégáknak kellett segíteni eligazodni a menük dzsumbujában.

A WinMobile 6.0 is elég - khm - összetett, ennek ellenére az internetkapcsolat, az MMS beállításait, az MSN Messengert és az IMAP levelezést a Nyugati pályaudvar és a Újpest Városkapu megállók között simán be tudtam állítani. A többiről később.

Elkezdődött az iPhone-hiszti

2007. június 19., 06:56 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0

Hétfőn négy százalékkal nőtt az Apple-részvények árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy jócskán megnövelte a mobil akkujának a teljesítményét. Korábban azt mondta az Apple, hogy 16 óra zenelejátszásra és 5 órányi telefonálásra, internetezésre vagy videózásra lesz alkalmas az iPhone, most azonban már 8 órányi beszélgetésről, 7 órányi videózásról és 6 órányi internetezésről, és 24 órányi zenehallgatásról van szó. Nyilván senkinek sem kell mondani, hogy már csak két hét van hátra az iPhone megjelenéséig.

Frissítés: Véletlenül kimaradt, hogy egy felmérés szerint 19 millió amerikai simán kifizetne hatszáz dollárt az iPhone-ért. Mi ez, ha nem tömeghiszti?

Kicsi MSN, kicsi szenvedés

2007. június 18., 13:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
A Microsoft elindította az MSN portál töpörödött változatát, amelyen mindegyik lényeges szolgáltatása elérhető. Vannak politika, sport és kulturális hírek, kereső, email, térképek és üzenetküldés. A mobil MSN magától felismeri, hogy milyen készüléken töltik be, és ehhez optimalizálja a megjelenését (például a fontok méretét). A szájton egyelőre nincsenek reklámok, de már az idén lesznek bannerek, és olyan linkek, amelyek azonnal telefonhívást tudnak kezdeményezni. A Nokia 3310 böngészője hosszas gondolkodás után azt mondta a térképre (ami valójában útvonalkereső), hogy nem támogatott tartalomtípus. Az online Messenger viszont elég jól betöltődött, de nem a legjobb megoldás, mivel az új üzenet csak a weboldal frissítésekor jelennek meg. A mobil MSN Messenger szoftverek ennél sokkal jobban használhatóak.

Elindult a mobil YouTube

2007. június 18., 10:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Vajon a mobilszolgáltatók mit szólnak ahhoz, hogy a YouTube mobil változata elérhetővé vált? Elméletileg tetszhetne is nekik, hiszen jó sok adatforgalmat generál, de sok szolgáltató utálattal néz a nagy amerikai webes cégekre, mert elorozzák előlük a tartalomszolgáltatói piacot.

Az m.youtube.com szájt első betöltésekor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, miszerint nagyon érdemes előfizetni egy korlátlan mobil internetes díjcsomagra, mert az online videózás irdatlan nagy adatforgalmat generál.Nokia N80 IE mobilon megnéztem a Paris in Jail című videót, a kép és a hang egyszerűen minősíthetetlenül ócska. Megnéztem még egy videót, ugyanaz: kockás kép, gagyi hangok. A sávszélességgel nem lehetett gond, mivel wifin  csatlakoztam az internetre. Inkább az volt a baj, hogy a streaming soha nem működött jól, és kezdem azt hinni, hogy soha nem is fog, mert e túlságosan lebutított videók egyáltalán nem szórakoztatóak.

Büszke a Nokia a szoftverfrissítésre

2007. június 15., 15:38 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Megdöbbentő sajtóközleményt adott ki pénteken a Nokia:
Több mint 10.000 Nokia szoftverfrissítési letöltés Magyarországon

A május végi adatok szerint Magyarországon több mint 10.000, a világon pedig már túl van az 1 millión azon felhasználók száma, akik a Nokia Softwer Updater segítségével frissítették Nokia eszközüket. A Nokia Software Updater ingyenes alkalmazással a felhasználók szoftverfrissítést végezhetnek a kompatibilis Nokia készülékeken.
Kezdjük azzal, hogy egyáltalán ne legyen szükség szoftverfrissítésre, és 99 százalékban olyan készülékek kerüljenek a boltok polcaira, amelyek minden szempontból készek a megjelenésre. Ideális lenne, ha a szoftverfrissítővel csak extra funkciókat adnának a gyártók, és nem a lassú meg bugos rendszereiket próbálnák utólag helyrekalapálni.

Mobiltöltő szélkereket mutat be az Orange

2007. június 15., 15:26 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Szélenergiát hasznosító mobiltöltőt mutat be az Orange az egy hét múlva kezdődő Glastonbury fesztiválon. A sátorra erősíthető szerkezet 150 grammos, és van hozzá egy akku , tehát ha fúj a szél nem kell azonnal a sátorhoz rohanni a mobillal, az aksiról később is lehet tölteni. Az Orange a texasi egyetemet bízta meg a szélkerék kifejlesztésével. Vajon a Pannon, a T-Mobile vagy a Vodafone előrukkol valami hasonló ötlettel az idei Szigetre, vagy megint csak a minőségi mobil tartalmak fogyasztására próbálják majd rávenni az embereket? Egyébként meg ciki, hogy nem a Pannon vagy a Telenor dobja piacra a szélkerekes töltőt, hiszen több mint egy éve kék propellerekkel reklámozzák magukat.

Teljesen átírják az Opera Minit

2007. június 15., 14:51 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Az Opera Software bejelentette, hogy június 19-én kiadja az Opera Mini böngésző új béta változatát. A Dimension kódnéven emlegetett új verziót az alapjaitól újraírták, de még nem lehet tudni, hogy milyen újdonságok lesznek benne. Az Opera Mini beta contest weboldalon négy képpel utalnak az új fícsörökre, lehet találgatni. Ezen a szájton lehet jelentkezni tesztelőnek.

Elindult az iTunes vetélytársa

2007. június 15., 12:16 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Először a svédek próbálhatják ki a brit Omnifone mobil zeneboltját, amely az iTunes riválisa szeretne lenni, de teljesen más üzleti modellt alkalmaz. A MusicStation nevű szolgáltatás előfizetői ugyanis nem számonként fizetnek, és nem is tarthatják meg korlátlan ideig a számokat, viszont ha befizetik a heti díjat, akkor egy héten át a katalógusban szereplő egymillió szám közül bármennyit letölthetnek a készülékükre, és azokat bárhányszor meghallgathatják. Ha nem fizetnek elő a következő hétre, a letöltött fájlok használhatatlanná válnak. Hamarosan az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban is elindul a MusicStation.

A szolgáltatás az idei 3GSM kiállításon debütált, írtunk is róla egy jó nagy cikket az Indexen.

Júliusban debütál a drótnélküli töltő

2007. június 13., 16:52 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Emlékszik még valaki arra, hogy januárban a CES-en bemutattak egy vezeték nélküli akkutöltőt? Az elektromágneses indukcióval működő WildCharge és a vele kompatibilis adapterek július 9-től lesznek kaphatók, állítja az Oh Gizmo! A közzétett kép alapján sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az adaptereket nem sikerült beépíteni az eszközökbe, tehát mindegyik egy kicsit vastagabb lett. Az áráról egyelőre semmit sem tudunk.


Megjelent a boltokban a Nokia E90

2007. június 13., 16:35 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Finnországban már kapható a Nokia új kommunikátora, az E90, tehát a készülék hamarosan Európa-szerte megjelenik a boltokban, írja az All About Symbian. A szolgáltatók kínálatába nyilván lassabban kerül be, hiszen idő kell nekik a firmware megbuherálásához (azaz néhány hasznosabb fícsör letiltásához, illetve a korlátozások beépítéséhez). Az E90 oprendszere S60, kamerája 3,2 megapixeles, a hsdpa 3,6 megabites és van gps. Nagy kijelző, sok gomb, mi kell még?


Hoppá, drága lesz az iPhone

2007. június 12., 16:24 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Úgy tűnik a ZDNet mobilügyi bloggere is rájött, hogy iszonyatosan drága lesz az iPhone. Én már a bejelentés napja után kiszámoltam az akkor aktuális tarifák alapján, amikor az AT&T még Cingular volt, hogy a telefon árán kívül plusz ezer dolláros kiadással kell számolni, mivel kötelező lesz két éves hűségnyilatkozat kötni. Bár ne lenne igazam.

Közben az is kiderült, hogy nem lesz Flash támogatás az iPhone böngészőjében, ami talán jobb is, fene akarna EDGE elérésen száz kilobájtos hirdetéseket letölteni.

Emellett az is kiderült, hogy Walt Mossberg már megkapta tesztelésre a kütyüt, és egyelőre nem tudja, hogy az érintőkijelző jól használható-e szövegbevitelre.

Minden autógyártónak saját mobilja lesz

2007. június 8., 16:00 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Két luxusautógyártó is saját mobillal állt elő a napokban: először a Porsche, majd a Hummer mutatta be saját telefonját. A francia ModeLabs dizájncég ügyesen átültette a HT1 mobilokra a Hummerek szögletes formavilágát. Egyelőre nem tudni, hogy a háromszáz eurós HT1 ugyanolyan falánkan eszi-e az áramot, mint ahogyan a Hummer eszi a benzint, és arról sincs információnk, hogy a Pentagon rendelt-e már belőle egy nagyobb szállítmányt.

Az Engadgeten bemutatott Porsche-mobil nekem egyáltalán nem tetszik, de legalább ötletesebb, mint a csupán felmatricázott Nokia Sirocco és Motorola MAXX (Lambo illetve Ferrari).

Trabimobilt követelek, papírból!

Itt a nyár, jönnek a napelemes mobilok

2007. június 8., 15:14 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0

Egy Kínában jól ismert távközlési gyártócég napelemmel felszerelt mobiltelefont készített. A Hi-Tech Wealth (HTW) azt állítja, hogy a világon elsőként használnak napelemet mobilaksi töltésére, ami persze csak akkor igaz, ha nem vesszük figyelembe a nem mobilba épített napelemes töltőket. A cég szerint egy órás napfürdőzés 40 perc beszélgetésre elegendő, ami egy kicsit soknak tűnik. Sajnos nem valószínű, hogy a közeljövőben ki tudom próbálni a készüléket, noha a HTW 2007-ben hat modellt is bemutat a kínai piacon. Csak éppen nem ezt nem úgy kell érteni.


Mások is megcsapolnák a Nap szinte végtelen energiáját: az NTT DoCoMo egy nagyon nyomi napelemes modellel próbálkozik, a német Fraunhofer Institute is készített egy prototípust, a Motorola pedig a kijelzőkbe építene napelemet.

Ingyenes lesz az Office Mobile 2007

2007. június 7., 13:29 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Jó hírrel jelentkezett a Download Squad, a Microsoft az év harmadik negyedévében ingyen elérhetővé teszi a Windows Mobile 5.0 és Windows Mobile 6 eszközökön futtatható Office programcsomag legújabb változatát. Ennek egyetlen igazán fontos tulajdonsága van: kezeli az Office 2007 új PowerPoint, Word és Excel fájlformátumait.

Az üzenetküldés lesz a következő nagy dobás?

2007. június 7., 13:21 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Régóta várom az sms és az mms halálát, elég visszataszító ugyanis pénzt kérni olyasvalamiért, aminek a költsége igazából nagyon nagyon közel van a nullához.
Lásd email. Lásd üzenetküldés.

Ewan Spence az All About Symbiantól a Global Messaging 2007 konferencián úgy látta, hogy a szolgáltatók és a webes cégek egyaránt rá vannak kattanva az instant messaging mobilos változatára. Viszont még nagyon sok kérdést meg kell válaszolni. Az egyik legnagyobb gond, hogy sokféle IM rendszer létezik, az ősrégi ICQ-tól kezdve a GTalkon és MNS-en át egészen a MySpace üzeneteiig, viszont nem mindenki használja mindegyiket. Kínos, ha egy mobilszolgáltatónál pont azt az IM rendszert nem éri el az ügyfél, amelyiket régóta használ, és kellemetlen, ha az ember képébe tolják mindegyiket, miközben csak párat használna.

Elég érdekes problémákra hívja fel a figyelmet Ewan, például ha valakinek ötven ismerős van a listáján, és átvált "Away" módba, akkor abban a pillanatban ötven üzenetet kell elküldeni az ismerősöknek a megváltozott státuszról. A hálózatot pedig elég könnyű túlterhelni, jó bizonyíték erre bármelyik véletlenszerűen kiválasztott ünnep, amikor sokszor elvésznek az éterben az üzenetek.

A szolgáltatóknak pedig nagyon óvatosnak kell lenniük, mert az IM júzerek a mobilon nem akarnak majd többet fizetni a szolgáltatásért csak azért, mert áthelyeződött a mobilra. Már csak azért sem, mert eleve többe kerül a mobil internetelérés, mint a stabil.

Nézzük az iPhone riválisait

2007. június 7., 10:32 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Vészesen közeleg az iPhone megjelenésének napja, érdemes még egyszer végignézni, hogy a riválisok mivel próbálják megvédeni piacukat a rettegett jövevénytől. Az elmúlt fél év végig arról szólt, hogy minden egyes érintőkijelzős mobilt iPhone-klónnak kiáltottak ki, noha nagyon jól tudjuk, hogy e mobilok fejlesztését valószínűleg hónapokkal az iPhone bejelentése előtt elkezdték.

A legfrissebb jelölt a HTC Touch, amely a TouchFLO névre keresztelt technológiával hoz némi újdonságot az érintőkijelzős mobilok világába. Ez meg tudja különböztetni az ujjat és a böködőpálcát, és ha az ujjunkat felfelé végighúzzuk a kijelzőn, egy látványos kezelőfelület ugrik elő, amelyen minden fontos funkció elérhető. A ZDNet már kipróbálta a kütyüt, szerintük nem elég jó a szövegbeviteli rendszere.Természetesen Kína is felfigyelt az Apple mobiljára, a Meizu MiniOne például egészen döbbenetes tudású klón lett, ha hihetünk a Gizmodo leírásának. 533 megahertzes processzor, 720x480 képpontos kijelző, Bluetooth, wifi, tévétuner, GPS, videokimenet, és a 4-16 gigabájtos háttértár van benne, egyszerűen túl szép, hogy igaz legyen.

Bár nem érintőkijelzős, mégis az iPhone gyilkosai közé sorolják a Nokia N95-öt, a finn csúcsmobilba ugyanis az összes létező modern technológiát beépítették, leszámítva a nagy kapacitású akkumulátort, ugye.

Van még egy LG Prada is, ami iszonyatosan drága, és a 3GSM-en bemutatott verziója igen kiábrándító volt. Az LG hazai PR-je viszont azt mondja, hogy a végleges változat annál sokkal jobb lesz. Majd meglátjuk.

Valamit kihagytam?

Robbanás előtt áll a mobil hirdetési piac

2007. június 6., 15:09 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Idén valószínűleg még csak 1,4 milliárd dollárt költenek el a hirdetők a mobil platformon, a következő négy évben azonban a tízszeresére, 14,4 milliárd dollárosra nő a mobil reklámpiac, állítja a Strategy Analytics. Ez annyit jelent, hogy a globális online hirdetési piac egyötödét viszik a mobilok. Nem véletlen, hogy a Google és a Yahoo is erőszakosan nyomul a zsebeinkbe, és hogy az AOL és a Microsoft is vett magának mobil hirdetésekkel foglalkozó cégeket (a Third Screen Mediát illetve ScreenTonicot).

Naponta egymillióval nő a mobilozók száma

2007. június 6., 13:57 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Az Informa Telecoms & Media adatai szerint több mint 2,5 milliárd ember használ GSM mobilt, 218 országban, 700 GSM hálózaton. Magyarán szépen gyarapodik a potenciális jövendőbeli mobilinternetezők tábora. Vajon van 2,5 milliárd vezetékes telefonvonal? Lényegéban mindegy, hogy erre mi a válasz, mert egy rakás fejlődő országban ócska a vezetékes telefonhálózat, vagy egyáltalán nincs. Viszont a bázisállomások állnak, brutális iramban nő az előfizetők száma (naponta egymillióval), és idővel a legutolsó kis porfészkekben is lesz valamilyen mobil internet.

A webkettő összeköti a mobil és a vezetékes internetet

2007. június 5., 09:11 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Egyetlen entitássá forrasztja össze a mobil és a vezetékes internetet a webkettő, derül ki a Berg Insight legfrissebb jelentéséből. Eszerint nem szabad külön bizniszként tekinteni a mobil és a vezetékes kommunikációra. Egy web létezik. (Csak a kijelzők mérete különböző.)

"Azok győznek majd a mobil web területén, akik az ügyfeleiknek ugyanazt nyújtják, amit azok az internettől elvárnak, azaz böngészést, emailt, üzenetküldést, videókat és zenéket." - mondta
Sabine Ehlers, a Berg elemzője.

A jelentés szerint az ár és a használat nehézsége gátolja a mobil internetezés terjedését. A Berg Insgiht azt javasolja a mobilszolgáltatóknak, hogy tegyék egyszerűbbé az újszerű szolgáltatások kipróbálását, és úgy próbálják rávenni a felhasználókat azok folytonos használatára, hogy ne okozzanak meglepetést a hónap végén kiküldött számlalevélben. A Berg szerint a havidíjnak tartalmaznia kellene néhány népszerű szolgáltatást, például a böngészést
és az üzenetküldést, amelyekre könnyen rákattannak az emberek, a prémium szolgáltatások árát pedig külön fel kell tüntetni, átlátható módon.

Hogyan szedjünk szét egy mobilt?

2007. június 5., 08:41 Módosítva: 2009-07-25 17:46
0
Érdekel, hogy milyen alkatrészekből rakták össze a mobilodat? Szeretnéd kipucolni? Több száz készülék részeletes szerelési útmutatóját találhatod meg a repair4mobilephone.org szájton. Képek, videók trükkök. A képen egy Sony Ericsson K800 kijelzőjét kapják ki a helyéről.