Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Autógyári humanoidok

2005.01.07. 10:55
A Toyota robotokkal pótolja a fogyatkozó emberi munkaerőt 12 gyárában.

A japán autógyártó az ország elöregedése miatt kialakult munkaerőhiány és a költségtakarékosság kényszeríti a humán ügyességű robotok alkalmazására - írta csütörtökön a Nihon Keizai Shimbun gazdasági napilap.

A Toyota 12 üzemében jelenleg 3-4000 ipari robot működik, ezek főleg veszélyes munkákat végeznek, mint a hegesztés és a festés.

Győz a szeretet
Az új kétkarú humanoid robotok a munka befejező fázisának összetett feladatait is képesek lesznek megoldani, mint az ülések vagy apró beltéri alkatrészek beszerelése. A jelentés szerint a Toyota szeretne első lenni a teljesen robotizált autógyártás terén - a helyzetet fokozza, hogy vélhetően a konkurens Honda is dédelget hasonló terveket.

Fogy a japán

"Célunk, hogy előállítás költségeit a kínai szintre szorítsuk" - nyilatkozta a vállalat egyik vezetője.

A Toyota a költségek mellett Japán demográfiai helyzetével is számol: a második világháború vége óta nem volt ilyen mélyponton a népszaporulat. Az ország ugyanakkor nem kívánja beengedni képzetlen munkaerőt.

A Toyota régebb óta foglalkozik robotfejlesztéssel: márciusban a világkiállításon robot-rezesbanda és hip-hop performansz fogadta a látogatókat pavilonjukban.