Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Yahoo az USA-ban sem bújhat el a francia jog elől

2006.01.17. 14:45
Egy amerikai bíróság határozatában kimondta, hogy a Yahoo nem élvez védelmet a francia bíróságok előtt a tengerentúlon sem. Az USA-ban viszont aligha hajtható be a Franciaországban egykor kiszabott súlyos napi kötbér.

A szólásszabadság amerikai alkotmányban biztosított joga nem védi meg automatikusan a Yahoo internetes szolgáltatót külföldi bíróságok ítéleteivel szemben. Egy San Franciscó-i feljebbviteli bíróság elutasította a Yahoo beadványát.

Az internetes vállalat mentességet kért azokra a büntetésekre, amelyeket öt évvel ezelőtt szabott ki rá egy francia bíróság. A cégnek akkor azt rótták terhére, hogy aukciós oldalán nem tiltotta meg a náci relikviák árverését.

A Yahoo akkor a jó szándék jeleként eltávolította számos náci relikvia licitjét az oldalairól. Az amerikai központú cég ugyanakkor nem akarta elfogadni, hogy a francia jog alapján a hasonló tartalmú ajánlatokból eleve ki kellene zárnia a francia felhasználókat.

Éretlen az ügy

Az amerikai feljebbviteli bíróság 6 szavazattal öt ellenében úgy döntött, hogy elutasítják a Yahoo beadványát. A Yahoo ellenében szavazó hat bíró közül három azzal indokolta a lépését, hogy az eset nem elég "érett" arra, hogy amerikai bíróság előtt döntsenek róla, írta az APA.

További három bíró úgy vélte, hogy az amerikai bíróságoknak nincs joghatósága azon francia csoportok felett, akik a náci tárgyak miatt eredetileg beperelték a Yahoo-t. Egyúttal arra utaltak, hogy az internetes vállalat saját magatartásával semmisítette meg legfontosabb érvét.

Súlyos kötbér

Hiszen az aukciók önkéntes törlésével kiderült, hogy nem a szólásszabadság miatt kardoskodik ennyire. Mint a bírák megjegyezték, igen valószínűtlen, hogy a párizsi bíróság által kiszabott akkori napi 100 ezer frankos (15 ezer eurós) kötbért valaha be tudnák hajtani. Az amerikai bíróságok ugyanis a legritkább esetben érvényesítenek külföldi pénzbüntetéseket.

A náci relikviák miatt indult per annak idején nagy érdeklődést keltett, hiszen első alkalommal merült fel komoly ügyben az internet és a nemzeti joghatóság határainak kérdése. Franciaországban az USA-val ellentétben azóta is tilos a náci tárgyakkal való kereskedelem, illetve ezek közszemlére tétele.