Alfréd
-2 °C
2 °C

A Microsoft érdekében lobbizik az USA

2006.03.31. 16:10
Ahogy Brüsszelben komolyra fordult a napi kétmillió eurós kötbér ügye, és megkezdődött a világ legnagyobb szoftvercégének kétnapos meghallgatása, levelet kapott az Európai Bizottság az amerikai nagykövetségtől.

Az amerikai kormány az Európai Bizottságtól tisztességes eljárást követel a Microsoft számára. "Kérjük a Bizottságot, hogy sürgősen gondoskodjon a Microsoft gyors tájékoztatásáról az eljárást érintő minden lényeges ténnyel kapcsolatban" - áll az USA brüsszeli képviselete által a Bizottsághoz intézett levélben.

Panasz az eljárásra

A levélben arról is szó esik, hogy a szoftvercég korábban panaszkodott az uniós eljárás nem eléggé átlátható és fair lefolytatásáról. Ha ezek a vádak beigazolódnak, akkor okot adnak az USA komoly aggodalmára, áll a képviselet APA által idézett levelében.

Mint megírtuk, az Európai Bizottság azt rója a világ legnagyobb szoftvercégének szemére, hogy a verseny korlátozására visszaélt a piacvezető szerepével. A pénteken záruló kétnapos meghallgatás tétje napi kétmillió eurós kötbér. A meghallgatások után a Bizottság végleges döntése néhány héten belül várható.

Nincs túl sok mozgástér

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai a kötbért 2005. december 15-ig, az utolsó haladék lejártáig visszamenőleg vetnék ki, amennyiben a Microsoft a kétnapos meghallgatás alatt nem igazolja a két évvel ezelőtt kiszabott, majd megerősített versenyjogi előírások teljesítését.

A Bizottság a szoftvercéget 2004-ben közel 500 millió eurós (130 milliárd forintos) pénzbírságra ítélte, hogy csökkentse a versenytársakat ért piaci hátrányokat. Az uniós szakértők meglátása szerint hiába fizette ki a rekordbüntetést a Microsoft, nem teljesítette megfelelően a feltételeket.