Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Tavaly visszaestek a domainregisztrációk

2002.01.26. 21:17
2001 második felében csökkent a regisztrált internetcímek száma, miután kevesebb új domaint jegyeztek be, mint amennyinek nem újították meg a regisztrációját.
A csütörtökön kiadott összesítések szerint 2001-ben mindössze két százalékkal nőtt a domainnév-park, szemben az 1999-ben mért duplázódással és 2000-es szolíd triplázódással.

Az első történelmi csúcsot tavaly június végén mérték - ekkor 32,4 millió internetcímnek volt gazdája. Szilveszterkor azonban már csak 28,8 millió címet tartalmazott a központi adatbázis - aig hatszázezerrel többet, mint egy évvel korábban.

A visszaesés az elemzők szerint annak eredménye, hogy a dotkom recesszió nyomán nagy mennyiségű domainspekulátor szállt ki a bizniszből - az általuk stoppolt címek regisztrációit így nem újították meg.

Csillapodik a domain-hiszti

"A domainnevek spekulatív értéke jelentősen csökkent, hiszen a velük kapcsolatos hisztéria elsősorban túlértékeltségüknek volt köszönhető." - értékelte a helyzetet az MSNBC kérdésére a domainszabályozás kidolgozásában részt vevő Milton Mueller.

Domainnév-kereskedéssel igen kevesen igen kevés munkával milliókat kerestek az elmúlt években. A business.com 7,5 millió dollárért kelt el 1999-ben, a loans.com-ért hárommillió dollárt fizettek 2000 januárjában.

A nem felhasználási céllal bejegyeztetett címek nagy részéért azonban nem fizettek. Emellett a domainviták elsímítására létrehozott ICANN szervezet sok regisztrációt kicsippantott a spekulánsok kezéből.

Tisztulás

A töketlenkedéséért sokszor kritizált legfőbb internetszabályozó testület, az ICANN ugyanakkor nagy elégtételként élhette meg, hogy a spekuláció bebukása egybe esett, az új legfelsőbb szintű domainek - a .com, .net, és .org mellé felzárkózó .info és .biz - bevezetésével.

Michael Pollack, a Register.com stratégiai elnöke optimizmusának adott hangot: közölte, a jóhiszemű domainregisztrációk száma továbbra is emelkedik. A piacvezető regisztrátor VeriSign vezérigazgatója, Stratton Sclavos hasonló véleménynek adott hangot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?