Erik, Alexandra
EUR 383,71 Ft
USD 366,61 Ft
9 °C
23 °C

Tavaly visszaestek a domainregisztrációk

2002.01.26. 21:17
2001 második felében csökkent a regisztrált internetcímek száma, miután kevesebb új domaint jegyeztek be, mint amennyinek nem újították meg a regisztrációját.
A csütörtökön kiadott összesítések szerint 2001-ben mindössze két százalékkal nőtt a domainnév-park, szemben az 1999-ben mért duplázódással és 2000-es szolíd triplázódással.

Az első történelmi csúcsot tavaly június végén mérték - ekkor 32,4 millió internetcímnek volt gazdája. Szilveszterkor azonban már csak 28,8 millió címet tartalmazott a központi adatbázis - aig hatszázezerrel többet, mint egy évvel korábban.

A visszaesés az elemzők szerint annak eredménye, hogy a dotkom recesszió nyomán nagy mennyiségű domainspekulátor szállt ki a bizniszből - az általuk stoppolt címek regisztrációit így nem újították meg.

Csillapodik a domain-hiszti

"A domainnevek spekulatív értéke jelentősen csökkent, hiszen a velük kapcsolatos hisztéria elsősorban túlértékeltségüknek volt köszönhető." - értékelte a helyzetet az MSNBC kérdésére a domainszabályozás kidolgozásában részt vevő Milton Mueller.

Domainnév-kereskedéssel igen kevesen igen kevés munkával milliókat kerestek az elmúlt években. A business.com 7,5 millió dollárért kelt el 1999-ben, a loans.com-ért hárommillió dollárt fizettek 2000 januárjában.

A nem felhasználási céllal bejegyeztetett címek nagy részéért azonban nem fizettek. Emellett a domainviták elsímítására létrehozott ICANN szervezet sok regisztrációt kicsippantott a spekulánsok kezéből.

Tisztulás

A töketlenkedéséért sokszor kritizált legfőbb internetszabályozó testület, az ICANN ugyanakkor nagy elégtételként élhette meg, hogy a spekuláció bebukása egybe esett, az új legfelsőbb szintű domainek - a .com, .net, és .org mellé felzárkózó .info és .biz - bevezetésével.

Michael Pollack, a Register.com stratégiai elnöke optimizmusának adott hangot: közölte, a jóhiszemű domainregisztrációk száma továbbra is emelkedik. A piacvezető regisztrátor VeriSign vezérigazgatója, Stratton Sclavos hasonló véleménynek adott hangot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek