Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Új wifit akar a Google

2008.03.25. 16:26
Újabb szabad frekvenciasávokat szemelt ki a Google. A keresőóriás a wifi nagyobb sebességű utódját akarja létrehozni.

Nem nyert spektrumhasználati jogot a Google az analóg tévéadások megszűnésével felszabaduló 700 MHz-es frekvenciatartományban, de a keresőcég újabb ötlettel rukkolt elő, hátha mégis szerezhet magának szabadon felhasználható frekvenciasávokat. A keresőcég a tévécsatornák közt szabadon hagyott frekvenciatartományt szemelte ki magának. A tévécsatornák közt ugyanis kisebb frekvenciasávokat szabadon hagynak, mert így az egymás mellett lévő csatornák nem zavarják egymást.

A Google a köztes sávokon a wifi nagyobb hatótávolságú és gyorsabb utódját szeretné létrehozni, és be akarja bizonyítani, hogy a vezeték nélkül kommunikáló kütyük nem zavarják majd a digitális tévéadást. Ezen a frekvencián másodpercenként több milliárd bit áramolhatna, azaz sokkal gyorsabbak lennének az új kommunikációs eszközök, mint a mostani wifis készülékek, amelyek másodpercenként csupán néhány millió bitet továbbítanak, mondta Rick Whitt, a Google távközlési tanácsadója.

A nem használt spektrum 2009 februárjában válik elérhetővé, amikor lekapcsolják az analóg tévécsatornákat, és csak digitális adás lesz. Whitt szerint a szabad sávon kommunikáló eszközök 2009 végén megjelenhetnének, ha az amerikai hírközlési hatóság elérhetővé teszi a köztes sávokat.

Mikrofonpróba

A Google ötletét egyébként sok cég támogatja, például a Microsoft, a Dell, az Intel, a HP és a Philips, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A kütyügyártó cégeknek azért lenne fontos a szabadon felhasználható spektrum, mert ezen üzemelő, új internetes telefonokat és hálózati eszközöket dobhatnának piacra.

Az amerikai műsorszórók és a vezeték nélküli mikrofonokat gyártó cégek azonban az interferenciától való félelmük miatt ellenzik a megoldást. A Google érdekeiket figyelembe véve azt tanácsolta, hogy a 36-os és a 38-as csatornák között legyen egy védett tartomány, amelyet csak a mikrofonok, orvosi műszerek és rádiócsillagászati eszközök használhatnak. Emellett műszakilag megoldható, hogy a készülékek használat előtt ellenőrizzék, hogy mely sávok foglaltak, és így elkerülhető az interferencia.