Edina
-12 °C
-3 °C

Betonból lesz az új Windows

2006.01.12. 13:15
Kezeink közé került a Microsoft Windows Vista operációs rendszer második próbaváltozata, és nagyon sok újdonságot találtunk benne az előző változathoz képest. Fokozott biztonság, megnövelt teljesítmény, új startmenü.

Várhatóan augusztus végén készül el a Windows XP oprendszert leváltó Windows Vista teljes forráskódja, a december végén bemutatott előzetes verzióból azonban már nagyon sok minden kiderül arról, hogy az új rendszer mitől lesz biztonságosabb, mint a régiek. Az új próbaváltozatban ugyanis a páncélzat vastagodása a leglátványosabb, van például szülői felügyelet, kémprogramirtó, adattitkosítás, blokkolható a fájlok kiszivárgása, és biztonságosabb a böngészés.

Biztos alap

#alt#
Kattintson a képre!
Három alapvető védelmi megoldás lesz a Vistában: kémprogramirtó, tűzfal, és vírusirtó. A kémprogramokat meg rootkiteket az AntiSpyware utódjának szánt Windows Defender ismeri fel és távolítja el a számítógépről, a vírusokat meg a tavaly év végén bemutatott OneCare Live irtja ki, amelyet Windows XP-n már ki lehet próbálni, de a Vista aktuális bétájában nem szériatartozék. A tűzfal továbbfejlesztett változata állítólag még biztonságosabb lesz, mint a mostani. A Windows XP második javítócsomagjával debütált Security Center kezelőfelületén mindhárom program működését ellenőrizni lehet, megmutatja, hogy be van-e kapcsolva a tűzfal, friss-e vírusirtó, és hogy automatikusan érkeznek-e a gépre a frissítések.

Persze hátránya is van annak, hogy ilyen sok szoftver gondoskodik a biztonságunkról: az operációs rendszer minden apróbb lépés után üzenetekkel bombázott minket, és egyfolytában olyanokat kérdezgetett, hogy tényleg akarjuk-e, hogy biztosak vagyunk-e abban, amit csinálunk, meg hogy engedélyezzük-e, ami már néhány órás tesztelésünk során is elég idegesítő volt, és inkább vakon ráklikkoltunk bármire, csak menjen már tovább. Így tesz majd az átlagfelhasználó is.

Vége a gyereknapnak

Kegyetlen korlátozó eszközöket kapnak a szigorú szülők is. A Windows Vistában jelentést lehet kérni a számítógép használatáról, és megadható, hogy a rendszergazdai jogokkal nem rendelkező mezei júzerek - például a gyermekek - mikor kapcsolhatják be a gépet, és hogy milyen korosztálynak szóló játékokkal játszhatnak. Letiltható a káros vagy annak vélt weboldalak megtekintése, és ebben igen nagy mozgásteret kapnak a szülők: például a pornó és szexoktatás engedélyezése mellett letilthatják a bombagyártást meg az erőszakos oldalakat, vagy fordítva. A kezelőfelület olyan közérthető és egyszerűen kezelhető, hogy az engedékenyebb szülőket is elcsábíthatja egy kis családon belüli diktátorkodásra vagy kémkedésre.

Bár távmunka esetén az ide-oda másolgató gyerek ellen is véd, inkább cégeknek lesz hasznos a kényes adatok kiszivárgását meggátló BitLocker Drive Encription. Ezzel az egész merevlemez titkosítható, ha van a gépben úgynevezett Trusted Platform Module (TPM) csip, amely védett tárolóban helyezi el a titkosítási kulcsokat, jelszavakat és digitális aláírásokat. A rendszergazdák emellett központilag letilthatják a külső adattárolók, például az usb memóriák és merevlemezek használatát is.

Apró, de látványos újítás a bétában a startmenü átalakulása, a Flip 3D nevű ablakváltó eszköz megjelenése, amely háromdimenziós virtuális térben forgatja el ablakokat, és az alapból működő aero felület, amely a félig áttetsző keretet ad az ablakoknak. Ez a próbaváltozat világszerte félmillió emberhez jutott el, köztük számos technikai tesztelőhöz, valamint az MSDN és TechNet fejlesztői hálózat tagjaihoz.