Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Korábban jön az új Windows?

2005.12.01. 10:30
Egyhónapos késéssel, november helyett december végén jelenik meg a Windows Vista következő próbaváltozata, de a Microsoft egyik vezetője szerint már 2006 karácsonyára elkészül a végleges változat. A Microsoft sutba dobja a naptárhoz kötött menetrendet, és a minőségre hajt.

Hiába várták a tesztelők a Windows Vista novemberi próbaváltozatát, a Microsoft ugyanis kedden azt a szomorú hírt közölte, hogy nem lesz ilyen. Ehelyett decemberben - még az ünnepek előtt - kapnak egy jobbat és szebbet. A szoftvergyártó egyúttal közölte, hogy félredobja az eddigi menetrendet, és ezentúl nem havonta ad ki új változatot, hanem csak mikor megfelelő a kód minősége. A Microsoft mérnökeire felügyelő Amitabh Srivastava a fejlesztőknek szóló konferenciahívásban nem részletezte, hogy az októberben kiadott változatot mivel bővítették ki, csak annyit közölt sejtelmesen, hogy számos újdonság lesz benne.

Gyors helyett jót

Srivastava kifejezetten kerülte a "csúszás" szót, derül ki a BetaNews informatikai híroldal beszámolójából, és azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztők gyorsított ütemben kódolnak. A szakértő elmondta, hogy a Microsoft olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek maguktól időben észreveszik a programozási hibákat, hitelesítik a szoftverbe kerülő kódok minőségét, és ettől jók lesznek majd a próbakiadásaik.

A Slashdot információi szerint nem is kell a Vista megjelenése miatt aggódnunk, mivel Chris Jones, a Microsoft egyik vezetője azt írta belső vállalati blogjában, hogy augusztus 31-re elkészül a teljes kód, így karácsony előtt megjelenhet az oprendszer. A kiszivárgott blogbejegyzésről a BusinessWeek adott hírt, a cikk azonban "technikai okokból" már nem elérhető.

Csak egy vacak CTP

Decemberben egyébként csak egy kevésbé fontos előnézeti verzió jelenik meg, egy úgynevezett CTP (Community Technology Preview), amelyet nem tesztelnek le olyan alaposan, mint a bétaverziókat. A következő, szélesebb körben elérhető béta a január végére várt Windows Vista Beta 2 lesz, de a nem várt "csúszás" miatt könnyen elképzelhető, hogy ez is kicsit később jelenik meg.