Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nincs újabb dotkomlufi, csak minipánik

2006.01.19. 16:15
Kapcsolódók (8)
Az elmúlt napokban a vezető it-cégek megjelentették előző negyedévi eredményeiket és közzétették 2006-os terveiket, amire pánikszerűen reagáltak a befektetők: a japán tőzsdén jegyzett papírok egy nap alatt 300 milliárd dollárt vesztettek értékükből. Pedig a piac szépen növekedett, és a fontos cégek közül több rekordévet zárt.

Felülértékeltek az it-papírok. A világ vezető számítástechnikai cégei egymás után hozták ki negyedéves jelentéseiket, melyek rendre alulmúlták a várakozásokat. A részvények árfolyama erősen gyengült, előfordult, hogy zuhant, annak ellenére, hogy a legtöbb cég rekorderedményről számolt be.

Növekvő piac

A számítógép-eladások régóta nem látott növekedést mutatnak, világszerte 16,4 százalékkal több gépet értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Gyártók versenye az Egyesült Államokban
Cég Növekmény Részesedés
Dell 20 33
HP 7,3 23
Gateway 33 6,4
Apple 32 3,3
2005-ös adatok, százalékban

A százalékok mögött 208,6 millió asztali pc, laptop és x86-os szerver bújik meg, ezekből összesen 218 milliárd dollár bevétele lett a gyártóknak (ami kétszerese a teljes magyar GDP-nek). A számok kilencszázalékos növekedést mutatnak 2004-hez képest. Az átlagos számítógépár 217 ezer forint volt, és közel hét százalékkal kerültek kevesebbe a konfigurációk, mint 2004-ben.

Idén már nem várható ekkora növekedés az IDC szerint, a piackutató cég prognózisa 10,5 százalékos keresletnövekedéssel és 3,6 százalékos bevételnövekedéssel számol 2006-ra. Az erősödés megtorpanását a kamatlábak és az olajár növekedésével magyarázta az IDC.

Trónfosztás is történt, tavaly már nem az Egyesült Államokban adták el a legtöbb számítógépet, hanem Európában. A számok alapján az átlagosnál jobban nőtt a kereslet a konfigurációkra Európában, ahol 72,6 millió gépet értékesítettek, míg az Egyesült Államokban 67,1 millió, Ázsiában pedig 42,8 millió számítógép talált gazdára. Ez az első alkalom, hogy Európában több számítógépet adtak el, mint az Egyesült Államokban, igaz, a Gartner piacelemző cég a térség részeként kezelte az afrikai kontinenst és a Közel-Keletet is.

Nincs bocsánat

#alt# A piac sajátossága, hogy még az eladási rekordokat is negatív hírként értékeli, ha az eredmények elmaradnak a várakozásoktól. A japán tőzsde például beszakadt, a papírok pár nap alatt 300 milliárd dollárt veszítettek értékükből, egyebek között azért, mert kiderült: az Intel részvényenként a tervezett 43,7 cent helyett csak 40 cent profitot termelt. Pedig a mostani volt a cég történetének legjobb működési eredménye, 2005 utolsó negyedévi bevétele 6 százalékkal, egy részvényre jutó nyeresége 21 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

Más szempontból is jó évet zárt a társaság, összbevétele megközelítette a 39 milliárd dollárt, összesen 2 milliárd dollár osztalékot fizettek ki, ami szintér rekordnak számít, ahogy bizonyára szívesen nézegetik majd az évkönyvben a soha nem látott 12,1 milliárd dolláros üzemi eredményt is.

A piac mégsem volt hálás, a várakozásoktól elmaradt processzorértékesítés miatt óriásit esett a részvények árfolyama, a 17-i 25,52 dolláros záróértéket 18-án tíz százalékos zuhanás után 22,599 dolláros zárás követte. A gyengülést óriási forgalom mellett hozták össze a papírok, míg az utóbbi két hónapban 50 millió dollár értékben cseréltek gazdát a részvények, addig szerdán 282 millió dolláros tőzsdei forgalmat könyvelhetett el az Intel. A több mint tíz százalékos zuhanás pénzben kifejezve tizenötmilliárdos értékvesztést jelent, így már az is megvásárolhatja magának a nagyobbik processzorgyártót, akinek a vagyona eléri a 136,25 milliárd dollárt.

Jelentős erősödés

Az AMD befektetői kegyesebbek voltak, igaz, 2005-ben nem is volt nagyon miért panaszkodniuk. A kisebbik processzorgyártó Opteron szervercsipjei nagyon jól szerepeltek, ahogy az Athlon 64 asztali processzorokra és a Turion 64 mobilprocesszorokra sem lehetett panasz. Összességében 79 százalékkal növelték az eladásokat. Az utolsó negyedévben 1,31 milliárd dollárra nőtt a forgalom (az Intel ugyanekkor 10,2 milliárd dollár értékben adott el), míg 2004 végén csak 730 millió dollár értékben forgalmaztak processzorokat.

A társaság részesedése az egy évvel korábbi 9,6 százalékkal szemben elérte a 15,3 százalékot, így már komoly piaci súllyal bíró ellenfél lett az AMD. Persze a maradék 84,7 százalék szinte teljes egészében az Intelé, az olyan kis cégek, mint a VIA nem képesek érdemben beleszólni a most már két nagy csatájába.

A cég részvényei szépen erősödtek egész évben, de legjobban az járt, aki április végén, május elején vásárol: akkor ugyanis 14 dolláron álltak a papírok, míg az idei év eleji rekord alkalmával egészen 37,5 dollárig emelkedett az árfolyam. Persze az elmúlt napok eseményei az AMD árfolyamán is éreztetik hatásukat, csütörtökön már 33,37 dollárért hozzá lehetett jutni a cég papírjaihoz.

Húszmilliárdos bukta

Öngyilkos lett a vezérigazgató
Az internetszektorban érdekelt Livedoornjál néhány napja vizsgálódni kezdtek a hatóságok, mert azt gyanítják, hogy hamis információk terjesztésével manipulálták a részvények árfolyamát. Az ügy egyre szövevényesebb, a legfrissebb hírek szerint csütörtökön öngyilkosságot követett el a Livedoor vállalatfelvásárlási ügyeit intéző brókercég vezérigazgatója. A cég részvényei csütörtökön napi limitjükkel, 16 százalékkal zuhantak, ami hétfő óta már 40 százalékos leértékelődést jelent.
Izgalmas hónapokat élhetett át az IBM, a cég részvényeinek áprilisi zuhanásához képest az Intel-papírok idei gyengülése csupán árfolyam-ingadozásnak tűnhet. Március 31-én még 91,38 dolláron állt az IBM, április 20-án már 72 dollárért lehetett hozzájutni a cég részvényeihez, ami 27 százalékos gyengülést jelent. Egy akkora óriásnál, mint az IBM a gyengülés közel 20 milliárd dolláros értékvesztést jelent, alig három hét alatt. Az ügy hátterében ugyanaz állt, mint az Intelnél: az aktuális negyedévi eredmények elmaradtak a várakozásoktól, ami beszakította az árfolyamot.

Azóta persze kezdik összeszedni magukat a papírok, szerdai záróértékük közel 84 dollár volt, ráadásul a cég optimistán nézhet a jövőbe: bár elvesztette presztízspartnerét, az Apple-t, ennek aligha lesz hatása a cég eredményeire, a számítógépgyártó pármilliós rendeléseinek elvesztése ugyanis érdemben nem befolyásolja az IBM kilátásait. Annál inkább az a tény, hogy a cég készíti a hetedik generációs konzolok processzorait, a Nintendó Revolution játékgépbe, a Broadway kódnevű csip kerül, az Xbox 360 a társaság hárommagos processzorát használja, míg a PS3 processzora, a már megjelenése előtt legendává vált Cell is az IBM Power architektúrájára épít.

Mindenki veszít

A két videokártya-gyártó csatája sem dőlt el 2005-ben, igaz, a 7,3 milliárd dolláros piaci értékű nVidia jobban szerepelt, mint a 4 milliárd dolláros Ati. A Geforce grafikus magok gyártója egy év alatt közel megduplázta részvényeinek értékét, míg az Ati papírjai erős zuhanás után most nagyjából ugyanott tartanak, mint egy évvel korábban.

Az Apple rekorderedményekről számolhatott be, igaz, ezt még mindig elsősorban az iPodoknak köszönheti a cég. Az utolsó negyedévben 1,25 millió Macintosht értékesítettek, ami 20 százalékos egyévi növekedést jelent, iPodból viszont 14 millió ment el, ami 207 százalékos erősödés. Az Apple még soha nem volt ennyire nyereséges, a negyedéves profit félmilliárd dollár volt, ennek megfelelően a tavaly év eleji 36 dolláros részvényár, év végére 90 dollárra emelkedett Persze ez a társaság sem kerülhette el a végzetét: a negyedéves adatokból ugyanis kiderült, hogy az Apple részvényeit is felülértékelte a piac.

A számítógépek értékesítése ugyanis a jó negyedév mellett is alulmúlta a várakozásokat, főleg a tavaly júniusi bejelentésnek köszönhetően. Steve Jobs akkor hozta nyilvánosságra, hogy az Apple elhagyja az IBM-et az Intelért, sok vásárló pedig a kivárásos taktikát választotta, és nem ruházott be egy hosszútávon halálra ítélt számítógépbe. Különösen rossz negyedévet zártak a laptopok, melyekből 587 ezer darabot adtak el az utolsó három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 634 ezerrel. A kivárás érthető, a társaság hordozható gépei - főleg a PowerBookok - meglehetősen erőtlenek voltak magas árukhoz képest, nem véletlen, hogy az Apple ennek a gépnek a lecserélésével kezdte meg az átállást az Intel processzoraira.

Mindenesetre a 42 centes részvényenkénti osztaléka alulmúlta a 48 centes piaci várakozásokat, így az Apple részvényei pillanatok alatt hat százalékot gyengültek.

Nehéz hét a keresőknek

#alt# De rosszul kezdődött a Google és a Yahoo éve is, főleg ez utóbbié: az Intel mellett a Yahoo tehet leginkább a japán tőzsdepánikról. A cég részvényenkénti profitja 17,2 cent lett 16 cent helyett, amire pánikszerűen reagált a piac. Szerdán a záráskor már csak 35 dollárt kínáltak a keresőcég részvényeiért (ez alacsonyabb az egy évvel ezelőtti árfolyamnál), míg múlt hétfőn még 25 százalékkal többért, 43,7 dollárért cseréltek gazdát a papírok.

A Google részvényei a tőzsdei bevezetést követően szépen növekedésnek indultak: 2004 szeptemberében kiadott papírok akkor 100 dollárt értek, 2005 elején már kétszázat. De jól sikerült az egész tavalyi év is, hiszen a részvények szinte töretlen erősödés mellett múlt szerdán elérték 475 dolláros csúcsot is, a várakozásokat alulmúló negyedéves beszámolók, és annak szélesebb piaci hatásai azonban kihatottak a Google papírjaira is: most csütörtökre hét százalékot gyengültek a részvények, és már csak 445 dollárt értek.

Minipánik

Megnyugodtak a japán részvénypiacok
A szerdai zuhanást követően csütörtökön már korrigált a japán tőzsde. A Nikkei 225 2,3 százalékos erősödéssel zárt, ami az utóbbi három hónap legnagyobb egy napon belüli erősödését jelzi. A tőzsde első szekciójának valamennyi papírját tömörítő Topix 2.9 százalékos pluszban, 1,620 ponton várja a folytatást.
Sarkadi Szabó Kornél szerint nincs szó újabb dotkomlufiról, csak túlzottan optimista várakozásokról. A Raiffeisen elemzője az Indexnek elmondta, hogy az it-szektor reagál a legérzékenyebben a váratlan piaci fordulatokra, mert ezeknek a cégeknek a papírjaitól a részvényesek kiemelten nagy növekedést várnak. A klasszikus szektorban legfeljebb 6-7 százalékos növekedést áraznak be a befektetők, míg a számítástechnikai cégektől 8-10 százalékos erősödést várnak. Ha növekszik az olajár, az nem befolyásolja közvetlenül a cégek eredményét, a várható recesszió közvetve azonban érinti az it-szektort, így esésnek indulnak a papírok.

A mostani események nem hasonlíthatóak a 2000-es eseményekhez, amikor 15-20 százalékos növekedést árazott be a piac, ami nonszensz, mondta az elemző, de a 2005-ös várakozások is túl optimistának bizonyultak, amire kisebb korrekcióval válaszolt a piac. Hiába jelentettek rekorderedményeket a cégek, ha a részvényesek még ennél is többet várt tőlük, ráadásul a 2006-ra közzétett tervek is alulmúlták a reményeket.

Sarkadi Szabó Kornél szerint ugyanakkor csak minipánikról van szó, 5-10 százalékos áresés még nem katasztrófa, újabb lufiról csak 30-40 százalékos zuhanás után lehetne beszélni.

A cikkhez a Cnet, a The Register, a Portfolio, a Wikipedia, a Financial.Yahoo és a Nasdaq információit használtuk fel.