Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Elpusztult a terhes szűzcápa

2008.10.10. 11:15
Rövid időn belül már a második cápáról derül ki, hogy hím közreműködése nélkül esett teherbe. A komodói sárkányról, egyes kígyókról és madarakról eddig is tudtuk, hogy képesek erre. De hogy a feketefarkú cápa is?

Élt-éldegélt Tidbit, a másfél méter hosszú feketefarkú cápa a Virginia állambeli oceanográfiai központban. Virginiában, hol máshol. A kis Tidbit vadon született, de már fiatalkorában fogságba esett, és nyolc évet úszkált egy akváriumban úgy, hogy egy pillanatra sem került érintkezésbe hímnemű fajtársaival.

Ő nem Tidbit, de feketefarkú

Egy szomorú őszi napon aztán megtörtént a baj. Tidbitet a központ kutatói állatorvosi vizsgálat céljából kivették az akváriumból, de a cápalány sajnos nem élte túl a procedúrát. Ekkor derült fény a csodára: a boncoláskor a kutatók rájöttek, hogy Tidbit teljesen fejlett, születésre csaknem kész magzatot hordott szíve alatt. Vagyis inkább mögött. A további vizsgálatokat Demian Chapman, a Stony Brook Egyetem tengertudományi intézetének cápakutatója végezte, és a DNS-mintákból megállapította, hogy Tidbit partenogenezissel, magyarul szűznemzéssel esett teherbe.

Nem az első

A cápa anatómiája

Tidbit rövid időn belül már a második nőstény cápa, aki hím közreműködése nélkül esett teherbe. Tavaly épp Chapman volt az, aki genetikai vizsgálatokkal bebizonyította, hogy egy Omaha állambeli pörölycápa szűznemzéssel fogant még 2001-ben.

A kutató szerint Tidbit esete bizonyíték lehet arra, hogy a korábban felfedezett cápaszűznemzés nem egyedülálló jelenség volt. "Lehet, hogy gyakoribb, mint gondoljuk, és elterjedt a cápák között" - mondta Chapman a Reutersnek.

A szűznemzés ismert jelenség az állatvilágban, észlelték már komodói sárkányoknál, kígyóknál, madaraknál, halaknál és kétéltűeknél is. Hogy a cápáknál hogyan működik, azt nem tudni, de Chapman szerint elképzelhető, hogy hímek hiányában egy hormon indítja be a folyamatot. Emberi formáját Aldous Huxley írja le Szép új világ című művében, de az fikció.

Ha nem bántják, nem harap

A feketefarkú cápa (Carcharhinus limbatus) elevenszülő, ami azt jelenti, hogy a megtermékenyített embrió a nőstényen belül fejlődik ki. Gyorsan és jól úszik, képes kiugrani a vízből, sőt delfinmódra többször meg is pördül a levegőben. Szereti a szardíniát, a heringet és a makrélát, de előszeretettel fogyasztja más cápafajták kicsinyeit is. Vannak, akik az emberre ártalmatlannak tartják, főleg ha nem provokálják, mások szerint viszont épp a feketefarkú cápa feledős a Florida partjainál bekövetkezett támadások nagy részéért.