Van-e Karácsony a Vörösmartyn túl? Keressünk köztéri adventhangulatot Budapesten!

2008.12.09. 14:30

ildikoo: csengőkMit tegyen az ember, ha csöpögő esőben vagy épp verőfényes decemberben szeretne egy kis adventi hangulatot érezni Budapest utcáin - másfél liter szegfűszeges forralt bor elfogyasztása nélkül. Természetesen ott a hibátlan Vörösmarty tér és környéke, na de van még valami ebben a városban, amitől az ember úgy tudja érezni magát, mint egy romantikus karácsonyi film szereplője? Lássunk egy rövid felsorolást, amibe természetesen nem vettük bele a mikulásbőrbe csavart csokinyuszikat áruló seftelők pultjait, sem azt, amikor egy áruház tetejéről lelógatnak pár kósza karácsonyfaizzó-füzért.

ildikoo: kedvcsináló
ildikoo: Andrássy út fái
ildikoo: bizsusor

Vörösmarty téri vásár. Annyira ritkán szoktunk valamit irónia nélkül dicsérni, hogy ha megtörténik, általában külön szólunk. Most is. A budapesti karácsonyi vásár ugyanis ezen kevés dolgok közé tartozik, az inkubátorba zárt Szózat-költőtől a forralt borig, az adventi naptártól a műsorig - tényleg hibátlan.

Az Ország Karácsonya. Az állami fenyőfaünnepély a képek alapján nem tűnik rossznak a Kossuth téren. Sőt egy egész pofás oldalt is rittyentettek hozzá, ami lapalji információk szerint maga a Miniszterelnöki Hivatal blogja. Ez szerencsére nem látszik rajta: egész kedves.

Díszkivilágítás a főbb utcákon. Akárki is kapcsolja föl, akármilyen marketingakció keretében, szeretjük a karácsonyi díszkivilágítást. Idén a Vörösmarty tér, a Váci utca, az Erzsébet tér, a Deák Ferenc utca, az Andrássy út, az Oktogon és a Nagymező utca lesz beizzítva. Ezen kívül kerületi akciók is lesznek, aki tudja, hol, szóljon.

Élő Betlehem az Erzsébet-ligetben. A XVI. kerületi tudtommal az egyetlen élő Betlehem minden évben Budapesten a központin kívül.  Dec. 19-től éjjel-nappal kinn lesznek az állatok, forralt bor ugyan nincs de mindig ott zsong egy rakás gyerek. A Szent Családot papírmaséból csinálta egy gyermekszakkör, és minden évben újabb figurával egészítik ki. Van például egy rejtélyes alak, amelyik átmenetet képez
egy angyal és a lángos csillag között.

A Gödöllői Kastélyban és a parkjában is van Betlehem. Kémeink jelenése szerint nem is rossz: állatsimogatós, mézeskalácsgyúrós, fakörhintás, műsoros. Igaz ez már nem Budapest, de egyelőre BKV-val megközelíthető.

Aztán van pár kerületi rendezvény, amelyekről látatlanban nem tudjuk eldönteni, hogy milyenek, aki ott él vagy arra jár, írja meg! Az óbudai elég színvonalasnak tűnik, a Petőfi-híd budai hídfőjénél zajlóról nem sokat tudni és a kispestiről sem. A Sportaréna elé szervezett Tél Ünnep elég ígéretesnek tűnik a honlapja alapján. Az újpesti programja ugyan nem túl gazdag, de hangulata persze azért még lehet. A legdurvább szabadtéri vásár alighanem a pogány áldozatbemutatással kezdődő aquincumi lesz (érdemes a programra kattintani, hogy lássuk, hogyan igyekezett egy római kori múzeum beleilleszkedni a Reneszánsz Évbe).

A végére hagytuk a kedvencet:

Adventi naptár a Napfény utca 6. szám alatti harmadik lépcsőház ablakán. Ez annyira jó és szép, hogy nem nagyon szeretnénk semmit sem hozzátenni. Mint a ferencvárosi lépcsőház blogjában írják:

Mi nem cukorkákat, hanem meglepetés képeket rejtünk a megszámozott ablakok mögé. Minden nap leleplezünk egy képet. A képeket a lépcsőház lakóival, a szomszédainkkal együtt készítjük színes celofánból, amely nappal ólomüvegként viselkedik, este pedig a lépcsőházban felkapcsolt villany eleveníti meg a képek színeit.

Aki a fentiekről tud valamit vagy egyszerűen belebotlik az utcán valami karácsonyi szépségbe vagy karácsonyi rondaságba, haladéktalanul küldje el az Urbanistának. Mivel a megbékélés ideje jön, ezúttal feltétel nélkül közösségi térnek tekintjük a bevásárló központokat is: ha ott talál valaki valami szépet, akkor is küldje el!

Képek az uccsó kivételével: ildikoo