Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.09. 14:04

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A lezárt és kiürített Kolontár utcáin állatvédők gyűjtik össze azokat a kutyákat és macskákat, amelyeknek tulajdonosai kérték, hogy menekítsék ki őket a kora reggel magára hagyott faluból. A település összes üzlete zárva van, a házak ablakain a redőnyök leeresztve, a lakók hátra hagyták értékeiket. Az utcákon civil autót már nem látni, több mentőautó, soktucatnyi katonai teherautó, tűzoltó- és rendőrautó viszont van a faluban. (MTI)

  • Délre megérkeztek a földgyaluk, hogy elkezdjék a falut kettészelő védőgát építését. A szakemberek már kijelölték a polgármesteri hivatal közvetlen közelében elhaladó, 4-5 méter magas, 20 méter széles és 400 méter hosszú építmény helyét. A tervek szerint hétfő hajnalra elkészülő gáttal próbálják megvédeni a veszprémi falut, és elterelni az esetleg kizúduló vörösziszapot a szomszédos Devecsertől. (MTI)

  • A magyar kormány kármentő alapot hoz létre - jelentette be Orbán Viktor. A lakosság felajánlásait ezentúl a központi számlaszámra kérik:

    • belföldi utalásnál: 11794022 22222222
    • külföldi utalásnál: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000

    A Máltai Szeretetszolgálat iszapkárosultak közleménnyel várja az adományokat az álábbi számlaszámokon:

    • 11784009-20200673
    • Külföldről: IBAN HU64 1178 4009 2020 0673 0000 0000
      SWIFT OTPVHUHB

    A kormány felkérte George Pataki magyar-olasz-ír származású amerikai politikust, hogy segítsen a segélyek összegyűjtésében.

    A Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra 200 Ft-ot adományoznak.

  • Az Index tudósítóit nem engedték be a kiürített és lezárt Kolontárra. Egy magaslatról az látszik, jelentette  munkatársunk, hogy a tározótól pár száz méterre lévő töltést sok munkagép erősíti. A falu közepén megkezdték az ott építendő gát előkészítési munkálatait.

  • Információink szerint Kolontár kitelepítését nem az indokolta, hogy a közeli órákban a gát átszakadása várható. Inkább ezért volt erre szükség, mert a munkagépek nem tudtak kellő hatékonysággal dolgozni a védvonal építésén addig, amíg a helyi lakosok a faluban tartózkodtak. A lakók várhatóan kedden visszaköltözhetnek az épen maradt házakba, jelentette tudósítónk a helyszínről.

  • Kolontáron a Torna-pataknál 600 méter hosszan 4-5 méter magas falnak kell elkészülnie három nap alatt, mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság devecseri ülése után. A 10-es számú tároló fala a hétfői átszakadás után mostanra már három helyen megroppant. Sajnos több centiméterrel szélesedett a repedés, s ez egy esetleges veszélyhelyzet bekövetkeztére figyelmeztet - tette hozzá.

    Ismertetése szerint a sérült tároló előtti 32 hektáros szántóföldön három lépcsőzetes földsáncot alakítanak ki. A Torna-patak mentén lévő kolontári házak eldózerolását még nem kezdték meg. Hozzátette: nagyon fontos ugyanis, hogy kihozhassák az emberek a megmaradt ingóságaikat, ezért ott most a lehető legnagyobb gondot fordítják a szemét és az iszap elhordására, illetve a fertőtlenítésre. A belügyi államtitkár utalt arra, hogy Devecserben és Kolontáron is megkezdődött az újjáépítés előkészítése. Mint mondta: építészcsoport járt mindkét településen, tervek állnak már rendelkezésre, s földterületet jelölnek ki az önkormányzatok. (MTI)

  • Devecseren  "esetleges kitelepítésről" intézkedtek szombaton - mondta Kontrát Károly belügyi államtitkár. Közlése szerint a MÁV öt vasúti szerelvényt készített elő a devecseri állomásra, hogy ha szükségessé válik, a lakosokat egyszerre Győrbe szállíthassa.  Devecserben tehát a készenlétet szervezték meg és tartják fenn - hangsúlyozta az államtitkár.
    Rámutatott, hogy elkészítették a győri befogadási és elhelyezési tervet is. (MTI)

  • A Magyar Alumínium elszámoltatásával kapcsolatos kérdésekre Orbán Viktor elmondta, hogy a céggel nem kívánnak foglalkozni. A büntetésről a kormány hétfőn akar beszélni, és Orbán Viktor azt mondta, "okos megoldást kell találni, mert ezer munkahelyről is szó van, amit nem lenne jó elveszíteni".

    Újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta, hogy az Magyar Alumínium zrt. együttműködő, de nem szeretnék a kártérítést a cégtől függővé tenni. "Nincs miről megalkudni velük" - mondta Orbán Viktor - "a felelősségnek és a büntetésnek arányban kell állnia az okozott kárral".

    A Mal nagyjából 1100 alkalmazottjának többsége ebben az ajkai gyárban dolgozik. Számításaink szerint egy heti termeléskiesés – nagyon durva átlagszámítással – 543,8 millióval csökkenti az árbevételt. Vagyis már egyheti gyárbezárás is veszteségessé teheti a termelést, ami megnehezíti a kártalanítást.

  • Az ajkai timföldgyárat üzemeltető Mal Zrt. dolgozói megfeszített munkával vesznek részt a kárenyhítésben és az új védművek kialakításában, közölte a társaság. Hangsúlyozták továbbá, hogy a cég fennállása óta szigorúan betartotta a műszaki előírásokat. Az elmúlt tíz év alatt közel 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra. Bakonyi Zoltán megerősíttette, hogy az előírásokat mindig betűre pontosan betartották, és mindent a hatályos előírásoknak megfelelően tettek.

  • A sérült tározónál a csapadék- és csurgalékvizet megtartó körgát megépítést haladéktalanul megkezdték, közölte a Mal Zrt. Ez 470 méter hosszan befejeződött, magassága 3-4 méter. A körgáttól délre erőművi salak felhasználásával 395 méter hosszan pernyegát épül, befejezéséhez még 20 méternek kell elkészülnie. A második védelmi vonal becsült hossza 600 méter, magassága 2 méter. A tározóval párhuzamos 200 méteres szakasz elkészült. További 400 méter épül a vasúti töltéssel párhuzamosan is.

    A 3. védelmi vonal 450 méter hosszban elkészült, magassága 2,5 méter. Bakonyi Zoltán cégvezető közölte: a sérült tározónál tegnap egy újabb, a csapadékvíz semlegesítésére szolgáló berendezést állítottak munkába. Ezzel megduplázták kapacitásukat. A cég megkezdte egy Kolontárhoz közelebb eső területen elhelyezendő harmadik semlegesítő berendezés telepítését is.

  • Ajkán már több adomány gyűlt össze, mint amennyit el tudnak raktározni - értesült az Indexveszprem.hu. Folyamatosan érkeznek az adományok Ajkára. A Mikes utcai általános iskolában ruhaneműket válogatnak és csoportosítanak, a Kristály-völgy Egyesület irodájában (Bányász sportpálya) pedig az élelmiszer-adományokat fogadják. Varga Andrea, a civil szervezet vezetője arra kéri az adakozókat, hogy aki még nem indult el otthonról az már ne is tegye, mert a rengeteg adományt már nem tudják hová rakni.

    fotó: indexveszprém.hu
  • Az állatvédő szervezetek  összefogva próbálnák menekíteni a lezárt Kolontár, Devecser területéről a gazdátlan állatokat, de a helyi jegyző nem engedélyezte a szervezeteknek egy krízisközpont felállítását. A magánterületen reggel otthagyott állatok összeszedésének egyetlen módja az lehet, ha valaki Ajkán egyenként meghatalmazást gyűjtene a tulajdonosoktól.

  • Fotósok és újságírók hada vette körül a sportcsarnokban lévő kitelepítetteket - tájékoztat Ajkáról az Indexveszprém.hu. A kolontáriak azt kérték a rendőröktől, ne engedjék be a sajtó munkatársait az épületbe, hogy aki nem akar találkozni az újságírókkal, annak ne kelljen - mondta Dobson Tibor. Hozzátette, akik ki akarnak jönni nyilatkozni a sajtónak, azok ezt megtehetik.

  • A Magyar Nemzeti Gárda 15-20 fős csapata Devecseren egyenruhában segíti a bajba jutottakat. Ellentmondásos információk szerint az egyik helyi lakost bilincsben vitték el, mert olyan helyre akart bejutni, amit a hatóságok lezártak. Este hat órakor lakossági fórumot tartanak Devecseren a Mal Zrt. részvételével - jelentette helyszíni tudósítónk. A városban jelenleg körülbelül 1500-2000 ember maradt. A lakosság körében az a pletyka jár, hogy éjszaka ki fogják őket telepíteni, de ezt megerősíteni eddig senki nem tudta.

  • Győrben készen állnak, hogy a város teljes lakosságát elhelyezzék. A polgármester szerint több sportcsarnokot, tornatermet, kollégiumot készítettek fel az érkezők fogadására. Hogy melyeket, azt nem kívánta közölni.

  • A Győrben ápolt három sérült közül kettő állapota változatlan - közölte a Petz Aladár megyei kórház főigazgatója. A legsúlyosabban, testfelülete 70 százalékán sérült, életveszélyes állapotban lévő páciens, illetve a 30-35 százalékos égést szenvedett beteg állapota változatlan. A 10-15 százalékos égéssel hozzájuk került beteg viszont jobban van, ma már sétálgatott a folyosón. (MTI)

  • A tegnap esti, 8:0-ra végződött Magyarország-San Marino focimeccs összes bevételét a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára ajánlották fel. Az MLSZ közlése szerint 8 millió forint gyűlt össze, több mint tízezer ember váltott jegyet a mérkőzésre. A stadionban kihelyezett urnákban 242 000 forint és 11 euró gyűlt össze, ezt is a kárvallottak kapják. Annak ellenére gyűlt össze ennyi pénz, hogy a Sport Géza értesülése szerint a meccsre a bejutás nem volt egyszerű.

  • Az este hatkor kezdődött devecseri lakossági fórumon a település polgármestere bejelentette, hogy biztosan nem lesz teljes kitelepítés, legfeljebb részleges - jelentette helyszínen levő kollégánk. Öt zónára osztották a várost, és zónánként végzik a kitelepítést, ha a szükség úgy hozza, de nem valószínű, hogy a magasabban fekvő területekről ki kell majd telepíteni a lakókat. Sőt, az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz szükség kitelepítésre.

    A tározó egy régebbi és már telített kazettájának a fala mozdult el 5-7 centit, azt várják, hogy ez fog beszakadni, de mivel ebben régebbi az iszap, kevesebb benne a lúgos víz, mint a hétfőn elszabadult iszapos oldatban. Nem lehet tudni, hogy mennyire folyékony a most kritikussá vált kazetta iszapja, így azt sem, hogy elér-e az ár egyáltalán Devecserig. Építik az új gátat Kolontárnál, ez várhatóan két napon belül teljesen felépül, és így megszűnik a devecseri vészelyzet.

  • Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától. A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást. A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását már tudnák szabályozni.
    A faluban a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet. A gát tervezése hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket. (MTI)

  • DEGER20101008049
  • cikkünk a témában:

    A szakemberek bizakodnak

    Szakemberek szerint az ajkai zagytározón a repedések sokkal kevésbé nőttek, mint amekkorával számoltak, ezért jó esély van az újabb gátszakadás elkerülésére. Ha a sérülés továbbra is csak lassan növekszik, esetleg megáll, akkor egy szarkofágot építenének a tározó köré. (MTI)

  • Közel ezer ember hagyta el otthonát a vörösiszap sújtotta ajkai térségben napközben. Kolontár teljes lakosságát kiürítették, és felkészültek Devecser kimenekítésére is, de arra egyelőre nincs szükség – mondta Dobson Tibor ezredes, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője szombat este.


    Kolontárról 715 lakost telepítettek ki, de volt 24 olyan ember, aki nem tett eleget a hatósági felszólításnak, és saját felelősségére otthon maradt. Devecserről 456 ember települt ki magától, vagyis ideiglenesen elhagyta otthonát, de még ötezren maradtak a településen. Kitelepítésükre remélhetőleg nem lesz szükség. (MTI)

  • Megállt a repedés a zagytározó beomlott gátszakaszának északi oldalán - mondta el vasárnap hajnalban Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő. A korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Egyidejűleg folyik annak a védőgátnak az építése, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. A szóvivő megnyugtatónak nevezte azt is, hogy az időjárás kedvezően alakul, és nincs eső. (MTI)

  • A helyszínen tartózkodó szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van a gátszakasz két fala között, és az "zsanérszerűen nyílik". Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást.

    Az ajkai zagytározó X. kazettájának északi oldalán a szakemberek 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez a vágat péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Visszamehetnek állatot etetni a kolontáriak

    Szervezett formában visszamehetnek a lakók a kiürített Kolontárra, hogy megetethessék a hátrahagyott háziállataikat. Az alig ezer lelkes településen az ellátásra váró jószágokhoz naponta kétszer térhetnek vissza a helybeliek. (MTI)

  • Az Ajkai Rendőrkapitányság csalás kísérlete miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, aki a Devecser Polgármesterének nevében pénzadománygyűjtésre hívta fel a tapolcai vízgazdálkodási társulatot. Arra kérte a társulat igazgatóját, hogy utaljon át egy megadott számlaszámra valamennyi pénzt, vagy küldjön el neki bármilyen segélyszállítmányt, mert a vörös iszap által sújtott területen élőknek szeretnék átadni. A tranzakció végül nem jött létre, mert a cég illtékese felhívta a Devecser Polgármesteri Hivatalt, ahol közölték, hogy a polgármester nem adott ilyen jellegű megbízást.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság óvatosságra int az adománygyűjtőkkel kapcsolatban. Célszerű leellenőrizni az adománygyűjtő által megadott bankszámlaszámot, hogy valóban a hivatkozott néven vezetik-e, illetve arról is meg kell győződni (akár egy telefonhívással), hogy ténylegesen gyűjt-e bármilyen adományt az a szervezet, cég, magánszemély, akinek a nevében gyűjtenek.

  • Az iszapömlésben megsérült, az ajkai kórházban ápolt kolontári házaspár egyelőre nem látogathatja meg a budapesti Heim Pál kórházban fekvő kislányát. A házaspárt, amely a katasztrófában elvesztette egyéves kislányát, vasárnap szállította volna Budapestre mentővel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Heim Pál Kórházba, ahol az iszapömlésben megsérült hároméves kislányuk fekszik. Az asszony testfelületének 60 százaléka égett meg, állapota vasárnap reggelre romlott, így az orvosok nem engedélyezték szállítását, mondta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke vasárnap reggel. (MTI)

  • Félmillió forintnyi segélyszállítmány indult vasárnap reggel Gyuláról Devecserbe. A kisteherautó indulása előtt Görgényi Ernő, a város frissen megválasztott fideszes polgármestere elmondta: a város lakosságát megdöbbentette az ajkai térséget ért katasztrófa, ezért igyekeztek a lehető leggyorsabban olyan segélyszállítmányt összeállítani, ami tényleges segítséget nyújthat az áldozatoknak. A város vezetése korábban emailt kapott a devecseri plébánostól, és ez alapján száraz élelmekkel, takarókkal, munkaeszközökkel és takarítószerekkel pakolták meg a gépjárművet. A szállítmány várhatóan dél körül érkezik meg a katasztrófa sújtotta területre. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A vegyipari szakszervezet a termelés újraindítását követeli

    A néhány napja tartó termelési szünet az ajkai timföldgyárban már eddig is nagy kárt okozott az ágazatban, és ahhoz, hogy a leállásnak ne legyen visszavonhatatlanul káros gazdasági következménye, azonnal meg kell kezdeni a munkát.

  • Friss Ikonos-műholdképeket közöltek a szerkesztők szombaton a Google Earth blogon. Az előtte-utána összeállításban jól látszik, miképp alakította át az ajkai tározó észak-nyugati sarkának leomlása a környéket.