új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyelőre még mindig át lehet menni a határon magyar oldalra, nem a sínen, hanem Horgos felől a közúti átjárón – közölte az M1 tudósítója. Éjfél elmúlt, de többeket még átengedtek.

  • Ma éjféltől új időszámítás van, megtettünk minden szükséges jogi, fizikai intézkedést, lezártuk a zöld határokat és megnöveltük az emberállományt, közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a régi röszkei határátkelőn tartott sajtótájékoztatóján.
    Kovács ugyanakkor közölte, hogy a törvényes határátkelők nyitva tartanak, megteremtik a feltételeit annak, hogy a menedékkérők a megfelelő regisztrációs pontokon be tudják nyújtani a menedékkérelmüket.

    Kovács mellett ott ált Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó is, aki azt mondta, hogy azok, akik éjfélig megérkeznek ehhez a határátkelőhöz, azok be lesznek léptetve, és jönnek értük folyamatosan a buszok. Éjféltől új szabályok lépnek érvénybe.

  • Stefan Lofven svéd miniszterelnök hétfőn kizárta, hogy országa akár átmeneti jelleggel lezárja határait az európai menekültválság miatt, írja az MTI. Lofven a Stockholmba látogató Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: megérti Németország döntését a határellenőrzések visszaállításáról.

    Bizakodó vagyok, amikor azt hallom, hogy egyesek többet akarnak tenni [a menekültválság kezelése érdekében], de ugyanakkor aggódom is, hogy mások nem akarják vállalni felelősségüket.

  • Nemrégiben egy 30 fős rendőrcsapat érkezett erősítésképpen a régi röszkei határátkelőhöz. Valószínűleg az éjfélre készülnek, de hogy pontosan mi fog történni 25 perc múlva, azt nem tudjuk. A menekülteket egyelőre továbbra is buszokkal viszik a röszkei vasútállomásra.

  • A határellenőrzések visszaállítása ellenére mintegy ezer menekült érkezett Németországba Ausztriából hétfőn, jelentette a Salzburg szomszédságában, a határ német oldalán fekvő Freilassing rendőrsége. Rainer Scharf rendőrségi szóvivő közölte: a korábbi napokban tapasztalt menekülthullámhoz képest ez jelentős csökkenést jelent.

    A szövetségi hatóságok vasárnap éjfél és hétfő este között nagyjából ezer migránst regisztráltak a bajorországi Rosenheim városában. Münchenbe augusztus 31. óta mintegy 63 ezer migráns érkezett, csak az utóbbi két hétvégén húszezren léptek át Ausztriából Németországba. (MTI)

  • A röszkei hivatalos határátkelőnél Kovács Zoltán kormányszóvivőre vár a sajtó, aki valamit be fog jelenteni. Az MTI-ben ez az esemény nem volt meghirdetve, csak az újságírók között keringő pletykákból értesültünk róla.

  • Szerbia felé a fő vasúti vonalat kapuval zárják le

    A Röszke-Horgos vonatot már megszüntettük, a Budapest-Belgrád fővonalat viszont nem, de megtaláltuk a kiskaput. Igen, a szó szoros értelmében.

    kelebia1
    Fotó: Index
  • Tuzson Bence az m1-en azt mondja, hogy éjféltől regisztrációs pontokon adhatják be a menekültek a menedékkérelmüket. Az azonban még nem derült ki, hogy de hol lesznek ezek a regisztrációs pontok azután, hogy a Gyoda már a szerb-magyar oldal határ mind a 175 km-nél áll, de a háromméteres kerítés még korántsincs kész. Regisztrációs pontokat viszont még sehol sem láttunk. 

    Ez persze csak technikai jellegű kérdés, hiszen Tuzson ismét elmondta, hogy csak azoknak az ügyével foglalkoznak majd, akik

    1., adtak be menedékkérelmet Szerbiában - akik nem, azokat azonnal visszafordítják

    2., be tudják bizonyítani, hogy Szerbiában nem foglalkoztak érdemben az ügyükkel.

    Mindebből az következik, hogy az érkezők nagy részével egyáltalán nem kell majd foglalkozniuk a magyar hatóságoknak.

  • A röszkei vasútállomásra még mindig nem futott be a 10 órás vonat, ami Hegyeshalomba vinné a menekülteket.

    Az állomáson nagyjából 500, az állomás előtt buszokban kb. 300 menekült várakozik. Egyelőre nem tudni, hogy ezen a vonaton kívül indul-e ma még járat Hegyeshalomba.

  • Így zárta le a Mad Max vonat a határt a szerb oldalról nézve

    Éjfélre számított mindenki, de már este nyolc előtt betolták a drótakadállyal díszített vagont a röszkei vasúti határátkelőnél.

    Így zárta le a Mad Max vonat a határt a szerb oldalról nézve
  • Hadsereggel állná Szerbia útját a visszatoloncolásnak

    Itt van, mi lehet a szerb válasz.

  • cikkünk a témában:

    Emlékeznek az orosz-norvég határon átkerekező szírekre?

    Megvan, hogyan jutottak el oda.

  • Este 10-kor indul el vonat a röszkei vasútállomásról Hegyeshalomra, ahogy kollégánk is írta, az állomás előtt 15 csuklós busz áll, tele menekültekkel.

    Az m1 tudósítója arra a kérdésre, hogy ezeket az embereket regisztrálták-e már a hatóságok, azt felelte, hogy Röszkén biztosan nem. Mint mondta, hangzott el már olyan, hogy a Röszkén elfogott menekülteket Szentgotthárdba, Vámosszabadiba is szállítják majd regisztrálni, ugyanakkor a most a vasútállomáson azt mondták neki a rendőrök és a civil segítők is, hogy ezek az emberek biztosan Hegyeshalomba mennek. 

  • Éjfélig akár húszezer migráns is érkezhet a szerb-magyar határnál fekvő Horgosra – írta a szabadkai Pannon RTV-re hivatkozva a Vajma.info.

    A beszámoló szerint folyamatosan érkeznek a tömött buszok Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni.

    Arról viszont sokan nem tudnak, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, és így már a célországba is nehezebben tudnak bejutni - közölte a Pannon RTV.

    A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket.

  • Tizenöt régi csuklós BKV-busz áll a röszkei vasútállomás előtt. A buszok tele vannak menekültekkel, akik azt mondják: Hegyeshalomba viszik őket. Ezt nem hivatalosan rendőrök is megerősítették.

  • Hétfő estig 12 ezer menekült jött Nickelsdorfba, az este folyamán még további ötezret várnak.

    Ugyanakkor bár már délelőtt bejelentették, hogy a németországihoz hasonlóan ellenőrzést fognak bevezetni az osztrák-magyar határon, ezt eddig még nem tették meg, írja az MTI.

    Eközben csaknem négy kilométeres kocsisor torlódott fel a nickelsdorfi határátkelőnél, miután hétfő délután bizonytalan ideig ismét lezárták a határátkelőnél lévő A4-es autópályát. Az utakon ismét gyalogosan keltek át a menekültek, ezért döntöttek az útzár mellett.

  • A szerb-magyar határon 1350 méter magasságig és 20 kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI-vel közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben.

    Az intézkedés célja a szükséges légtér biztosítása a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához.

    Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légijárművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása.

  • Feltehetően nem készült el a tolóajtó, amit eredetileg a röszkei sínekre készítettek volna, ezért hozták össze ezt a buhera megoldást. A vagon szélein acéloszlopokra hét sor Gyodát (gyorstelepítésű drótakadály) machináltak rá, a tetejére pedig a kerítések tetején is használt szögesdrót került.

  • – ezt mondta a b92 tudósítójának egy menekültcsoport a dél-szerbiai Presevóból indulva hétfő reggel. Tisztában vannak azzal, hogy keddtől Magyarországon szigorodnak a szabályok és a tiltott határátlépés immár börtönbüntetéssel sújtható, de ez nem tántorítja el a menekülőket a továbbhaladástól. A szíriai csoport Magyarországon áthaladva akar Nyugat-Európába jutni.

    Egyelőre tehát nincs jele annak, hogy az áramlás más irányt venne, bár ez – Facebook ide, okostelefon oda – néhány óra alatt nem is várható.

    Arról pedig végképp nincs szó, hogy az EU felé tartó áramlás lendülete csökkenne: hétfő délutánig hatezer ember haladt át Macedónián 24 óra alatt.

    Kétharmaduk vonaton – lényegében a macedón hatóságok hozzájárulásával – kétezren pedig egyéb utakon vonultak végig Macedónián át. 

  • A sínekről a régi közúti határátkelőhöz irányított menekültek folyamatosan érkeznek. A sor vége már Szerbiában van. A rendőrök kisebb csoportokban engedik be őket az ország területére.

  • Így tolták be a vagont a kerítésrészek közé
  • Az MTI tudósítója szerint nagyjából 500 menekült várakozik a régi röszkei határátkelőnél, hogy beléphessen Magyarországra. A 100 méteres sor nagy része Szerbiában van. A menekülteket továbbra is kis csoportokban engedik be az országba. A menekülteket Horgos központjáig buszok szállítják, onnan gyalog mennek a határig.

  • Az m1 tudósítója szerint rengeteg az embercsempész a röszkei benzinkútnál, akik feltehetően az éjféltől érvénybe lépő törvényi szigorítások miatt hajráznak. Eddig az embercsempészés alapesetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel volt büntetendő, a plafon pedig 8 év: ennyit a legsúlyosabb esetekben lehetett adni, például ha az embercsempészést „a csempészett személy sanyargatásával” vagy bűnszövetségben követték el.

    Éjféltől az alapeset büntetését 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre növelik, és a legsúlyosabb esetekben 10 évre emelik a kiszabható maximumot, a 2-8 éves keretet 5-10 évesre változtatva. Megemelkedik a büntetési tétel azokban az esetekben is, amikor az embercsempészés célja vagyoni haszonszerzés, vagy több embernek segítenek átjutni a határon. Az eddigi 1-5 év helyett 2-8 év lesz ilyenkor az új keret.

  • Szükség lesz a francia légierő légicsapásaira Szíriában – közölte a francia elnök, Francois Hollande a Reutersszel. 

  • Nem kifogásolta a magyarországi menekültügyi rendszer működését és az ellátás színvonalát Ausztria Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága. Csupán egy alsóbb fokon, egyedi ügyben meghozott döntést helyezett hatályon kívül eljárási okokra hivatkozva – közölte az MTI-vel a magyar Igazságügyi Minisztérium (IM) hétfőn.

    A tárca közleménye azután született, hogy az osztrák közigazgatási bíróság hétfőn másodfokon azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára.

    Az osztrák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság is megállapította, hogy a magyarországi menekültügyi rendszerre vonatkozó általános következtetés ebből az egy esetből nem vonható le – közölte a minisztérium.

    Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az afgán család korábban már Magyarországon is benyújtott menekültstátus iránti kérelmet, azonban annak elbírálása előtt elhagyta az országot – áll az IM közleményében.

  • A belügyminiszteri ülés a végéhez közeledik. A tárgyalásról kiszivárgó információk szerint három tagállam ellenzi továbbra is a közös menekültpolitika új elemeit, és Magyarország nincsen köztük!

    Az ülésről kiugrott a francia és a német belügyminiszter, és közösen megerősítették, hogy a politikai egyetértés megszületett arról, hogy 120 ezer menedékkérőt osszanak szét az EU-s országok között. Arról azonban, hogy hova hány ember kerülhet majd, október 8-án fognak legközelebb vitatkozni. A Bizottság kötelező kvótarendszere tehát nem aratott sikert.

  • A BBC egy olyan családfővel beszélt, aki családjával együtt vágott neki az útnak Damaszkuszból. Mohamednek három gyereke van, velük tartó testvérének szintén három, másik fivérének pedig négy. Így vágtak neki Leszbosz szigetének is a török partoktól.

    Mohamed elmondta, hogy indulás előtt hazudniuk kellett a gyerekeknek: azt mondták nekik, hogy piknikezni mennek. Azt is elmondták nekik, hogy egy olyan hely felé tartanak, ahol jobb körülmények közt tanulhatnak, és ahol jobb élet vár rájuk. Az apa arról is beszélt, hogy teljes őrültség volt gyerekekkel gumicsónakon átkelni a tengeren, de muszáj volt megtenniük. Aztán elsírta magát. A videót sajnos nem lehet beágyazni, a BBC-re kell érte kattintani.

  • A mai belügyminiszteri Tanács záródokumentumának vázlata már a második pontjában kiköti, hogy a hatékony határvédelem elengedhetetlen, ha menedzselni szeretnénk a bevándorlási nyomást. Az Európai Bizottság az év végéig jelentősen megerősítené a Frontex ügynökséget, amely eddig a külső határokat felügyelő védelmi szervek együttműködését igazgatta csupán. Azt írják, hogy tökéletesen működőképes európai határ- és partiőrség-rendszerré szeretnék fejleszteni.