Molnár: Nem akarok lebarmozni senkit

2009.04.20. 16:40 Módosítva: 2009.04.20. 16:54

Komolyan gondolta, tényleg komolyan gondolta képviselő úr, hogy egy százmilliót érő telekért valaki ki fog fizetni egymilliárdot? Nem akarok lebarmozni senkit – jelentette ki Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere az önkormányzat egyik ellenzéki képviselőjével vitatkozva, amikor a testület másodszor is napirendre tűzte a Rio Cafe és a Zöld Pardon büntető bérleti díjairól szóló javaslatot. Molnár keményen osztotta a fideszeseket, majd megszavazta az ellenzéki előterjesztést. A szórakozóhelyek üzemeltetőinek most elvileg be kell fizetni 1-1,2 milliárd forintot a kerület kasszájába.

A Rio Cafe és a Zöld Pardon a kerülettel kötött szerződése alapján nagyjából egyforma területet, mintegy 1500 négyzetmétert vett bérbe. Azonban mindkét szórakozóhely terjeszkedett, elfoglalta a Petőfi híd lehajtói által körbevett teljes közparkot. A Rio és a ZP is körülbelül 6000 négyzetmétert használ évek óta. A Goldmann téri illegális közterület-foglalásra az Index 2008-as cikke hívta fel a figyelmet, akkor, egy éve vizsgálat is indult az ügyben.

A Fidesz két helyi képviselője, Sölch Gellért és Kupper András márciusban indítványozta, hogy az önkormányzat állapítsa meg végre a jogosulatlan területhasználatot, és szabjon ki tízszeres bérleti díjat visszamenőleg arra az időszakra, amelyen bizonyítani lehet a túlterjeszkedést. A fideszesek szerint a Rio esetében 2003-tól, a ZP esetében 2005-től javasolták megszavazni az elvileg kötelező büntetést, amely Kupper számításai szerint az 2008-ban 13,6 millió forintos éves bérleti díj alapján 1-1,2 milliárd forintot tehet ki.

Az önkormányzat március végi ülésén Molnár vezényletével az MSZP és az SZDSZ leszavazta a kerület számára óriási plusz bevételt eredményező büntetést.

A Jobbik ezt követően az Index cikkeit felhasználva rendőrségi fordult. A párt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a BRFK-nál jogtalan területhasználat és a vonatkozó kerületi rendelet be nem tartása miatt.

A feljelentés után az önkormányzat a múlt héten újra napirendre vette az ügyet. A lezajlott vitában Molnár kemény szavakkal ostorozta az ellenzéket, majd az Indexszel is példálózott, azt állítva, hogy hibásan értelmeztük a kerület közterületek bérlésére vonatkozó szabályait. A szocialista polgármester végül változatlan formában megszavazta az egy hónappal korábban benyújtott javaslatot.