A választás percről percre

2006.04.09. 23:42

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mindenki elindult haza a Fidesz választási központjából, a párt prominensei közül távozott Mikola István és Schmitt Pál, és vélhetően visszavonult tárgyalni Orbán, Rogán Antal, Deutsch Tamás, Pintér Sándor, Martonyi János és Nyitrai Zsolt.

    Minek tulajdonítja az eredményt, kérdeztük Orbán Viktortól, mire ő azt felelte: "Ezt ne ilyen körülmények között beszéljük meg."

  • Gyurcsány Ferenc az eredmények ismeretében azt tervezi, hogy felhívja Dávid Ibolyát. Elmondta azt is, hogy két hete a Fidesz nagygyűlés javára az MSZP lépett vissza, most viszont erre nincs szükség: „Az áradó Duna elválasztja az MSZP-t a Fidesztől.”
  • „Nem a nagygyűléseken, hanem taktikus visszalépéseken fog eldőlni a második forduló” – mondta Gusztos Péter. Úgy véli, nagy mozgósításba kezd a Fidesz, de a négy évvel ezelőttivel szemben most az MSZP is mozgósítani fog: „Intenzív két hét várható.”
  • Átvették a hatalmat a popmenedzserek Magyarországon, állapítottam meg. Közben Feri, a popikon brutális csípőmozgással meghajolt a sikoltozó húszéves lányok felé, és a maga rekedt, szexi hangján azt mondta „egészen fantasztikus éjszakánk volt ma este”. Közvetlenül ezelőtt találkoztam azzal az emberrel, aki úgy skandálta, hogy Mandúr Laci, Mandúr Laci, mintha Robin Williamsal találkozott volna a sörsátorban.

    Ha mindez nem lett volna elég, a popmenedzserek titkos hatalomátvétele ott vált világossá, amikor az MSZP teljes elnöksége dalra gyújtott a magukból kivetkőzött amőbások előtt. Gyurcsány Ferenc a női szólamot is énekelte, figyeltük. Csodálatos látványt nyújtott a finoman, enyhén diszkós mozgással táncoló elnökség profilból. Mandúr úgy mozgott, mint amikor lassú számot játszik a boyband, közben Gyurcsány nagy merészen azt állította, hogy ők mindig is négypárti parlamentet akartak.

    Ekkor vette kezdetét az egész este messze legszórakoztatóbb eseménysora, sokkal viccesebb a diódákkal megvilágított Puch Lászlónál is. Egy, a jobb vállamnál helyet foglaló középkorú szemüveges asszony egyszer csak megkérdezte: „Te fideszes vagy?” Bíztató mosollyal válaszoltam, mire azt kérdezte, irogatunk, irogatunk? És innentől 10 percen át fizikailag inzultálta az Index tudósítóját. Még sohasem ráncigálta középkorú asszony a könyökömet úgy, hogy az jó volt.

  • cikkünk a témában:

    Egy időben, most tényleg

    Hétfõn az MSZP a Batthyány-örökmécseshez, a Fidesz a budai Várba várja híveit, mindketten délután négyre.
  • cikkünk a témában:

    Budapest a szocialistáké

    Taroltak Budapesten a szocialisták, 32-ből 12 mandátum már az övék, és még 15-öt simán elvihetnek.
  • A választás első fordulója után egyéretelmű, hogy az országban nincs kormányváltó hangulat – nyilatkozta az Inforádiónak Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere. Stumpf szerint a Fidesz a vártnál gyengébben szerepelt, némely jelöltje olyan körzetben sem tudott győzni, ahol biztos befutónak várták, és a párt mozgosító kampánya nem tudott érdemi változást elérni azokban a – zömmel fővárosi – választókerületekben, ahol a szocialisták beágyazottsága erős. Az MDF bekerülése szintén váratlan fejlemény, és új helyzetet teremt, életben tarthatja a jobboldali reményeket a második fordulóra – mondta a politológus.
  • Az Akácfa sörözöben élénk tetszésnyilvánítással ünneplik az MSZP sikerét. "Maszop" - üvölti eksztázisban egy vendég a flipper mellől, majd csendben összehányja magát. "Azért utálom ezt a Hillert, bár kommunista, de akkora segg, mint egy fasz" - jegyzi meg egy törzsvendég. A pultot is összehányó vendéget kizavarják, valaki berakja a Váradi Roma Café slágereit. Ünnepelnek.
  • cikkünk a témában:

    Dávid Ibolya: Átmentünk a betonfalon

    Az MDF elnöke bejelentette, hogy nem fogja hatalomra segíteni Orbán Viktort, és nem fog asszisztálni Gyurcsány Ferencnek sem.
  • cikkünk a témában:

    Nem kizárt, hogy Dávid Ibolyából kormányfő lesz

    A mandátumbecslés alapján 172 fideszes, 186 MSZP-s, 17 SZDSZ-es és 11 MDF-es képviselőből áll a következő parlament. Igaz, a számításból hiányoznak az "emberi tényezők", azok pedig lesznek a következő két hétben. Kern Tamás elemez.
  • Gyurcsány Ferenc hatalmas ováció közepette érkezett meg az SZDSZ sátrához. „Engem sem érdekel, hogy mit akarok mondani – kezdte Kuncze Gábor. – Először fordult elő, hogy a kisebbik koalíciós párt növelni tudta támogatását, és először nyert a kormánypárt.” Ezzel átadta a szót Gyurcsány Ferencnek.

    A miniszterelnök közölte: büszke arra, hogy ilyen emberek barátja lehet, mint akik itt várták. Ma este valami győzött, mondta, mire valaki közbekiabált, „a demokrácia”. Örül neki, hogy az SZDSZ-szel a rendszerváltás öröksége is tovább él. „Az első fordulót menthetetlenül megnyertük, de van még egy dolgunk, húzzunk bele, meg tudjuk nyerni a választást is.” Ezután meghívta az SZDSZ-eseket is hétfőre a Batthyány örökmécseshez.

    „Bocs, de ez azért mégis egy SZDSZ-buli” – szakította félbe az őrjöngő ünneplést Kuncze, és megkérte az egybegyűlt fiatalokat, hogy ne adjanak körmöst gyerekeiknek, „mert ha felnőnek, olyanok lesznek, mint Mikola”.

  • cikkünk a témában:

    Tölgyessy szerint Orbán nem lesz miniszterelnök

    A Fidesznek még van esélyes fordítani, de még jobboldali többséggel is kicsi az esély egy Orbán vezette kormányra, mondta Tölgyessy Péter. Szerinte a legvalószínûbb a baloldali koalíció, de elképzelhetõ patthelyzet, és új választás is.
  • cikkünk a témában:

    Ki ekével, ki kalapáccsal

    Én tollal. Délelőtt szavaztam egy jót a Munkáspártra, aztán este elmentem a Baross utcai főhadiszállásra, hogy együtt izguljunk. Nem izgultunk, de nem is nyertünk. Riport a Munkáspárttól.
  • cikkünk a témában:

    Csaba László: A gazdaságnak nem jó a túl szoros eredmény

    A Fidesztől egy hajszállal jobban várható, hogy kormánya rendbehozná a költségvetést, véli az elemző.
  • cikkünk a témában:

    Miép-Jobbik: sötét esztendők jönnek

    A MIÉP-Jobbik a Harmadik Út szerint a választást levajazták a Kun Bélák, a Fidesz pedig ellopta a műsorukat. Riport a Harmadik úttól.
  • cikkünk a témában:

    Atyaég, hogy jutottunk be?!

    Visszafogott, mértéktartó és normális győzelmi mámorral ünnepelt az MDF a Parlament Caféban. Dávid Ibolya a felismerhetetlenségig boldog volt. Riport.
  • cikkünk a témában:

    Várjunk csak, ez egy SZDSZ-es buli!

    Koalíciós örömmámorban úszott az SZDSZ sátra, ahol egyértelműen Gyurcsány volt a sztár.
  • cikkünk a témában:

    Magabiztos kormánytagok, változó megyék, beégő celebek

    Három miniszter már egyéniből a parlamentben, Farkasberci és Fekete "kirántott hús" László mélyen, Pelczné kiszállt, Dávid és Kuncze csak az élmezőny mögött.
  • cikkünk a témában:

    John, Paul, Ringo, Ferenc meg a musicaldemokrácia

    Gyurcsány Ferenc, a magyar baloldal John Travoltája heves csípőmozgással adta tudtunkra, új kor köszönt be a magyar poppolitikában. Zaftos részletek az MSZP székházából, gidaként ugrándozó Baja Ferenccel és jó csajokkal.
  • cikkünk a témában:

    És kik nyerték a botrányos választókerületeket?

    Baloghné Hódmezővásárhelyen elvette Lázártól az elsőfordulós győzelem örömét, a Deák-Csapody párviadalban az előbbi örülhet, a Kuncze ellen kampányoló MSZP-s vezet, az ajándékutalványokat osztogató soproni szocialista vesztesként tért vissza. Hogyan zárult a választás a zűrös körzetekben?
  • cikkünk a témában:

    A győzelem még nem dőlt el; külföldi lapszemle

    Ha valóban az MSZP győzne, a magyarországi rendszerváltás óta először fordulna elő, hogy Gyurcsány Ferenc személyében kormányfőt újraválasztanak.
  • A listás szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után az MSZP áll az élen 43,21 százalékkal, a második helyen álló Fidesz-KDNP eredménye 42,03 százalékos, tette közzé az Országos Választási Bizottság hétfőn reggel 7.03 órakor a honlapján.

    A listás szavazatok alapján az SZDSZ 6,5 százalékos eredményt ért el, az MDF pedig 5,04 százalékot. A többi párt közül csak a MIÉP-Jobbik ért el egy százalékosnál magasabb arányt, 2,2 százalékkal.

  • cikkünk a témában:

    60-65 körzetet vihet a Fidesz a második fordulóban

    A győzelemhez szükséges 75 helyett egyelőre 54-et vihet jó eséllyel Fidesz a második fordulóban, a legnagyobb harc Szabolcsban és Pest megyében várható.
  • cikkünk a témában:

    Fideszes apátia a Rekkben

    Nem volt gyõzelmi mámor az ellenzéki párt fõhadiszállásán. Orbánt várva mindenki tévét nézett, az elnök bátorítása után pedig mindenki hazament. Riport
  • cikkünk a témában:

    Dávidnak a miniszterelnökség sem kell a Fidesztől

    Kibírtuk a Fidesz halálos ölelését, nem kaphatunk ennél több támadást - fogalmazott Dávid Ibolya, aki hétfő reggeli nyilatkozatában megerősítette, startégiai tervei vannak, egy új jobbközép centrumot szeretne kiépíteni 2010-re.
  • cikkünk a témában:

    Orbán: 2-1 a 70-ik percben

    Sokkal fontosabb az, hogy lesz-e kormányváltás, mint hogy ki lesz a miniszterelnök - mondta a pártelnök.
  • cikkünk a témában:

    Készül a rendőrség a pártok kisgyűléseire

    A várban és a Batthyány-örökmécsesnél is mozgósítják a közterületi rendőri erőket, útlezárásokra és fokozott ellenőrzésre kell számítani.
  • cikkünk a témában:

    Megbukott az Orbán-terv

    Az egy tábor, egy zászló projektnek nincs jövője - ez az, ami tökéletesen világossá vált a választások első fordulójának eredményei alapján. A bizonyítékot történetesen nem az MDF, hanem az SZDSZ csont nélküli parlamentbe jutása szolgáltatta.
  • Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a második forduló előtti, esetleges visszalépésekről. Az SZDSZ és az MSZP illetékesei a kormányfő parlamenti dolgozószobájában alkudoznak. Az MSZP-t Hiller István, Szekeres Imre, Kiss Péter és Lendvai Ildikó, az SZDSZ-t Kuncze Gábor, Horn Gábor és Magyar Bálint képviseli.

    A Fidesz reggel elnökségi ülést tartott, 11 órától pedig a választókerületi elnökökkel tanécskoznak. Ezekről a megbeszélésekről egyelőre semmi nem szivárgott ki.

  • Információink szerint a Fidesznél felmerült, ahhoz, hogy az MDF-et a második fordulóra maguk mellé tudják állítani, komolyabb áldozatot kellene hozni. Ilyen volna, ha a Fidesz felajánlaná Dávidéknak, hogy olyan körzetekben, ahol a Fideszes jelölt nyert és még nem dőlt el a választás, a nyertes visszaléphetne a 3. helyezett MDF-es javára.

    Ilyen körzet például Tamási, ahol Dávid Ibolya 12,8 százalékot, míg a fideszes Hirt Ferenc 45,05-öt ért el. Hasonló helyzetben van Herényi Károly is, aki Balatonbogláron 10,42 százalékot hozott, míg a fideszes Móring József Attila 47,61 százalékot. Cegléden Csáky András, az MDF országos választmányának elnöke 9,21 százalékot ért el, és bár a szocialista jelölt nyerte az első fordulót, csupán másfél százalékkal maradt le tőle a Fidesz jelöltje. Békésen Valentinyi Károly 11,77-el harmadik, a fideszes jelöltnek pedig alig két százalékon múlt a mandátuma.