Hazugságok hálójában telt a hét

Ez történt a gazdaságban az év 45. hetében

2014.11.09. 17:29
Bevallotta Vida Ildikó, hogy őt is kitiltották az USA-ból, és ezt már korábban elmondta a kormánynak is. Erre hatalmas pánik tört ki a kormányzatnál, aminél az ellentmondások miatt csak annyiban lehetünk biztosak, hogy sokan hazudoznak már egy ideje. A netadót minden döntéshozó próbálja elkenni, de még mindig nem tudni, hogy mi lesz vele. Tréfás kedvében volt a KDNP is, és újra elővették a fiókból a vasárnapi kötelező zárvatartás ötletét.

A hét legnagyobb durranása volt, hogy némi bujkálás után a NAV elnöke, Vida Ildikó bevallotta, hogy ő is az USA-ból korrupció miatt kitiltottak listáján van. Ráadásul több más, meg nem nevezett navossal együtt. Egyébként tagadott bármiféle korrupciós vádat, és komoly belső vizsgálatot ígért, amiben személyesen fogja ellenőrizni saját magát. Azt is elmondta, hogy erről értesítette a kormányt.

Vida coming outja egy dolgot tett biztossá: hogy az egész botrány tele van nyilvánvaló hazugságokkal, vagy Vida döntött úgy, hogy minden alap nélkül megpróbálja besározni a kormányt, vagy az utóbbi vezetői állítanak hetek óta módszeresen olyat, ami biztosan nem igaz.

A nemzetbiztonsági bizottság szerint Vidát nem kéne kikérdezni, hiszen ő maga mondja, hogy nem tud semmiről, az amerikai ügyvivőt viszont bekéretnék. Goodfriend közben azt magyarázta, hogy nem akarják megbuktatni Orbánt vagy belefolyni a magyar politikába. A korrupció viszont egyszerűen bűncselekmény, amiért világszerte számos beutazást korlátoznak. Nem is akartak semmit ráerőltetni a kormányra, ők csak titokban jeleztek az érintetteknek. Egyébként tényleg a Századvég lapja csinált az egészből ügyet, amikor elébe menve a dolgoknak egy furcsa értelmezéssel teregette ki a témát.

Az ügyészség is úgy érzi, hogy egyáltalán nem kell megvizsgálnia Vida Ildikót, noha csináltak egy gyors "általános iratvizsgálatot" valamiről, ahol nem találtak semmi különöset. Polt Péter legfőbb ügyész inkább az őt is támadó Együtt politikusainak bizonygatta személyesen, hogy tulajdonképpen nem is tudja, hogy az amerikaiak mit érthetnek korrupció alatt. Pedig megkérdezte Trócsányi László igazságügyi minisztert is, hogy mi a helyzet.

A napos oldal

Legalább három, önmagában is igazán vicces részlete azért biztosan van a NAV elnökét érintő korrupciós botránynak. Az egyik, amikor L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Orbánék talán azért nem tudtak Vida kitiltásáról, mert a NAV elnök tájékoztató levele elveszhetett a postán

Azt is jó tudni, hogy az orosz tudományos akadémia vezetője szerint az ő üzletembereik dicsőségként élik meg, amikor korrupció miatt kitiltják őket az USA-ból, és a kitiltás mindig azt jelzi, hogy igaz hazafiról van szó.

És lazábban kapcsolódik, de közben kormányközeli lapokban kezdett nagyobb hirdetéseket venni a harci helikoptereinek az AugustaWestland. Nem tudni, hogy hány katonai gépet engedhetnek meg maguknak a Magyar Nemzet vagy a Heti Válasz olvasói, de Magyarország helikopterbeszerzés előtt áll, az olasz cég vezetőit pedig tavaly tartóztatták le korrupció miatt, mert erős a gyanú, hogy Indiában hasonló esetben csúnyán megkenték a kormányzatot.

Vida egyébként mindezeket megfejelte azzal, hogy indulatában butaságot mondott az áfabehajtásunk hatékonyságáról. Szerinte hozzuk az uniós átlagot a témában, de pontosan öt perc megnézni és kiderül, hogy ez egyáltalán nincs így.

A netadót valami távoli, ismeretlen hatalom intézi

Orbán Viktor vett egy nemzeti konzultációnyi időt a netadóval kapcsolatban, de közben már nem győzi eltávolítani magától a népszerűtlennek bizonyuló húzást. Hasonló változáson mentek keresztül a kormánypárt szemfülesebb tagjai is, a lassabb fideszesek szajkózzák csak még mindig a múlt heti irányelvet az extraprofittal.

A fideszesek nem mondtak le az internetadóról

A legjobb mondás akkor is Varga Mihályé, aki szerint ha kormányon múlik, akkor aztán nem lesz netadó, csak ugye a nemzeti konzultáción kijöhet az is, hogy a nép őrülten kívánja az új adót, és akkor bevezethetik. Mert a netadó "típusával vagy jellegével" nincsen semmi baj, csak azzal, hogy "politikai jellege" lett a tüntetéseknek. 

A Figyelő szerint azért is akarhatták a netadót, mert még a rezsicsökkentési hullám elején készíttetett a Fidesz egy közvélemény-kutatást arról, hogy melyik rezsitétel mennyire fájhat a lakosságnak. Ezen pedig a netszolgáltatás árát hátra sorolták a megkérdezettek, úgyhogy rá is indult a kormány.  

Az igazi terelés

A jó ég tudja, hanyadjára dobja be a KDNP a boltok vasárnapi kötelező zárvatartásának ötletét. Ezt eddig soha nem vette senki komolyan, valószínűleg most sem érdemes, hiszen például indoklásként olyasmit tudtak összehozni Rétvári Bencéék, hogy így majd többet lehet együtt a család. Aztán persze bejött itt is a jolly joker extraprofit is. Tulajdonképpen el is lehetne hagyni az indoklásokat és a vitákat, ha tudják előre, hogy elviccelik.

A mostani javaslat ráadásul csak a nagy alapterületű boltokra vonatkozna, tehát potenciálisan drágábban és többet futkározva azért meg lehetne zavarni az otthoni idillt. A javaslat abból a szempontból is ügyes, hogy a megvalósítása egyszerre lenne népszerűtlen és nagyon káros. Ráadásul itt is sikerült össze-vissza beszélni a döntéshozóknak.

Óriási meglepetés lenne, ha bármi is megvalósulna az ötletből, kizárólag arra lehet jó, hogy kicsit később kegyesen lemondjon róla a kormány. Ugyanis éppen újra iszonyatosan megszívatják a nagy boltokat egy régi/új különadóval, 100 százalékon pörög a háború a Tesco ellen. Ha pedig nagyon sírnak az áruházláncok a visszahozott különadó mellett az éjszakai nyitvatartás vagy az ingyenbuszok betiltása miatt, akkor majd a minden szempontból leghülyébb ötletet hajlandó lesz elengedni a szabályozó.

A tőzsdén az előző heti záráshoz képest irgalmatlanul nagy mozgás nem történt, de a meghatározó részvények közül az OTP értéke valamelyest esett. A cég jövő hét pénteken teszi közzé a negyedéves számait, akkor kicsit pontosabban lehet majd látni, hogy jó húzás volt-e eladni.

   45. heti záró 44.heti záró
BUX 17 123 17 321
OTP 3901 4065
Mol 11 760 11 700
Richter 3728 3753
Magyar Telekom 343 340

A bankszektort érinti még, hogy Töröcskei Istvánék bankja, a Széchenyi Bank csődközeli helyzetbe került és az MNB gyorsan átvette az irányítását. Nemrég még arról volt szó, hogy egy euróért akarták átvenni a százszor nagyobb Raiffeisen bankot. Az állam tavaly jó üzletnek gondolta, hogyha 3 milliárdért kisebbségi tulajdonrészt vesz a Széchenyi Bankban, korábban a keleti nyitásos ötleteknél is számoltak velük.

A Matolcsy módszereit csodáló Töröcskei az Államadósság Kezelő Központ vezetője, de a bankszektorban nem nagyon megy neki. A Körmend és Vidéke takarék, illetve a Széchenyi Hitelszövetkezet után ez harmadik olyan szervezet az érdekkörében, ahol a betétesek védelme miatt be kellett vonni a működési engedélyüket.

Hét hír a hétről

  • Az adócsomag részként kicsit elbújt, de eléggé lenullázuk a segélyezést. Minden évben 25 százalékkal kevesebbet fogunk a rászorultaknak adni, cserébe bevonódhatnak a közmunkába.
  • Lényegében piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket, ami bankoknak jó hír. Az euróhiteleket 308,97, a svájci frankhiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon váltják át majd.
  • Jól megy a főleg kínaiaknak eladott letelepedési államkötvény, már 2200-at eladtak. Jó üzlet ez az offshore közvetítőcégnek is, akik személyenként nagyjából 21 milliót tehetnek zsebre.
  • Nagy üzlet van kilátásban Andy Vajnának és Szima Gábornak. Rajtuk keresztül legalizálhatják magyarországi jelenlétüket az internetes kaszinó- és kártyaoldalakat működtető nagy nemzetközi társaságok – mint például a PokerStars vagy a Bet365.
  • Lehet, hogy megvennénk a Szlovák Villamos Műveket. Az is lehet, hogy nem. Az MVM nem kívánt értelmesen beszélni a kérdésről.
  • Kiderült, hogy Simicska Lajosnak van pénze.
  • A Moody's javított egyet a gazdasági kilátásainkon. Ez nem felminősítés, továbbra is a befeketetésre nem ajánlott kategóriában vagunk, csak most már nem negatív hanem stabil kilátással. Ez önmagában nem nagy ügy, de a köztévés Híradó teljesen bepörgött tőle.