új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos és egész éves figyelmüket, tartsanak velünk 2024-ben is. Jó pihenést, boldog új évet kívánunk!

  • Az ukrán hírszerzés információi szerint a Kreml amiatt aggódik, hogy egy hosszú háború az Oroszországon belüli destabilizáció kockázatával járna – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Emellett abban is veszélyt látnak, hogy Ukrajna megőrizheti pozícióját a Fekete-tengeren, ezért az Orosz Föderáció átcsoportosítja flottáját Novorosszijszk kikötővárosába.

    Az Ukrajnának nyújtott újabb pénzügyi támogatásokat szintén komoly fenyegetésnek tekintik. A Kreml azt is kritikusnak tartja, hogy az oroszul beszélő ukránok elkezdtek áttérni anyanyelvükre.

    Az ukrán hírszerzés információi szerint Oroszország meg van győződve arról, hogy Ukrajnában „erőszakos tisztogatásokra és radikális változásokra” van szükség.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi beszédet mondott, amelyben emlékeztette az oroszokat, hogy a 2023-as évben Oroszország határozottan megvédte nemzeti érdekeit, szabadságát és biztonságát – írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Putyin szerint a legfontosabb dolog, ami egyesítette és egyesíti az oroszokat, az a hazájuk sorsa, és annak a történelmi szakasznak a megértése, amelyen Oroszország átmegy.

    „A közjóért végzett munka egyesítette a társadalmat. Gondolatainkban egységesek vagyunk, a munkában, a harcban, hétköznapokon és ünnepnapokon is. Megmutatva az orosz nép legfontosabb tulajdonságait: szolidaritás, irgalom, állhatatosság″ –hangsúlyozta az orosz államfő.

    Az ukrajnai háborúról, amelyet különleges katonai műveletnek nevezett elmondta, hogy Oroszország büszke katonáira és csodálják a bátorságukat. 

    A orosz elnök a Családok Évének nyilvánította 2024-et, valamint minden jót kívánt az orosz családoknak. 

  • Az orosz hadsereg az elmúlt napon három ukrán támadást vert vissza a Donyecki Népköztársaságban lévő Bogdanovka és Georgijevka falvak közelében, melynek következtében Kijev akár 300 katonát is veszíthetett – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

    „Az összes ellenséges veszteség ebben az irányban legfeljebb 300 katonát, két páncélozott harcjárművet és négy járművet tett ki – idézi a minisztériumot a Sputnik.

    A közlemény szerint

    • Liman irányában Oroszország visszaverte az ukrán erők egy támadását, megsemmisítve ötven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót;
    • Kupjanszk irányában az orosz fegyveres erők négy ukrán támadást vertek vissza; ezen a területen Kijev legfeljebb 120 katonát, két gyalogsági harcjárművet, két gépkocsit és egy Leopard 2 harckocsit veszített;
    • Herszon irányában Kijev 25 katonát, három járművet és egy önjáró Gvozdika tüzérségi egységet veszített;
    • A Dél-donyecki irányban az orosz erők visszaverték az ukrán rohamosztag támadását, megsemmisítve száz katonát és két járművet, valamint egy német gyártmányú FH70-es, egy Msta-B-haubitert és egy D-30-as haubitert.
  • Az oroszok vasárnap támadást intéztek a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopol ellen. Három helyi lakos megsebesült – írja az Ukrinform.

    Erről a dnyipropetrovszki területi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Liszak számolt be a Facebookon.

    Az ellenség továbbra is terrorizálja a Nyikopoli járást. Hárman megsebesültek a központban

    – írta Liszak.

    A tisztviselő szerint a csapás egy helyi gyógyszertárat, egy irodaházat, két kisbuszt és két személyautót érintett.

  • Az elmúlt napon az ukrán védelmi erők 13 orosz támadást vertek vissza a Dnyipro folyó bal partján, Herszon régióban – írja az Ukrinform.

    Az orosz csapatok továbbra is próbálják kiszorítani az ukrán erőket a Dnyipro folyó bal partján lévő állásaikból. Ennek ellenére az ukrán katonák szilárdan tartják a védelmet, és jelentős veszteségeket okoznak az oroszoknak.

    Az elmúlt 24 órában legalább 10 orosz megszállót likvidáltak és nyolc ellenséges katonai járművet semmisítettek meg ezen a területen. További felderítési munkálatok folynak

    – jelentette a Déli Hadműveleti Parancsnokság.

    Ugyanakkor az oroszok aktív légi felderítést végeznek, tüzérségi támadásokkal próbálnak nyomást gyakorolni, és harci drónokat vetnek be a Herszon térségében lévő települések ellen.

    Ukrajna védelmi erői szilárdan tartják pozícióikat, és felkészültek az ellenség bármilyen alattomos provokációjára

    – hangsúlyozta a parancsnokság.

  • Kilenc hadihajónyira nőtt Oroszország haditengerészeti csoportja a Fekete-tengeren. Rakétahordozókat nem észleltek közöttük – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az erre vonatkozó közleményt az ukrán Déli Operatív Parancsnokság tette közzé a Facebookon.

    A parancsnokság szerint jelenleg kilenc orosz hadihajó áll harckészültségben a Fekete-tengeren, és egy az Azovi-tengeren. Az összes orosz rakétahordozó a hazai állásokon belül marad.

  • Vasárnap Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el, mivel a mozdoki repülőtérről több orosz MiG31K szállt fel. Ez már a második nagyszabású riasztás a mai napon – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A légierő felhívta a figyelmet, hogy senki se hagyja figyelmen kívül a riasztást.

    Helyi idő szerint 14 óra 15 perckor a légierő bejelentette, hogy a MiG31K miatti veszélyt megszüntették, ugyanakkor az orosz taktikai repülési tevékenység délen és keleten továbbra is fennáll, ami a frontterületekre légi megsemmisítő fegyverek bevetésével fenyeget.

  • Huszonnégyre nőtt az oroszországi Belgorod városát ért ukrán rakétatámadás áldozatainak száma – közölte Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója.

    A Telegramon közzétett bejegyzése szerint a szombati támadásban 108-an sebesültek meg és 37 lakóház is megrongálódott – írja a The Guardian.

    A lap szerint a rakétatámadásról Kijev még nem nyilatkozott hivatalosan.

  • Megérkeztek az ukrán vezérkar legfrissebb adatai a frontról. Oroszország Ukrajna elleni háborújában az ukránok 2022. február 24-től 2023. december 31-ig megsemmisítettek összesen (zárójelben az elmúlt nap veszteségei):

    • 5977 (+8) harckocsit,
    • 11 070 (+17) páncélozott harcjárművet,
    • 8464 (+30) tüzérségi rendszert,
    • 943 (+4) rakétarendszert,
    • 623 (+2) légvédelmi rendszert,
    • 1709 (+1) cirkálórakétát,
    • 329 repülőgépet,
    • 324 helikoptert,
    • 11 292 (+48) gépjárművet és tartálykocsit,
    • 1268 (+8) különleges felszerelést,
    • 23 hajót és
    • 6591 (+37) drónt.

    A háború kitörése óta 359 230 orosz katona vesztette életét, csak az elmúlt napon 960-an haltak meg.

  • Az Ukrajna által bevezetett ideiglenes folyosón keresztül a termékek exportja december végén mintegy 13 millió tonnát tett ki, míg december elején ez a szám még 7 millió tonna volt – írja az epravda.com.

    Erről Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes számolt be az X-en. A miniszterelnök-helyettes szerint 2023 augusztusa óta 13 millió tonna terméket exportáltak az ukrán kikötőkön keresztül 400 hajóval, 24 különböző országba.

    A miniszterelnök-helyettes december elején még arról beszélt, hogy 2023 tavasza óta 7 millió tonna terméket exportáltak az ukrán kikötőkön keresztül 200 hajón, ebből 5 millió tonna ukrán mezőgazdasági export volt.

  • A Belgorodot ért ukrán légitámadások halálos áldozatainak száma 22-re emelkedett, 109 ember megsebesült – számolt be Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója a Telegramon.

    A kormányzó szerint a sérültek közül egy a kórházban meghalt. Gladkov részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és barátainak.

    A régió vezetője pontosította, hogy 30 lakóház, 381 lakás, több magánház és számos autó sérült meg a bombázásokban. Egész éjjel folytak a munkálatok a házak helyreállításán és a romok eltakarításán – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az ISW (Institute for the Study of War) mindkét oldal adatait összehasonlítva arra a következtetésre jutott, hogy a drónok fele elérte célját – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ISW emlékeztetett arra, hogy december 30-án éjjel az ukrán hadsereg nagyszámú csapássorozatot hajtott végre oroszországi célpontok ellen.

    A nyugati és ukrán média ukrán biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukránok több mint 70 drónt indítottak orosz katonai infrastruktúrára és védelmi ipari létesítményekre.

    Ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 32 drónt fogtak el Brjanszk, Orel, Kurszk és Moszkva térségében. Elemzők szerint az orosz és az ukrán adatok közötti eltérés arra utalhat, hogy az ukrán erők a tervezett célpontok közül sokat eltaláltak.

  • Három ember meghalt, 28-an pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Harkiv régiót ért éjszakai orosz támadásban – írja az Ukrinform.

    00 óra 14 perckor és 00 óra 34 perckor a megszállók lőtték Borova falut, az Izsium körzetben. Egy magánháztartás megrongálódott. A ház romjai alatt egy nő és két férfi holttestét találták meg

    – közölte Oleh Szinyehubov, a harkivi területi katonai közigazgatás vezetője.

    Elmondása szerint 01:09 és 01:30 között az oroszok Shahed drónokkal támadták Harkiv városát. Áldozatok nem voltak, de a támadásban több épület megrongálódott.

    Szinyehubov azt is megjegyezte, hogy december 30-án 19:00 és 19:20 órakor Oroszország legalább hat rakétát lőtt ki Harkivra. A lövések következtében 28 civil megsérült, közülük 12-en kórházba kerültek. A sérültek között van két 14 és 16 éves gyermek is.

  • Ukrán sikerekről számolt be Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok, a Tavrija hadműveleti-stratégiai csoportosítás parancsnoka – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

    A dandártábornok szerint a front egy részén sikeresen felléptek az orosz katonák ellen. Mint mondta, az Orosz Föderáció naponta 466 embert és 52 egység katonai felszerelést veszített el. 

    Megjegyezte, hogy az ellenséges támadások száma változatlan maradt Avgyijivka és Mariinszkij irányában.

  • Újabb két kárpátaljai katona vesztette életét a háborúban a 39 éves Taracközi Tibor és a 28 éves Adam Kindenko személyében – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

    Taracközi a napokban hunyt el Zaporizzsja megye Novoandrijivka településén a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás szerint. Adam Kindenkó Herszon megye Veremijivka települése közelében vesztette életét – jelentette a Beregszászi kistérség polgármestere.

  • Szombaton az orosz csapatok a front 8 irányában hajtottak végre támadásokat. Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint ezen a napon összesen 54 katonai összecsapásra került sor a fronton.

    Az oroszok folytatták a támadási kísérleteket Liman irányában Luhanszk régióban, valamint a Sahtar irányában Zaporizzsja régióban.

    Herszon irányában az ukrán katonák tovább folytatják a hídfő kiterjesztésére irányuló tevékenységet – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5751-en léptek be Magyarországra szombaton. A román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5083-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

  • Ugyanakkor a Harkivi Nemzeti Rendőrség sajtószolgálatának közlése szerint a csapások következtében legalább négy ember megsérült – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Szinegubov este közölte, hogy 8 sérültnek nyújtanak segítséget a mentősök, mindannyian kórházba kerültek. „4 ember – állapota átlagos, négyen könnyebben sérültek” – pontosította.

    A megszállók Harkiv városának központi részét találták el. Károkat szenvedett a polgári infrastruktúra: egészségügyi létesítmény, lakóházak, üzletek és más közintézmények, közlekedés. Kizárólag a polgári infrastruktúrát ért támadás! Minden szolgálat a helyszínen dolgozik

    – számolt be a helyzetről az OBA vezetője.

    Késő este a város polgármestere közölte, hogy jelentések szerint nem voltak halálos áldozatai a csapásoknak. „Jelenleg 16 áldozatról tudunk. Az előzetes információk szerint óten kórházban vannak” – részletezte.

    Sztrájk volt Harkivban

    Az orosz megszállók még  pénteken reggel átfogó csapást mértek Harkivra. A megszállók több mint 20 rakétát lőttek ki, feltételezhetően S-300-asokat.

    Az ellenséges ágyúzás során megrongálódott egy mentőautó. A csapások következtében egy ember – egy 35 év körüli férfi – meghalt, 11 ember pedig megsebesült.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök végrehajtotta a Nemzetbiztonsági Tanács határozatát, amely szankciókat vezetett be hat orosz állampolgárral szemben – közölte az RBC-Ukrajna az elnöki rendeletre hivatkozva.

    A szankciókat azért vetették ki, mert ukrán dokumentumokat használnak más néven.

    A szankciókat a következők ellen vetették ki:

    • Burkin Jehor Vasziljovics, az Orosz Föderáció állampolgára. Ő használhatja a Jehor Vasziljovics Levcsenko nevére kiállított dokumentumokat, különösen egy ukrán állampolgár útlevelét és egy ukrán állampolgár útlevelét külföldi utazásokhoz;
    • Andrij Abramovics Amirkhanjan, az Orosz Föderáció állampolgára, aki a külföldi utazáshoz használhatja a Lemisko Andrij Abramovics nevére kiállított dokumentumokat, különösen az ukrán állampolgár útlevelét és az ukrán állampolgár útlevelét;
    • Artem Oleksandrovics Gradopoltsev, az Orosz Föderáció állampolgára, aki Ukrajnában kapott menekültvízumot;
    • Denis Ivanovicsa Klipov, az Orosz Föderáció állampolgára, aki Ukrajnában kapott menekültvízumot;
    • Galjamov Timur Iljaszovics, az Orosz Föderáció állampolgára, aki egy Artem Eldarovics Khalikov nevű ukrán állampolgár okmányait használja, nevezetesen egy ukrán állampolgár útlevelét és egy ukrán állampolgár útlevelét használja külföldi utazásaihoz;
    • Safikhanov Albert Minullovics, az Orosz Föderáció állampolgára, aki egy Budajev Robert Radikovics nevű ukrán állampolgár okmányait használja, különösen rendelkezik egy ukrán állampolgár útlevelével és egy ukrán állampolgár útlevelével külföldi utazáshoz.
  • Oroszország fokozza erőfeszítéseit a Kijevnek nyújtott francia támogatás meghiúsítása érdekében, és fokozódik Oroszország propagandatevékenysége az Ukrajna elleni háborújáról.

    A The Washington Post egyik cikke utal a Kreml dokumentumaira, valamint beszámol európai biztonsági tisztviselőkkel és szélsőjobboldali politikai személyiségekkel készített interjúkról, amelyekből kiderül, hogy erre erőteljesebb propaganda tevékenység folyik Franciaországban.

    Az egyik európai hírszerző szolgálat által megszerzett Kreml-dokumentumokból kiderült, hogy Szergej Kirijenko, Vlagyimir Putyin elnök első kabinetfőnök-helyettese megbízta a Kreml politikai stratégáit, hogy a közösségi médián és a francia politikusokon, véleményvezéreken és aktivistákon keresztül erősítsék a politikai megosztottságot Franciaországban.

    Moszkva célja ezzel az Ukrajna iránti támogatás megzavarása és a NATO eltökéltségének gyengítése. Ez a törekvés emlékeztet a hasonló németországi beavatkozásra, ahol a Kreml arra törekedett, hogy a szélsőjobboldalt és a szélsőbaloldalt háborúellenes szövetségbe tömörítse.

    Az üzenetek, amelyeket a Kreml stratégái igyekeztek megerősíteni, többek között azt állították, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók a kereskedelem csökkentésével ártottak a francia gazdaságnak, ami miatt az országot az „utóbbi évek legmélyebb társadalmi és gazdasági válsága” fenyegeti, és hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt Franciaországnak nem maradtak meg a védekezéshez szükséges forrásai.

    Moszkva sebezhetőnek látta Franciaországot a politikai felfordulással szemben.

    A stratégák közvélemény-kutatásokat idézve megjegyezték, hogy a franciák 30 százaléka továbbra is pozitívan viszonyul Oroszországhoz, ami Olaszország után a második legmagasabb arány a nyugat-európai országok között, 40 százalékuk pedig hajlamos bizalmatlanul fogadni az Ukrajnáról szóló beszámolókat a hazai francia médiában.

  • Köszöntjük olvasóinkat a 2023-as év utolsó napján!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!