Orsolya
7 °C
17 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem, ez nem valamilyen béna horrorfilm, hanem a valóság. A két csúcsragadozó bizony alkalomadtán felfalja egymást, állítja egy új kutatás, ami a Mexikói-öböl és az Atlanti óceán partjainál befogott aligátorok gyomortartalma alapján jutott erre a következtetésre.

  A hüllők nem szívbajosak, ha valami kisebb náluk és el tudják kapni, akkor hezitálás nélkül támadnak, így esetenként 1-1,2 méteres cápák is étlapra kerülnek. Persze ez oda-vissza működik, ha véletlenül találkoznak, akkor a nagyobb cápák is megeszik a kis aligátorokat, kifejlett példányok pedig nem nagyon támadnak egymásra.

  Egyébként a cápa vs. krokodil (a krokodil és az aligátor nem ugyanaz, szándékosan írtam krokodilt) kérdés régóta megmozgatja az emberek fantáziáját. Jó pár éve volt is egy sorozat talán a Discoveryn (sajnos nem emlékszem, de ha valaki igen, kérem küldje el nekem a választ), ami hasonló kérdéseket próbált tudományos alapokon megmagyarázni: különböző algoritmusok segítségével mérkőztettek meg egymással elit katonai alakulatokat, különböző korok legendás harcosait vagy épp állatokat.

  Hogy a nagy fehér cápa vs. bordás krokodil (ez a két faj nő a legnagyobbra) párharcot ki nyerné, nem tudom, viszont itt van pár adat a kérdés eldöntésére:

  • A nagy fehér akár 2 tonnás is lehet, a bordás krokodil legfeljebb az 1,2 tonnát súrolja.
  • A legnagyobb megmért fehér cápa 6,4 méteres volt, a legnagyobb krokodil 6,7 méter.
  • A bordás krokodil harapása a legerősebb a világon, a legoptimistább becslések szerint is legalább 2-3-szor erősebb a fehér cápáénál. 
 • - kérdezte a rendőröktől az a férfi, aki Utah államban majdnem elütött néhány gyereket miközben a rendőrség üldözte őt. 

  A körülményeket tekintve a kérdés végül is jogos, de a rendőrök ettől még mindig emberélet veszélyeztetésével és a hatóságnak való ellenállással vádoljak a 24 éves férfit, akinek amúgy nem is ez volt az első zűrös ügye.

  (KSL)

 • Úgy tűnik, Andrej Babiš és pártja toronymagasan megnyerik a cseh választást. A milliárdosból lett politikusról itt írtunk részletes portrét, magyar érdekeltségeit ebben a cikkünkben vettük számba.

  Bár Andrej Babiš nevét itthon még csak most tanulgatjuk, a magyar mozinézők már korábban is belefuthattak a róla szóló, egészen érdekes portréfilmbe. A filmet a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül is többször vetítették.

  A 2015-ös film magyar szemmel nem csak azért érdekes, mert a készítők végigkövetik a politikus egyik kampányát, és a szembe jövő karakterek és helyzetek valahogy nagyon ismerősek. Hanem azért is, mert sokszor olyan helyzetekben és beszélgetésekben filmezik, amilyenekbe egy magyar politikus például aligha engedne belátást.

  Ilyen például, amikor épp Pető Tibor magyar nagykövettel beszélget egy fogadáson, és rajta marad a mikrofonja. Itt elmondja a magyar nagykövetnek, hogy mennyivel jobb, hogy Magyarországon nem kell annyit egyezkednie a kormánynak, mint Csehországban. És hogy Varga Mihállyal többször találkozott már.

  Erre a nagykövet elmondja, valójában a legfontosabb ember nálunk igazából Orbán, ő dönt mindenről, vele lenne jó, ha találkozna.  Andrej Babiš úgy reagál, "ha magyar miniszterelnökkel találkoznék, engem itt megköveznének a hülye újságírók. Hogy találkozott Orbánnal, veszélyes a demokráciára." (22:31-től)

   

 • Új-Zélandon szeptember végén tartottak választást, ami után a szociáldemokrata Munkáspárt alakíthatott kormányt, a miniszterelnök pedig Jacinda Ardern lett, aki így a világ legfiatalabb női kormányfője. (Akit bővebben érdekel a politikus portréja, az a 444-en olvashat róla.)

  Ardern nagyon népszerű a fiatalok körében, amihez hozzájárult, hogy szabadidejében DJ-zni is szokott. Egy új-zélandi lap, a Spinoff összeállított egy Spotify-listát Ardern zenéiből, úgyhogy most ön is meghallgathatja, milyen egy szocdem kormányfői tracklist:

  A lap interjúrészletekből szedte össze, hogy milyen zenéket szeret játszani és hallgatni Ardern, ezért inkább csak egy hozzávetőleges lista ez, nem egy valódi, kipróbált DJ-szett. A Judas Priesttől a Breaking The Law című számot például már biztos nem játszaná le Ardern, mert egy miniszterelnöktől az egy kicsit áthallásos.