Vendel
5 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Van egy nagyon jópofa Amazon reklám, amiben a kisbaba odavan az oroszlánokért, de nem bírja a család kutyáját. Utóbbi emiatt nagyon szomorú lesz, de a hős családfő megoldja a helyzetet: szerez egy sörényt az ebnek és happy end a történet vége:

  Nem tudom, hogy egy ilyen sörény mennyibe kerül, de aki biztosra akar menni, annak érdemes beszerezni egy csau-csaut. Igaz, picit drága (a hivatásos tenyésztőktől származó, hibátlanul fajtiszta egyedekért akár 1-2 millió forintot is elkérhetnek), de lássuk be, valahol érthető:

 • „Brüsszel ismét kettős mércét alkalmaz - Reagálás Tomás Bocek, az Európa Tanács (ET) főtitkárának menekültügyi különmegbízottja nyilatkozatára” – adta hírül Völner Pál. Az igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint azért támadják Magyarországot, „mert betartja az Európai Unió szabályait, megvédi a schengeni határt és a szabályok szerint folytatja le a menedékkérelmi eljárásokat”.

  Mindez igazán nagyszerű, de ezzel két apró probléma van:

  • az Európa Tanács az EU-tól független intézmény (Fehéroroszországot leszámítva minden európai ország a tagja),
  • a székhelye pedig nem Brüsszelben, hanem légvonalban úgy 350 kilométerre, Strasbourgban van. (Ajánljuk az Európa Tanács Wikipédia-oldalát, ahol ez szépen magyarul is le van írva, itt egészen az első mondatig kell eljutni.)

  A legfurcsább, hogy a szövegben jól hivatkoznak az Emberi Jogok Európai Egyezményére és a betartatásáért felelős bíróságra, mert ezeknek valóban az Európa Tanácshoz van közük. Ennek ellenére később azt írja a közlemény, hogy „a kormány álláspontja szerint a magyar szabályozás és az annak kapcsán foganatosított intézkedések összhangban vannak az Európai Unió jogával, nem sértenek emberi jogokat, és így nem ellentétesek az Egyezménnyel”.

  Két lehetőség van:

  1. vagy véletlenül nem sikerült megkülönböztetni a jogot végzett dolgozókkal teli igazságügyi tárcánál a két intézményt,
  2. vagy szándékosan próbálják összemosni az EU-val.

  Az Európa Tanács lebrüsszelezése egyébként nem új a kormánytól, egyszer már maga Orbán Viktor is előadta ezt a manővert.

 • Három fiatal dán gyerek (egy 16 és két 17 éves) kövekkel halálra vert egy hattyút a Garda-tónál, egy osztálykirándulás alatt. A dolog pikantériája, hogy Olaszországban nagyon szigorúan büntetik az állatkínzást, a gyerekek négy hónaptól két évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak annak ellenére, hogy már visszamentek Dániába.

  Ugyanakkor nem valószínű, hogy ilyen messzire mennének a hatóságok, sokkal valószínűbb forgatókönyv az, hogy valamilyen pénzbüntetést szabnak ki és ezzel le is zárják az esetet. 

  Ön szerint mennyire kellene szigorúan büntetni a fiatalokat?

  • 423
   Kapjanak maximális büntetést, nem normális, hogy egy bármilyen élőlényt halálra kövezzenek.
  • 322
   Kapjanak felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot, az elég elrettentő lesz.
  • 100
   Elég a pénzbírság, a szülőknek kell megnevelniük, nem a hatóságoknak.
 • Egy mezei hörcsög, ami kritikusan veszélyeztetett faj Németországban, egy bajorországi építkezésen talált magának szállást, hogy átaludja a telet. Mondhatnánk, hogy ez csak egy hörcsög, kit érdekel?

  Hát, leginkább a hatóságokat. A veszélyeztetett fajok megölése és az élőhelyeik elpusztítása büntetőjogi következményeket von maga után, így a rágcsáló miatt le kellett állítani az építkezést. Sőt, tavaszig, míg a hörcsög fel nem kel, nem is kezdhetik újra, ugyanis

  a hörcsögöket csak szakemberek szállíthatják el, és ők is csak akkor, ha azok maguktól felébredtek.