Jön a pápa, jön a világvége

2013.09.20. 19:00

HENDE VÁLLTÖRÉSSEL MEGÚSZTA A BALESETET

A honvédelmi miniszter autója autóbalesetet szenvedett csütörtök kora este Nógrád megyében. A balesetben Hende Csaba jobb vállát törte, őt és a vele ütköző autó sofőrjét súlyos hasi sérüléssel szállították a Honvédkórházba; ahonnan a miniszter már pénteken hazamehetett. A balesethez egy engedély nélküli raliteszt vezetett: a Szécsénybe vezető 2122-es úton egy raliversenyző gyakorolt, a szakasz végén egy civil személy figyelmeztette az autósokat a veszélyre, és kérte őket türelemre. A versenyzőnek magas rendőri vezető az egyik rokona, és ezt gyakran hangoztatta is. Ezért a helyiek és a szécsényi rendőrök mindent elnéztek neki. Felsőbb rokoni kapcsolatával le tudta szerelni az útlezárások miatt intézkedni készülő rendőröket is. Legalábbis eddig.

A ralis baleset helyén helyszíneltünk

ALKOTMÁNYBA FOGLALNÁK A REZSICSÖKKENTÉST

Rogán Antal szerint alkotmányban kellene megvédeni a szocialistáktól a rezsicsökkentést. Reggel Orbán Viktor még azt mondta, hogy bár van kétharmados reflex benne is, képviselőtársaiban is, de az ő európai jogász szemlélete nem engedi, hogy az „egészséges árszabási dolgokat” is kétharmados törvényekben rögzítsék. Meg azt, hogy 6-7 fontos közműcéggel tárgyalnak a visszavásárlásról. Kérdés, erre honnan lesz pénzünk.

ÁDER A VATIKÁNBA MENT, FERENC PÁPA MAGYARORSZÁGRA JÖN

Ferenc pápa elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását, 2016-ban Magyarországra látogat. A hírt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jelentette be a Facebookon. A katolikus egyházfő magánaudiencián fogadta pénteken a Vatikánban Áder Jánost.

VALÓBAN SZÉLESÍTIK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT

Biztossá vált, hogy a kormány januártól kiszélesíti a családi adókedvezmény rendszerét. A módosítás további 260-270 ezer háztartást, illetve családot érint, költségvetési vonzata pedig 50 milliárd forint lesz, jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A tervekről azIndex írt először még áprilisban.

380 MILLIÓVAL TARTOZIK FOGYASZTÓINAK A LOMBARD LÍZING

Hiába várnak a Lomard Lízing ügyfelei arra, hogy a cég visszatéríti nekik azt a pénzt, amelyet a PSZÁF szerint jogtalanul szedtek be tőlük. A cég nem fizet. Pedig a határidő lejárt, augusztus végéig ki kellett volna kifizetnie az érintett fogyasztóknak a jogtalanul beszedett mintegy 380 millió forintot. A cég megkeresésünkre elmondta, tudják, hogy lejárt a határidő, de vannak más szempontok is.

HAGYJA MEGHALNI A KORMÁNY A GYENGE FŐISKOLÁKAT

A pénteken elfogadott felsőoktatási stratégia alapján az állam nem fog kis vidéki főiskolákat bezárni, de ha ezek nem találják fel magukat, könnyen erre a sorsra jutnak. A minőségi képzést folytató egyetemeket a kormány jövőre jobban támogatja, a hallgatóikat elvesztő főiskolák hiányát pedig egyre kisebb mértékben finanszírozza az elkövetkező három évben. Már januártól lesznek kancellárok a nagyobb egyetemeken, akiket a kormányfő nevez ki: ehhez még pénzügyi végzettség sem kell, de tapasztalat igen. Az iparkamara hiányolja a stratégiából a munkaerőpiaci szempontokat.

MAGÁNAK IS KÖSZÖNHETI A BAJT A PETŐ INTÉZET

A Pető Intézet pénzügyi megroggyanásához nagyban hozzájárult, hogy az intézmény elvesztett több munkaügyi pert is saját korábbi munkatársai, vezetői ellen. Az egyik főigazgatót saját irodájából zárták ki, egy tanárt pedig alig két hónappal nyugdíjazása előtt menesztettek, ami 40 milliós kártérítést hozott neki. A minisztérium csütörtökön 105 milliós segítséget ígért az intézménynek, de ezzel együtt is csak lényegében a tavalyi szintre emelték vissza a Pető állami támogatását.

A JOBBIK MIATT NEM LESZ ÓZDI ROMAKÖZPONT

Az ózdi képviselőtestülete visszamondta a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ befogadását, miután a Jobbik sikeres aláírásgyűjtése után népszavazást kellett volna kiírni a témában. A kulturális beruházást korábban elutasította Sárospatak, Miskolc és Székesfehérvár városvezetése is a Jobbik hangoskodása miatt.

MERKEL ÚJRÁZNI FOG

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint vasárnap szerény többséget érhet el a kereszténydemokrata-liberális kormánykoalíció, vagyis Angela Merkel maradhat a kancellár. Ha a meggyengült liberálisok mégsem érik el a bejutási küszöböt, Merkel szociáldemokrata és zöld ellenfelei sem alakíthatnak egykönnyen kormányt. Még egy nagykoalíció sem zárható ki.

SZALAI ÉS EGERVÁRI SZERINT MINDEN RENDBEN

Értesüléseink szerint a bukaresti, majd a magyar-észt-vb selejtező után annyira elmérgesedett a kapcsolat a futballválogatott szövetségi kapitánya és Szalai Ádám között, hogy a Schalke csatára úgy döntött, nem tér vissza a válogatotthoz, amíg nem lesz új kapitány. Az MLSZ közleménye azonban cáfolt, szerintük Szalai és Egervári között minden rendben, a kapitány az októberi vb-selejtezőn számít a csatárra.

DURVA BIZTONSÁGI HIBÁVAL JÖTT AZ IOS7

Az Apple iPhone, iPad és iPod touch készülékekre szerdán kiadott iOS 7 operációs rendszer védelmi rendszereén biztonsági rés található, emiatt néhány kattintással bejuthatunk egy PIN-kóddal lezárt készülékbe. Ehhez nem is kell programozni tudni, a módszer arra épül, hogy a kijelző alján megjelenő vezérlőközpont a lezárt készüléken is elérhető, hogy gyorsan tudjunk fotózni vagy időt mérni a stopperrel. A módszert kipróbáltuk, nekünk is működött.

MÁR CSAK 1,75 MILLIÁRD ÉVÜNK MARADT A FÖLDÖN

Egy tanulmány szerint a Föld 1,75 milliárd év múlva elhagyja a Nap lakhatósági zónáját, vagyis nagyjából ennyi ideig tud otthont adni az életnek. Az Astrobiology szaklapban megjelent számítások azt is megmutatják, hogy a Naprendszeren belül mely bolygók lesznek lakhatóak, vagyis hova vándorol a lakhatósági zóna. A csillagok összetétele és kémiai reakciói változnak az idő folyamán, ez befolyásolja fényességét is. Ez a folyamat kitolja a lakhatósági zónát néhány milliárd év alatt, a Nap esetében is.

4193256 004d291674026824ee1a9aebc3a3ed69 wm
Fotó: NASA