Az NFL-nek csak akkor kellenek a nők, ha kihasználhatják őket

2017.10.27. 18:59

Hosszú éveken keresztül minden októberben rózsaszínbe öltözött az NFL, hogy így hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Meg persze azért, hogy a liga a maga felületes módján, szándékosan karcsúsított és rózsaszínre színezett ajándéktárgyakkal imponáljon a női közönségnek. Hiszen bármennyire is azt gondolná az ember, hogy az NFL csak a férfiakat érdekli, az utóbbi időben egyre több nő követi a bajnokságot: felmérések szerint az amerikai rajongók 45 százaléka nő, és közöttük nagyobb arányban emelkedett az NFL népszerűsége, mint a férfiak esetében.

Mégis egyre több olyan cikk születik, ami azzal foglalkozik, hogy nőként különösen nehéz rajongani a ligáért.

Az okok között elsőként hangzik el, hogy az NFL-csapatoknál nem számít komoly bűnnek a nőkkel szembeni erőszak. Erre a legjobb példát a Dallas Cowboys csapata szolgáltatta. A tavalyi év egyik legjobb újoncát, Ezekiel Elliottot – akinek kulcsszerepe volt abban, hogy a Cowboys tavaly 13 meccsen tudott győzni – korábbi barátnője azzal vádolta meg, hogy többször megverte őt. A liga hat meccsre el is tiltotta, a döntést azonban Elliott megtámadta a bíróságon.

Az ügy még nem zárult le, mindenesetre, ahogy a korábban megírtuk, az ügy legérdekesebb része, ahogyan maga a csapat állt az esethez. A családon belüli erőszak vádja után is támogatják Elliottot, szerintük mindenki követ el hibákat, de a bolti lopásba keveredett elkapótól azonnal megváltak, és akkor is csak széttárták a karjukat, mikor Lucky Whitehead ártatlansága bebizonyosodott.

Mielőtt a liga döntött volna Elliott ügyében, egy éven keresztül tartott a nyomozás, elsősorban azért, mert el akartak kerülni egy újabb pr-katasztrófát, egy újabb Ray Rice-ügyet. 2014-ben a Baltimore Ravens futójátékosa került családon belüli erőszak miatt botrányba, de abból még nagyobb botrány lett, ahogy az NFL kezelte az ügyet. A liga ugyanis még áprilisban megkapta a videót arról, hogy mi történt februárban a liftben, ahol Rice bántalmazta a feleségét, ezt végül csak öt hónappal később nézték meg. A bizonyíték azért volt fontos, mert Rice előtte azzal védekezett, hogy önvédelemből ütött, amit a biztonsági kamera felvétele egyértelműen cáfolt. Rice eredetileg nagyon enyhe, kétmeccses eltiltás kapott – csapata csak akkor rúgta ki, amikor kiszivárgott a videó. Ezután az NFL határozatlan időre eltiltotta, azóta sem játszott a ligában, egy csapatnak sem kellett.

A Rice-ügy miatt megváltoztatták a szabályokat, súlyosabban büntették a családon belüli erőszakot. Mi is írtunk a témáról hosszabban, megemlítve, hogy a családon belüli erőszak mennyire gyakori a liga játékosainak körében. Adrian Petersonról kiderült, hogy bottal ütötte saját gyerekét, aki meg is sérült. Az akkori csapata azonnal felfüggesztette, majd elbocsátotta, azóta viszont újra a pályán van, néhány napja került az Arizona Cardinals csapatához. 

Lehetne még további eseteket hozni az NFL-ből, ott van Ray McDonald ügye, viszont arra is lehet példát találni, hogy közel sem csak a játékosokat érinti az ügy, szeptemberben az NFL korábbi, játékvezetésért felelős alelnöke ellen is vizsgálat indult, szintén családon belüli erőszak miatt. Komolyabb változásra pedig nem lehet számítani, az idei játékosbörzén sem számított a csapatok szemében komoly kihágásnak, ha egy egyetemről kikerülő játékosnak korábban családon belüli erőszakos ügye volt. Úgy tűnik tehát, egyelőre hiába igyekszik mindent megtenni Roger Goodell, az NFL vezetője, hogy javítsa a liga megítélést ebben a kérdésben.

Az sem véletlen, hogy Wisconsin állam kormányzója, Scott Walker azt vetette fel, hogy a himnusz alatti demonstrációk helyett a ligának a családon belüli erőszak ellen kellene kiállnia, közös erővel. Erről levelet küldött a játékosok szövetségének és az NFL-nek egyaránt, amiben azt a Trumphoz hasonló nézetét fejtette ki, miszerint azok a játékosok, akik térdelnek a himnusz alatt, tiszteletlenek az ország zászlójával szemben. A Colin Kaepernick által indított demonstráció a rendőri túlkapások ellen indult, de Trump beavatkozása óta erről egyre kevesebb szó esik.

Azt gondolhatná az ember, hogy ha a fegyelmi szabályokkal nincs is minden rendben, legalább jótékonysági oldalon sokat tesz el a liga, és októberben rengeteg pénzt gyűjtenek jótékonysági célokra. Az utóbbi években viszont erről is kiderült, hogy a rózsaszín cipőkből, mezekből és egyebekből befolyó összegek megdöbbentően kis százaléka jut el ténylegesen a szervezetekhez.

Az ESPN mutatta be, hogyan aránylik a jótékonyságra szánt összeg a bevételekhez. Egy 100 dolláros termékből alanyi jogon 12,5 dollárt kap meg az NFL, ebből jut el 11 dollár az Amerikai Rákellenes Ligához. A maradék 87,5 dollár legnagyobb részét a kereskedő kapja, ám mivel a legnagyobb forgalmat az NFL saját boltjai bonyolítják, így a legtöbb pénzt a rózsaszín termékeken is ők keresik.

Az NFL a 11 százalékon felül további 1 millió dollárral támogatja a Rákellenes Ligát, ami természetesen sok pénz önmagában, de a csapatokra vetített 32 ezer dollár nem számít nagy összegnek – a játékosoknak gyakran komolyabb pénzt kell befizetniük, ha valamilyen szabálysértés követnek el.

2017-től már nem csak a mellrákra koncentrál a liga, a játékosok saját maguk dönthetik el, hogy milyen ügyet szeretnének októberben támogatni. De csakis októberben állhatnak ki a választott jótékonysági ügy mellett. Az idei szezonra szerződés nélkül maradó DeAngelo Williams édesanyja 2014-ben mellrákban hunyt el, ezért a játékos az elmúlt években szeretett volna egész évben rózsaszínben játszani, így adózva édesanyja emléke előtt. A liga megtagadta tőle ezt, mert csak októberben lehet a mellrákról beszélni.

Az NFL (nem a játékosok, hanem a csapatok vezetősége, stábja) túlnyomórészt férfiakból áll, és továbbra is sok példát lehet rá látni, hogy sokan úgy gondolkodnak:  ezt a játékot egy nő úgysem értheti meg. Ennek legfrissebb példáját épp Cam Newton, a Carolina Panthers irányítója (és a 2015-ös idény legértékesebb játékosa) mutatta be. Egy október eleji sajtótájékoztatón a Charlotte Observer 25 éves riportere feltett neki egy kérdést, amiben az egyik elkapó, Devin Funchess route (útvonal) futási technikájáról faggatta az irányítót.

Newton már a kérdés közben is szélesen vigyorgott, majd a válaszát azzal kezdte, hogy nagyon vicces nőket hallgatni, miközben mindenféle route-okról beszélnek. A videón jól látszik, hogy Newton elképzelni sem tudja, hogy egy női NFL-riporter esetleg tudja, hogy miről beszél, és esetleg tényleg ért is a munkájához.

Az esetet gyorsan felkapta a média, és kiderült, hogy a riporter utólag megkereste Newtont, hogy esetleg bocsánatot kér-e a történet miatt, de ez nem történt meg. A hírről beszámoló Sport Illustrated pedig meg is jegyzi: ez egyáltalán nem ritka a játékosok körében. Ez az eset legalább nem maradt teljesen következmények nélkül, a játékos egy nappal később a Twitteren osztott meg egy videót, amiben bocsánatot kért.

Vállalom a felelősséget azért, amit tettem, és tisztában vagyok vele, hogy az elfogadhatatlan. Két gyönyörű kislány édesapjakánt azt próbálom beléjük nevelni, hogy bármi lehet belőlük az életben. Azok után, hogy a megszólalásom miatt szponzorokat és megszámlálhatatlan rajongót veszítettem, egyértelmű, hogy saját magamból csináltam hülyét 

–mondja el Newton a videóban.

A nyilatkozatban az irányító a Danone-ra utal. Ők az a cég, akik a nyilatkozat után néhány órával közölték: megszakítják a szerződésüket Newtonnal, mert a megszólalása elfogadhatatlan volt a számukra.

A visszavonult Roddy White viszont azonnal védelmébe vette Newtont, aki szerint vicces volt a helyzet. De illik a sorba Jameis Winston, a Tampa Bay irányítójának megjegyzése is, aki szerint a fiúknak erősnek kell lenniük, míg a lányoknak csendben kellene lenniük

A liga egy jelentős részének az a természetes, hogy a focival az okos és erős férfiak foglalkoznak, míg a nők maximum a szurkolásban segítenek be.

Táncosok éhbérért

Ők lennének a pálya szélén 1954-ben megjelenő cheerleaderek, akik hat csapatot leszámítva minden klubnál vannak. Cheerleadernek lenni viszont a visszaemlékezések alapján egyáltalán nem akkora kiváltság lenni, mint sokan gondolják. 

Egy nagyjából 30-40 fős cheerleader-csapatba több százan próbálnak bekerülni a tavaszi meghallgatáson, amiken – és utána is – kőkemény elvárásoknak kell megfelelniük, amik gyakran a logikát is nélkülözik. A táncosoknak centikben és kilókban határozzák meg, hogyan kell kinézniük, erről osztott meg egyikük egy elég bizarr esetet.

Előfordult, hogy az egyik cheerleader két kilóval könnyebben kezdte a szezont, mint az előzőt. Így az lett az alapsúlya, amit meg kellett tartania egész évben. Mikor viszont két kilót felszedett, akkor egyből padoztatták, mondván, hogy túl nehéz a csapatba, pedig egy éve tökéletesen megfelelt ugyanazzal a súllyal is. Ha valaki bekerül a cheerleaderek közé, onnantól a csapat teljes egészében kontrollálja a külső megjelenését, hiába csak egy mellékállásról van szó. Előírják, hogy melyik fodrászhoz kell járni, és ott milyen frizurát lehet csináltatni. Ebben van eltérés a csapatok között, mert Washingtonban például legalább ingyen van a fodrász, a baltimore-i cheerleadereknek viszont a teljes ár felét ki kell fizetniük, saját pénzből. Ezenkívül megmondják azt is, hogy kiknek kell szoláriumba járniuk, hogy megfelelő legyen a bőrszínük a meccshez, de kötelező a fogfehérítés is, amit sokszor szintén saját zsebből kell fizetni. 

Minden évben készül egy naptár is a cheerleaderekről, amit a csapat értékesít, viszont a cheerleadereknek is kötelező megvenni száz példányt, amit fix áron kell értékesíteniük, így ha ügyesek, akár 300 dollárt kereshetnek azzal a naptárral, amin persze a csapat óriásit kaszál.

Ha ez nem lenne elég, az őrült bürokrácia is megkeseríti az életüket. Ha valaki egy edzés kihagyására kényszerül, meg kell indokolni a feletteseknek, akik felé azt is jelezni kell, ha másik modell- vagy színészi munkát vállalnak, azt is csak engedéllyel lehet – hiába egy mellékállásról van szó, ami a meccs napján 8 órás elfoglaltságot jelent, hetente háromszor pedig kétórás edzésen kell részt venni. Ezenkívül vannak még kötelező események, amiken meg kell jelenniük. Egy részükért pénzt is kapnak, de összességében senki sem tud megélni csak a cheerleaderkedésből, az maximum egy különlegesebb hobbi. Állítólag a pályaszéli hangulat olyan, ami miatt megéri az egészet csinálni.

Ezért nem kell attól félni, hogy az NFL rövid időn belül kifogy a cheerleaderekből a jelenlegi rendszer miatt. Mindenesetre ők, illetve az októberben mindent ellepő rózsaszín kiegészítők is arra hívják fel a figyelmet, hogy az NFL szekrényében rengeteg csontváz van, amik ha időről időre ki is esnek onnan, nem elegek ahhoz, hogy az egészet veszélybe sodorják.

Borítókép:  Dustin Bradford/Getty Images Hungary

Ne maradjon le semmiről!