K. Árpád elismerte, hogy roma házakra lőtt

2010.03.02. 21:37 Módosítva: 2010.03.02. 21:38
A Magyar Televízió híradója úgy tudja, hogy K. Árpád, a romák elleni támadás fő gyanúsítottja beismerte a galgagyörki helyszíni kihallgatáson, hogy puskával rálőtt több, cigány családok által lakott házra.

K. Árpád megmutatta a nyomozóknak azt is, hogy társával együtt honnan tüzelt az épületekre. A rendőrök az egész környéket lezárták, még a település határában lévő dombokra sem engedtek fel senkit. A helyszíni kihallgatáson K. Árpád beismerte, hogy 2008. július 21-én éjszaka a faluban rálőtt több, romák által lakott házra. A férfi egy hatástalanított puskával megmutatta a nyomozóknak azt is, hogy társával együtt honnan és hogyan tüzelt az épületekre. Azt azonban tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda keddi közleményében úgy fogalmazott: K. Árpád Sándor közreműködött galgagyörki helyszíni bizonyítási eljárás keretében a bűncselekmény lefolyásának pontos rekonstruálásában.

Kommandósok kísérték

Az NNI a rendőrség honlapján megjelent közleményében megerősítette: kedden komoly biztonsági intézkedések mellett a Készenléti Rendőrség közreműködésével munkatársai helyszíni kihallgatást hajtottak végre a romák elleni bűncselekmény-sorozat első helyszínén, Galgagyörkön az egyik gyanúsított, K. Árpád Sándor részvételével.

A gyanúsítottat kommandósok gyűrűjében, több tucatnyi rendőr biztosítása mellett szállították a Pest megyei településre, hogy rekonstruálják a mintegy két évvel ezelőtt, 2008. július 21-én elkövetett bűncselekményt.

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat első állomásának számító Galgagyörkön kedden 9 órakor jelentek meg a géppisztolyos rendőrök kéttucatnyi járművel, hogy rekonstruálják a három, romák által lakott ház elleni fegyveres támadást.

Egy sorozat kezdete

A Pest megyei településen 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá a romák lakta házakra. A támadók három házra lőttek, összesen 14 lövéssel. Az épületekben tizennyolcan voltak, de senkinek sem esett baja. A nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a kilenc támadás első állomása.

A galgagyörki eset után augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön dobtak Molotov-koktélt egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.