2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Még mindig bajlódnak az árammal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csákvár települése másfél száz hófogolyt fogadott be a hóvihar első éjszakáján, 60-70 fő maradt péntek éjszakára is. A helyiek összefogtak, kóristák és furulya szórakoztatja a segítségre szorult embereket.

  • Öt, korábban a külvilágtól elzárt település szabadult fel Komárom–Esztergom megyében, írja a police.hu. Súr, Ácsteszér, Bakonyszombathely, Réde és Bársonyos területére is szabaddá vált a ki-és bejutás. A 81-es számú főúton is megindult a forgalom.

  • Közzétette a legújabb, negyed tizenkettes számokat az ORFK. Eddig 13035 embert és 3490 gépjárművet és 55 települést szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre. Most 42 járműből 42 ember mentése van folyamatban. Az elzárt utak száma 114. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, az ellátásban részesülők száma 8000. A rendkívüli helyzet kialakulása óta 10427 fő teljesített szolgálatot, akik közül 1848-an továbbra is a bajba jutottak mentésén dolgoznak.

    A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását. Azon a 108 településen (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), ahol áramkimaradás van, folyamatosan rendőrök vannak. Az M7 autópálya teljes szakaszán mindkét irányba járható.

  • A Facebookon a legváltozatosabb álhírek kezdtek el keringeni a hóhelyzettel kapcsolatban, az egyik legnépszerűbb például Amerikából B52-es bombázókon érkező segélyszállítmányokról, és arab Hummer terepjárókról ír:


    "Az Amerikai Egyesült Államok 14 darab B52 típusú repülőgépet küld Magyarországra a krízis helyzet miatt. Céljuk hogy segítsenek a bajbajutottakon, a levegőből előre megbeszélt helyen nagy mennyiségű szállítmányt dobnak ki, ezek a dobozok tartalma élelmiszer, egészségügyi csomag, takarok és más túlélési eszközök. A repülőgépek körülbelül 1 óra múlva érik el a magyarországi légteret, a legsúlyosabb helyeken vörös füsttel jelzik a ledobás helyét, kérünk
    mindenkit hogy amíg a csomag nem ér földet addig ne menjenek a közelébe ezzel is még nagyobb bajt okozva az így is szorult mentőszolgálatnak.
    A magyarországi helyzet elérte a legnagyobb készenléti állapotot, az az DEFCON DELTA-át. A környező országokból is segítséget kapunk, az Arab Emírség 150 darab HUMMER H2-es típusú őszkerék meghajtású járművet küld ami körülbelül 3 óra múlva ér az ország területére!"

    Aki a hoaxok bőségesen megjelenő tipikus jellemzőiről - katasztrofális helyesírás, zavaros fogalmazás, teljesen logikátlan tartalom - nem szúrta volna ki, hogy a szokásosnál is butább álhírről van szó, annak most szólunk, hogy ne higgyen neki, ne várjon B52-esekről ledobált élelmiszersegényt, és puszta jószándékból se ossza tovább az ilyesmit a közösségi oldalakon.

    (Defcon Delta egyébként nem létezik, a Defcon-szinteket számokkal jelölik, és nem katasztrófahelyzetet, hanem háborús készültséget jeleznek az amerikai hadseregnél.)

  • Érdemes akkor jelentkeznie a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál. A közleményük szerint a főút akadálymentesítésén dolgozó egységek továbbhaladásához szükséges az otthagyott járművek elszállítása, ehhez kérik a tulajdonosok segítségét. Azt ígérik, hogy akinek a 81-es számú főúton maradt a járműve, és hívja a 107-es vagy a 112-es hívószámot, a rendőrség a helyszínre szállítja, hogy autójával tovább tudjon menni.

  • Gergő nevű olvasónk Bécsből érkezett haza, több mint egy nap alatt

    26 órás utat követően most érkeztem meg Bécsből Budapestre. Indulás előtt tájékozódtunk az autópályakezelő honlapján, de mivel nem írtak fenyegető veszélyről, útnak indultunk - Este 9-től teljesen beállt az M1 autópálya, se ki, se be. A reggelig tartó 10-12 órában a hatóságok (legalábbis a mi területünkön) csak rontottak a helyzeten, mert az elakadt kamionokat mindig a dugó felől, nem pedig szemből (a menetiránnyal ellentétesen) próbáltak meg menteni - A tájékoztatások súlyos valótlanságokat tartalmaztak és tartalmaznak most is. 1 órája jöttem el az M1-esen, és akkor több ezer jármű vesztegelt mindkét irányba. Ez a 100 körüli szám  nagyságrendileg sem stimmel.

  • Zala megyében este nyolcra helyreállt a közlekedés, írja a police.hu. A kamionok, autók folyamatosan hagyják el a megyét. Az ideiglenesen elszállásoltak elhagyták a menedékhelyeket.

  • Hende Csaba honvédelmi miniszter megköszönte a katonák helytállását, és azt mondta: rendkívül elégedett azzal az önfeláldozó teljesítménnyel és munkával, amit az elmúlt napon végeztek. Hende a szlovéniai Lendváról, az ottani ünnepi megemlékezésről hazafelé tartva, telefonon nyilatkozott az MTI-nek. A tárca esti közleménye szerint a honvédség éjszaka is folytatja a mentést, a lánctalpasok takarítják az utakat. A késő esti órákban a Győr és Bőny közötti útszakasz, valamint a 13-as út takarítását kezdték el a harckocsik, illetve Császár és Vérteskethely térségében segítik a munkálatokat. Egy tatabányai helyszínen azoknak, akik nem tudtak hazatérni otthonukba, a Magyar Honvédség 440 matracot és takarót biztosít. (MTI)

  • Fotók: hosszú órák a hó fogságában

    Képes összefoglalónk a hóhelyzetről.

  • az utolsó hóakadály mögül is - nyugatta meg a frissen díjazott Kossuth- és Széchenyi-díjasokat Orbán Viktor a tiszteletükre adott fogadáson. A kormányfő egyúttal jó étvágyat is kívánt a vacsorához, mert mint mondta, nincs ma este olyan magyar ember, aki ne kapna enni, inni és ne lenne biztonságban. A video 21:43-kor lett publikus a miniszterelnök Facebook-oldalán. A police.hu-n 21:35-kor jelent meg a következő hír: „A Győr-Budapest felé vezető M1 autópálya 119 és a 103 km szelvények közötti szakaszán továbbra is tart a küzdelem. Több személyautó és buszok is vesztegelnek az úton mentésre várva."

  • A katasztrófavédelem központjában az Időkép és nem az Országos Meteorológiai Szolgálat széltérképével dolgoznak a szakemberek. A fotót Koosnya (Tumblr) vette észre Orbán Viktor oldalán, aki látogatást tett az Operatív Törzsnél.

  • A kamionstop miatt a kamionok nem hagyhatják el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. A rendőrség közleménye szerint mintegy 30, többségében lengyel kamion várakozik az egyik nyíregyházi nagyáruház parkolójában. A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozása vasárnap este tízig tart. A rendőrség és a katasztrófavédelem meleg italt, ételt és tisztálkodási lehetőséget biztosít a kamionsofőröknek, biztonságukra rendőrök figyelnek.

  • A Magyar Telekom és a Vodafone is ingyenes perceket és jóváírást ad ügyfeleinek az országban kialakult hóhelyzet miatt, közölte a két társaság. A Vodafone a vészhelyzet idején lebonyolított hívásköltségeket jóváírja. A Magyar Telekom a cég minden mobilos ügyfele számára jóváírást, ingyenes perceket biztosít a március 15-i, pénteki napon folytatott beszélgetésekből. A jóváírás automatikusan kiterjed az előfizetéses és a feltöltőkártyás T-Mobile ügyfelekre is. A részletekről mindkét cég a jövő héten ad tájékoztatást.

  • ha a katasztrófavédelem területén nem zajlik valami megfelelően, mondta Orbán Viktor alig több, mint egy éve 2012. január 2-án. Bónusz pár gondolat máról.

  • A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője, Spitz Alexandra szerint a katasztrófavédelem és a vöröskereszt 380 embernek tud ágyat és takarót biztosítani a budaörsi Hársfa utcai általános iskolában. A bajba jutott, Budaörsig visszakísért autósok többsége külföldi állampolgár. Délután öt óráig a budaörsi Tesco áruház előterében látták el az embereket a vöröskeresztesek meleg étellel és itallal. Mivel a budaörsi nagy parkolóba folyamatosan érkeznek újabb csoportok (a rendőrség korábbi információja szerint az 1-es főút megyei szakaszán rekedt több mint száz járművet konvojban kísérik ide), késő délutántól az időközben kinyitott Auchan áruház előterében rendeztek be melegedőt. Innen kisebb csoportokban kísérik át az iskolába az embereket. A térség lakóinak felajánlásait (tartós élelmiszert, meleg italt) is várják. (MTI)

  • A Magyar Honvédség a Tankcsapda Itt vannak a tankok című számával köszönte meg kollégáinak a mai nap munkáját hivatalos Facebook-oldalán. "Megható, felemelő és fantasztikus ilyen kollégákkal együtt dolgozni, akik munkája a legnehezebb körülmények között is lehengerlő! Egy idevágó számmal köszönjük mindenkinek a mai napot!"- írják. Szóljon.

  • Az eddig öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG). A vállalat közleménye szerint a négy jármű a Bécstől hatvan kilométerre délre fekvő Traiskirchen térségéből, összesen nyolcfős személyzettel, rendőri kísérettel indulhat Magyarországra. (MTI)

  • sztivan mikroblogger találata a MÁV vonatokat követő térképén.

  • A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfrissebb közleménye szerint az M1-es autópálya 119 és a 103 km szelvények közötti szakaszán továbbra is tart a küzdelem. Több személyautó és busz is vesztegel még az úton mentésre várva.

  • A Volánbusz szombaton rendkívüli közlekedési rend szerint indítja járatait. A Budapestről induló távolsági járatok a Nyugat-Dunántúl (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala megye) kivételével a tervek szerint a menetrendben meghirdetett időpontban indulnak. Nem indul viszont 19 nyugat-dunántúli járat, például a Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg, a Budapest-Veszprém-Ajka, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Bakonybél-Pápa, illetve a Budapest-Kisbér vonalon. Emellett részlegesen nem megy három járat Veszprém és Székesfehérvár, illetve Veszprém és Zirc között.

    Számos busz menetrend szerinti közlekedése attól függ, milyen helyzet alakul ki az M7-es autópályán (például Budapest-Kaposvár, Budapest-Nagyatád,  Budapest-Zalakaros-Nagykanizsa, Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg vonal). Más járatok akkor indulnak, ha a 8-as főút sem lesz lezárva (például Budapest-Veszprém, Székesfehérvár-Budapest, Veszprém-Budapest vonal). A kisbéri járatokat akkor indítják, ha megnyitják az M1-es autópályát és 1-es főutat. Ha az autópályákon nem lehet haladni szombat reggel, akkor a társaság autóbuszai nem indulnak el. Az Alba Volán, a Bakony Volán, a Balaton Volán, a Kapos Volán, a Kisalföld Volán, a Somló Volán, a Vértes Volán és a Zala Volán Budapestről induló járatai abban az esetben közlekednek, ha Budapestre menetrend szerint megérkeznek.

  • Az M6 tök tendben volt. Persze ezek a koncessziós szakaszok.... nem az Állami Autópálya Kezelőé (ÁAK). Voltak nagyon szar, 10-100 méteres szakaszok nulla látótávolsággal, magas hófallal, de máshol tiszta volt, és a rendőrök is segítettek. Már Tolna megyében félreállítottak mindenkit, hogy két hókotró a menet elé kerüljön. 9:45-kor voltunk a Lágymányosi hídon, 13:00-ra már leértünk Bajára. Paksnál egy kamion keresztben állt a szembesávba, ott visszafordították a forgalmat, négy sávon lehetett menni Pécs felé. "

    - számol be a tapasztalatairól olvasónk.

  • Legalább négyszázan vannak a budaörsi I. számú általános iskolában, és mindig érkeznek újabb kimentett emberek buszokkal. A Vöröskereszt üzemelteti a melegedőt, takaró, ágynemű van elég, viszont tartós élelmiszerre szükség lenne, írja egy olvasónk. Valamint szükség lenne bolgár és román nyelvtudású segítőkre is, mert sok a külföldi.

  • A két legközhelyesebb beszélgetéstéma talált ma egymásra remekül, írt is erről már számot az R.E.M Pop Song 89 címmel

  • Hozzávetőlegesen a felére csökkent a létszám a Veszprém megyei melegedőkben, korábban még mintegy hatszázan voltak ezeken a helyeken, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Révész András elmondta: a legtöbb embert Veszprémben és Várpalotán helyezték el. A melegedőkből az emberek egy részét a Honvédség segítségével szállították haza, mások meg tudták oldani maguk a hazautazásukat. A Bakony Harcikiképző Központ katonái Várpalotáról Ural típusú és lánctalpas járművekkel 20-25 ősi és berhidai embert vittek haza,  Hajmaskérnél pedig az E.ON gépkocsiját segítettek kimenteni.

  • Torlódás alakult ki az M1-es autópálya Győr felé vezető szakaszán az 54-es kilométerszelvénynél. A rendőrök ezért a forgalmat az újvárosi lehajtónál az 1-es számú főútra terelik. A Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy Győr felé ne hajtsanak fel az autópályára. (police.hu)

  • A Magyar Honvédség katonái nemcsak a járművek és az emberek mentésében, hanem a vízellátás és az egyéb közműszolgáltatások biztosításában is folyamatosan segítenek. Révészné Markovics Zita hadnagy, kommunikációs tiszt azt írta: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is bekapcsolódott a katasztrófahelyzet elhárításába. Délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándra és Bodroghalomra két, aggregátorokat szállító járművet vittek. Ezek a vízellátáshoz szükséges áramot állítják majd elő. A Hajdú-Bihar megyei Szerep községben a Bocskai dandár katonái egy Ural katonai teherautóval segítenek az E.ON szakembereinek a leszakadt vezetékek helyreállításában. Szombaton egy PTSZ-M lánctalpas járművel indulnak útnak a katonák a Kossuth laktanyából a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányba. Itt egy vízben álló, magasfeszültségű távvezetékoszlopot kell megközelíteni ahhoz, hogy a szakemberek el tudják hárítani a balesetveszélyt. (MTI)

  • Boglárka párja 24 órája hazajutni, Győrnél vesztegel. Hét körül jelent meg a hír, hogy járható az 1-es főút, ekkor csapott le a hírre és indult el arra. Egy teljesen beállt utat talált, így ismét elakadt, közben a rendőrség honlapjáról is eltűnt a megtisztítás híre.

  • A rendőrség és a katasztrófavédelem legfrissebb, negyed kilences adatokat tartalmazó helyzetjelentése szerint eddig országszerte 12 670 embert és 3466 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából. A katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre. 146 ember és 73 jármű mentése van folyamatban. Az elzárt utak száma 141. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 523 melegedő áll rendelkezésre, az ellátásban részesülők száma 7946. A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását. Folyamatosan rendőrök vannak az áramszolgáltatási kimaradással érintett 129 településen.

  • A Vöröskereszttel együtt indult el fotósunk Bábolna felé, mert a szervezet pokrócokat és ételt akart osztani az M1-en az autójukban rekedteknek. A hatóságok folyamatosan szedik ki az autóikból az embereket, és a tatabányai melegedőbe szállítják őket.